icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
5. apr 2014

@digysa Ja chodim tiez zasadne soboty nakupovat, taktiez cez tyzden nemam cas,,, v AT su obchody do 18 hodiny pootvarane, takze si vies predstavit tie preplnene obchody, ale aj tak nechcu povolit celotyzdnovy otvaraci cas - apeluju prave na slobodne mamicky a rakusaci si myslia, ze v nedelu robit nepojdu,,, preto im utekaju zakaznici v nedelu na slovensko, aspon ti, co byvaju blizko hranic, vsetko ma svoje pre a proti,,, 😀 😀 😀

kuwait
5. apr 2014

@erjona v Rakusku v nedelu skapal pes 😀 a v sobotu?Niekto zatvara uz na obed alebo o 5 poobede.Vo Fancuzsku je to tiez tak francuzi ktori ziju blizko hranic s Talianskom chodia na nedelu do Talianska do outletov do velkych hypermarketov,same FR spz v nedelu tam vidis.

erjona
5. apr 2014

@kuwait V AT si akurat tak mozes vyst na obedik s rodinkou v nedelu a to je vsjo 😀

kuwait
5. apr 2014

@erjona zazili sme,skutocne nic okrem cukrarni a restauracii nebolo otvorene ale nasli sme taku arabsku bakalu -male potraviny to bolo otvorene ale chlapik tam predaval z jeho krajiny importovane veci take co sa bezne nejedia 😀

eva8
5. apr 2014

Baby, absolútne nesúhlasím s tým, čo píšete o výchove detí na Slovensku. V porovnaní napr.s Anglickom (a ďalšími dvoma mnou teraz nemenovanými krajinami) sa deťom omnoho viac venujeme. Je pravda, že závisí aj na kvalite, nielen na kvantite. A čo sa týka spôsobu – je v pohode, že malý chlapec arab skoro zlomí chrbát spolužiakovi na šk. ihrisku preto, že ho odobral o loptu vo futbale? A učitelia s trým nerobia nič, aby náhodou neboli obvinení z diskriminácie, či rasizmu?

@canerko, píšeš o strave v škôlke - nebudú predsa variť osobitne jednu porciu pre dieťa. To, že mu nedajú bravčové mäso je v poriadku, ale za to, že v šťavičke bol jeho vývar, to im nenapadlo, oni vyšli v ústrety, predsa mali požiadavku nepodávať br. výrobky. Stačí ich upozorniť, no potom to dieťa bude chúďa hladné, keď sa to bude striktne dodržiavať, my máme inú stravu, inak varíme, skoro vo všetkom sú i br. výrobky. Dá sa to vyriešiť tak, že v dňoch keď je písaný v jedálnom lístku br.výrobok, odhlásiť dieťa zo stravy a dať mu bochník, či nádobu s jedlom. Oni ju ohrejú v mikrovlnke a podajú. U nás v škôlke i v škole I v tábore, I na lyžiarskom, proste všade vychádzajú v ústrety, nestretla som sa ešte s opakom.

Naozaj sa mi nepáči to ohováranie, nekonštatujete, ohovárate, akoby ste sa vtom vyžívali. Každý národ má svoje klady i zápory. . Nežná revolúcia nehovorí o ničom? Nie sme násilný národ vo všeobecnosti, sme v niečom sprostí, preto sa nevieme vyhrabať z toho dna. A miesto toho, aby tí, kt. vidia nedostatky podporovali “vyhrabávanie”, len kydajú a kydajú a hľadajú len to zlé… Naozaj smutné.. V čom ste lepší, že ste odišli a ste spokojní? Ako ste priložili ruku k dielu?

ellise
5. apr 2014

příliš liberální výchova ale na druhou stranu vede k nevychovanosti, zažila jsem to na anglických dětech ( opět ne na všech) jak se chovají v restaurací, v obchodech, ... rozmazlené, kňourající, věčně s něčím nespokojené, komandující svoje rodiče, neresektující ostatní.
Možná z nich vyrostou sebevědomí jedinci, ale zrovna třeba ti aroganntí, sobečtí.

