Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait Ja som to napisala preto ze stale stretavam ludi ktori su nervozni ,nezarabaju,nevedia ako dalej a ziju od vyplaty do vyplaty.Bud su bohati alebo chudobni stredna vrstva uz ani neni.Nespominala som boje medzi osmanlijskym imperijom a dokde obsadili vase uzemia.Hovorim o sucasnosti.V Chorvatsku v nemenovanom meste,primatorka mesta si zadovazila najdrahsiu audinu,svoje sukromne oslavy platila daňami ludu,chodila na dovolenky a kupovala nehnutelnosti.narod sa vzburil a ona pekne sedi v hladku lebo jej to vsetko dokazali.Sami Slovaci nadavaju na svojich vodcov(politikov) a nepocujem zeby vysli do ulic.Ja len to nechapem ze ked sa niekomu nepaci preco sa neburi.Mozno bi to bolo na nieco dobre.
@canerko teraz v maji sa ma postavit kamen na stavanie mesity v Ba.Vsetko je utajene.Cez Vianoce sa len nieco malo pisalo.Slovensko ako jedina krajina Eu nema mesitu.Tak som sama zvedava ako to dopadne ak to bude aktualne.Nechajme sa prekvapit.A dakujem za link ked budem mat viac casu tak si precitam.
@canerko Ono je to tazke, pokial sa ludia nepostavia, nic sa nezmeni a zivot bude na SVK stale tazsi... jeden priklad - nas prednasajuci (vyborny pravnik na pracovne pravo) sa angazoval na zmene zakona definicie zivnostnik - chceli ho zmenit, tak, aby sa podnikatelia nevykrucali z prijimania zamestnancov, pretoze si pobrali zivnostnikov a pracu maju prakticky rovnaku, ako zamestnanci (lebo im podnikatel objednavajuci ich sluzby nakaze kedy maju byt v praci, ako maju robit a este nad nim stoji ako robi) lenze nas zakonnik ma taku krasnu medzeru, ze aj ked pride inspektorat prace, proste to tomu podnikatelovi nedokazes - velke halllo robili a vychvalovali sa, ako pozmenili znenie tohoto zakona, ale v podstate sa nic nezmenilo... Ked sa vsak snazil prave tento nas prednasajuci zmenit kompletne toto znenie, aby sa uz nerobili taketo svinstva na ludoch, bolo mu naznacene, ze to je seda zona - cize jednou nohou sa nachadza v betone,,, tak jasne, ze dal ruky od toho prec,,, takto to chodi --- politici si chcu zachovat svoju lacnu pracovnu silu...
@maca_p já si ze nepamatuji že by perspiranty byly nebo snad kuličky, ale já toho zažila už hodně, možná teda kolem Trnavy byly ale u nas na valale teda v obchode nebyli a když jsme jednou za čas vyrazili se segrou do Košic a koupili Impuls tak to bylo fakt až na střední takže polovina 80. let
@digysa drazdi ma to, lebo to fakt nepovazujem za pravdu. kde tu clovek narazi na smradocha, ale zeby prave spinochetstvo bolo to, co je pre slovakov typicke - s tym nesuhlasim. a tie fora, co sem pripla mariuska, zbezne som si ich precitala, ved to bolo na urovni debat na Novom case (myslim na fore). Su narody, ktore smrdia omnoho viac, ale nenapisem ktore, lebo fakt nie som rasistka a je skratka pod moju uroven rozoberat kto viac smrdi a este sa pri tom vyzivat v tupych ale zato zahranicnych forach 😕 .
smraďoši jsou všude a věční nespokojenci taky, všude je něco a každý to srovnává s tím co má doma, taky bych mohla napsat že v Rakousku nejsou otevřené hypermarkety v neděli. A proč bych to dělala?, každá země má svůj kolorit, a své plusy a mínusy. Někdo má holt potřebu se vypisovat ze svých negativních pocitů Ale překvapuje mně že zrovna mariuskaa ta, co hlásá "pravdu a lásku" a upozorňuje že je třeba dobrého si všímat, s dobrým se srovnávat, neházet všechny do jednoho pytle se nechá ovlivnit právě takovými blogy.
