Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
podla imamov moslimovia by nemali gratulovat ani zdielat s krestanmi ani vianoce ani velku noc a kedze krestania su dnes vrazdeni v syrii,pakistane,iraqu tak to jasne poukazuje aku poziciu ten issa pre nich ma
Islam rejects the Trinitarian Christian view that Jesus was God incarnate or the son of God, that he was ever crucified or resurrected, or that he ever atoned for the sins of mankind. The Quran says that Jesus himself never claimed any of these things, and it furthermore indicates that Jesus will deny having ever claimed divinity at the Last Judgment, and God will vindicate him.[5] The Quran emphasizes that Jesus was a mortal human being who, like all other prophets, had been divinely chosen to spread God's message. Islamic texts forbid the association of partners with God (shirk), emphasizing a strict notion of monotheism (tawhīd). An alternative interpretation of this theology is held by Messianic Muslims.
Birth of Isa
Virgin Maryam nurtured by a palm tree, as described in the Quran.
The Quran narrates the virgin birth of Isa numerous times. The Quran states that Maryam was overcome by the pains of childbirth. During her agony and helplessness, God provided a stream of water under her feet from which she could drink. Furthermore, near a palm tree, Maryam was told to shake the trunk of the palm tree so that ripe dates would fall down and she could eat and be nourished. Maryam cried in pain and held onto the palm tree, at which point a voice came from "beneath her", understood by some to refer to Isa, who was yet in her womb, which said, "Grieve not! Your Lord has provided a water stream under you; And shake the trunk of the palm tree, it will let fall fresh ripe dates upon you. And eat and drink and calm thy mind." That day, Maryam gave birth to her son Isa in the middle of the desert.
Maryam carried baby Isa back to her people. The Quran goes on to describe that Maryam vowed not to speak to anyone that day, as God was to make Isa, who Muslims believe spoke in the cradle, perform his first miracle. The Quran goes on to narrate that Maryam then brought Isa to the temple, where she was immediately ridiculed by all the temple elders. But Zachariah believed in the virgin birth and supported her. The elders accused Maryam of being a loose woman and having touched another man while unmarried. In response, Mary pointed to her son, telling them to talk to him. They were angered at this and thought she was mocking them, by asking them to speak with an infant. It was then that God made the infant Isa speak from the cradle and he spoke of his prophecy for the first time. He said, which are verses 19:30-33 in the chapter of Maryam in the Quran:
He said: "I am indeed a servant of Allah: He hath given me revelation and made me a prophet;
And He hath made me blessed wheresoever I be, and hath enjoined on me Prayer and Charity as long as I live;
(He) hath made me kind to my mother, and not overbearing or miserable;
So peace is on me the day I was born, the day that I die, and the day that I shall be raised up to life (again)!"
—Quran, sura 19 Maryam, ayat 30-33[6][15]
@mariuskaa v prvom rade sa odosobni a nevnimaj vsetko cez to, ze ty mas manzela z inej kultury ci inej mentality.
potom mozeme debatovat nezaujate a hlavne bez zbytocnych narazok ake mas v tom prispevku.
pochopila si?
takze turci su statni prislusnici turecka, ale to neznamena ,ze niektori nemaju arabske korene. hlavne z tych casti mimo eurpskej casti turecka. ahavne v oblasti nedaleko iraku ci ranu. cize z tych najchudbnejsich oblasti. a prave tam je ta ´´macho kultura´´ najsilnejsia.
ja nemusim cestovat do moslimskej krajiny,aby som poznala mentalitu arabov , tureckej narodnosti ci turkov z eu casati turecka. vde je ich vela. a to iste plati pre arabov z rozlicnych moslimskych krajin. a stretla som sa prfesne aj inak z roznymi etnikami, roznej spolcenskej urvne a vzdelania. aver, ze ak islo o prewve tu´´macho kulturu´´ ,tak sa spravali ako cez kopirak.
je rozdiel medzi manzestvom dvoch europanov a manzeletvom europana /nky/ a mua z inej kultury mimo europy.
a este sa to rozlisuje ,odkial ti europania pochadzaju. cim viac na juh , tak mentalita sa priblizuje etnikam juznych narodov. teda balkancov, ju spanielov, talianov hlavne na juhu talianska a samozrejme statov ´´orientu.