eva8
5. apr 2014

@ellise "moje" anglické deti boli najlepšie na svete 🙂, mali sme sa radi

erjona
5. apr 2014

@eva8 Evicka, nehnevaj sa, ale ked vedia, ze neje bravcove mäso, tak mu nemali ani tu stavicku dat, to mu rovno mohli capnut aj mäso na tanier, asi tolko pohladu na mna,,, ona len konstatovala, co sa jej stalo, nemyslim, ze to nespravili narocky, ked sa to opakuje...
Dalsia vec - hovoris o arabskom chlapcovi na ihrisku. Ja osobne mam skusenost s rakuskym chlapcom, ktorý v druzine, druheho rakusaka za krikmi skoro zaskrtil, je to nekontrolovatelne decko, nevychovane a keby moj syn neodbehol pre vychovavatelku, tak by tu ten maly uz nebol, asi tolko, ich z coho obvinime? Ked boli obaja rakusaci v tom zapleteni? Ked je decko nevychovane, tak je jedno z akej nacionality pochadza. A inak, tiez sa z toho nespravilo hallooo a nic sa s tym nerobilo, ten chlapec pravidelne pichal deti po rukach perom, podkladal nohu a podobne ptakoviny...

demo
5. apr 2014

@erjona ak ma dieta dietne obmedzenia, ma mu do skolky jedlo varit matka. Kucharkam bolo zrejme luto dat dietatu na obed ina nejake suche zemiakove pyre ...

mariuskaa
5. apr 2014

Co sa tyka bravcoveho masa a nenapadlo ich ze aj v tej stave to plavalo... ...
kebyze neviem (alebo nemam skusenost), ani mna to nenapadne.
Mali sme narodeninovu oslavu a kamoska indka je vegetarianka... a kupila som vegetariansky burger pre nu.. .aby mala co jest. (to je vzdy problem s vegetarianmi, ze oni nejedia len zeleninu... alebo salaty.. Oni jedia aj ostatne veci ako len zeleninu).. takze myslela som na nu, kupila burger a isla dat na grill, a ona na mna kuka, ze co robim... ze predtym sa tam maso (myslim meso s prehlasovanym, nemam to A s dvomi bodkami) pieklo.
No proste ma to nenapadlo. Uz viem. Otras takze dalsi rok som v pruseri akoze som sa o nu znovu nepostarala a nemala co jest u nas.
Na dalsi rok uz som kupila extra podnosy - take malinke, ktore sa daju na gril do nich jej jedlo zvlast, a su nove, takze do tych malych podnosov dam pre nu jedlo a robi sa to v tom. Masa sa to nedotyka...
Vela indov, nielen , ze su vegetariani, ale aj rozne druhy vegetarianstva. Dalsia znama indka, ona napriklad neje ani ziadnu korenovu zeleninu... prisne zakazane... cize nie mrkvu, celer, por, redkovku... nic co rastie v zemi. Zaujimave.
Kazdopadne je to velke obetovanie odo mna, ak chceme byt kamaratky musim respektovat, ked niekam ideme do restiky s manzelmi musim kukat na jedalensky listok, lebo to ma znovu "zvozi" ze ona neje LEN salaty... haha, no sranda s nou... v duchu prekrutim oci 4 krat a vyciarkavam restiky zo zoznamu, kym zistime, ze ktora je OK pre nu. Ale mam ju rada, aka je.. a snazim sa.

canerko
5. apr 2014

@eva8 No vies ked bi zjedol len prilohu nic sa mu nestane, chceli pomne aby som pisala na trnavsku higienu a doniesla papier od nich.V Bratislave nemaju absolutne problemy detom nepodavat bravcove ale mimo ba ako keby any Slovensko nebolo.Ked sa uz raz to bravcove kupalo v tej stave tak je to uz "nakazene".Nechceli vyst v ustrety ani z tym ze bi som v dany den doniesla svoje jedlo.

canerko
5. apr 2014

@canerko Papier od doktora som doniesla na ktorom bolo napisane:zo zdravotnich dôvodov nemoze jest bravcove mäso.Bolo tam dievcatko ktora bola vegetarianka a museli ju vipisat zo skolky lebo im nechceli vyst v ustreti aj ked tiez mala papier od doktora

demo
5. apr 2014

@canerko vzdy na to treba specialne povolenie od hygieny alebo od lekara. maju na to interne predpisy, v skolke sa ma jest iba to, co je v skolke pripravene, pretoze sa z kazdeho jedla odkladaju na isty cas vzorky. to preto, ak by vypukla nejaka crevna epidemia, aby si spatne mohli preverit, ci to nie je z jedla. je to nariadenie hygieny, ale vynimka sa da velmi lahko zariadit ako pisem vyssie. staci byt neurazeny a nedotknuty a brat veci vecne a tak ako su. Ale to iba v pripade, ak si pripravena svojmu dietatu dopriat plnohodnotnejsiu stravu ako zemiaky.

