Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait Ano rasizmus je v kazdom narode, len bieli si musia kvoli svojej minulosti na toto davat sakra pozor, kedze postvarali kusky,,, mali by sme sa poucit z toho, aku nenavist dokaze rasizmus priniest narodom, to dokazeme, ked kazdy zacne u seba - ja nemozem nahovorit susedovi, zmenit jeho zmyslanie, aby nebol rasistom (napriklad) dokazem to len vo svojej rodine a v mojom okoli najblizsich,,, 😀 😀 😀
Mna len fascinuje,ako tu hadzete Slovakov do jedneho vreca,ano vsetci su rasisti,len vy ste tolerantne,plne altruizmu.
Sisaka-mozno je to tym,ze aj ine narody sa vedia prisposobit a zit slusne.Mozno by si inak hovorila,keby si sa bala ist po ulici popri hlucnej skupine Romov,ktory zatial len slovne utocia na tvoju farbu pleti.Alebo keby ti doslo zavsivavene decko domov.Je kultura a kultura,prepac,ze niektori nie su schopni prijimat vsetko.A hlavne,ked ste sa pustili do slovenskej MHD,lebo ved komunisticka chudoba smrdi.Pardon,ale asi mam svoju krajinu rada aj napriek nedostatkom. A ano,ked sa ku mne priblizi Rom,chytam si kabelku,clovek sa uci skusenostsmi.
@mariuskaa Samozrejme, ze ta otazka bola venovana tebe, lebo tvoj prvy koment bol zpochybnenie toho, ci bol ten clovek vyhodeny na zaklade pracovnej cinnosti, alebo na zaklade toho, aku ma farbu pleti.
Tvoja prva veta znela: mali ste nejaky dokaz, ze to naozaj bolo "performance related" a nie skin color?
Preto som ti odpovedala, ze moj manzel ani NEMAL SANCU ho vyhodit na zaklade skin color, kedze ho v zivote nevidel. Zato videl jeho "account zakaznikov", staznosti pisomne, staznosti telefonicke, videl rozdiel vo financnom obrate, videl, ze straca zakaznikov z najlepsich lokalit (co su na nich poradovniky)..... nepotreboval vidiet SKIN COLOR.....
Co sa toho performance management tyka- my tomu hovorime human resources (HR)
. Vy ste tam nemali "performance management"? Sukromnik samozrejme robi co chce ale vo väčších firmách ak su požadované výsledky každý mesiac mas quoty a lehoty ak nesplníš 2 mas
1. Ústne upozornenie (verbal warning)
2. Pisomne upozornenie (written)
3. Posledne(final)
4. Vyhadzov
NIe.......az takto dopodrobna to nemame, nie sme McDonald's alebo ina velka firm. My sme rodinna firma. Tak isto jeho otec sa davno o firmu nezaujimal z takeho pohladu ako moj muz, preto tam aj nastupil ako novy sef. Jeho otec je uz stary (87 rokov).
@erjona no diskriminacia vyhodit cernocha nie je. Len my sme mu museli vyplatit 50 tisic dolarov a boli sme uisteni, ze sudny proces s nim nikdy nevyhrame, lebo je cernoch. To je podla mna poriadna diskriminacia.