Jestlipak napsala i na ten blog že nemají házet všechny do jednoho pytle?
mimochodem tam cizinci měli strach z cikánů. Jen jestli oni nebyli taky rasisté.
@ellise V rakusku si velmi chrania svoj volny cas a tam patri prave ta nedela, uz sa pokusalo to par podnikatelov zmenit, ale nevyslo im to, alpelovalo sa najmä na slobodne mamicky, ktore nemaju kde dat svoje deti,,, je to komfort ako na SVK v nedelu si ist nakupit, ale na druhej strane pre tych pracovnikov v AT je to tiez vyhoda, nemusiet ist do tej praci a vychutnat si nedelu,,, 😉
@demo ta sprava v linku je suvix ale ta diskusia k tomu 😀 tam sa jasne ukazuje ako su slovaci proti,naco im tam zbytocne vnasat nieco co absolutne nechcu???Moj muz ked je v EU veru sa po mesitach nezhana ani v ziadnej nebol a prechadzali sme okolo takych v Haarleme,Londyne,Lyone ani mu nenapadlo auto zastavit ze aha idem sa pomodlit tak preco ti ostatni tak demonstrativne trvaju na tom ze tam musia mat verejnu modlitebnu?Mne to pripada ako ich provokacia,vidia ze europania islam nechcu a nasilu im ho tam cpu????
@erjona
@ellise Tak ja chodim zasadne na nakupy v sobotu a v nedelu (myslim oblecenie, topanky, bizuteria, tasky a pod......)
Nepamatam si, ze by som sa cez tyzden po praci rozhodla ist na nakup.....jedine tak potraviny.
Ja na take nakupovanie pocas tyzdna nemam cas. A velke obchody maju viac zamestnancov, cize ludia robia iba pol dna a nie kazdu sobotu a nedelu.
@kuwait diskusia je naozaj pikantna.
uz par rokov so zaujmom sledujem dianie v Turecku a musim vyjadrit uprimny smutok z toho, ze tie prilis optimisticke spravy od tunajsich pozorovateliek tamojsieho diania boli dost prehnane. Zda sa, ze turci nijako po demokracii netuzia... gratulujem k Erdoganovmu triumfu v komunalnych volbach.
@eva8
Slovakom Arogantnost praveze nechyba.
Presne ako hovoris, chyba im Diplomatickost ale doplnim aj Taktnost a respektovanie Rozmanitosti.
(slovenskemu a "americkemu" prekladu slova rozmanitost som sa venovala na str. 163 1. apr o 05:54 )
@eva8
@ellise
@demo
ellise ja si z toho priklad neberiem ani ma tietio linky neovplyvnuju, som slovenka, viem ako to je na SK. Chodim tam stale, vela sa zmenilo a vela nie. Trvalo mi to vygooglovat a nahodit sem linky okolo 2 minut, vacsinu som ani cele necitala, je ich tam 100ky tych linkov co zahranicni o nas pisu. Nie so vsetkym suhlasim, ale aspon vidite ako nas beru ostatni.. a ake je prijemne to, ked sme stereotypovani, zaskatulkovani a hadzani do jedneho vreca MY-Slovaci.
Mne je jasne, ze nie vsetci slovaci smrdia, kradnu co nie je priklincovane, pluju a cmaraju grafity po narodnych pamiatkach a nie vsetci diskriminuju. Ale mnohi Ano.
Slovensko je krasnou krajinou, s nadhernou prirodou, dobrosrdecnymi ludmi, percentualne nauspesnejsimi sportovcami na pocet obyvatelov...(a najkrajsimi zenami).
