Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ellise Preco take silne reci?
Hovorila som niekde ze SK je narasistickejsi? Hovorim o extremoch?
NIE. Ak nechces moju odpoved, potom ma o nu neziadaj...
Lebo priatelsky sa pytas uz asi 100 otazok (osobne mne venovene) za 6 mesiacov a potom utocis na moje odpovede.
Preco len preto, ze poznam Harlem "osobne" a ty nie musis byt sarkasticka ze som asi bola v celej amerike.
Nie nebola A ani sa nehram ze ano. Ale Harlem je 3 km odomna vidim z okna teda od susedky oproti ta ma otoceny byt na Harlem. Bola som tam viackrat.. Je to moje miesto "hangout" kde chodim bezne? Nie.. A aj ked je to jednou z turistickych destinacii, hlavne v nedelu chodia cele autobusy z Manhattanu na tie gospelove harlmove kostoly sa kuknut / na omcu / ci ako sa to spravne povie... ja som caro v Harleme este nenasla... nie preto, ze sa mi nepacil, alebo nim opovrhujem. ale na to aby som si ho zamilovala bola som tam par krat.
@mariuskaa Ja ti to vysvetlim takto. Slovaci boli vzdy Slovaci. Ich takzvany rasizmus je reflex sebazachovy. Proste to musis pochopit. Ja som tiez zmenila svoje nazory na vela veci. Nebudem tu uvadzat priklady, ale niektore bezne veci, ktore som niekedy brala normalne ma pri navsteve Slovenska zarazaju. Clovek netusi, ako ta zivot v druhej krajine zmeni.
Amerika bola vytvorena z ludi roznej farby pleti a rozneho nabozenstva- odkjakziva. Oni nepotrebovali uchovat svoje zvyky, tradicie......ich zvyky, tradicie, kultura a obyvatelstvo sa postupne vyvijali. Civilna vojna je pre mna ten dolezity historicky moment, kedy sa Americania zacali formovat na "americanov"- bojovali za Ameriku- uz to neboli Iri, Taliani, ANglicani, Francuzi a Spanieli.......ale bol to Sever proti Juhu. Toto su uz ti pravi Americania, ktori bojovali vo "svojej" vlasti, za "svoje-americke prava".
Amerika je zalozena na tolerancii....ludia su zvyknuti na Kubanca, Nemca, Rusa, Irancana, Anglicana, Africana...ze su tu a ze tu ziju. Slovaci nikdy nebud mat takyto chod myslenia. Uz len z hladiska demografickeho a hostorickeho vyvoju by to bola pre nich ista zahuba.
@kuwait
Viem ze vies,
Rasizmus a diskriminacia je aj medzi cernochmi navzajom aj medzi indmi navzajom... medzi kazdym narodom inej pleti ako bielej navzajom..
V Azii maju bieliace kremy bieliace latky su aj v obycajnej Nivei.. U nich co najviac bielsi najlepsi.
Cernosi - koleyna biela pokozka/zelene oci/ rovnejsie vlasy/ vypada viac biela.. ale jej otec je uplne cierny. mama bielsia cernoska ale tiez tmava. A ona si mysli, ze je nieco viac.. povie o sebe, ze je cernoska, za to sa nehanbi, ale ludia a ostatni ju beru za "atraktivnejsiu" Cim bielsi clovek s inou farbou pleti tym atraktivnejsi. Ked sa im dieta narodi, na farbu pleti - complexion sa pozru ako prve. Jej dcera bola tmavsia a nadsena nebola.
@digysa
Ja tomu velmi dobre rozumiem. Ja to vnimam rovnako ako ty. JA s tebou suhlasim. Ved tu zijeme, vieme. Dakujem ale aj tak . Adresuj to tym ostatnym co to nechapu. Oni sa ma pytali ale odpoved sa im nepaci.
Samozrejme, ze velky rozdiel v ponimani rasizmu/diskriminacie/tolerancii a preco atd..