sisaka
6. apr 2014

@canerko drzim ti palce s Tureckom, je smutne citat, co pises a obdivujem vas, ze ste to na SLovensku tak dlho vydrzali.
Ja som asi super inteligentna 😀 , ale mne je uplne jasne, ze ked niekto neje bravcove neje ani vyvar z neho.
V nasej skolke tu v Kanade to vyriesili uplne jednoducho - najcastejsie pouzivaju kuracie maso, sem tam hovadzie a bravcove nedavaju vobec, deti, ktore maso nejedia, dostanu jedlo bez masa. Deti, ktore maju napr, intoleranciu laktozy jednoducho nedostanu syry, mlieko, jogurt .... a daju im viac zeleniny, ovocia, aby neboli hladne, vsetko sa da, len treba chciet. Netreba ani potvrdenie od lekara, rodicia povedia, co si zelaju a ide to a nie je potrebne ani extra vyvarat, ani nic nosit z domu.
U nas v praci mame par moslimov, par vegetarianov a aj alergika na orechy. Ked si robime posedenia a kazdy donesie jedlo z domu - davame si k jedlu upozornenie, ak su tam orechy, ci ake maso bolo pouzite, vzdy donesieme aj jedla, ktore su bezmasite, aby nikto nesedel a nepozeral sa na nas vsezravcov, ako sa napchavame. Ked si objednavame pizzu, vzdy nejaka vegetarianska a nejaka kde nie su pepperoni, ci ine klobasky. Raz som dokonca pre moslimov testovalo jedlo, lebo niekto vela navaril doma , doniesol do roboty, nechal v chladnicke a nenechal listok, co tam nasvacal a to nakrajane maso sa nedalo pohladom identifikovat 🙂

erjona
6. apr 2014

@demo Takto to funguje na SVK, ale v Rakusku aj pre jedno dieta by navarili zvlast, ked si to matka plati,,, 😉

erjona
6. apr 2014

@demo Ved napisala, ze im doniesla potvrdenia, ktore od nej ziadali a aj tak to neakceptuju, tak naco prehanaju cloveka, ked to potom neberu do uvahy?

erjona
6. apr 2014

@canerko Slovo nakazene, co sa tyka mäsa, u nas nepouzivame - to nie je pekny vyraz, pretoze to mäso nie je nakazene, staci napisat, ze v stave bol vyvar z toho bravcoveho mäsa 😉

erjona
6. apr 2014

@sisaka Aj mna by to napadlo hned - ale vyroky, ako volakedy sa v tom istom hrci (napriek tomu, ze je umyty) varilo bravcove mäso uz aj ja s mojou toleranciou povazujem za prehnane,,, to ma len tak napadlo,,, inak plne s tebou suhlasim 🙂

mariuskaa
6. apr 2014

@canerko
@demo
Tu vo väčšine jasli a škôlok nevaria.
Nosíme obedy im z domu. Hrozná otrava.
Decká maju toľké alergie. Jedna alergička spolužiačka v škôlke ma toto na Ladnicke.

kuwait
6. apr 2014

ja neviem takto nezmyselne sa separovat od urciteho jedla,ked uz je to kvoli chorobe alebo alergii tak to chapem ALE kvoli viere???Kazdy narod si vymyslel nejaku vieru tej sa drzi a robi v jej mene nezmyselne veci.To ako zid ten nebude jest maso a syr alebo mlieko a maso,takze cheeseburger nehrozi ale preco nie maso a syr???Odovodnenie logicke na to nemaju u moslimov preco nie bravcove?Tiez v korane nieje logicke vysvetlenie ze preco nie a niesu o nic zdravsi zdatnejsi ani iteligentnejsi ako ti co bravcove jedia,naopak moslimovia trpia mnozstvom chorob uz od detstva,Ak si myslia ze 30 dni v roku nepit nejest 16 hodin dakde kde je 50 stupnov v tieni ze je to zdrave tak su blazni,necudujem sa preco Tolko moslimov ma zlyhajuce oblicky -dosledok ramadanovej dehydratacie,prerusit post datlami??/16 hodin nic nejest a potom sa navalat presladenymi datlami???Hotovy hyperglykemicky sok,nedivim sa ze ich Tolko ma cukrovku.atd..atd..ta ich viera a jej prikazania im zdravie NICI!Hindu vegatariani tiez neposobia nejak energeticky a zdatne.Treba jest co je zdrave a nie co nam viera ktora vznikla v hlavach primitivnych ludi tisice rokov nazad kaze!