kultura narodov slstrednej a uropy a zapadnej /hlavne nemecka, rakuska/ je totozna. nielen preto,ze su to krestanske narody.ale aj historiu a statne utvary neraz mali rovnake. a aj mentalita je rovnaka.
tu nejde o to, ci niekto pochadza z krajiny europy ,kdde bolo kedysi pred rokmi totalitne zriadnie a niekto ,kde bolo zriadnie demokraticke. ak to aplikujes na mna konkretne a na mojho muza, tak je jedno, ci pochadzam z krajiny, cikde volakedy bolo komunisticke zriadenie. ide o to, z akeho prostredia pochadzame obaja, v tejto suvislosti. a my pochadzame z rovnake ho socialneho, spolcenskeho prostredia bez ohladu na to, ci volakedy sk bolo totalitnou krajinou.
ale najdolezitejsie je, ze mame rovnaku mentalitu. to nikdy nemaju partneri,ak jeden je balkanu, ci turecka, ci egypta , ci kuwaitu alebo aj mexika, ked uz ide o to a druhy je europan, hlavne z tej severnej casti. tam tie mentality su tak odlisne,ze nemozno sklbit fungovanie takehoto zväzku tak,aby bol funkcny.
ja vidim rozdiel mentalit a nemoznost dobreho fungovania vztahu aj u araba co je krestan a krestanky ci ateistky co je europanka. ale ak sa k tomu este prida ideologia islamu,tak je to len a len horsie.
´macco ´´ kultura je v takychto vztahoch VZDY viditelna a je na prekazku normalneho fungovania manzelstva.
´´juzne narody´´ maju tuto ´´macho kulturu´´ aj v 21 storoci silno zakorenenu a spolu s ich mentalitou to je vidiet aj na nefunkcnosti takehoto manzelsva.
jja som videla stovky takychto vztahov. cize partneri z rozlickych kultur.anai jeden nebol spokojny, vyrovnany a stastny. ak trval a trva dlhe roky, je to preto,ze VZDY ta zena sa prisposobi.
a o tom to cele je. pretoze ta zena je VZDY nestastna.
ja mam muza inej narodnosti.ale nie inej kultury,mentality, vychovy ci prostredia, ktore by nas formovalo inak
v tom je ZASADNY rozdiel oproti manzelstvam ,kde partneri su kazdy z inej kultury.
cim viac rozdielov medzi partnermi je/mentalita, vychova, sposb zivota, myslenie, vzdelanie, ideologia podla akej ziju, spolocenske rozdiely, / tym je mensia nadej na uspesnost vztahu. ja sa zaoberam pravnymi dosledkami rozpadu manzelstiev nejaky ten ´´piatok´´. ty si laik. tak neviem,nakolko chapes moje vysvetlenie.
ja som rozvadzala manzelsvy partnerov tej istej kultury amentality a aj rozdielnej. a preto viem, ktore prave su tie absolutne odsudene na neuspech. su to prave tie , kde partneri pochadzaju z roznych kultur, su inej mentality. a a antagonistickych nabozenstiev.
ja chapem,ze tebe sa asi zle cita taketo konstatovanie.pretoze mas muza inej mentality mininalne.
ale tym,ze popries realitu aka je, ta nezmizne.
stovky, tisicky zien doplaltili na to, ze nechceli vidiet skutocnost aka je. a tvrdohlavo tvrdili,ze ten ´´ich´´ muz, partner z ineho etnika, ,inej kultury je ´´iny.´ .
no a tu na koniku pisu spokojne s moslimom a kolke tu pisu nespokojne so slovakom?Mnohe.A kolke nespokjne su z americanom,europanom?Slovenky by mohli hovorit ako o deti prisli tam v Amerike dvoch synov stratila,dalsie v Grecku,Taliansku Svajciarsku Nemecku,sud dal decka do starostlivosti otcom a nie matkam slovenkam ,niektore slovenky su stihane za to ze vzali deti na Slovensko a mali teda nemoslimov muzov.Tych manzelstiev s moslimami hlavne v Nemecku je strasne malo na to aby z toho mal niekto pravnu prax a pocitat pribehy z netu ako odstrasujuce priklady?Je ich dost aj takych kde partner moslim nieje.Staci citat o manzelstvach slovakov tu na koniku.