@mariuskaa Ja som teda v Harleme v Amerike nebula ale v menovcovi v Haarleme v Holandsku tak tam mas pocit ze si v Pakistane.Oproti Lidlu je obrovska mesita vychadzaju odtial ludia poobliekani v tobach,oranzove brady po pupok maju stari chlapi(henou zafarbena brada sediva)Cele okolie Lidlu je ich plno zeny v ich satach,byty z okien vlaju tie ich handry,clovek sa boji vyjst na ulicu,pozeraju agresivne.
Tak tak, aj čierni sa medzi sebou diskriminujú, volá sa to colorism. Čím belší, tím úspešnejší a to je tam už od vtedy ako mali bieli páni nemanželské decká s otrokyňami. Miešanci mali viac právomocí. A v Ázii detto. Aj keď neviem či to tam súvisí s rasou alebo so spoločenským postavením. Predsa len aj v Európe to platilo už od nepamäti, že šľachta bola "belšia", lebo sa nemusela otročiť na poli.
@mariuskaa je velky rozdiel v ponimani rasizmu, diskriminacie a tolerancie medzi americanmi a slovakmi, ale nie preto, zeby slovaci boli vacsmi rasisticki ci homofobni. To odlisne ponimanie jednoducho nesuvisis ich moralnymi kvalitami ale s okolnostami, ktore ich/nas formuju. A tie su pestrejsie, ako si ty vies predstavit.Su to okolnosti historicke aj geograficke. Cize tie tvoje vyvody, ze su za tym komplexy, rypava mentalita a podobne blbosti su teda fest mimo. Poviem ti to takto, obavam sa, ze cim viac to budes analyzovat, tym dalej od pravdy sa dopracujes.
ja svoje dety ucim ze sme si vsetci rovni a ked sa mu niekto nepaci ma mu to povedat ale nesmie sudit,lenze ked uz treti rok moj syn chodi zo skoly s tym ze mu dety nadavaju ze je vyje... Turek ,tak co urobim?Uz som urobila ze som na rodicovskom povedala ostatnim rodicom ze si to neprajem lebo aj mi nenadavame ze su to alebo hento.Ako mozu devet rocne dety vediet co je nenavist k mensinam alebo odlisnosti?Niekde to museli pocut alebo vidiet.Samozrejme ze najskor doma az potom medzi detmi.A tak to pokracuje do dospelosti ked uz maju svoj rozum.Aj mi osobne sme boli diskriminovany pojedinim ludmi ale aj napriek tomu nemozem povedat ze vsetci Slovaci su rovnaki.V kazdej rase,v kazdom statu je rasizmus niektoreho druhu,ale nije rasizmus ako taky,skor ta diskriminacia.Dety sa vysmievaju medzi sebou ked niekto nema znackove veci,dobru financnu situaciu.Bohuzial zijeme v takom case ked sa nevazia hodnoty cloveka,kazdy sa len pozera ako ublizit,skodoradost ked sa niekomu menej dari,ludia su uponahlani,nikto sa nezastavi ani na moment a neporozmisla skôr ako toho druheho zrani.Nepovedala som nic nove len som povedala moj nazor na vec.
@demo
samozrejme, ze je, rozdiel, a velky na tom sme sa uz zhodli. Ci zase podla teba nie?
A ja by som o tom ani nezacala pisat, kebyze ty (aj ellise, alebo viaceri) si nechcela pocut moj nazor.
Napisala si mi toto: citujem preto tolko uvodzoviek.
""""""demo @mariuskaa tak ked pises ze aj v usa je rasizmus, tak co tu poucujes a vycitas, ze na slovensku je rasizmus? Fakt nerozumiem... mohla by si vysvetlit v com je americky rasizmus iny ako ten slovensky? Orem toho, ze je diskretnejsi....""""""