Som Ale rada, ze sa vam to nepacilo, ani mne, mozno si uvedomime, .. Lebo kritizovat a vysmievat sa z menej vyspelych ekonomik, to ide vsetkym lahko, horsie je to tu istu kritiku prijat ked centrom vysmechu sme my.
@mariuskaa - ono ta drzost, arogantnost je hlavne u mladeze, lebo ved musis mat vysoke sebavedomie, ego.To je u nich podporovane mediami. A aj rodicia su vela krat radi,ved kto by chcel utiahnute dieta, clovek ked chce byt uspesni sa musi vediet za seba pobit. Uviest sebavedomie spravnym smerom,aj to treba vediet a stoji to cas.Ale uvedom si,ze v nasej krajine bol nie tak davno trosicku iny rezim,nejde vsetko tak rychlo ako si myslis. Zas nehladaj chybu len v Slovakoch.
@mariuskaa Absolutny suhlas s taktnostou a diplomaciou. Tu ma naucil az moj muz......tiez som bola Slovenka ako remen a mozem uprimne povedat, ze par priatelov som aj takym sposbom stratila. Teraz premyslam uplne inak. Nehovorim, ze klamem, alebo zeby som sa pretvarovala, ale inak pouzivam slova, a niektore slova som aj vynechala a uz ich vobec nepouzivam....
Dobre viete, ako sa hovori o americanoch, ze su strasne "fake" a v obchodoch Ti aj rit olizu (to moja mama neustale hovori, hlavne ze nerozumie po anglicky 😝 no ale ma taky pocit).
Ono je to sice ciastocna pravda, ze v biznisoch sa ti ludia proste dokazu perfektne pretvarovat, nestratit nervy a preto sa hovori, ze USA ma najlepsie sluzby pre zakaznikov. A tak to aj je. TU je skutocne nas zakaznik-nas pan. Ale co sa tyka osobneho zivota, tak si myslim, ze dokazu byt otvoreni a ale nie tak agresivne a na drzovku.....ako ked to napr. citam tu na MK. Niekto nieco povie/ukaze a druha kocka zacne: "no uprimne, toto je podla mna otrasne"...a podobne frazy...proste slovakom chyba ten diplomaticky slovnik- pravda sa da povedat aj inak.
Dufam, ze ma chapete. Ja tieto veci vidim hned na svojej rodine. KEd mi napr. sestra napise SMSku ohladne mojej dcery napr. Boze, daj si tu fotku dole z toho FB, ved tam vypada strasne, aky tam ma skarady nos.... 🙄 🙄 🙄
No a ja cumim a ani neviem, co jej mam na to odpisat..... 😅 🤐
Ale poznam aj vela inteligentnych, rozumnych, scitanych ludi, ktori su Slovaci a vedia, co sa ma a co nie..... Nehadzem kazdeho do jedneho vreca.....
@buducamama A s tebou suhlasim s tym rezimom. Ano komunizmus nas dobre zabrzdil a zmeny budu trvat desatrocia, nie zo dna na den. Kazdych d10 rokov sa vzdy nieco zmeni. Aj to, ze Slovaci maju moznost cestovat a zazit ine kultury, vidiet, ze zivot v roznych statoch je iny, aj to nas posunie dopredu. CHce to len cas. Mozno my sa toho nedozijeme ale nase deti ano.
@buducamama Chybu nehladam. Len ked uz rozoberame, vidis sama, ze je velmi lahke kritizovat inych ako prijat kritiku. Je jednoduche robit si srandu z ostatnych narodov ale ked turisti hovoria o nasej krajine (mnoho pravdy, mnoho "prifarbene a zvelicene") uz sa az tak nesmejeme.
Je preto dolezite sposob kritiky (ci nam to moze pomoct v niecom) a takisto schopnost prijatia kritiky.
Je rozdiel medzi Sebavedomim a Arognciou.
