icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

mariuskaa
25. mar 2014

@digysa malo to Byt na odlahcenie.
Pre mna habit ako habit.
Zase odhlahcene to ber. Ja som vyrastala ako katolícka nie ze by som teraz trash them.

Otázka/problem je iinde!!! Ze nie všetky muslimky su slobodne v rozhodovaní ako sa obliecť. Veľa ich je. Ale veľa stale nie. Kamoska do Iránu ked ide musí mat prehodeny Sal. Je to pekne, ma to velmi sexy, vlasy vytrácajú. Ale Musí a o to ide. Po dome (v Iráne) tak nechodí len na ulici.

mariuskaa
25. mar 2014

@ellise ladenie. Jeho ani bežná muslimka! Nie všetky sa tak obliekajú.

mariuskaa
25. mar 2014

@digysa. Ani mne sa to nepáči.

ellise
25. mar 2014

@mariuskaa myslím že více muslimek se halí než kolik je řádových sester v Evropě

alice107
25. mar 2014

zahalovanie tela zeny v islame znamena sexualny podton. to znamena,ze taka zena s i zahaluje telo, /ci hlavu/ aby nebola pricinou zvadzania muza. zahalovanie vlasov ma silny sexulany podton. to je typicky priklad nerovnopravneho postavenia zeny v islame.preto uz dievcata po prvej menstruacii zahaluju.
ja nechapem,ze niekto ako tu uz bolo aj napisane inymi pisatelkami moze zrovnavat ´´uniformu´´ mnisky, ci pokryvku hlavy sedliacky v minulost/ktore su symboly prislusnosti k urcitemu spolocenskemu stavu/ k zahalovaniu moslimskych zien a dievcat.
takze tieto rozdielne prvky oblecenia a doplnkov su nezrovnatelne vo svojom vyzname. .

mariuskaa
25. mar 2014

Poznáš show
Shahs of sunset
? Su to perzania - mix moslimov a židov v USA.
Väčšina z nich su príslušníci tohto nabozenstva na základe kultúry nie viery!
Jedna z nich je Lilly Ghalichi muslimka. 😎 Na fotke
http://lillyghalichi.com
http://www.bravotv.com/shahs-of-sunset

digysa
25. mar 2014

@ellise A keby si videla, ako jedli.................... 😝

digysa
25. mar 2014

@mariuskaa A??? Co tym chcel basnik povedat? Ved vieme, ze sa najdu aj zeny, ktore chcu zit, ako clovek a nie ako zver zahalena v ciernom sukne. To uz je nam davno zname.

digysa
25. mar 2014

@mariuskaa Presne tak, MUSI....aj mne o to ide.

digysa
25. mar 2014

@mariuskaa Inak tu show nepoznam. Taketo voloviny nepozeram vobec ( a aby si si nemyslela,ze mierim na moslimov, tak nie.....pisem vseobecne o vsetkych americkych reality shows......to je pre mna strata casu a zatlmovanie mozgu 😉 ) Ledva stiham pozriet nejaky serial.... teraz som dopozerala True Detectives aj to som bola 6 tyzdnov pozadu.

digysa
25. mar 2014

A toto je pre mna VRCHOL najvacsej drzosti........takto ukazovat niekomu identifikaciu.........
Dobre ich nakopat do predele!!!

digysa
25. mar 2014

S tymto ma napadla jedna vec.............Tu by si asi ani jedna muslimka nemohla dat fotku 🙂 Mne zrusili fotku na konovi len preto, ze som mala SLNECNE OKULIARE !!!!!!!!!! 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎

alice107
25. mar 2014

@mariuskaa ta zena z toho obrazku ako by isla prave ´´slapat chodnik´´. . reality show nie je realny pohlad na zivot a obliekanie sa moslimiek.... treba vidiet ako ziju v ich rodinach v realite.ako sa MUSIA v drvivej väcine obliekat a zahalovat...... neviem ,co je to za reality show. ani ja nepozeram ziadnu.ale viem z realneho zivota,ako tie ubohe zeny v drvivej väcine uz ako pubertiacky aj oblecenim/zahalovanim/ su poznacne.

alice107
25. mar 2014

@digysa tak toto je zial realita aj v europe.pobehujuce zahalene ´´stlpy´´. 😝

digysa
25. mar 2014

@alice107 Ja by som takychto ludi ani do Europy nepustila. NIKDY. Bud mi ukazes tvar alebo zostan tam, kde ti tu tvar dovolia mat zahalenu.

alice107
25. mar 2014

@digysa ale zial tie zeny su casto narodene v europe. v tom je ta tragedia...... v niektorych statoch ako francuzko je zakazene mat burku na ulici a nepomaha zakaz... taka dostane pokutu a prenavaju sa dalej.... sudcu prislusnici jej klanu ohrozuju a vyhrazaju sa mu..... . to islam by mali zakazat ..lebo to zahalovanie je ho dosledok........a kazdu, co sa nepodrobi nasim zakonom a kulture vyhostit......len to pomoze
a v usa tiez take najdes na ulici......