@inkinka cloveka proroka ale si vsimni ako uplne inac o nom pisu o jeho narodeni,zivote,popieraju vsetko co o nom hovori Svate Pismo,ako by to bol niekto uplne iny a nie ten Jezis Kristus ktoreho krestania uznavaju.Narodil sa pod palmou v pusti Jezis Kristus?NIE! a Koran to tak uvadza
@alice107 zovseobecnujes a este si nenapisala aka je velka Tvoja statisticka vzorka ... rozhodne si nemala moznost preskumat vsetky taketo manzelstva a aj tu sa Ti ozvali zeny, ktore su vydate dost dlho a su spokojne, ale to ignorujes ... ak niekto zije s moslimom, tak jeho nazor beries ako neobjektivny, ak niekto s moslimom nezije, tak zase nema skusenosti ... jedine Tvoj vlastny nazor sa Ti pozdava 😝
@zuzkaanicka jej statisticka vzorka je par pribehov z netu ktore precitala,par diskusii ktore zdielala a hned si robi nazor a toho orientalca z hlavy nevypusti,asi jej japonec po rozume chodi 😀 oni ich odborne nazyvaju leute aus NAHOST v Nemecku a nie Orientalci
@alice107 to ze si stretla stovky nestastnych zien, ktore sa rozvadzali este neznamena, ze si stretla vsetky a mozes dat jednoznacne stanovisko. Poznam sudkinu, ktora sa specializuje na rodinne pravo, teda povacsinou rozvody. Napriek tomu, ze denne stretava rozvadzajuce sa manzelstva (a predstav si z rovnakej kultury a z rovkakej krajiny) tak netvrdi, tak jednoznacne, ze manzelstvo ako take nema perspektivu... Nejak sa este stale stiha na svet okolo seba pozerat objektivne a nespadla do takeho jednoznacneho negativistickeho vnimania problematiky ako ty.
A k macho kulture: Straaasne by si sa cudovala, ako sa v SR este presdzuje macho kultura. Su oblasti, kde to je uplny standard. Mnohe diskusie na MK to len potvrdzuju. A pritom stredna Europa, kde podla teba sa take nieco uz daaavno navyskytuje...
@kuwait Tak to alickine zemepisne znalosti su dost biedne (asi na urovni dnesnych ziakov ZS, ktorym je zemepis uplne u riti...), myli si sezonu s fazonou a len z kontextu sa dozvies, ze o ktorom konkretnom narode hovori, lebo ked sa obmedzis len na napisane, mas z toho taky gulas ako ona 😝
@zuzkaanicka chces zrejme debatovat o veci, skrtorou nemas ani najmensie skusenosti. tvoj prispevok je ladeny skor konforntacnea s neprimeranym hodnotenim.
ak by si chapala vobec, o co ide v tej to debate, tvoj prispevok by asi mal iny obsah.
kto zije smoslimom ak dobre vie po urcitom case o tom, ze zozdiely kultur a mentalit prpadne/lebo moslim moze byt aj auropan/ znemoznuju fungovanie vztahu podla europskych meritiek pravnych aj spolocenskych kladenych na zmysel manzelstva.
ale mohe to nech u vidiet ci si priznat. nechcu priznat, ze sa musleli prisposbit ´´macho kulturre´´ svojho muza.a ze len p preto ich manzelstvo pretrvava. ale to neznamena,ze je funkcne a hlavne stastne , spokojne a vyrovnane
mysleli, ze ten ich je ´´iny´´ tym mysleli ako europan sa bude chovat.a poznali,ze to tak nie . a o tom to cele je
ten ,kto nezije s moslimom moze mat s nim tiez svoje skusensoti. ja tiez nezijem s moslimom a skusnosti z fungovania takychto vztahov mam dost. ide len o to, ci ten dotycny(dotycna/ ma skutocne skusenosti nejake,alebo len svoje presvedcenie, ze to moze fungovat. v tom je zasadny rozdiel.
ale samozrejme ja poznam vela ludi/aj vela rodicov zen, co si vzali moslimov/ ktori prerdtym ziadne skusenosti smoslimami nemali.ale mali zdravy usudok a vedeli, ze taketo vztahy nemozu dobre fungovat. na to staci zdrave uvazovanie.