30. mar o 20:39
Takze viem, ze si pochopila o tych rozdieloch o ktorych som pisala, a vidim, ze aj suhlasis. Ako mozem """"dalsim analyzovanim byt dalej a dalej od pravdy"""", ked az na zaklade mojich odpovedi na tvoje otazky si vlastne pochopila v com tieto rozdiely su, je sice nelogicky suvis myslienok, ale chapem preco chces "vyzniet" ze my dve vlastne si viac odporujeme ako to ze suhlasime. Irituje ta, ze by si sa mohla mylit alebo ja mat pravdu alebo so mnou v niecom suhlasit. Ja poviem slovo "Krasny" ty povies "nadherny". Obidve hovorime to iste. Ale ty sa mi budes snazit vysvetlit, ako spolu nesuhlasime a sme na opacnych koncoch priamky len preto, ze tvoje ucho/srdce/mozog nezachytilo, ze rozpravame o tom istom.
A to suvisi s mojim nasledujucim odsekom, kde nadviazem znovu na tvoj posledny koment.
Co sa tyka "rypava slovenska mentalita" absolutne mimo nie som. 😎
Take prave slovenske: rypnut si, zabrdnut, kritizovat, byt sarkasticky, vyvolat "odozvu", snazit sa k provokacii, urazit, vsimat si a studovat kazde slovicko... s 5 vetami suhlasit, ale vypichnut si/vybrat si to nepodstatne irelevantne slovo a na tom postavit cely argument a dalsi prispevok. Zbytocne.
Tazko uznat pravdu, omyl, a aj ked suhlasis, budes suhlasit potichu, viac budes hovorit v com si nerozmieme, ako to co nas spaja, viac sa zamerias (vseobecne nielen ty) na rozdiely ako to ze mame nieco spolocne, len preto, ze je niekto nepriateslky naladeny a ma Velke Slovenske Ego. Slovaci su nezvyknuti si uznat ak sa mylia, resp. s velkymi tazkostami, uznat omyl alebo schopnost ospravedlnit sa beru ako najvacsiu prehru.
Pricom mýliť sa je prirodzene. Priznať omyl (naučiť sa tym nieco nové) normálne a schopnosť ospravedlniť sa nie je ukazkou prehry alebo poníženie ale naopak sily jedinca.
@digysa v Kanade sme uz cosi vyse 10 rokov. Deti vedia obidve lyzovat 🙂 . Syn dokonca zacal v 2 1/2 rokoch a to len preto, ze ja som nemienila s malym dietatom niekde sediet a pozerat sa, ako sa druhi lyzuju. Nastastie maly je pohybovo nadany, tak nebol problem, toto je uz vlastne jeho 4. lyziarska sezona, este rok-dva a uz ho na svahu nedobehnem 😝
@mariuskaa -to pises o sebe?Lebo pri tebe jedinej mi to zatial sedi, podrypkavanie a vyber jedneho tebe vyhovujuceho, no a toho sa potom drzis.Nestaci ti vysvetlenie,hudies si dokola to svoje. A ked zas narazas na tu zhumusenu MHD,stale si nepochopila,ze ma nezaujimal konkretny cistotny jedinec,ale ze som to myslela vseobecne ako kulturne zvyky.Proste som bola zvedava na nejake zvyky,co ja viem kupanie sa 5x denne alebo raz za mesiac.Napr.v Indii si utieraju zadok rukou,je to ich obycaj a navaza sa tu niekto do nich?Ked si to beries osobne,uz je to fakt len tvoj problem,uz ma to nebavi opat opakovat.Ano,hygiena poniektorych na SK je priserna,v MHD nadavam coraz viac,asi mi to aj viac vadi ako kedysi. Vies,ono je to aj o tom,ze ked basnis o moslimoch len pozitiva,ludia,ktori tuto kulturu blizsie nepoznaju, jednoducho pochybuju uz z principu.Na Slovensku sa zacinaju zaclenovat len v poslednych rokoch.
dobrý deň, jednoducho musím - u nás bol boom solárií 🙂
Mam znamu z Indie a ona mi povedala otvorene (ma dve dcery jedna je dost tmava a druha je bleducka) ze cim bledsia pokozka tym vyssie postavenie v spolocnosti. Tam sa nikto neopaluje, slnku sa vyhybaju ako rakovine. Jej deti, ked sme chodili na tenis mali vzdy obrovske klubuky a namazane kremom od ucha k uchu.