mariuskaa
25. mar 2014

@vevesh samozrjem, aj som to napisala... tabulka samozrejme, ze nema vypovednu hodnotu... je to nieco co som nasla, medzi mnohymi tabulkami ako priklad, nie ako nieco co je zavazne. ;o)

ellise
25. mar 2014

@digysa ako? to by mně zajímalo

ellise
25. mar 2014

@alice107 jestli to není tajné, jakému právu se věnuješ?

digysa
25. mar 2014

@alice107 Nevidela som takto zahalene zeny tu, kde zijem, ale nepopieram, ze nie su. Urcite su, len ja sa v takychto komunitach nepohybujem. Uz som tu 14 rokov a len obcas vidam zeny v satke. Dost zriedkavo. Ale vzdy ked pridem sestre do Viedne, tak nemam problem taketo vidiet.....(oci su vidno, 2 krat som videla v Rakusku dve stare babky uplne zahalene. A viem, ze boli babky podla toho, ze ked jedna chytila chlapca za ruku, tak som uvidela velmi zvraskavenu ruku)

@ellise Tak isto, ako to robia na letisku muslimi. Prikazu ti zahalit sa pred prichodom na ich podu. Ak to neurobis, tak ta poslu prec, alebo ta nasilu zahalia. Tak to urobili kamaratke mojej sestry.

ellise
25. mar 2014

@digysa mně zajímalo jak jedí? asi si lehce nadzvednou šátek, a strčí lžíci pod něj, půlka jim vyteče a druhou půlku si otřou o oblečení?

alice107
25. mar 2014

@ellise rodinnemu s cudzim prvkom

alice107
25. mar 2014

@digysa myslela som usa ako celok.ani ja sa v de nepohybujem ani nezijem v takej komunite.... ale nie je mozne ich prehliadnut aj na ulici miest..... v usa je to trosku mixnute s mexikancami, hispancami. cernochmi ..tak zanika ta komunita moslimska...ale su tam....

ellise
25. mar 2014

@alice107 co znamená s cizím prvkem? A bylo těžké se chytit v DE? protože předpokládám že si studovala na slovensku a přece jen právo je jedna z mála věcí které je v každém státě jiná. Musela si dělat nějaké zkoušky?

alice107
25. mar 2014

@ellise to znamena, ze je tam prvok aj ineho cudzieho prava. ja som nestudovala len na sk. ale aj v inych statoch eu a postgradual v de. samozrejme ze sa musia robit skusky nejake, zalezi na tom, v com chcces posobit .
a uchytit sa da, ak mas prax , vedomosti ci vzdelanie , co stat uzna a trh potrebuje.

mariuskaa
25. mar 2014
sisaka
25. mar 2014

@digysa 100% suhlas s tym zahalovanim, bud ukaz tvar, alebo sem nelez!
Ja proti slusnym a normalnym moslimom nic nemam, pre mna su si vsetci ludia rovni, mam aj v praci 3 moslimky (len jedna nosi satku, je to baba, co sa uz tu narodila, ma skoncenu univerzitu) aj jedneho moslima mame, uplne normalny vzdelany (tiez VS) a nikto s nimi nema ziaden problem, aj moja dcera ma jednu moslimsku kamosku (nezahaluje sa ), ale co je vela to je moc. Kanada raz na svoju benevolentnost doplati. Tu som videla uz parkrat tak zahalenu zenu aj to len z auta, ked sme par krat prechadzali cez jednu chudobnu stvrt, co tu mame ... Ja by som to oblecenie zakazala je to safety hazard a takto sa nemaju co popletat po uliciach, ale tu (asi ako aj vsade vo svete) sa ich boja 😒

ellise
25. mar 2014

@mariuskaa to je hrozné, to je snad lepší venku nejíst

mariuskaa
25. mar 2014

@digysa
ta show je presne proti predsudkom..(preto som to aj zacala pozerat, ze o com vlasne iranci su..., lebo kamoska nie je prave moslimkou) no naucila som sa tam ... presne ako v turecku aj v Irane su aj moslimovia, aj zidia, aj krestania tak po kope. A to som nevedela... Mojej susedke tam "hra" bratranec a iranska komunita v NY (ze vraj ich je len tu niekde na Long islande 5 milionov?) ju vyclenili z kolektivu, ze takto ako v tej show sa "pravi" persania nespravaju. Tak ale zase by to nebola show bez toho "spravania", parties... drama.

demo
25. mar 2014

@mariuskaa proti predsudkom? Esteze ma ta show taketo vznesene poslanie: ubezpecit divakov s chipsami na kolenach, ze aj medzi perzanmi su stetky 😀