icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

digysa
17. okt 2013

@irriss Vsetky prispevky, ktore som oznacila "paci sa mi" sa mi vobec nepacia (myslim tie problemy co opisujes)....som dost prekvapena nad tym, co sa deje v Taliansku. Nemam tam priatelov, ani nikoho nepoznam, kto tam byva, takze ma to nejako nezaujima sledovat prave tento stat ( na rozdiel od Rakusa, kde mi zije sestra uz 20 rokov, priamo vo Viedni).

Ale mate to tam teda dost tvrde....Tvoj muz nikdy nepremyslal nad odchodom do Ciech? Aku pracu on vykonava?

irriss
17. okt 2013

@digysa Ahoj!
Vsimla jsem si Te.. 😉 i v "prdech" 😎 😉
no..situace je takova, ze po 20ti letech klidneho manzelstvi (partnerstvi) snad i lituju toho, ze je klidne..
Obcas si rikam "Kdyby mne "aspon" mlatil, abych mohla sbalit definitivne kufry.a UTECT...ale drzi mne tu vlastne on...nezaslouzi si nic jineho nez odmenu ve forme opetovani opory, kterou kdysi on neplytval vuci mne.. 😉 Vsak Ty mi rozumis.. 😉
Rada bych odesla, nez se mi tu deti zamiluji... 😎 a to je TED ten nejvetsi cas.. 😵 ..Manzel by rad zil na uzemi CZ ci SK..MOOOOOOOOOOOOC se mu nas styl i zivot, lide i jidlo libi ale bariera je jazyk spolecne s jeho vekem...
Proste tu musi vydrzet do penze..kterou neustale oddaluji..takze max. 7 let jeste😉 jinak to melo byt uz pristi rok ☹ situace se meni, duchod se prodluzuje..a plany meni...

digysa
17. okt 2013

@bubulka722 Zaujimave citanie...vacsinou suhlasim so vsetkym, ale este mam otazku k tomuto prispevku. Dost ma zaujal, nakolko ja sa povazujem tiez za Patriota, ale zistujem, ze cim dalej zijem mimo Slovenska, tym vacsie citenie mam k tej druhej kraine.

Citujem ta: Ak som ozajstný nacionalista, tak som v prvom rade patriot. Viem kam patrím a tam aj žijem. Ak žiješ ako silný patriot v inej krajine, tak len z dôvodu, že doma je vojna, násilie, nevhodné podmienky, tak utekáš. Išla si za lepším životom do cudziny a nazývaš sa patriotom? Ja som pracovala v AT, bola som tam nevyhnutný čas aby som sa ako tak zabezpečila, moje miesto je tu na SK, tu som doma, tu mám rodinu, milujem slovenské tradície, kultúru, náš jazyk a históriu, nárečia, nezmultikuturizovaných slovenských ľudí, ktorých je čoraz menej. Ja som silný nacionalista v pravom zmysle slova.

Moja otazka znie: Mozem byt povazovana za patriota, ked som v druhej krajine, ale dovod nie je vojna, nasilie a nevhodne podmienky? Dovod je "postavenie mojho muza v jeho meste a postavenie jeho rodiny"? IDe prave o to postavenie, ktore ste rozoberali s @demo na margo manzela @ali08 , ktory napriek svojmu postaveniu opustil svoju krajinu.
Moj manzel je pravy opak- silne puto, historia, postavenie rodiny v meste a jeho postavenie, vzdelanie mu nedovolia opustit krajinu. KEd sme sa stretli -ja som bola prave na ceste budovania si zivota a kariery, on bol uz v strede jeho kariery...
Mozem byt aj ja silny patriot, napriek tomu, ze som si manzelstvom znemoznila cestu naspat? Napriek tomu som detom dala vystavit rodne listy na Slovensku, ucim ich Slovensky jazyk a na Slovensko chodia pravidelne, pocuvaju kazdy den slovenske rozpravky a chcem, aby mali o Slovensku co najviac informacii...
Mna zo Slovenska nevyhnalo nic.....ja som sa len nahodne zoznamila s muzom, ktory sa mi pacil a ja jemu tiez... 😉

digysa
17. okt 2013

@irriss Moj muz ma tiez velky problem s jazykom. On tiez hovori, ze by rad v dochodku zil tak, ze pol roka doma a pol roka na Slovensku.... Ale ten jazyk ho odradza.... Aj ked anglick uz na SK pomaly hovori kazdy.

