Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@zuzkaanicka no asi ano... Ale urcite nie proti blbosti
no koukám, že kino bylo lepší, tady se to nějak zaseklo.." Zlodějka knih" byla lepší.
Holky já mám normálně komplexy z Alice, já si o sobě myslela, že jsem docela inteligentní, chytrá, a mám přehled, ale všechno je špatně. nekouřila jsem mariánku, takže o škodlivosti drog mám jen domněnky, nevystudovala jsem hudební vědu, takže jestli se mi líbí nějaká muzika, není to objektivní ale jen domněnka. A o knihách vůbec nemluvím, sice Ernest Hemingway dostal za knihu Stařec a moře, Nobelovou cenu za literaturu, ale mně se ta kniha vůbec nelíbí. není divu, nestudovala jsme literaturu. 🤐
@zuzkaanicka mně by docela zajímalo co ty děláš? bydlíš v Brně, pracuješ v nějakém vědeckém ústavu.... samé zajímavé věci.
@ellise Mas IP 😉
@alice107 v Turecku je nas sloveniek a cesiek dost...stretavame sa ci osobne ci si piseme virtualne...ja osobne som v blizkom kontakte so 4 slovenkami a 5 ceskami vidate zijuce v TR...a sme vsetky velmi spokojne a stastne...to vo vasej staristike nieje...niesme zahalene ani utlacane ...jedna je pravnicka ale uci na vyske anglinu.dalsia robi v turizme..niektore si doma na materskej...vsetky sme skonstatovali ze mame milujucich ustretovych manzelov milujucich otcov....ziadna doma nema ideologiu islamu doma....napr.u mna i ked mam moslima ...nabozenstvo je posledne co obaja riesime...
@ellise Tak ani mne sa Starec a more nepacili. Dotrpela som to asi do 25. strany a vykaslala som sa na deda aj jeho rybu... Ale nemyslim si, ze to ma degraduje do nizsej kategoríe ludi.... Mam rada hudbu ale jazz ma nejak neberie (co neberie, on okolo mna bez povsimnitia prechadza!) ale nezda sa mi, ze som jedinec so znizenym estetickym citenim. A nemam komplexy. Aspon som empaticka, nevyvysujem sa nad ostatnych a netvarim sa premudrelo ako lave Salamunovo vajce 😉
@maria200981 chlapa mam so svojej kultury, vekovo primeraneho a aj tak nam to skripe. Neikde sa chybicka do satistiky vloudila 😢
@mariuskaa 😀 si ma pobavila takto uprostred noci 😀
@zuzkaanicka zivot je zalozeny na kompromisoch.
Predsa uz len s takymi drobnostami ako:
-na co ideme do kina (akcny film vs. drama)
alebo
-kam na dovolenku (plaz vs lyzovanie).
Kompromis je striedanie aby obidve strany boli spokojene. 100 % match neexistuje.
@mariuskaa tiez to tak chapem 😉 ... tipujem, ze jedine ak zije clovek sam, tak nepotrebuje riesit kompromisy 😉
@alice107
Kedze rada argumentujes vysvetli mi:
-Predtym si pisala, ze si nikdy do tych krajin necestovala, nezpoznala osobne nic a hlavne nechces ani zpoznat ine kultury, pretoze asi mas strach alebo nenavist, podmieneny vyhranenou vychovou z domu voci vsetkemu "nebielemu".
- vsetky skusenosti co "mas" to to sa vola "Third party stories" - pribehy zprostredkovane z druhej, tretej strany. V tvojom zamestnani sa stretavas len s tymi, co maju negativne skusenosti. Potom tvoj obraz na tieto manzelstva nemoze byt realny, pretoze nic ine okrem zleho nepoznas. ;o)
- Podla teba ty a tvoj manzel nemate zmiesane manzelstvo aj napriek tomu, ze ty si slovenka vyrastala v komunistickej krajine a on nemec vyrastal predpokladam v zapadnom nemecku? Tvoj manzel ma podla teba "idendicku, europsku" kulturu s tvojou. Podla teba nie je cudzinec ale je taky isty ako hociktory slovak. Alebo ty si to iste ako nemka?