Sebavedomi ludia su pozitivni a optimisticki, co im pomaha prekonat strach a obavy alebo pochybnosti. Ti co su sebavedomi dokazu uznat chybu, dokazu ukazat Zranitelnost alebo ospravedlnit sa a prijat kritiku a poucit sa z chyb.
Arogancia je negativna vlastnost. Je kombinaciou vlastnej neistoty a neuznani omylu .
Arogantny clovek sa vyvysuje a dokazuje si svoju "vyhru" nad ostatnymi ich ponizovanim a posliapavanim.
Neradi sa ospraveddlnuju. Radi si dokazuju a stavaju svoje sebavedomie tym, ze sa nadraduju nad ostatnych a zvaluju chybu na inych.
Maly priklad:
Vlastnim hotel.
Niekto mi napise velmi zle ohodnotenie na internete na stranke tripadvosor co denne citaju miliony ludi.
- Ak som sebavedoma - Podakujem sa sa ohodnotenie, napisem, ze osobne dozriem nad chybami co sa stali. A pozvem ich naspat a zarucujem 100 % spokojnost na dalsej nasledujucej navsteve. (Bol to Bata? co napisal nas zakaznik nas pan? )
- Ak som arogantna s velkym Egom - Napisem,. ze toto ohodnotenie nezodpoveda realite - a zvalim tuto chybu na zakaznika a jeho zvelicovanie.
Arogantnou odpovedou a nepriznanim osobneho zlyhania, odlakam dalsich potencionalnych zakaznikov, ktori to citaju.
Schopnostou uznat zakaznikovi pravdu, ukazem nielen sebavedomie ale aj schopnost, ze nikto nie je dokonaly a urobim vsetko pre zakaznikovu spokojnost na dalsej navsteve.
@mariuskaa ne že bych chtěla obhajovat aroganci, ale někdy přece víš, že ten druhý nemluví pravdu, že prostě kecá, takto to přece nepřijmeš jen tak. Protože není ostuda přiznat pravdu byť je nelichotivá, ale na druhou stranu přece nenechám sebou orat, když vím že pravdu nemá. Ale samozřejmě věci lze říct slušně i arogantně. Tam někde je hranice mezi zdravým sebevědomím a arogancí. Možná není až tak důležité co člověk řekne ale jak to řekne.
@digysa @mariuskaa takze dnes som isla po dlhom case busom. tak neviem, ci som vychytala nespravny spoj (smer nemocnica, t.j. sami dochodcovia), ale mala som dost. lebo doteraz som sa prave stretavala s ludmi, ktori sa neumerne parfemuju, co skutocne neznasam. ale zase toto bol tiez des. bud som na to zabudla alebo som mala akurat dnes pech alebo sa mi az teraz otvorili oci (nos).
ja mam prave tu netaktnost a nediplomatickost celkkom rada. co uz.
@mariuskaa Podla mna tu aroganciu, odmeranost a chladnost jeden voci druhemu clovek najde nielen na SK ale aj v celej Europe (napr. Rakusko, Nemecko, Svajciarsko), ono je to asi dane tou polohou. Ako ludia su tam vsade mili, ale az ked ich clovek lepsie spozna. Americania su v tom uplne iny.
Urcite si pamatas, asi rok dozadu bola vsade sprava o Oprah Winfrey (najbohatsia zena v US a cernoska), bola vo Svajciarsku na svatbe Tiny Turner a isla si kupit do draheho obchodu kabelku. Vybrala si jednu za 24 460 frankov a zena v obchode jej ju nechcela ukazat, wow. Ved to je arogancia, mizerny customer service a este aj rasizmus jak vysity😉.