irriss
17. okt 2013

@digysa Tak to jsme na tom stejne..manzel i ja chceme take takto napul..pul na CZ a pul na Sicilii.. 😉
Proste zima a snih v CZ a slunce ..more na Sicilii..

alice107
17. okt 2013

@vevesh ja som sa pozrela na ich stranku.ano,maju to uvedene ako informaciu pre nemecke zeny .lebo tam som pozerala. ale podla medzinarodneho prava je ich zakon ci skor nejake nariadenie neplatne.
takze je na europanke,aby na uzemie iranu vobec nesla. pretozue ak prjme ich obcianstvo,tak nemeckeho obcianstva sa musi vzdat. pretoze nemecko nepodporuje v tomto dvojite obcianstvo .
ak zostane na sk ci v de ci inej eu krajine,tak ich zakon je v tychto krajinach neplatny.
a este tam maju poznamku.ze na obcianstvo v tomto pripade nemecke sa nebude prihliadat. co je v rozpore s medzinarodnym pravom.
to tak,ako ked je kazde dieta muza s ich statnym obcianstvom je moslimom.na uzemi eu to vsak neplati. takze europanky sa tym nemusia riadit.

kuwait
17. okt 2013

@irriss bozinku a my planujeme do dochodku Taliansko alebo Fr.Rivieru a vy naopak chcete do dochodku prec?Preco?to je tam tak zle?My pozname Taliansko len z dovoleniek hlavne na severe a lubilo sa nam tam.Milano,Benatky,Florencia alebo Nice,Cannes.Mne sa ale zda Taliansko bezpecnejsie.V Nice nas aj tento rok vykradli,takze ty radis Taliansko nie?

seraa
17. okt 2013

@kuwait

ja som zila v milane 10 rokov
mam strasne rada taliansko jasne ma svoje pro a za ako kazdy stat
okrem toho ze nehovoria inym jazykom a fakt si myslia o vychodoeuropanoch ze tu mame este komunizmus
tak nic take zle
ano teraz je tam troksu kriminalita kvoli pristahovalcom, keby v talainsku nezili pristahovalci
tak je asi najbezpecnejsia krajna
taliani su taky ludsky a aj pomozu
jedlo je uzasne , prijemna atmosfera protse ma svoje caro
viac nez hociktora krajna v eu

kuwait
17. okt 2013

@seraa to som si aj ja vsimla ze ked clovek potrebuje su ochotni pomoct a su taki priatelski,francuzi naopak su strasne odmerani a maju vyhrady voci cudzincom,no paci sa nam na Riviere tak sme uvazovali aj tam.Moj muz miluje Milano a syn zas Florenciu a ja Monaco najradsej tak ako to sklbit? 😀

ali08
17. okt 2013

@coexist ano hovorim.to je super ze sa vam tam pacilo.

ali08
17. okt 2013

@bubulka722 spravila som dobru vec a som hrda a nik to toho rozpravat nebude ci som urobila dobre alebo zle,bolo to moje slobodne rozhodnutie

ali08
17. okt 2013

@demo to je v saudskej arabii tam maju svoje zakony tam kde som ja konvertovala nikdo nikomu nebranil a nebolo to ani v inej krajiny lebo poznam vela takych co presli na islam bez problemov.jasne ze tam kde maju islamske nabozenstvo tak neulahcuju konvertovanie ved aj na sk maju k tomu vyhrady a aj ked slobodna mamicka chce dat pokrstit dieta v kostole tak maju vyhrady ze preco maju dieta pred svadbou

alice107
17. okt 2013

@kuwait ja poznam francuzko dost dobre. francuzi su patrioti a ked vies ich jazyk,tak nemas problem. vobec nie su odmerani.aspon ja to necitim tam. vies kde je krasne.?antibes.a okolie.alebo potom provensalsko..ked chces ist zit........
taliani su skor hlucnejsi.....
mam rada benatky,aj vo florencii je krasne...... vinny kraj..... milano je skor priemyselne...