Americka kultura uz dost valcuje ich kulturu. Indovia maju velmy kladny vztah k USA, vela z nich tam chcu ist zit. Anglictinu musia ovladat ako svoj materinsky jazyk- to je uplna nutnost, inak si tam povazovany za nizsiu vrstvu. Ale este stale plati pravidlo- Ind si ma zobrat Indku a nie bielu, ciernu, latino a pod. Tento zvyk vo vacsine percent dodrziavaju.
Ona osobne mala "arranged marriage"- rodicia jej vybrali manzela. Povedala, ze si nestazuje. 😉
"""""""buducamama to:alice107 a ta ich hygiena je aka?Predpokladam,ze sa kazdy den nekupu 😀
19. mar o 11:58 • snaží sa • Odpovedz • Páči sa mi to • • """""""
- týmto hore si prispela do diskusii ty, čím si vyprovokovala dalších 10 kociek a k 20 stranám neproduktívnej debaty ty
- zaujímavé, ze si sa toto pýtala práve Alici ktorá zije s katolíkom a nie tých kociek ktore maju jedného doma. Prečo asi?
Lebo si sa úprimne zaujímala o tu hygienu? Nie!
- najskôr ako nieco take napíšeš, si prečítaj tých 120 stran co si zameškala.
- nikdy som neospevovala moslimov asi si si ma s niekym pomýlila. Mam dobre skúsenosti s ľudmi z iných etník.
- "ospevujem" rovnosť a nediskriminaciu a neznesiem ak sa všetci hádžu do jedného vreca
- najskôr ako budes sa nad niekoho vyvysovat si vygoogluj a prečítaj, ako sa o Slovensku a hygiene Slovákov a ich NEspôsoboch vyjadrujú Zahraničné fóra.
@canerko Moj syn by v zivote nevynadal spoluziakovi na zaklade pleti.... A celkovo je to strasne chore, ked uz taketo deti poznaju taketo vyrazy.
Kde byvas? Tomuto hovorim cisty nevymachany a nechutny rasizmus.
@mariuskaa toto je dalsi rozdiel medzi USA a Europou. Toto sa v americkej skole (zakladnej) nemoze stat.
@digysa
Moja Kamoska je stredne tmavsia indka jej manzel rovnako ale su z vyššej vrstvy mali úplne arranged svadbu a to tak ze ona bola z kuwaitu žijúca v Kanade jej terajší manzel Ind ale Američan. Ich tetusky su susedky v Indii!
Ked sa stretli - uz za účelom skorého sobáša prebehla medzi nimi iskra takze obaja suhlasili.
Ze ak by si ho nechcela zobrat nemusela by.
Funguje im to ako tak ale zamilovaní nie su.
Medzi nimi tento kastovy systém stale udržiavany. Ona je striktna vegetariánka on nie.
Zaujimalo by ma ci sa tam stale vypláca "veno".
A este jeden rozdiel toho rasizmu medzi USA a Slovenskom. Chodime kazdy rok domov a kedysi vedla nas byvali cigani (nie romovia, ale cigani s velkym C) v malom domceku-2 izby -kuchyna a spalna. Zachod/kupelna bol za domom. Tak si viete prdstavit, co sme cez balkon naseho domu 20rokov pozorovali 😝 😠 ☹ No ale generacie sa vystriedali, z tych 15-tich par odislo z domu, par odislo do vazenia, par zomrelo a zostala tam iba 1 rodina a tej uz tiez vadilo, ze deti sa nemaju ani kde okupat. Nakoniec niekto ten pozemok kupil a ani sa odstahovali do mesta do bytu. Ale deti sa hravali s mojimi detmi (ked sme prisli na slovensko). A je to aj doteraz.....chlapec chodi z mesta za mojim synom (vzdy, ked je tu). Nikto sa s nim nehra, lebo je rom len moj syn 😅 On ani netusi, co je to rom. Samozrejme ja mu to hovorit nebudem, lebo vidim, ze jeho rodicia pracuju, ziju slusne a kedze chalanisko (rom) ma modre oci (to nechapem doteraz, ako sa to mohlo stat 😀 ) tak by to na neho nikto ani nepovedal, ze je rom....
