icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

demo
18. apr 2014

@ellise
@alice107
baby, vy tu utocite na kuwait, ze zrazu otocila. Ale ja si myslim, ze.za jej poslednymi prispevkami je cierna magia. Ved to pise jej svokra! Tak takyto ucel mala ta zahadna muslicka s vyrytym menom Alah pod jej oknom!

alice107
18. apr 2014

@demo 😀 vies, najväcsia magia je nestastny clovek. to potom realne myslenie ide na bok. pre niekoho je to barlicka , o ktoru sa opiera. 😨 zial prave vela zien takto vydatych som videla takto si pomahat.

buducamama
18. apr 2014

Inak mna este napadlo,ze pristahovalci sem asi sekaju dobrotu a su v pohode,milucky,ale vo svojej vlasti otocia o sto percent.Tam ich kultura a spolocnost podporuje.Fakt su europanky kvoli laske take tolerantne,alebo sa zamyslam,ci ja som taka netolerantna a citliva (asi skor😀),lebo ja ani celkovo velke rozdiely medzi partnermi nemusim a na partnera som narocna.

ellise
18. apr 2014

@demo 😀 😀 to mně fakt nenapadlo, ale nejspíš je to jediné rozumné vysvětlení

maria200981
18. apr 2014

@alice108 vidim ze ako pravnicka ktora riesi ubohe zeny a ich moslimov mas vobec cas tu na mk chodit riesit ludi ktory o to vobec nestoja....a davas rady zadara...to sa u pravnikov malokedy stava..klobuk dole...

Ja narozdiel od teba vidim ako ziju napr turecky svokrovci, jeho brat s manzelkou ci sestra s manzelom...ci susedia a kamarati....tiez sa do svojho vztahu vidim viac ako ty alebo sa mylim?neprisla som ta presviedca 🙄 tdokazovat a argumentovat-nemam tu zapotreby...pisala som to pre vsetkych ..moju skusenost..tak sa nesnaz mi ho prevracat a prekrucat tak ako ti to pasuje...viee vobec respektovat inych nielen seba?a ako vidis vasina s tebou nesuhlasi..
Ale slusaj dalej....ocividne mas malo pravnickej roboty...co uz sa ti chodia vyplakavat zmachovane zeny pomenej nebodaj....

zuzkaanicka
18. apr 2014

@alice107 Ty aj citas po sebe tie "eseje"? 😝

zita19
18. apr 2014

@zuzkaanicka myslis, ze to su eseje? Esej ma aj nejaku zauzivanu formalnu strukturu aj nejaku vypovednu hodnotu. Toto su traktaty. Rovnake myslienky vyjadrene zakazdym nejak inac ale so stale prisernym preklepopisom. A autorka zjavne blicovala ked sa v skole preberala veta ako taka.

eva8
18. apr 2014

dievčatá, požehnané veľkonočné sviatky

zuzkaanicka
18. apr 2014

@zita19 ved su tam uvodzovky 😅

maria200981
Autor odpoveď zmazal
maria200981
18. apr 2014

Viac nemam co k tom dodat..mala som potrebu sa partnera zastat pretoze si to zasluzi,,,urcite ze je vacsie riziko ze to nevyde ale to neznamena ze to VZDY nevyjde ...tymto opustam debatu a prajem vam vesele a pozehnane sviatky...

mariuskaa
18. apr 2014

@maria200981

Pekne fotky aj rodinka. Vsetko dobre.

alice107
18. apr 2014

@buducamama to sekanie dobroty zalezi aj od toho, aku ma poziciu ten muz v europe. ak este nema dlhodoby pobyt, tak zvycajne samozrejme ´´seka dobrotu.´´. mohe zeny az porokoch zistia, zesa ´´zmenil.´´a aj v eu ka sa stretnu co i len dvaja, tak to ta zena v manzelstve hned pociti ´´zmenou´´. oni sa citia v tlupe istejsi aj v zahranici.
ta rozdielnost kultury a mentality sa ale vzdy prejavi vo vztahu. a ked zacnu deti dospievat, tak tam sa prejavi potom hlavne u dcer velmi vpyv otca.
tie europanky su tolerantne, pretoze im nic ine nezostava vela krat. ak chcu s tym muzom zostat, musia sa podriadit.