Nas pravnik (velmi dobry) nam povedal, ze zbytocne by sme platili kopec sudnych trovov, zbytocne by sme predlzovali celu situaciu- on nas vlastne chcel usetrit od toho, ze by sme zaplatili 2x tolko, keby sme proti nemu bojovali. Tak sme mu vycalovali peniaze za nic...... 😖
Inak aby ste vedeli, tak mame teraz novorozbehnutu firmu, (teraz hovorim o dalsej firme, nie o tej, kde pracuje pre otca) a muzov partner je napoli CERNOCH. Ale ten chalanisko je tak nieco neskutocne mudre, ze zasnem. A este k tomu je aj zidovskeho povodu. Velmi zaujimavy tipek. Inak zdedil cely vyzor po otcovi (biely zid) a jeho plet je taka biela, ze by ste nikdy v zivote neuverili, ze je napoli cernoch. (ma cierne velmi jemne kucerave vlasy po mame cistej cernoske)
Dokonca je super ultra konzervtinvy republikan. Proste uplne sa vymyka stereotypu. Ale jedno povedal, co si na nom cenim ..........ze on ma tu cernossku naturu, on robit manualnu pracu nebude, na to je prilis lenivy. 😀
(to boli jeho slova) 😅
Takze ja si vazim mudrych, vzdelanych, pracovitych (on pracuje hlavou), uspesnych jedincov, co su PRINOSOM pre spolocnost..........a nie tych, co maju potrebu nicit a devastovat spolocnost. A je mi jedno, ci je to Arab, Turek, Cernoch, Europan.
@digysa
Myslím ze sme sa nepochopili.
Mojou otázkou o dôkaze (ze ma zle výsledky) som myslela to,
Že ste mali dosť veľkú šancu súdny spor vyhrať! Predsa tam pracoval 24 rokov zo je jasne ze toľko byt zamestnaný neznamena nic o "bielych zamestnancoch only!"
Kebyze mam dôkaz tak určite do súdneho sporu idem. Lebo nemozem stratiť.
Ale ja právnička nie som. Len ti vysvetľujem kam som smerovala touto otázkou.
Nikdy by som si nedovolila tvrdiť zo co si pochopila.
Takze sorry za misunderstanding.
@demo
(uz vcera som mala rozpisanu odpoved na laptope chcela som to dnes dopisat a odoslat ale nic som nenasla, laptop zavrety, skusim este raz)
"""tak ked pises ze aj v usa je rasizmus, tak co tu poucujes a vycitas, ze na slovensku je rasizmus? ... mohla by si vysvetlit v com je americky rasizmus iny ako ten slovensky?"""
Budem sa snazit odpovedat na toto cele.
1. Nie. Snazila som sa len odpovedat @ellise na jej otazku na nejakej 160 strane.
2. Kebyze vycitam/poucujem ... ja nie som odosobnena slovenka ja som sa svojho obcianstva nevzdala, ja som stale hrda a beriem SK ake je. Ale pred pravdou si zakryvat oci nebudem. Zila som zazila som. Uz som spomenula (ze sme velmi medzinarodna a roznofarebna rodina. Viem o com hovorim, poznam slovakov, som jedna tiez.
3. V com je rozdiel medzi rasizmom v usa a slovenskom (podla mna)?
Amerika
nie ze by bol tu rasizmus diskretny.
Skor je spolocensky odsudzovany, ludia ktori maju narazky, diskriminuju, sa povazuju za menej inteligentnych, nevzdelanych, bud ludia z nizsich spolocenskych vrstiev, ktori moc po svete necestuju, alebo Obmedzenych ignorantov. Rasizmus tu stale je, ale je v malej percentualnej forme, a znizuje sa nielen vo velkych mestach ale aj vsade inde.
- A. USA je krajinou vsetkych odtienov pokozky, ludia sa stretavaju s inymi rasami kazdodenne, ak nie kazdodenne, maju aspon skusenosti so vsekym, rozne kultury, rozne zvyky, rozne nabozenstva, rozne jazyky.... nic nie je zvlastne, nic nie je cudne. resp... maloco tu cloveka prekvapi, a preto aj ked nepozna je otvorenejsi spoznavat takto ine nove..nepoznane. Ludia su priatelsky nakloneni k zpoznavaniu noveho!!
