icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
16. apr 2014

@ellise No, nemusi to byt prave zlyhanie rodiny,,,, tu bere vela mladych rakusakov drogy napriklad a pritom pochadzaju z prikladnych rodin, je to proste zly vlpyv kamaratov, ked si to rodic vcas nevsimne, hlavne, ked nie je zdatny v PC, ako tu tych dvoch dievceniec,alebo nema dostatocnu kontrolu - tak boj prehral a moze byt akokolvek dobry rodic,,, ☹ Staci, ze s nimi chatoval nejaky pohladny mladik a oni cele paf do neho - hurra ide sa bojovat do Sirie 😖 😖 😖

canerko
16. apr 2014

@ellise S Tureckom?Mam toho strasne vela,cely zivot ale to bi si vedela ked bi si citala aj ine moje komenty.

ellise
16. apr 2014

@canerko myslela jsem proč řešíš turecko v souvislosti s těmi holkami

canerko
16. apr 2014

@ellise tak to skusim pojasnit.Preco tomu neverim?Vissie som napisala aky je vztah medzi Bosnou a Tureckom.ze neverim ze isle na protistranu lebo,Sirski povstalci bojuju na vyhode Turecka z Turkami teroristicka skupina PKK co su spojenci z iranskimi a armenskimi povstalcami.preto som napisala ze tomu neverim.Vzapeti som napisala ze je vsetko mozne,internet je kolko dobra vec tolko aj zla.Mozno bole navedene nato aby odisle,zmagorene.Nikto nevie co sa odohrava v hlave cloveka.A rodicia to neovplivnia.Napisala si dobre,nevieme kde sa narodili,ci je len otec moslim alebo obaja.

ellise
16. apr 2014

@canerko no to já nevím na kterou stranu se dali, jen že šli bojovat za islám. Jen jsem nechápala jakou roli tam hraje Turecko, když šli do Sýrie. Ale děkuji za vysvětlení

erjona
16. apr 2014

@ellise Podla clanku sli k alkaide,, ak som to dobre pochopila,,, ☹

nithy
17. apr 2014

citam to tu dlhsie, no nekomentujem... ale prvykrat prispejem lebo mi neda, pobavila som sa riadne.. Mam partnera povodom z Macedonska (nie je moslim) a toto co tu zaznelo par stran dozadu "balkanec je kulturou viac ku africanom a arabom ako k europe" tak to bolo myslene vazne??!! 😅 😅 Zijeme v Australii a zatial co som vypozorovala, balkanska resp. z mojich skusenosti macedonska komunita ma tisickrat blizsie k Europe nez k Arabom, preto nevychadzam z udivu nad tym vyrokom, ten asi nebol velmi z realneho zivota, vsak? 🙂 Na konci roka sa chystame navstivit Macedonsko, tak som teraz na pochybach, ze ci idem vlastne medzi africanov, europanov alebo arabov 😕 😅 @canerko ty si z Macedonska? mohla by som ti napisat ip, opytat sa par otazok? 🙂

mariuskaa
17. apr 2014

@nithy Ahoj to len preto, ze ta, co to napisala nie je az taka velka odbornicka na tuto problematiku ako sa tvari.

mariuskaa
17. apr 2014

Baby inak co vlastne je ta Macho kultura?
Nie su taki aj slovaci?

zuzana76
17. apr 2014

@mariuskaa podla mna mnohi chlapi takí su, najma tí vychovavaní socializmom, kde chlap nemusi doma ani pohnut prstom a zena musi robit vsetko, ale myslim, ze sa to uz dost meni, ja uz stretavam dost chlapov - otcov, co sa detom venuju plnohodnotne a aj manzelkam

mariuskaa
17. apr 2014

@zuzana76 ahoj, takze spravne to chapem, co to znamena.
Slovenski muzi su rozmaznani...
nemusia moc sa snazit. Na kazdy prst mladsie a krajsie baby, ktore vedia/su vsetko. Aj krasne, aj mudre, aj varit, upratovat, starat sa o vsetko a dobre mamy. :o) Zeny o muzov bojuju, vedia, aka je na SK situacia = velka konkurencia... ;o) krajsich a stale mladsich...
Dobre, ze sa to meni. Ale zdalo sa mi, ze to platilo aj na nasich muzov (kedsi)

zuzana76
17. apr 2014

@mariuskaa tak to neviem, ja som nastastie 15 rokov vydata a dufam, teda, ze aj nadalej stastne a kedze sa pohybujem najma vo veriacom prostredi, tak sa velmi nestretavam az s takymi " kvitkami" takze na to ti odpovedat neviem, ale je pravda, ze chlapi kedysi - nie vsetci , mnohi doma pomahali, aj moj otec napríklad, nemuseli v domacnosti takmer nic, cinziakový odchov , chladene pivko a zenuska s pripravenou vecerou to istila

kuwait
17. apr 2014

@mariuskaa nuz ked by sme to brali po tej stranke ze muz doma nepomaha,nic nerobi a vsetko okolo domacich prac a upratovania je na zene tak to by velmi na arabov nepasovalo a ked tak mozno len na tych z chudobnych krajin lebo tu oni maju na domace prace sluzky arabky doma nic nerobia nevaria neperu neupratuju dokonca ani tych deciek sa velmi nechytaju a muzi to iste,a tie co nemaju sluzky 24/7 tak tie si na upratovanie najimaju servis sluzby a na varenie catering sluzby.Tuto som si vsimla ze zeny nerobia absolutne nic ani len ten gombik si neprisije,ide s tym krajcirovi,jedine co je ochotna svojim rukami urobit je make up.Neprehanam,opytaj sa tej indky.

