Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona nechcem sa hadat, ale prepac, aby mne host rozkazoval v mojom vlasnom dome, ako a co? @inkinka ma pravdu, prijal moje pozvanie, tak sa ma prisposobit pravidlam mojej kultury. my ked idem do Emiratov, tak sa tiez musime prisposobit. Vela zo zapadnej kultury je akceptovynych, ale tiez nemozem vybozkavat muza na verejnosti ako by som ja chcela, v Saudi ako zena nemozem NIC, chlapi si v tej horucave v Saudi nemozu dat kratke gate, v Emiratoch to akceptuju. Skus sa bozkavat co i len niekde v Mall v Dubaju, hned stoji Security za tebou a da ti karticku s pravidlami. V Saudi ta zabasnu.
@buducamama No ked sa chlap nesprchuje a zena si s nim lahne, tak je potom podla teba, co? Automaticky humusacka, nie? Si to napisala velmi vseobecne, aj ked je v Kahire chudoba, moslimovia si na cistotu potrpia a vodu maju,,, 😉
@darc ktoru slecnu myslis?
Vies ja som toho nazoru, ze nech si robi kazdy co a ako chce. Ale ma pocitat s dosledkami. Chapem, ze zalubena ma nasadene ruzove brile a nic ju nepresvedci, ale aspon by nemali byt take hrrrr do manzelstva. Ved nech pockaju aj par rockou a chlapa a jeho rodinu aspon z casti spoznaju. Ja uz sine davno nemam 20 ale nie som ani stara skola. Rada si vypocujem aj ine nazory, neodmietnem hned a neohanam sa len mojou pravdou. Ja preverujem. Ja som bola uz aj ako dieta taka. Velka huba, siroke lakte ale dost rozumna a dala som si casto poradit. Aj ked to bolo casto az na druhy ci treti krat. Urcite tato rozvaznost ma nieco aj s mojim pravnickym vzdelanim, rozhovory sa u mna koncia ci ako chces zacinaju ;-DDDD cast: "Tak mi to odovodni". Moj muz sa casto na rom dobre zasmeje. Vravi, ze keby mna nemal, tak by ani nevedel, ze nejaka vec, udalost moze mat milion dovodov. Raz mi vravi ze ma miluje a ja mu na to, ze mi to ma odovodnit ;-DDDDDD
@erjona Jasne, clovek sa zmyli, ale 3 krat ma presviecat o tom (ked som jej 3 krat napisala, aby poriadne citala...)
Dalsia vec je, ze toto sa mi nestalo prvy krat.... Vela stran dozadu sa ma spytala, ze kde robim. Odpovedala som jej ze robim v pravnickej firme.......
Jej nasledovna reakcia zacala asi takto: " Vies, ked robis niekde za beziacim pasom, tak........."
Ako neviem, ako v kuwaite a v inych arabskych krajinach, ale v Europe a v USA beziace pase v advokatskych kancelariach nejako nie su potrebne....... 😅 😅 😅 😅 😖 😖 😖
Takze, jej ciel bol: 1. bud ma urazit (co robi permanentne) 2. alebo ma dysleksiu a proste jej to nepali (tym padom takychto ludi beriem inak)
A je toho viac na co mi odpovedala, ze som nechapala jej kontext. Ale uz je to skoncene. jej prispevky pre mna od vcera neexistuju.
@erjona preco by sa mal citit zle? Je na Sk, v krajine kde je ina kultura, ine zvyky, ine nabozenstvo, tak si ma aj on nastudovat nase zvyky, ked uz mi sa mame informovat o ich. Mal sa tiez informovat, ze v nasich koncinach, ked "odozenies" zenu, tak ju ponizis. Ked mi mame chapat ich pravanie, tak to by mali predsa aj oni. Ja sa tiez spravam na navsteve ich krajin podlka ich pravidiel. Tak isto jedna z mojich najlepsich kamosiek tu v Mnichove je Marocanka. Dokonca som bola viackrat uz aj u jej rodiny, pozvana dokonca aj na svadbu jej sesternice do Maroka, rovnako na jej vlastnu svadbu. Tiez k nim nepridem polonaha, zahalit sa nemusim, to nerobia ani oni, tiez sa snazim spravat tak, aby som ich niecim neurazila. Predsa ma pozvali. Na druhej strane, nikdy sa mi nestalo, ze by nas zeny poslali sediet niekde inde. Vsetci spolu. Muzi, zeny. Ziadne opovrhovanie. Aj stary pan napr. sa velmi zaujimal o Slovensko, ako aj kamoskina mamka a aj jej starsia sestra. Tak isto rada pocuvam o ich zvykoch, kulture, narode.
Yanni a nie si ty ta sestra Alicina?