- B. Zpoznavanie inych ras a kultur je tu Statmi velmi podporovane- napriklad tymto: ak pracujeme pre firmy musime prejst tzv. "Diversity tests" - nieco ako " test rozmanitosti"
Skusim prelozit o com nam tam rozpravaju (a nasledne robime test):
Pretoze rozmanitost v slovenskom slovniku sice ma nejake synonyma vypisane, ale hlbku slova ziadnu. 😖
Rozmanitost v pracovnom kolektive - skusenosti, ina perspektiva pohlad rozdiely medzi inymi rasami, kulturou, nabozenstvom, mentalnymi a fyzickymi schopnostami, predkami - kulturnym dedictvom vekom, pohlavim, sexualnou orientaciou .... Rozmanitost je ale ovela sirsia, zahrna inakost aj v ludskych vlastnostiach ktore su ine ako tie nase alebo do skupiny do ktorej patrime.
Slovensko:
- Ludia stale nie su zvyknuti na nove rasy, sme vacsinovo biely narod, s jednou jedinou nepopularnou mensinou odlisnou farbou ako biela. Nic ine okrem par zahranicnych studentov na SK nebolo. (teraz je to ine, ale stale miesanie ras, alebo ine rasy na sk nie su povazovane za Norm. a stale je to zvlastnost. Je zvlastne a divne /vacsinovo odsudene byt inym alebo prejavovat sa inak ako priemerne v hociktorej oblasti zivota. Vacsinova spolocnost stale odsudzuje aj inu sexualnu orientaciu.
- Slovensko Otvorene diskriminaciu neodsudzuje. Diskriminovat (akokolkvek) je povolene, slobodne, normalne. Ludia maju nepriatelske nazory na nieco nove, boja sa akychkolvek odlisnosti, zmeny alebo maju zle skusenosti a potom odsudzuju alebo stereotypuju. (urcite som zabudla vela veci spomenut na obidvoch stranach... a stale sa neda pridavat mozno pridam neskor, letim do postele je 12 prec)
@demo
Tak nikto tu krivy pohlad s rasizmom nespajal, najdi mi prispevok, kde som to urobila? Ja viem, co znamena pojem rasizmus a na niektore pisatelky na tomto fore sedi, jak vysity.....
@digysa
Ale ved to iste som ti napisala, ci si nieco ine pochopila?
@buducamama
Nikto tu nehadze vsetkych Slovakov do jedneho vreca, to vy hadzete vsetkych moslimov do jedneho vreca v tejto diskusii, boli to len poznamenania, nic viac, nic menej...
@erjona ja som písala o strachu, nie nadávaní
@mariuskaa a ja hovorím, kvôli čomu, resp. komu sú predsudky. Hovorila som o rómoch, kt. sa mi do očí smejú, že im dávam stravu, lebo oni chcú peniaze na stravu. Pýtali si hračky a našla som ich vyhodené. Nehovorila som o Rómoch, kt. dostali nadštandartné byty ešte za komunizmu a zdevastovali ich, lebo napr. nevedeli, že hrejú radiatory, tak si vytrhali parkety a urobili ohnisko v strede bytu. Tu bola chyba v osvete.
Mariuška a ako máme zmeniť svoje meno vo svete, keď samotní Slováci rozširujú o sebe nezmysly, pretože sa to o nich píše? Napr. s tým rasizmom – sme rasisti, lebo to štatistiky uvádzajú. Nie sme rasisti. Chybu uznám, máme mnoho “slovenského”, kt. mi nie je po chuti, ale rasizmus k tomu rozhodne nepatrí, teda určite nie väčší ako v iných krajinách.
Trošku umenia vnesiem - básnička o Slovákoch (páči sa mi):
byť Slovákom je úžasné
(zo života)
Slovákov na cestách za hranice
svojej zapáchajúcej každodennosti
spoznáš
ako taliansku čižmu
ten zmätený beh na letisku
si nemôžeš pomýliť
prekračovanie diskrétnej zóny
vykrikovanie:
kde je brána G78? Kde je brána G78?
budú sa ti čo pindajú, že more je teplé/studené
pláž, slnečník, ležadlo, strava, všetko bude na hovno
a bude to po slovensky
po slovensky Chorvátom
po slovensky Francúzom
po slovensky komukoľvek
keď uvidíš obtlstých ujkov v slipových plavkách
s krížikom na krku a škaredou ženskou s trvalou
budú to Slováci na cestách
nazývajúci černocha s kokosmi na pláži negrom
ktorí budú predavačovi v Grécku
ľubozvučne po slovensky vysvetľovať
že “jahodovú do kelímka
a melónovú do kormútku, rozumiete?”
tajné spomienky
na platinové časy
keď v juhoške miesto pizze
žrali rezne
a v kempingu im všetci rozumeli.