kuwait
17. okt 2013

@ali08 u nas v Kuwaite napriklad ked sme isli do justicneho palace zaznamenat do matriky nas sobasny list zo Slovenska tak uradnik sa pytal ci som moslimka ze ak nie,tak nas nemoze dat do matriky a muz povedal ze moslimka,tak to tam uradnik zapisal.Oni proste nepovoluju registraciu sobasov na ich urade ak manzelia niesu moslimovia.Preto cudzinci ak obaja si inej viery ako islam tu maju svadbu v kostole alebo musia sa ist zosobasit do svojej krajiny.My sme sobas mali zo Slovenska a aj tak by bol problem zapisat to tu do matriky ak by muz nepovedal ze som moslimka.Niesom,nebudem a moj muz na tom nenastoji a je pokoj.

ali08
17. okt 2013

@alice107 ale nehovor ja som dokocnca ani v irane nebola ked mi dali obcianstvo a pas ja ho mam uz 10 rokov,zili sme v zahranici a ziadali on na ambasade potom akurat pri vstupe do iranu mi vydali obciansko,vidno nevedomost moja zazila som to na vlastnej kozi.a ohladne trvaleho pobytu a ziadosti o obcianstvo ano je to 8 rokov ale z toho nepretrzite 5 rokov na sk ked je to za ucelom zlucenia rodiny v maji sme sa na to informovali.
narodnosti nemozes mat dve ale obcianstva ano ale iba ak ziadat niekde o 3 vtedy stracas jedno z tych 2 ved koli obcianstvu ti daju aj pas.tu sa nikym nedohas vy ste tak zarity ze to nema zmysel.je mi z vas zle.

ali08
17. okt 2013

@kuwait vidis v irane s tym nemaju probelm, poznam vela sloveniek co su krestanky a maju iransky sobasny list a neorobili im problemy,zavisi aj od krajiny a ich zakonov.ja mam 3 sobasne a z niktorim som nemala problem.ci uz tam tu alebo inde

kuwait
17. okt 2013

@alice107 moj muz pozna dobre Milano lebo tam chodi pracovne do fabriky oni maju business s tunajsou fabrikou tak by tam mal kolegov,niektori sa pozenili s taliankami a planuju tam zostat tak asi preto ho tam taha,syn ma rad historiu a Florencia je toho plna,preto to tam ma tak rad a ja mam zas rada ten glitzy zivot ktory pulzuje na Riviere.V Monacu obycajny 4 izbovy byt vyjde aj na 7 mil.eur co sa mi zda dost ,takze asi radsej nejaku vilku v okoli Nice-Cannes.Syn hovori francuzsky a ja tak troche ze si precitam veci,viem nakupit len konverzacia mi chyba a v taliansku tam sme nemali problem s anglictinou,vsade sme sa dohovorili.

kuwait
17. okt 2013

@ali08 ja viem ,kazda krajina ma ine zakony v tomto

ali08
17. okt 2013

ja viem ze vsade je to tazke ale o tom tu vobec na zaciatku nebola rec len som chcela ako to pisem vzdy netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca.co viem tak kuwait je dost striktny skoro na vsetko ale ked mas dobreho manzela tak aj zivot s nim je fajn.mam znamych co su spokojny s moslimom poznam takych co by sa rozviedli ale drzi ich spolu dieta a to je tiez dost dlha tema.

ali08
17. okt 2013

@kuwait ja som z iranu vycestovala aj sama nerobili problemy ale zavisi od maznzela ci jej da suhlas cestvoat sama lebo vela zien v minulosti takto uslo aj s detmi a nikdy sa nevratili

seraa
17. okt 2013

baby ja inak nechapem preoc ju @ali08 odsudzujete ze konvertovala, ved ak tomu veri, kde je problem?
nie je koran ako koran a pokial to nie je extrem(a extrem vacsinou nie je naozajstny koran) tak je to pododbne nabozenstvo s pozitivmi a negativmi ako kazde ine
ona veri a citi sa na moslimku jej muz je moslim a chcu tak spolu vychovavat dieta

ja skor nechapem zeny krestanky co sa vydaju za moslima, ved tam ej to velky rozdiel a vtedy zacinaju problemy
moslim nikdy nebude chciet dieta ktora sa bude klanat pred krizom a katolcika nebude chciet aby jej dcera nosila satku
tam si zeny musia davat naozaj pozor
a nehovorim o tom ze zvazit ci vobec vstupia do tychto extremnych krajin
@alice107