Problem je v tom, ze ti rodicia maju predsudky a nechcu, aby sa ten chlapec s nimi hral, lebo vedia z akej je rodiny. A uprimne, ako susedov som ich poznala dokonale a viem, co boli zac. Ale ja vidim, ze je to uplne zbytocne zakazovat tym detom, aby sa spolu hrali, lebo chlapce za to nemoze, aka bola jeho babka. Pokial je slusny a dobry, tak s nim nemam problem.
A pikoska na zaver. Moja spoluziacka, co zila oproti nas-cize aj oproti tejto ciganskej rodine, tak ona SAMA JE NAPOLI ROMKA, jej mama je ROMKA. Ona svojm synovi nedovoli hrat sa s tymto chlapcom. To mi bolo najdivnejsie zo vsetkeho. 😒 (je pravda, ze je vystudovana pravnicka, vzchopila sa paradne, nase deti sa vzdy spolu hraju, jej manzel je inzinier. Ale ona je dost tmava a teda jej postoj ma uplne zaraza).
Toto je take male vysvetlenie aby ste rozumeli, ako vidime tie rasisticke rozdiely my s @mariuskaa
Som si ista, ze keby som zila doma na Slovensku, tak ani moj syn by sa s tym chlapcom nehral 😔
@mariuskaa Mne sa zda, ze vyplacaju veno. Ale tiez mi povedala, ze keby sa jej nepacil, tak rodicia hladaju dalej. Cize nie je to AZ take arranged marriage- len teda hladaju rodicia za deti. A ona mala viac moznosti na vyber. Teraz to nie je take striktne, ale stale to vyberaju rodica a o tom je to. Kastovanie je tam silne a povedala mi, ze to sa tazko zmeni, lebo je to v ludoch.
@mariuskaa - dalsich 10..ale rypkas len ty,no fakt som sa tak strasne dotkla tvojich citov😀 Ber trosku veci z nadhladu.
@mariuskaa - a nemusim si googlit hygienu Slovakov,tych poznam velmi dobre,kedze tu zijem,zaujimaju ma moslimovia.
@digysa No vidis,byvam na Slovensku este.V juli sa stahujem nadobro prec.Stacilo 11 rokov.Idem konecne zit svoj turecky sen.Toto je len jeden z prikladov ako dety nadavaju.od skolky az doteraz sme si zazili uz dost.dety aj starsie ho sikanuju stale neprejde tyzden aby sa nieco nedialo.Ked su Vianoce alebo Velka noc tak aj ucitelky su netolerantne,teda triedna.Stale nieco riesi.Dokonca mali recituje spieva ked maju vianocnu akademiju to som predsa nezakazala a stale neni dobre.ked kreslia taku krestansku tematiku tiez spolupracuje tak zas nieco.Este v skolke som mala problem zo stravou lebo som ziadala aby mu nedavali bravcove,dokonca papier od doktora som doniesla.vela krat mu to mäso dali bez mojho vedomia.raz mi povedali ze:dali sme mu stˇavu a mäso nije,ved preboha to mäso sa varilo v tej stˇave.No co uz narobim.tak sme sa z muzom dohodli ze zdvihame kotvy.Popredame majetok a arivederci.
@buducamama hladat info o hygienickych navykoch slovakov na webe... ja vazne odpadavam. zda sa, ze doba priniesla novu diagnozu a ta sa prejavuje tak, ze postihnuty doveruje viac tomu, co si precita na verejnych forach ako tomu, co vidi na vlastne oci 😎.

Aj na Strednom vychode mali ludia cernosskych otrokov az do 60 rokov 20 storocia,potom ti otroci dostali slobodu a obcianstvo a ostali tu zit ale arabi na nich aj tak hladia cez prsty ze fuj cernosi,nemiesaju sa s nimi,nezenia aj ked v minulosti boli pripady ze shejkovia mali deti s otrokynami ale to bola zriedkavost.