no a VZDY mali pravdu. ich vlastne dcery, priatelky ci susedky ,zname to poznali po case tiez. len uz bolo casto neskoro.
t
@kuwait vsak mne sa uz dlho vidi, ze dievca si tu fabuluje uspesnu pravnicku karieru, nekonecne mnozstvo skusenosti, recept na stastny zivot, absolutne jednoznacnu pravdu, ktore vsetko dokopy musime akceptovat ako pismo svate, bezhranicne obdivavat a nadsene jasat... Kto sa nepodriadi tejto fabulacii je jej triedny nepriatel, zadubenec a nevzdelanec...
@alice107 lepsi moj arab ako tvoj nemec 😀 lebo moj arab zo mna moslimku nespravil ale tvoj nemec z teba spravil FASISTKU 😀 total brainwash 😀 ty vobec po sebe citas co pises?ZAKON O HANOBENI RASY ti nic nehovori?Vies ze je to trestne hanobit verejne nieciu rasu tak ako ty robis? Sirenie nenavisti,hanobenie rasy dopustas sa trestneho cinu .
@alice107 ako Ty mozes vediet, ake ja mam skusenosti? 😕 ... keby si mala nejaku statisticky vyznamnu vzorku, tak by si nemala problem napisat cislo ... nezmysly pises hlavne Ty a asi mas aj problem pochopit pisany text ... akonahle Ti napise nejaka zena, ktora zije s moslimom, tak jej odpises, ze je neobjektivna a ked Ti napise taka, co nezije s moslimom, tak jej napises, ze nema skusenosti ... tak by ma zaujimalo, koho nazor je pre Teba relevantny (teda okrem toho Tvojho) 😉
@alice107 Do prdele, dievca! Skus aspon raz precitat co tu natukas, opravit preklepy a az potom stlac Pridaj prispevok. Vsak to co ty pises sa neda citat nielen kvoli vecnej podstate ale aj kvoli tvojmu preklepopisu. Vsak ty menas kazde 10. slovo s chybou. Ty mas kazde 20. bez chyby.
@zita19 to nie su len preklepy, to je neznalost gramatiky-az zarazajuca, obzvlast u tak vzdelanej osoby 😉
@zuzkaanicka 😀
@alice107 Ty sa sice vyjadrujes slusne (ved na slachticnu sa tak aj patri), ale tiez sa to neda citat 😉 ... fakt by bolo dobre, keby si si to aspon raz po sebe precitala, lebo aj v holej vete dokazes vyrobit chybu a neposobi to velmi dobre 😉
@zuzkaanicka nechapem, ak sa ti zle po mne cita, preco to robis a oslovujes ma na debatu. a co sa tyka tvojho prispevku, tak ho vedies v snahe o konfrontaciu. tvoja osobna poznamka k mojej osobe tam nepatri. takze pochopila si ?
@alice107 pozri, to, ze Tvoj pravopis je priserny, to je neodskriepitelny fakt ... nejako mi nesedi s tym Tvojim vzdelanim, ale nevadi ... stale cakam, ze mi napises, aku statisticku vzorku si preskumala a rozviedla ... zrejme nemas co napisat, tak vypisujes mimo 😉
@alice107 jo, a ak Ti vadia moje prispevky, tak na ne nemusis reagovat 😉
Tout ce que vous dites des conneries ,kto studoval na Sorbonne tomu bude rozumiet
zeny/nepisem damy, pretoze vzhadom na sposob vyjadrovania ci chovania na fore vas tak oznacit mnohe nemozem/, rada podebatujem s kazdym slusnym pisatelom, ktory ma ozaj zaujem na debate a nevyhladava zamienky len na konfrontaciu. lebo sa mu zda, ze jeho ego je postihnute. takze poprosim piste k teme ,ak ma budete oslovovat. inak budem samozrejme nevhodne prspevky ako doteraz ignorovat.
je skoda, ze temu zahlcujete takymto chovanim a znemoznujete skutocnym zaujemcom o debatu slusne tu debatovat.zelam pekny vecer.

@mariuskaa vdaka za snahu, uz nechaj tak 🙂