kuwait
17. okt 2013

@ali08 no ved prave ze musi byt muzov suhlas.Viem o viacerych zenach jedna je v Saudi,v egypte,alziri a chcu ist domov ale bez muzovho pisomneho suhlasu ich z letiska poslali domov.V Saudi volali manzelovi ze zena chce vycestovat a on policajtovi povedal nie a nepustili ju,pritom deti este nemaju sama chcela odist.Tu v Kuwaite zena moze odist bez muzovho suhlasu (cudzinka)( ci kuwaitanka to neviem donedavna muz drzal pas svojej zeny,zmenilo sa to zena ma teraz narok si sama vybavit pas) ale ked chce vycestovat s detmi,moze sa stat ze policajt skontaktuje otca ci dovoli aby deti opustili Kuwait a ak ma otec kontakty na policii alebo ministerstve tak sa s s detmi zena von nedostane ani omylom ak otec nechce.Mne sa stalo ze ked som so synom ked bol este maly vycestovala na Cyprus ked bol muz pracovne mimo Kuwait ze na prvy raz to preslo ok ale druhy raz mi robili problem a vypytovali sa ci nechcem ist aj inde nez Cyprus a kedy sa vraciam,kontrolovali ci nemam v taske veci,cennosti ktore by naznacovali ze sa nemienim vratit,nakoniec som z letiska pred policajtmi muzovi zavolala,a dala policajtovi aby sa s nim porozpraval,potom nas na Cyprus pustili

ali08
17. okt 2013

@seraa dakujem,ja som svoje nabozenstvo nemala a ked som spoznala s manzelom a byvali sme spolu manzel mi vela rozpraval o moslimstve proste som chcela vediet ake je to nabozentsvo,je to ako ked dieta chodilo na hodiny nabozenstva tiez ho nenutili a nakoniec bolo na nom ako sa rozhodne,mne sa to jeho rozpravanie a i precitaniu koranu zdalo zaujimave a podobne ako krestanstvo,jeden boh a proroci,tiez maju 10 prikazani a tiez sa modlia ako krestania akurat moje svoje zvyky pri modleni,moj manzel je shia ale su v irane aj sunni a ti sa modlia inak,ja som zila v krajine kde boli ortodoxny krestania a zili spolu aj s moslinmi.syna vychovane v nabozenstve ale bude na nom ako sa k nemu v dospelosti postavi,nikdy vas v irane nenutili modlit sa, zauzivat ramadan ci chodit v habite,.

erjona
17. okt 2013

@demo Ja som vseobecne pisala o moslimoch a s tymi lozko nezdielam, ani s mojimi svagrinami, ale precitaj este raz vyznam mojho prispevku a pochopis, co tym bolo myslene. A dakujem za opytanie, moj sexualny zivot je v najlepsom poriadku, nemozem sa stazovat 😉

ali08
17. okt 2013

@kuwait v irane ti daju peciatku do pasu a to je suhlas ale vatsina nemaju s tym problem a je jedno ci je cudzinka alebo ich,napr.ak je to dievca ze nema manzela musi dat suhlas otec.doteraz bolo ze muz mal zenu vo svojom pase ale teraz ma kazdy svoj pas a nikdy v manzelovej rodine nemal muz pas pri sebe.ono zavisi fakt aj od ludi,manzelova rodina je super a som jedina cudzinka v jeho rodine a prijali ma fakr super.proste prijali ma ako vsetky ich nevesty,neerobili ziadny rozdiel medzi nami a este dokonca sa po mne aj poeuropcili co bolo pekne. 🙂

bubulka722
17. okt 2013

@digysa toto je príklad, že nič nie je čierno- biele. Ja neznášam ak človek prekročí hranicu s CZ a už "mluví". Ak je ti tam dobre, necítiš ťažobu na srdci z odlúčenia od svojej rodiny a krajiny kde si vyrastala... Je ale každopádne krásne, že deti vedieš k tomu aby vedeli kde sú ich korene a k akej krvi patria. Je veľké množstvo slovákov po celom svete, ktorí pri každej príležitosti radšej zaprú odkiaľ pochádzajú, alebo sa za to hanbia. Pravdepodobne si iná, na svoj pôrod si hrdá a prinajmenšom tvoje srdce prahne po návrate. My sme národ ktorý nikdy nedrancoval a nekolonizoval iné národy, tak prečo sa za svoju národnosť mnohí hanbia??? Špinavú históriu majú mnohé iné národy EU a tí sú paradoxne hrdí odkiaľ pochádzajú. Momentálne sa touto zločineckou politikou môže naplno pochváliť USA a práve človeka z tejto krajiny majú za Boha. Táto spoločnosť má prekrútené hodnoty. 😝

