Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@zuzkaanicka tebe neprislucha hodnotit mna a moj pohlad na svet. kazda mame iny pohlad na vec. ty si neodpovedla, ci mas vobec nejake skusensoti co sa tyka manzelstiev z inych kultur.
takze je zbytocne vobec debatovat s tebou na urovni akychkolvek skusensoti co sa teba tyka.
takze tvoj priklad samozrejme ja pokladam za uplne zly. a tiez je mi jedno, ci ty stym suhlasis.
tu nejde o tom,aby sme navzajom so sebou suhlasili.ale o vymenu skusenosti.a nazorov
len ty sa musis sa naucit svoj nazor podpriet dokazom, nie utocenim na ineho pisatela .
j
holky, taková vzrušující debata a já musím do kina... ale kino bude lepší než urážky tady
@alice107 ja som na Teba neutocila, alebo ak si myslis, ze ano, tak cituj ten utok 😉 ... a je zaujimave, ze ja nemozem hodnotit Tvoj nazor a pohlad na svet, ale Ty moj mozes 😕 ... mozno by si sa aj Ty mala naucit komunikovat a nie iba to odporucat Tvojim spoludiskutujucim 😉
@ellise a na aky film? ... nech mozeme zavidiet 😉
@erjona vidis, prave ty nevies ovladat svoje emocie, utocis na pisatela. , teda na mna. pretoze nevies pracovat to,ze niekto ma iny nazora a ty nevies adekvatne dokazovo dovodit.
takze este raz, cim viac kompromisov v manzelstve musis urobit, tym je to pre manzelstvo likvidacnejsie.
ja nemusim robbit kompromisy. ani m oj manzel nie. pretoze my s manzelom pochadzame z rovnakeho socialneho, spolocenskeho a kulturneho prostredia. nase mylsenie a vyzia zivotnych hodnot sa zhoduju.
a obaja sme europania priblizne z rovnakeho eu pasma, cize mentalita je rovnaka.
at o prave je ten okamih,kedy take manzelstva su uspesne.
a to je ten bod, preco v z miesanych manzelstvach je taky antagoniskticky rozdiel a preto nemozu take vztahy byt uspesne.
@alice107 Co povazujes za utok? Ved ti nenadavam, ci? Tak aky utok? Ze mam iny nazor ako ty? No tak v tomto nemas pravdu, pretoze aj Slovak a Slovenka musia robit kopec kompromisov v manzelstve, lebo potom sa to konci rozvodom, takze nehovor, ze ty si vynimka, lebo to ti tu teda nik neuveri... 😉
Je mozne, aby v manzelstve neboli nutne ziadne kompromisy? ... hmm ... ja myslim, ze nie ... mylim sa? 😕
@zuzkaanicka zaujimave ,ze namiesto odpovede na mnou polozenu otazku sa snazis fsabulovat . presne to je ten bod, kedy maniesto argumentu pouzivas utok.
prepac mi,ale takto sa neda debatovat. to robis ako dieta v materskej skolke.neviem /nedokazem ci nechcem / odpovedat ,tak obvinim ´´kolegu´´.
takze ak uz nic nemas, dakujem ti za debatu. ak nabuduce sa predsa rozhodnes odpovedat na moju otazku,/ake ty mas skusensti zo zmiesanych vztahov/ mozeme pokracovat dalej vo vymienani nazorov. zelam pekny den.
@alice107 aj ja Ti dakujem za debatu, bolo to poucne 😉 ... ja mam svoj nazor (aj na Teba) a zatial si mi nedala ziaden rozumny argument, aby som bola nutena ho zmenit ... aku odpoved si ocakavala? ... ja som v tom prispevku nevidela ziadnu otazku, akurat si mi vysvetlila, ze som uplne mimo ... ale otazka tam nie je ... jedine ak si ju zabudla sformulovat ... takze na aku otazku Ti mam odpovedat? 😕
@erjona tazko by si hladala nejaky utok 😅 ... ja mam svedomie ciste 😉 ... ja som ani v Tvojich prispevkoch utok nenasla ... to bude asi nieco tajomne-medzi nebom a zemou 😅
@zuzkaanicka etse mi prepac jednu otazku? si vydata ? ak ano, kolko rokov ? ked nevies, ci je mozne zit v manzelstve tak,ze obaja partneri maju rovnaky nazor na zivotne hodnoty a teda kompromisy nepotrebuju? ak potrebuju, to znamena ,ze niekde je nazorovy stret a to je ten dovod, preco ked sa urobi kompromis, tak ani jedna strana nie je stastna a spokojna. a ked je to v dolezitych otazkach , tak rozpad manzelstva je len otazkou casu.
@zuzkaanicka To ju uz nebavi asi s nami, dosli jej argumenty 😀
@mariuskaa Inak aj mna by zaujimalo, preco neni Balkanec Europan 😀 😀 😀
@alice107 som vydata, 12 rokov ... staci Ti taka odpoved? ... s manzelom mame v podstate rovnake nazory na zivot, napriek tomu sa najdu drobnosti, na ktorych sa uplne nezhodneme, ale nakoniec vzdy rozumne dohodneme-takze kompromisy su ... Ty si ako dlho vydata? ... a ak mozem byt taka zvedava, mas deti?