Mirka Ábelová
A ešte úryvok od tej istej autorky:
u nás v rodine sme takí
starostliví a aj tolerantní
nemáme iba radi kamoušov, radikálnych
moslimov, bigótnych katolíkov, príliš žen-
ských gayov, príliš čiernych Rómov, . Antia-
meričanov,
fašistov, nepracujúcich, dílerov
a chlapov, čo tlčú ženy
Tak mna trosku pobavil napis na letisku v Londyne,tam pracuju na pasovom oddeleni sami emigranti ind s turbanom,sikmooky,moslim s bradou po brucho a nad ich hlavami je velka tabula ktora upozornuje ze sa nebudu tolerovat ziadne verbalne ani ine narazky na zamestnancov.To akoze predtym si tam ludia z nich srandu robili????
@demo
Demo este raz reagovala som ti na otázku ktorú si priamo adresovala mne.
Ja som ti nenapísala ze si želám a snívam aby bola Európa rôznofarebna.
To o Slovensku ze ludia nie su zvyknutí atd. Tym som praveze zdôvodňovala (ospravedlnovala) vlastne to myslenie prečo je to na SK ako je a com Ja vidim rozdiely.
V Amerike nikto gayov nenosí na rukách len su viac a viac rovnopravni s hetero. Ide to pomaly. Uz v 12 štátoch mozu vstupovať do manželstva, dediť po sebe. Ak jeden je v nemocnici a v nemenili je prísne pravidlo na návštevy len "najbližších" osôb, je tento "partner" rovnopravni uznaný ako (jedna z ) najbližšia osoba.
Maju tu morálnu podporu. Ak ho rodicia vyhodia z domu ze je gay ma vela stredísk, centier, kam sa obráti kto mu pomôže takisto spoločnosť stojí za ním a nie proti nemu.
@demo
Ano byt proti gayom nie je rasizmus ale diskriminácia! Kedze slovo diskriminácia, ktore som používala zahŕňa
Rasovu, náboženskú, alebo diskrimináciu voči inej sex. orientacii, dovolila som si to tam pridať. A sama si reagovala na nieco o vom sa nechces baviť. Tak si rozmysli co vlastne chces.
Odpovedám provokujes/rypes uz 6 mesiacov a ja ti oddolavǎM 98% úspešne.
Snažím sa odosobnit nad tvojimi "inteligentne" konstruovanymi "nenapadnymi" sarkastickymi poznámkami aj zatahovanim ďalej do diskusii ak sa dlhšie Neozývam.
Pýtaš sa ma na názory. Viem ze rada so mnou diskutujes, vyprovokujes k ďalšej a ďalšej odpoved, i ale ked uz nemáš co nájdeš nejaku drobnosť ktorej sa držis ako tej blbosti ci preto ze ocumujes si rasistka
Nie nie preto ze ocumujes. Ale ten kto nedáva rovnitko (znak rovná sa =========)
Medzi slovom kresťan/černoch/gay a rôznou kombináciou týchto, len preto ze títo su ini ako väčšina spoločnosti kde vyrastal tak ten diskriminuje. Rasista je len podmnozinou veľkej diskriminacnej množiny!