Si myslite, ze si tu nahodu nikto nevsimol? ;o)
Obidve v nemecku, obidve pravnicky, vydate za vyssiu nemecku rovnocennu vrstvu (pamatam si), vzdy jej "bezis" na pomoc a vtiahnes ju spat do konverzacie (toto nie je jedina tema), obidve bohate skusenosti s moslimami, obidve diskriminatorne vyjadrovanie. A ty yanni prispievas tak kazdych 70 stran, zrazu uplne nahodou ked na alicu sa to ruti.
Potom si pisete medzi sebou:
- presne ako hovoris,
- presne aj ja mam take iste skusenosti
- presne to som pisala aj ja co ty
.....;o)
A tvoj manzel (a pozor teraz!!! Alicin svagor ako napisala dnes o 11:01) chodi/chodil pracovne do krajin Gulfu.
Ale ved ok, velka mnozina nahod, ok Beriem to!
alica ty tu nie si policajt, aby si "ukoncovala debatu" a v kuse "ju znova zacinala", rozpravala, kto je a nie je mimo temy! Toto je diskusia. Diskusia sa moze odklonit viac menej od hlavneho topic ak znovu dalej plynie a viaceri prispievaju, a nikomu to nevadi. Ked uz nemas co povedat, tak ukoncujes debatu alebo riesis kto je mimo temy. Ty nie si Admin, a aj oni by si mali uvedomit, ze je sloboda prejavu a komunizmus z eu davno prec.
@mariuskaa si si ista, ze Alica je pravnicka? 😉
@eva8 Ja som ju tiez obdivovala, ale s clovekom co ma neustale uraza si nemam uz co povedat. Myslim, ze aj bez ropnych vrtov zijem na velmi dobrej urovni, ci spolocenskej, ci financnej, ci kulturnej....ale musim byt ticho, lebo by som bola presvedcena o opaku...a to ma uz nebavi citat.
@mariuskaa tak ti poviem, s alicou nemam nic spolocne. Nepoznam ju, ani neviem kde presne byva, je to vsetko len nahoda. A nenahravam jej do karat. Ja som spomenula aj kuwait ak ti to nahodou uslo. Citam vas stale ale v poslednej dobe som nemala cas vypisovat. Boli sme na dovci, v robote som bola dlho sama, takze bolo treba zarezavat. v kancli som nemala cas, ako napr. dnes a doma mam ine povinnosti. O deti a domacnost sa clovek tiez musi stara. Muz je casto mimo domu aj dlhsiu dobu.
A ano, mam pravnicke vzdelanie ale nerobim ako pravnicka. Sice sa ohanam paragrafmi cele dni ale v IT. A ano, moj muz je nejaky "von und zu" ale vyrastal v DDR az tak si na tom nezakladaju. Ziju vsetci, rodicia, surodenci, ako normalni ludia. Maju normalne domy, normalne zamestnania, aj ked vsetci VS vzdelanie. Ale to mam aj ja aj moj brat. Takze uplna normalka.
@zuzkaanicka
nie. Viaceri uz pisali, ze nevedela, alebo nereagovala ako mala., alebo pouzila zle slovne spojenia, paragrafy. atd. Ale to nie je podstatne.
@yanni nic mi neuslo, mne tazko nieco niekedy "ujde".
Na detaily mam "cuch, sluch" "zrak", "hmat" 6 zmysel. Nemam to len ako slovnu hracku v zivotopise.
To nic neznamena, ONa suhlasila @kuwait na prvych 120 stranach vo vsetkom, (v 10 inych temach) kym ju alica nezacala diskriminovat a zosmiesnovat.
Ja som v mnohom s KU nesuhlasila. A napriek tomu mozem povedat, kto tu robi rozbroje, provokuje, uraza, diskriminuje, povysuje klame, manipuluje a zavadza. A kuwait to nie je. (o saku a bluzke sa a nepochopeniu sa teraz nebavim @digysa)
Ja nemam problem aj "nepriatelovi" (myslim cloveka s odlisnym nazorom) mu podat ruku, pogratulovat alebo "lajknut" ak sa mi nieco nasledne paci.
Potom mi niekto napise, " vidim, ze si mi lajkla prispevok, to vies, ze bol moj, ano"? Tak nad tym sa pousmejem. Je normalne, ze s clovekom co som si 10 stran nesadla, na 11 stranu, ak sa mi nieco paci tak lajknem a nebudem ticho suhlasit len preto, ze sme si predchadz. 10 stran nepovedali nic pekne. Nemam problem to verejne spravit, takisto aj uznat chybu.
@mariuskaa ja uz som napisala, ze suhlasim ciastocne s nazormi obidvoch bab. A tiez mozem hovorit len i tom, co sama viem. Vlastne skusenosti popr. Skusenosti mojho muza. V mojom pripade ide ale via o ludi, krajinu, zvyky. Take debaty do hlbky, ze kto ma viac, kto je bohatdi, ake handry kto nosi, ma velmi nezaujima. Aspon nie tak do hlbky. Spomenut ano, ale nie sa hadat.