kuwait
6. apr 2014

chce sa mi zvracat coho su schopni ludia v mene viery
http://news.kuwaittimes.net/waalan-slammed-stop...

zuzana76
6. apr 2014

@eva8 suhlasim s tebou

@sisaka podla mna zivot na slovensku je ovela lepsi ako v mnohých iných krajinach

vcera sme dokonca preberali dany problem na hodinach anglictiny - sama vyucujuca co zila v angl. a ma manzela anglicana povedala,ze kvôli detom sa vratila spat na slovensko, ze anglicke deti su najnevychovanejsie, najnezdravsie v celej europe, takze to je uplne individualne, kazdemu vyhovuje nieco ine, ja by som napr. v Anglicku stastna nebola.

zuzana76
6. apr 2014

@ellise presne toto, musim najst tu statistiku co sme mali na hodine, anglicke deti vysli ako anjnevychovanejsie v europe

zuzana76
6. apr 2014

@digysa vidis a mne prave to pride ako pretvarka

ja neviem, ja si zase myslim, ze slovaci su aspon prirodzení, ja zase necitim dobre tam, kde sa mi doslova " pchaju do zadku" praveze vtedy mi zablikaju kontrolky , mam radsej ludi, co povedia co na srdci a inak ani ja nie som velmi diplomaticka , tiez poviem, co si myslim, teda vo vacsine pripadov. Samozrejem, ze nekomentujem tym slovnikom ako si napisala ty - otrasne, hnusne a pod. ale ked sa mi proste nieco nepaci, tak to aj poviem.

canerko
6. apr 2014

@erjona preto slovo nakazene bolo v " ........"-to staci nije.nemislela som tym ze je nakazene ale nenasla som lepsi vyraz

canerko
6. apr 2014

@canerko Kad nieco dodrziavam preco je problem to akceptovat?A znova sme pri prisposobovani.Takze ked zijem na Slovensku tak co mam zacat pit alkohol a jest bravcove ked som to nerobila celi zivot a ani nebudem po zvisok zivota.A povedzte mi ktore mäso je v dnesnej dobe zdrave?No spomente si potravinovich skandalov.Staci len Polskych alebo anglickich sialenich kráv.

canerko
6. apr 2014

Kamaratka vydata za Turka v Bratislave nemala problem s jedlom v skôlke,mali moslimskich dety viac.

erjona
6. apr 2014

@kuwait Ja to zasa chapem, pretoze ja si tiez na velky piatok mäso nedam, takze, ked to maju prikaz vo viere, je na ich dobrovolnom rozhodnuti, ci to budu dodrziavat, alebo nie, aj u nas sa postilo, ale tak, ze vobec nic ludia nedali do ust,,, inak post je velmi zdravy pre organizmus, pre jeho precistenie... Tvoj muz je svinske mäso a syn?

erjona
6. apr 2014

@canerko Ja viem, ale mnohe citatelky to mozu zobrat aj napriek uvodzovkam ako provokaciu, ani mne osobne sa tento vyraz nepaci, viem, ze si nenasla lepsi vyraz, preto som ti napisala, ze radsej ho nepouzi, lebo ked to povies niekomu slovne, tam uvodzovky nevies pouzit, bola to len dobre mienena rada 😉

demo
6. apr 2014

@zuzana76 v britanii zuri kriza rodiny. su rodiny, kde je vsetko v poriadku, ale velmi narasta pocet rodin, v ktorych su deti zanedbavane. nie je to moj nazor, ale nazor tamojsich ludi. ta nevychovanost nie je vysledkom nejakeho liberalneho pristupu k vychove, ale povacsine absolutneho nezaujmu.
myslim, ze sa to tu fakt prehana s tou kritikou slovenska. ak je nieco slovenska typicka crta, tak je to prehnana sebakritickost, najma u ludi, ktori slovensko opustili. teraz to nemyslim nijako v zlom, vobec nikomu nezazlievam, ze z sk odisiel. nezazlievam to ani emigrantom spred 89 roku. to by som rada zdoraznila. poznam cudzincov, ktory su zo slovenska odvaleni. jedna ucitelka anglictiny je napriklad ohromena tym, ze si tu ludia davaju vo dverach prednost. napriklad niekto pocka, pridrzi dvere, netlaci sa ako buran. a viete co, ona kvoli tomu na sk zostane. citi sa tu dobre, ludia su tu k sebe tak obycajne slusni. ked im niekto lezie na nervy, tak mu to povedia a neusmievkaju sa zbytocne.