@mariuskaa to že se o rasizmu v americe nemluví není proto že by nebyl, ale proto že se lidi bojí, lidi se totiž bojí otevřeně říct co si myslí protože by byli obviněni s rasizmu, nevíš kdo tě kde odposlouchává
vysvětluješ jak je amerika liberální ale ve skutečnosti píšeš jen o svém městě o své čtvrti, o čtvrti bílých límečků, vysoko postavených byznysmenů,...... ano tam se nemluví o rasiszmu ani diskriminaci, ale o tom kdo kde vlastní jachtu a kam jede lyžovat....., ale NY není celá amerika, je to je jen výběr z toho lepšího... bůhví co si o tom myslí zbytek států....
a jestli mají u nás lidi zakořeněnou nesnášenlivost vůči cikánům, to není proto kdo jsou ale jak se chovají. Protože když pominu extrémisty ( ty jsou úplně všude, Ku-Klux-Klan ještě funguje?) lidem by nevadili cikáni kdyby se chovali tak jak se mají, kdyby nepáchli většinu kriminálních trestních činů, žili slušně ....
Z lidí mluví špatná zkušenost a strach, protože ti se fakt nechovají jako na Wall street.
jen taková malá otázka, pustila by si svoji 15-letou dceru samotnou do harlemu? A těžko můžeš na tohle odpovědět, protože dceru nemáš.
@mariuskaa a víš v čem je taky rozdíl, že černoši v americe si museli svoji svobodu vybojovat, protože kdyby tak neudělali, tak by dodnes možná otročili, ještě v 60 letech minulého století dělaly bohatým jižanským paničkám služky...
u nás cikáni nikomu otroky nedělali, měli svoji svobodu a měli práva ale pohrdají nimi, o vzdělání nestojí ( čest výjimkám) nestojí o to přizpůsobit se, chtějí se odlišovat.
uplne najvtipnejsie je, ze o rasizme vsetkych poucuje prave Amerika. stat, ktory vznikol na okupovanom uzemi, civilizacia, ktora sa rozvinula po potlaceni a vyvrazdeni povodnych obyvatelov, kde este pred 250 rokmi existovalo otroctvo (teraz neviem, bolo otroctvo este niekde inde vo svete v tej dobe, alebo bola superdemokraticka Amerika posledna?), kde pred 60 rokmi cernosi mohli robit akurat tak sluhov a utierat bielym zadky.... Toto ja nemam na Amerike rada....
apresne ako pise @ellise , cigani mali moznost, mali volebne pravo, pravo na vzdelanie.... nevyuzili to....
ale to sme uz pekne daleko od temy....
a co vy na toto? 😀
http://vas.cas.sk/clanok/9569/lamborghini-a-bug...
@ellise v kazdom jednom state ziju vsetky narody. Ani jeden jediny stat nie je cisto biely! AJ v Texase su cernosi. Je inou vecou, ze mozu byt "bielsie" alebo "zidovske" alebo "cinske" casti... v danom meste. Ale v kazdom state je to premiesane viac alebo menej.
Co sa tyka mojho dlhsieho prispevku z Dnes o 05:54 precitaj si to este raz Ako v robote to funguje, ako stat sa snazi na potlacenie diskriminacie, a akymi opatreniami a aky test robime na pracovisku.
Co sa tyka romov si vedla. Predstav si, ze som v Bratislave zila prvych 5 rokov v centre mesta kde sme mali v celej budove 8 bytov z toho 5 romovia - Ano ti neprisposobivi.!!! Uz som to tu spomenula... mali sme ocurane dvere, mama s nami vsade cupitala... Bolo to centrum Bratislavy ten byt by mal inu hodnotu, kebyze nedostaneme od statu (ku koncu komunizmu) dalsi byt a neprestahovali sme sa.