@kimmie
ano mas pravdu, v celej europe, ale posledne strany sme sa bavili prave o SK... na celu europu este neprislo. ;o)
Nepocula som to, kuknem link.. Samotna sprava ma sokla, ale to, ze sa to stalo v europe je "polahcujuca okolnost". Dufam, ze aj ona to zobrala sportovo a neurazila sa. 😒
Ok uz som to precitala, je jasne, ze nie cely svet pozna kto je, ale o to horsie. Ak by predavacka bola na nu mila len preto, ze ju pozna, neskor by to mohla spravit niekomu inemu. Takto si toto zapamata navzdy.
@mariuskaa Ale ja sa to tym snazim vysvetlit, bolo by uplne zvlastne keby sa Slovaci spravali ako Americania ked vsade naokolo vidia samych odmeranych, chladnych a arogantnych ludi. Staci ak zajdes za hranice do Billy v Kittse a ziadny customer service tam nemaju (teda tam pracuju bud Slovaci, alebo potom Rakusania co nemaju radi ze im tam Slovaci chodia a asi preto su nastvani😀 ). Madari na juhu maju najvyssi pocet sebevrazd v Europe. My sme cela rodina zili 3 roky v Nemecku a Nemci tiez nie su najpriatelskejsi narod na svete.
Mne osobne sa na Slovakoch nepaci, ze dokazu byt velmi neprijemni a odmerani k vlastnym detom. Niekedy dokonca stary rodicia k vnucatam. Dokazu ich uplne zdeptat kvoli totalnym hlupostiam, obleceniu a topankam, no co z tych deti vyrastie. Ja si to hlavne vsimam na ihriskach. Dokonca moja sestra ma kolegynu, ma 25 rokov a 15 mesacnu dceru, a ona nechce aby jej mala bola nahodou rozmaznana. Takze od narodenia vzdy ked jej dcera pre nieco plakala v kociku, alebo doma tak ju iba ignorovali, aby mala nahodou nebola rozmaznana.
Raz davno som pozerala Oprah show, mala tam psychologicku a bavili sa o vychove deti. A ta psychologicka povedala, ze ked dieta vojde do izby v ktorej je rodic a ten rodic sa na neho pozrie, tak je stastne ked vidi lasku v ociach toho rodica. To sa mi velmi pacilo🙂.
@kimmie Pravda oni su dokonca taki ze maju bodyguarda cernocha pri dverach a ten neotvori dvere zakaznikovy ak ho osacuje ze podla toho co ma na sebe nevyzera na to ze by tam mohol nieco kupit a ked ho vpusti zacnu ho sledovat po obchode ci tam nieco nechce ukradnut.,ja tomu verim ze Oprah mala taku skusenost,celebrity ked si vyjdu do mesta chcu byt nespoznane preto sa divne poobliekaju a predavacka ju nespoznala sudiac podla jej oblecenia predpokladala ze kabelku by nemohla kupit tak aby ju nahodou neukradla jej ju neukazala.Trapas.A to s tou vychovou deti na Slovensku tiez pravda,nedajboze aby dieta nerozmaznali a potom z nich rastu bezcitni sebecki ludia,lasku nedostali tak ju ani nevedia davat.Vlastny rodic dieta nepodrzi ale potopy,vacsina z nich len caka ked dieta dospeje a vypadne z domu ale potom ked uz su stari a nevladni ta skemraju o pomoc a potom im to tie decka vracaju zavru ich do starobinca.Divny kolotoc.Spartanska vychova a jej dosledky.

@canerko slovaci maju v historii boje proti turkom,dlhe roky bojovali proti osmanom,branili sa islamu a ubranili sa a zrazu v 20 storoci tam moslimov maju znova tak sa priecia,mozete byt radi ze nevytiahli do boja tak ako v 18 storoci.Precitaj si turcin ponican .Ja mam tiez podobne skusenosti preto muza ani syna na Slovensko netaham len na dobu potrebnu to jest menej ako tyzden v roku,v krajinach kde su zvyknuti na multi kulti velky problem nieje ale na Slovensku by som si nebula ista ci im niekto nieco nespravi v takej Bratislave muza napadli viac krat aj pneumatiky prepichli