kuwait
17. okt 2013

@seraa v manzelstvach kde muz netrva na tom aby zena bola moslimka tam sa deti nevychovavaju v striktnej islamskej viere,ked muz na tom trva tak trva aj na tom ze zena musi byt moslimka.,je vela moslimov ktori su moslimami len na papiery a ver mi ze s nimi sa da lepsie dohodnut ako s tymi ktori chcu vsetko dodrzovat podla koranu,cim silnejsie nabozensky zalozena rodina,tym horsie pre zenu,treba si precitat original Koran,nie jeho poprekrucane kopie vyrobene pre europanov 😒 v kopi vydanej v saudskej arabii nenajdes vela veci ktore by zenu nadchli 😅

alice107
17. okt 2013

@ali08 narodnost je nieco, s cim sa rodis.takze nemozes mat viac ako jednu.to si kde ten termin vzala? 😉 😀 ach jaj. statna prislusnost moze byt prijata,ale narodnost nie.tak ako by si mohla mat dve? vies ty vobec ,o com pises?
a povedz,kolko rokov ty si vydata? 10?
jasne,ze ti daju nasilu iranci obcianstvo.ale ty si nemusela prjat ,ked si v irane nebola. to je tvoja hlupost,ze si tak konala.necitala si,ze som napisla,ze to ich nariadenie je proti medzinarodnemu pravu? nikto nema pravo nanutit inemu obcianstvo.a to iran robi. nechapes to? a to este zasahuje nezakonne do zakonv inych statov. pochopila si to?
takze obcianstiev moze mat kolko chces,ak to stat pripusti.ale podla sk zakonov ak nezijes na uzemi daneho statu ,a mas obcianstvo toho statu,tak ti sk obcianstvo zanika.
ja sa nechcem s nikym dohadovat? 😎 naco?
a mozem sa spytat,kde ste mali sobas? na sk ci v irane?
hlavne si daj pozor aby si do iranu nesla.lebo tam si pod jurisdikciou toho silne moslimskeho statu.aked aj si moslimka,tak ani tusenie nemas,co to znamena moslimka v tom state bytv realite.a zena. tvoj muz ma tam nad tebou zakonne pravo aj pravo ta zabit. a rouzhoduje o tom,ci smies vycestovat ,ci nie. ja sa necudujem uradom,aj cudzineckej,ked len krutili hlavou,naco si si brala iranca.

zazila si zu taku mravnostnu policiu tam ? 😉
@kuwait v taliansku vedia velmi zle aj. aj v takych benatkach to poznat. ale v tych dobrych hoteloch na lagune je to ,lepsie.a ano,florencia je krasna aj pamiatkami. mam to tam preto rada.ale len na dovolenky .nie zit.
nice je plna kriminality uz koli tym pristahovalcom.
ete tam to antibes a okolie je ciste.lebo tam si smotanka udrzuje uroven a nepusti medzi seba hocikoho.tak tam by si mala klud.ale je to tam tiez drahe.a v monaku tiez. tie ceny su ozaj tam drahe,nielen byty.ale vsetko okolo. v monaku je to nie na pokojne uzvanie si penzijnych casov. je tam ruch..........
my sme planovali na starost antibes tiez..... ..
no,ked hovoris aj len ciastocne fj,naucis sa ,ked tam budes zit. sa oni ta prjmu potom.
ja by som do milana ani za nic.. a juh talianska tiez nie.... my sme travili obcas dovolenku v taormina.... ale je to len na dovolenku a nie v hlavnej sezone.ked je tam pekelne teplo......... zit ani za nic......

erjona
17. okt 2013

@bubulka722 Prosim ta, co splietas dokopy dve veci, ktore sa nedaju spliest? Ja zijem v AT, prave preto, ze tu je moja rodina, moje zazemie, moje byvanie a moje deti sa tu narodili. A to, ze si si zobrala Slovaka za muza, je pekne, ja som sa do ziadneho nezalubila, ale prave do moslima a je to uzasny clovek, aj napriek tomu, ze nie je Slovak. A teraz co? Som menej Slovenka ako ty? Chodit za pracou a prestahovat sa do ineho statu je podstatny rozdiel, preto takuto vec ani nikdy nepochopis,,, 😉

erjona
17. okt 2013

@demo Ty zakladas poziar, aby bolo neskor co hasit a to je ten problem.... 😉