Mne absolutne nejde a nikdy som nerozpravala o tom, ze som za to aby niekto len poberal pridavky a nerobil, nechodil do skoly. Takisto mam skusenosti z romskych osad, kde som pisala, ze sme davali satstvo a inu pomoc v tej istej osade potom niekto vybudoval skolu a kostol. Viem presne ako niektore rodiny boli radi za danu pomoc, ine decka som videla ako to satstvo hadzali do blata (prave bolo uprsane) a stale behali hole a neobute po dazdi. O to vobec predsa v diskriminacii nejde. Ide o vsetkych tych co sa chcu ucit, chcu robit, chcu sa vzdelavat (mnohi nemozu) chcu chu chcuuuuuuuu ale nemozu lebo su diskriminovani. Vela sa uplatni ale vela nie. Nie kazdy ma take sebavedomie, nie kazdy ma silu a chut bojovat proti rasizme vela romov sa vzda ako ma bojovat...
Co sa tyka Harlemu (vzdusna ciara od mojho domu 3 km mozno), na to nepotrebujem mat dceru... Ja sama som tam bola viackrat... Dokonca tam byva moj kolega (biely talian) v luxusnej stvrti Harlemu.
Bola som tam par krat, bola som aj v dobrych strvtiach aj menej aj nebezpecnych. Do zlych stvrti nepojdem a nie s dietatom, a je jedno ci je to chlapec alebo dcera. Su tam super restauracie, parky,.....
Inak tak isto ako ta druha osoba.. Pytas sa na moj nazor, ako to vidim, chces vediet, kedze tu zijem v com su rozdiely a potom sa ti odpovede nepacia... Sama si v Harleme nebola len pocula to najhorsie ale odporovat budes stale. 😒
Tu mas fotky moderneho Harlemu s par umeleckymi fotkami a peknymi luxusnymi budovami... a aj par fotiek harlemu zo starych cias...
@mariuskaa ne už ti nebudu odporovat protože ty žiješ v americe a znáš cikány kteří strašně chtěěěěěěějí se vzdělávat a nemůžou, já žijí v česku nejspíš rasistické krajině a znám cikány kteří se nechtěěěěěěěěěěěěěěěěějí vzdělávat a nechtěěěěěěěěěěěěji pracovat
ale ty máš nejspíš pravdu a ty správné názory na MHD na slovensku, na diskriminaci v celém světě, na rasizmus.... prostě úplně na všechno, a běda jestli s tebou někdo nesouhlasí....
@mariuskaa víš co máš pravdu, jsme ten nejrasistickejší národ, akorát nechápu na co si vlastně hrdá? na ten rasizmus? co vlastně obhajuješ, když si nenapsala nic hezkého?
a máš pravdu v Harlemu jsem nebyla, jen četla, viděla dokumenty, četla rozhovory s těmi co tam byli, asi to tobě nestačí... ty si nejspíš byla v celé americe.... ale o tom jsem už tady jednou psala....
@aurorag a aj ostatne kocky: S tym otrokarstvom by som bola opatrna.............. zacali ho prvi ANGLICANIA a nie amerika....
Europa mala otrokov, ze amerika moze snivat................... AKURAT, Amerika (kedze bola vo vsetkom pozadu, objavena neskor, zaludnena neskor...) sa zbavila otroctva ako posledna a tym padom ako keby sa nam zatvorili oci a piseme len o otrokoch v USA.
Este by ma zaujimalo, co hovorite na tych AFRICANOV (biznismanov) co tych vlastnych ludi predavali-Anglcanom, Francuzom, Spanielom, Americanom........nejako sa na tychto "podnikatelov" vzdy zabuda.... 😅 😅 😅 😉 😉 😉
@ellise
- Problem s MHD a ludmi bez deodorantu - zacala to prave @buducamama co som este nestihla odpovedat.. hlavne, ze sa jej odpoved nepacila.. Hovorila o moslimoch a aku maju hygienu. (nastasie sa ozvalo dalsich X ludi)
Ja som ta posledna, ktora si myslim, ze som "horenoska" som stale pri zemi, som hrda, aj tych niekolko par rokov co som zila v komunizme mi nieco dalo (my deti -komunisticke - nielen ze sme vdaka tomu vynaliezavi, najdeme riesenia, vieme recyklovat/inovovat, sme napaditi/zivotaschopni/vieme setrit peniaze/usetrit aj z nicoho/ (nehovorim o vsetkych... ale o narode ako celok) vsetko super vlastnosti, ktore ludia z bohatych resp. nekomunistickych krajin moc nemaju. 😎 Niekto sa usmeje.. ale hovotim teraz o tych pozitivnych veciach, cim nas to obohatilo. . Nerozoberam komunizmus (aj mnoho mi vzal).