@mariuskaa som rada, ze nie som sama, co to takto vidi 😉 ... myslim teraz povodcu rozbrojov v tejto teme 😉
@mariuskaa ja sa priznam, mna to sako a bluzka tak dozralo, ze diskusie o hoteloch a pod som necitala...cize neviem, kto koho vyprovokolva a preco...
Ale uz mi to @zuzkaanicka naznacila Asi by som si mala ist precitat spatne co sa vlastne odohralo, ked ja som myslela na "cierne sako" 😎
Baby, som rada, ze to vidite, s tou nasou Alice presne ako ja 😀 😀 😀
@yanni No to zalezi na tom, ako dlho je SVK, a podobne,,, to co si naucena od malicka, len tak z hlavy nevymazes, je to jednoducho tam. Ja ti poviem priklad a to je moj muz az prilis tolerantny. Prisli sme ku kamaratke na SVK na navstevu cez leto, jej priatel sa vyvalil s velkym pupkom na pohovku a este aj tricko si zvliekol, akoby bol na kupalisku, ja chapem, ze to jej jeho byt, ale jednoducho to bolo neslusne a ziaden respekt,,, no a to mi moj muz nezabudol povedat, ze to co malo byt, ja ako Slovenka a nemusim mat moslimsku kulturu som sa jednoducho neprijemne citila,,, 🙂 Ked som to povedala kamoske, ze to nebolo pekne, este bola urazena, ze my sme Slovaci, nie moslimovia, no ale ani Slovakom sa pred cudzou zenou nepatri vyvalit s rozkrocenymi nohami a este aj polonahy,,, takze kazdy vidime svoje hranice indiviualne, jednoducho podla mna prekrocil hranice slusneho spravania sa.....
@alice107
@yanni Ja by som tiez chcela prispiet poznatkami o HOTELOCH... Bola som v jednom uzasnom hoteli na dovolenke s rodinou a detmi. Zhodou okolnosti vedla nas bol ubytovany Zdeno Chara aj s jeho priatelmi- boli tam na panskej jazde.
No, ale jeden den sme boli na veceri a deti z okna videli krasne detske ihrisko,tak sa tam chceli ist hrat....ponahlali sme sa teda s vecerou a utekali na ihrisko........Ja si tam tak sedim a zrazu zistim, ze nemam kabelku - s dokladmi, s pasmi, s peniazmi..........bol tam cely moj zivot aj trocha.
No krvi by sa mi nedorezalo........Blesku rychle som isla do jedalne, kde sme kazdy vecer jedli. Pridem tam a tam uz nikto, len upratovacia cata, casnicky (v bielych bluzkach a sakach 😀 sory musela som) a kuchari...
Uz som vedela, ze neni sanca, aby mi ju niekto z hosti neukradol (mala som ju prevesenu na stolicke).
Pride za kucharom a pytam sa: Prosim vas, nenasli ste tu damsku kabelku?
Kuchar na to: A ako vypadala ?
Ja: Bola to Louis Vuitton taska, mala som tam vsetky doklady a peniaze v ciernej penazenke
Kuchar s pod pultu vytiahne tasku a vravi: Nech sa paci mlada pani, skontrolujte ci vam nieco nechyba
Vsetko bolo v taske.
Hotel sa volal Permon, vysoke tatry
@erjona Moja posledna kvapka trepezlivosti vyprsala.... Myslim, ze ona musi pochopit, ze clovek nemusi zit v Kuwaite, aby bol bohaty a statny zaroven. Ten kto kazdeho donekonecna uraza (a to nehovorim uz o sebe, ale vseobecne) mi ako dobry clovek nepripada. Ak ti imponuje, ze obidve mate manzelov muslimov, to je OK. Ale podla toho sa dobry ci, zly clovek nespoznava.
Este by som chcela vediet, preco sa tu musi dohadovat o tom, kde zije najviac multimultu milionarov?
Aky osoh to prinesie nasemu osobnemu zivotu? Co ma po nemeckych, saudskych, ci americkych multimilionaroch? Pokial nim nie som ja, tak ma to nezaujima!
Nerozumiem tomu.... a tie hotely tiez.....
Moja Sesternica (uz som o nej pisala, velmi velmi 'zerie" arabskych chlapcov) je velmi vzdelana a zaraba fakt dobre peniaze na Slovenske pomery. Zije v Bratislave.
Chodi do Dubaja kazdy rok, prave mi poslala fotky na FB, zase tam bola s dcerou. Som sa jej pytala, ako sa jej tam paci a pod...... Utkveli mi 2 myslienky z jej monologu:
" Vzdy, ked tam idem, tak mi to pripada ako Amerika vo vacsom. Vsetko je tam na styl ameriky, cely dubaj je taky opakovaci papagaj.... Ale som zvedava, co budu robit, ked cela amerika zacne pouzivat auta na elektriku" 😎

@yanni predbehla si ma 😉