- Neprisposobivi imigranti v europe nie su priemernou vzorkou obyvatelov krajiny z ktorej pochazdaju, preto znovu tvoje skusenosti su len s problematickymi. My co cestujeme, sme priatelski a hlavne nediskriminujeme a nebranime sa poznavaniu novych kultur ich mame uplne ine.
- Na to, ze sa "zaoberas" touto problematikou je to tvoj "chlieb" ako expertka, by si mala vediet, ze Turci nie su arabi, a Irancania tiez nie arabi ale Perzania. Balkanec je europan. A krajiny orientu su juhovychodne krajiny Azie ako Vietnam, Cina, Laos, Burma... Takze pomenovanie "orientalec" by si nemala pouzivat.
(opravili ta uz viaceri, ale stale to mas tak nejako naprogramovane a mylis sa znovu a znovu)
@ellise Tak starec a more sme mali povinne citanie na zakladnej skole - som sa nevedela dockat, kedy to docitam - klobuk dole, ze vie niekto opisat celu knihu, ako sa starec kolise na mori a nakoniec pride do pristavu s rybou, co pozostava uz len s kostry 😀 To chcelo vela sebazaprenia, to docitat do konca, ani mne sa tato kniha nepacila.... 😉 Ten chlap sa inak pokusil 13 krat o sebevrazdu, takze trpel depresiami a to je vidiet na mnohych jeho dielach, bol to suknickar, ale riadny fesak, najkrajsi spisovatel, ktoreho som z tej doby videla na fotke, ostatny mali fuzy na pol tvare a to ja zasa nemusim 🙂 🙂 🙂
@kuwait pozor, pocity a dojmy mame my, ona ma argumenty 😅 ... len stale som ziaden relevantny argument nevidela od nej 😕 😅
@zuzkaanicka dokazy nam chybaju,ja cakam na ten diplom zo sorbonne
@zuzkaanicka Ja nan uz pomaly rok cakam, ach jaj, ale hadam sa niekedy dockam, nadej zomiera posledna 😉
Tak ale ked sa tu uz riesia tie kompromisy,ako to je s konvertaciou,totiz ako pozorujem,vacsinou konvertuje na islam manzelka moslima, naopak som to este nikdy nevidela.Nevravim vsak,ze to tak nie je,len som sa s tym jakziv nestretla.No ale nie je tu badat ta macho kultura?Znama je katolicka,zatial sa dohodli,ze to tak aj ostane,on sa kazdy den viackrat modli k tomu svojmu,nema problem ani na verejnosti.Ako to cele dopadne,ukaze cas. Este viem o dvoch sestrach Slovenkach,ktore prestupili k islamu,jedna sa vydala za moslima v Britanii,ma uz aj asi 4 deti,chodi zahalena,a druhu sestru toto nabozenstvo tiez uplne pohltilo,takze dodrziava vsetky ich zvyky.Cize zeny z lasky robia taketo kompromisy,podriadia sa muzovi.Chcela by som vidiet opacny pripad..
@buducamama To nie je kompromis, este raz - ja som 14 rokov vydata a nekonvertovala som, mnohe dalsie tiez nie, je vela bab, co ano, ale tam chybali v detstve podla mna pevne zaklady vlastnej viery, tak su radi, ze niecomu veria, kedze sa o manzelovej viere dozvedeli detailne, co ti kostol a farar neposkytne, pokial sa do toho nezahryznes sama, tolko k tomu... a ano existuju pripady, co konvertovali z islamu na krestanstvo,, aj moj synovec by rad konvertoval, len podmienka je, ze musis prejst na inu vieru a on je skor ateista a povedal, ze predtym ako by mal konvertovat na krestanstvo, tak ostane radsej v islame,,, nikto mu v rodine nevyvracia jeho presvedcenie, ked to tak citi a neveri na duchovno, tak je to jeho vec,,, 😅 😅 😅
@buducamama
Jedna vec zit s moslimom ktory je silno veriaci a jeho zivot sa toci okolo sfanatizovaneho islamu a druha vec je mat moslima kt i ked veri a zaraduje sa k islamu ale nieje fanaticky a viera nepohltila cely jeho zivot a pozera sa na to triezvo....ani ja osobne nepoznam moslima kt sa stal krestanom...kedze neveria ze Jezis bol syn Bozi....a tiez si nevim predstavit zeby siel moslim na spoved kedze sa im to zda smiesne cakat ze nam pozemsky clovek kt vystudoval teologiu da rozhresenie....Boh vie vsetko a ak uprimne lutujes v srdci on o tom vie....atd atd....ktore zeny konvertovali je ich uz ich vec...nerozumiem tomu ale asi vedia preco tak urobili..