MHD - hovorim, stale ked idem na SK bud taxiky pouzivam ak nie idem MHD. Soferovat v BA neviem. Som stale pri zemi, neopovrhujem MHD - naschval ak si citala som zobrala aj manzela ktory horenos JE, vyrastal ako v muzeu so sluzkami, kucharkami a celebritkami. A zobrala som ho do Bratislavskej MHD. NEhanbila som sa!!! Kaslem na taketo veci...MHD sa rozoberala v suvislovsti s pachnucimi ludmi na SK!!! Ak niekto kto bude rozoberat inu kulturu ako primitivnych bez hygieny nech sa kukne na slovakov bez dedorantu!
A ja ti hovorim, ze vacsina nie je neprisposobivych? ja som tym chcela povedat ze aj napriek mojim zlym skusenostam mi to nebranilo v tom, aby som farbu koze vymazala z pocitov a jedna z mojich najlepsich kamosiek je prave romka!!!!! A dalsia znama (romka) je prave najznamejsia muzikalova herecka na SK. kebyze sa na svet pozeram negativnymi ocami, a hadzala vsetkych do jedneho vreca, moj svet by bol ukrateny o spoznanie prave tych pozitiv.
Tu nejde o suhlasenie/nesuhlasenie. Pytas sa ma aj ostatni ako to funguje v USA odpovedam. Spomenula som vsetko nie.. nerobim tu teraz Diplomovku, aby som si tu studovala tuto problematiku. Hovorim v kratkosti skusenosti a nazory.
Nie @aurorag nepoucujem. Pytali sa ma ako to riesi/vidi/ USA. Ako sa k rasizmu stavia ta krajina.
Hovorim, ze vsetko v usa je spravne? NIE. Suhlasim s US politikou Nie! Robi urcite veci lepsie ako SK?. Samozreme, ze ano. Ale vsetko? NIE. Ma "za usami" co sa tyka vsetkeho, vsetkych nepokojov po svete?.. .atd... ANO,. Ale o tom sa nebavime teraz.. Pytala si sa ma v com su rozdiely, ako to riesi usa.. toto je jedno z1000 rieseni... jedno ktore funguje ako tak.
Ako to vidi EURopa? Tiez sa snazia o "nediskriminaciu" - dari sa im to prave zvyhodnovanim?/pridavkami/prispevkami/podporami? NEDARI a to vieme vsetci ze sa im to nedari.. ved to podporuje prave lenivost... a ostatne zneuzivanie neprisposobivych obcanov vyciciavanie statu. ktore produkuje dalsiu vlnu nenavisti a nespokojnosti medzi domacimi obcanmi. Ale o tomto sme tu uz diskutovali.
Na tomto sme sa uz vsetci zhodli.
Gays v USA- silno podporovani Hollywood-om, lebo tam ich je asi 60% teplych.
Ja uz som sa o tom otvorene vyjadrila a netajim sa tym ani v USA pred svojimi pratelmi:
Manzelstvo homosexualov nikdy podporovat nebudem. Nikdy

@digysa Ja si vobec nemyslim, ze vyhodit cernocha je rasizmuz - ked sme mali firmu, tiez manzel vyhodil jednu damu, ktora sa hodila na marodku a na nas ucet si isla privirobit na cierno na ine miesto,,, samozrejme, ze to bola cudzinka - srbka... moj muz albanec - je rasista, ze si branil svoje? Nie, zasluzila si to 😉