kuwait
17. apr 2014

@zuzana76 co by taky chlapik robil keby mal kazdy vecer pizzu z donasky 😀

zuzkaanicka
17. apr 2014

@kuwait co pizzu z donasky, ale keby tak tu veceru mal sam uvarit 😅

kuwait
17. apr 2014

@zuzkaanicka tak to by radsej isiel spat hladny 😀

zuzkaanicka
17. apr 2014

@kuwait no, tak ja mam stastie-moj by navaril 😉

mariuskaa
17. apr 2014

@kuwait hej, mali aj oni.
Inak co sa tyka, ze som bola u nej na navsteve.. Aj ked neni "oficialnou" obciankou, ona Kuwait miluje a povazuje za svoj domov. Ona nenadavala na K, ona len spominala, niektore manzelky.
Inak ona tam zila 25 rokov od narodenia, a arabsky nevie... pre mna nepochopitelne, ale aj tu sa stretavam s ludmi, ktori ziju v o svojich oblastiach, rodinach, etnikach a po anglicky moc nevedia, alebo velmi zle. To je nieco co odsudzujem uplne. Zaklad je vediet jazyk, alebo snazit sa ho naucit.

kuwait
17. apr 2014

@mariuskaa Tu to tak nieje lebo v sluzbach sa hovori anglicky vsade v obchodoch clovek tu nepotrebuje arabcinu aby sa dorozumel tu je viac cudzincov nez domacich a uradny jazyk je preto anglictina,domaci vedia anglicky ak do skoly chodili,stari ludia medzi nimi sa najdu aj taki co nevedia.takze pokial sa nechces stretavat s arabmi na sukromnej baze nieje ti arabcina zapotreby,staci anglictina,ja arabcinu pouzivam minimalne dohovorim sa nou ale naco s kym budem arabsky?Z indickymi a filipinskymi predavackami?Tie hovoria anglicky a z muzom tiez anglicky on v robote s tymi cudzincami stale po anglicky tak mu to pripadne samozrejme aj doma anglicky hovorit,on ani Tv nepozera arabske programy,filmy vsetko len americke,serialy,zabavu vsetko zo zapadu,dokonca rad pozera aj stare filmy na MGM americke.Jedlo tiez neznasa arabske ja sa nad nim niekedy pozastavujem ze je arab a arabov nema rad

kuwait
17. apr 2014

Hovorim muzovi zajtra je great Friday -velky piatok a on na to a co je na nom take great ?A ja ze ukrizovali Krista,a on tak to ano...no dost blbo ten dialog vyznel tak dvojzmyselne 😕 😔

inkinka
17. apr 2014

pokial viem, islam Krista uznava ako velkeho proroka, takze preco to vyznelo dvojzmyselne?
@kuwait

mariuskaa
17. apr 2014

@inkinka ako som to pochopila ja je. Ze slovo "Great" v angline znamená aj veľký.
Ako veľký piatok.
Ale aj dobry ako have a great day. Maj pekny (dobry) den.
Dva významy pochopenia uz tu.

alice107
17. apr 2014

@mariuskaa ´´macho kultura´´ znamena, ze muz ma nadradene postavenie nad zenou- on je ten, co rozhoduje o dolezitych veciach v rodine, state aj spolocnosti. cize je to patriarchalne usporiadanie spolocnosti.

inkinka
17. apr 2014

@mariuskaa ale je ten druhy vyznam "dobry a pekny" aj pre krestana a pre tych, co ho uznavaju ako velkeho proroka?

kuwait
17. apr 2014

@inkinka ale oni ho neoslavuju aj ked je v korane spomenuty ale tak ze krestan by svojho Jezisa Krista v nom nespoznal.Volaju ho Issa jeho matku Mariam,vydata vraj nikdy nebola j,popieraju existenciu Jozefa jej manzela aj to ze sa narodil v Betleheme,podla koranu sa narodil slobodnej matke Mariam v pusti pod palmou.Takze mne to moc nepripada ze ho uznavaju ked si uplne prekrutili vsetko co o nom hovori Svate pismo

inkinka
17. apr 2014

@kuwait neoslavuju ho, ale
Jesus is seen in Islam as a precursor to Muhammad, and is believed by Muslims to have foretold the latter's coming

kuwait
17. apr 2014

@inkinka no lenze ten Issa je v korane na vkus krestanov dost zhovadeny,krestania tomu neveria takto ze jeho matka bola prostitutka ,oni si to premiesali s Mohamadom ktoreho matka mala za slobodna a vychoval ho stryko,a Maria Magdalena pristitutka a z tohoto si vytvorili pribeh o Issa a Mariam Teda ze aj Issa bol syn slobodnej matky tak ako Mohamed

mariuskaa
17. apr 2014

@inkinka prepáč nerozumiem.
Dva významy ma angličtina. Predpokladám ze sa doma rozprávajú anglicky. Takze pochopiť
:Tomorrow is a Great Friday !

Sa dá dvojako!
Neviem ako to pochopil @kuwait muz. To musí napísať sama.
Ja len hovorím ake dva významy to slovo ma. A v angline sa používajú rovnako.
Kedze USA je viac-menej kresťanská krajina a aj inoverci maju základy za každého náboženstva, verím ze aj 90% inovercov vie co je Great Friday pred veľkou nocou

mariuskaa
17. apr 2014

@alice107 ďakujem.
Este mi vysvetli na strane 176
Môj prispevok tebe z 15. apr o 07:32 ak mozes.

inkinka
17. apr 2014

@kuwait no podla wiki je postava Jezisa Krista muslimami dost cenena
Muslims believe that Jesus will return to earth near the Day of Judgment to restore justice and to defeat al-Masih ad-Dajjal ("the false messiah", also known as the Antichrist)
co ma , ked som to pocula prvy krat, dost prekvapilo 😉