Moj nema problem ist so mnou aspon na polnocnu a vacsie sviatky na omsu...deti mam pokrstene..a o nabozenstve sa bavime obaja otvorene a hlavne s nadhladom....jeho rodicia su na tom rovnako takze uz bol takto vychovany...nemodli sa nechodi domesity babka mu musi stale zo SR pribalit nasej slaniny a klobasy...ayd...viem ze moslimov ako je on je vela....viem ze vela je aj magorov...ide o to ktora si akeho vyberie....to plati ak pre slovenky ktore maju slovakov
tak moj veri v Alaha, chodi aj kazdy piatok do mesity, jeho rodina je tiez veriaca, ale nie su fanatici, asi ako priemerna krestanska rodina co sa v nedelu vyberie do kostola :P.
ja nemam v plane nic menit na svojej viere ani moj manzel.
@buducamama tiez si myslim, ze toto sa kompromisom nazvat neda a baba co konvertuje nie z vlastneho presvedcenia je hlupa podla mna.
Ked sa tu uz tolko spominaju kompromisy, tak mozno pre niektore bude dobre, ak si mrknu, co to vlastne je:
"Kompromis (lat.) je vzájomné vyrovnanie strednou cestou alebo dohoda na základe vzájomných obojstranných ústupkov."
holky někdy ale kompromipsy prostě udělat nejdou, jsou situace kdy jeden musí prostě ustopit. Třeba dovolená, chlap chce jet do hor, žena do lázní a kompromis je když pojedou k moři. Ale ani jeden není spokojený, takže tady je na místě ústupekm letos do hor, příší rok do lázní. Jedno je po mém jednou po tvém.
žena chce pokoj žlutý, muž modrý, kompromis je zelená a ani pro jednoho to není 100%
@ellise aj s tym malovanim sa da-jedna stena modra, druha zlta 😉 ... sa smejem, ale tak mala kedysi dcera detsku izbu-lebo sice je dievca, ale frcala na modrej 🙂 ... ja som hodila definiciu kompromisu, v praxi to isto take jednoduche nie je, ale rozhodne by nemal vzdy iba jeden ustupovat 😉
@zuzkaanicka jasně, že ne pořád, ale zase než neustále dohadovat, tak někdy je prostě lepší ustoupit, udělat to vstřícné gesto, obzvlášť pokud o nic nejde. Protože kompromis někdy znamená že není spokojený ani jeden.
@ellise no, tak vzdy zalezi aj od toho, coho sa ten kompromis tyka ... casto staci mala debatka, kde sa povedia dovody, preco to chcem takto a partner inak a aspon u nas to tak funguje, ze sa zoberie to, co je naozaj lepsie-napr. funkcnejsie, praktickejsie-zalezi od toho, co je predmetom debaty ... ale su potom prkotiny, ktore naozaj nepotrebuju tolko pozornosti. Samozrejme, vzdy zalezi od akterov-od ich tolerancie, inetligencie atd.
Este by som rada dodala, mne sa biele steny v podstate pacia, hlavne ak ma niekto v obyvacke nabytok zo svetleho dreva, alebo dreva, len mne sa to nehodi a kedze moj manzel je klasik a ma rad bielu, tak som ho musela nejako presvedcit, ze moja alternativa je lepsia a viest do toho celeho trosku humoru - takze nic proti bielym stenam nemam,,, len mne sa nehorazne paci modra 😀
@mariuskaa
"balkanec je kulturou viac ku africanom a arabom ako k europe"
..to su mi novinky 😕 😕 no ale podla jej definicie ze moslim=macho kultura, to by sme tam uz aj madarov a rusov zahrnovali... 😀 😀
nabozenstvo a kultura sa sice navzajom ovplyvnuju, ale su to dva rozdielne prvky,ktore formuju charakter naroda.. 😉

@zita19 len ci je zaockovany 😀