@zuzkaanicka mojA otazka bola jasne formulovana.ak by si bola citala prIspevky, tak ju vids napisanu. asi odpovedaS skor,ako pochopis text. takze aby si nemusela citat viacEre moje prspevky, tak napriklad otazku som opakovala aj v prispevku z 18.39
prosim ta, ak chCes skutocne debatovat, ak debatuj a nefabuluj. je to naivne a nema to vyznam to tvoje chovanie taketo.
@alice107 Pozri, skusenosti mam-pracovne ... ale v podstate aj osobne (nie vsak take ako niektore kocky tu, lebo ja nemam manzela moslima, ale poznam a aj spolupracujem s ludmi roznych nabozenstiev, pleti, narodnosti atd.) ... podrobnosti si necham pre seba 😉
@alice107 a neboj, pisany text chapem dobre, dokonca aj s takymi preklepmi ako robis Ty 😉 ... a fakt nechapem, ze zrovna Ty tu niekoho upozornujes na chovanie😉
@zuzkaanicka mam deti asom vydata tiez nejake desatrocie. prave na otazke o vychove deti vidim casto, ze zmiesane vztahy su len o tom, ze zena ustupi.inak je zle
no a prave to je tiez dolezity moment , kedy tie rozpory v zmiesanom vzthu su velke . poznam aj pripady, ze slovenka na slovensku sa tak podriadila svojmu tam zijucemu arabskemu manzelovi, ze aj dopele dcery nuti zit nielen ten otec ale aj ta matka/aby bolo dobre/ podla islamskej ideologie. hoci tie dcery su prti, su nestastne s ztakeho sposobu zivota. a matke vycitaju, ze sa nedokazala vzopriet.
mozem otazku, mas manzela z inej kultury?lebo na to si neopdpovedla, ake mas vovbec skusenosti z oblasti, o ktorej je toto forum.
@alice107 co takto odpovedat presne ... neda sa napisat, kolko rokov si vydata? ... ja som to zvladla 😉
@alice107 na otazku o skusenostiach som Ti uz odpovedala-staci citat 😉
@zuzkaanicka ja nie som povina pisatr detaily so svojho sukromia. vyjadrila som sa dostatocne. ale ty sa vyhybas tusim otazke, ci mas skusensoti zo zmiesaneho vztahu. 😉
@alice107 ohladom skusenosti som Ti uz odpovedala, ja myslim, ze dostatocne (18:54) ... Ty odpovedas ohladom doby manzelstva fuzzy, tak preco potom ocakavas od inych, ze Ti budu pisat vsetko do detailu? 😕
@zuzkaanicka nechem ziadne detralily.len ano , ci nie. mas skusenosti smanzelsatvami z inej kultury? pracovne? pretoze je to ine,ako ked mas muza sama z inej kultury.tam uz nie si objektivna a je to len jedna skusenost. neodpovedas jasne,len fabulujes. preco?
@alice107 ja myslim, ze to tam je dost jasne napisane ... ale opakujem, nemam manzela moslima a ked chces vediet presne, tak je ateista a je Cech (biela rasa) ... staci Ti takato odpoved? ... a mozes poskytnut info, ako dlho si vydata? ... ked sa uz tak domahas odo mna presnych informacii ... ja sa za svoje info nehanbim, Ty snad ano? 😉

@erjona
Ona nema nic cim by mohla prispievat do tejto temy, pretoze
1. nikdy do tych krajin necestovala, nezpoznala osobne nic a hlavne NECHCE zpoznat ine kultury, ma strach, nenavist, podmieneny neznasanlivou vychovou z domu voci vsetkemu "nebielemu".
2. vsetky pribehy co pozna su vola sa to "Third party stories" - pribehy zprostredkovane z druhej tretej strany. Kde v jej zamestnani tie nestastne chodia za nou pre rady. Preto tie statistiky, ako vsetky su nestastne atd... ano vsetky z tych co za nou chodia. ;o)
3. Jej manzel ma podla nej "idendicku, europsku" kulturu ako ona. Ani neberie, ze je cudzinec ale podla nej je to to iste ako slovak. Alebo ona je to iste ako nemka? Teraz neviem.
4. Neprisposobivi imigranti v europe nie su priemernou vzorkou obyvatelov krajiny z ktorej pochazdaju. Ale na to by musela mat nejake skusenosti s cestovanim do tychto krajin.
5. na to ze sa "zaobera" touto problematikou je to jej "chlebom" by mala vediet, ze Turci nie su arabi, a Irancania tiez nie ale Perzania. Balkanec je europan. A krajiny orientu su juhovychodne krajiny Azie ako Vietnam, Cina, Laos, Burma... Takze jej pomenovanie "orientalec" je uplne mimo.