@maria200981 tvoje fota nic nevypovedaju vlastne o vasom manzelstve. co tymi fotami chces vastne povedat? ako som napisla, tam dojem z fotiek moze byt len povchny. uz ti tbolo po tych uverejnenych fotach raz napisne niekym, ze posobia umelo. aj na mna to tak posobi. ja ti zelam samozrejme stastie aj po mnohe roky manzelstva.
ale ty si davala sem fota demonstrativne/co vlastne nepatria na verejne forum / uz aj predtym, teraz som si na to spomenula. takisto si chela prezentovat nimi svoje stastie v manzelstve.
prepac mi,ale uz slova ´´ dovoli mi´´ co si prezentovala aj v minulosti rovnako je dokazom,ze muz ma nadradene postavenie v rodine. inak by ti ani nenapadlo toto vobec spominat.
je predsa priodzene, ze ty ako osobnost mas pravo obliect si co chces.. to ze tvoj muz akceptuje tvoju kulturu je pekne. ale dokaz, ze je foteny pred nejakym stromcekom je chabym dokazom. videla som takychto foto nespocetne.a manzelstva tych rodin boli zle, aj napriek tym fotkam. ti muzi boli ochotni sa fotit. preco nie? ale pritom vianoce neuznavali. a co styka toho fota ci ´´papa bravcove, tak prosim ta,ako to mame poznat, ze je to bravcove? 😀
inak, vies kolko moslimov ´´papa.. bravcove a predsa zena je pre nich len tovar.
vidim, ze mas este male deti. su krestania? napriklad? ked vyrastu, potom napis, ci tiez dcerka bude moct mat´´mini´´ . ci to otec necha na nu.ako sa bude ako pubertiacka obliekat.. ci bude moct zit podla europskej moralky a vychovy. ci sa prisposbi tebe v tomto. pretoze dufam,ze takto chces, aby tvoje deti boli vychovavane.nie ako moslimovia.
vies, toto je dolezite. nie c ´´papa ´tvoj muz bravcove.ak ozaj papa.
ty sa silou mocou snazis presvedcit o tom,ze tvoj muz amanzelstvo je ´´ine´´.
ale tie fotky su to posledne, co by to dokazovalo.

digysa
18. apr 2014

@alice107 Prepac, keby som bola na mieste vsetkych zien, co tu pisu, tak s tebou neprehovorim uz ziadny riadok (ako som aj urobila s kuwait , chvala bohu) pokial by si mi tu presne do detailu nenapisala jednu vec, a to je:

Co povazujes za spravny dokaz, ktory by na 100% dokazal, ze manzelstvo je stastne? Prezite udalosti a zivotn styl to nie je, pisana forma to nie je, vlastne nazory zien to nie su, zivot prezity s clovekom 15-20 rokov to tiez nedokazuje, fotografie to tiez nedokazuju..... Ak je nieco, co povazujez za ten spravny dokaz, tak NAM HO PREZRAD.

Ja totiz tvrdim, ze dokazat alice107 PISOMNOU FORMOU na konovi, to ze manzelstvo stastne alebo nie je podla mna asi najvacsia strata casu, aka existuje. Radsej si pojdem ohrizat nechty.....tym aspon docielim, ze si ich nemusim strihat.

Pri tejto debate- dokazat alice107, ze mate stastne manzelstvo ste prehrali uz len pri myslienke na tuto temu.
Tym padom ani Ty @alice107 nam nemas ako dokazat, ze tvoje manzelstvo je staste. Uz len koli tomu, ze sama zijes s muzom, ktoremu si sa musela podriadit- zijes v nemecku (nie na slovensku), rozpravas nemecky s detmi (nie po slovensky). A ak napises, ze si sa pre to ROZHODLA slobodne, tak to Ti tu ale tazko niekto uveri, lebo ziadny, ale ziadny dokaz, fakt, ci prispevok nevypoveda o tom, ze mas stastne manzestvo a nemas "macho vztah" Sorry. 😔
Myslim, ze napr. taka @maria200981 sem dala za 2 strany viac dokazov o jej stastnom manzelstve, ako Ty za 182 stran.

Prepacte, ale musela som prispiet, lebo po strane 182 ani ja nemam ako dokazat, ze mam stastne manzelstvo. Americania su nam sice podobni(su to Europski pristahovalci) ale su to predsa ina mentalita.....verte mi.

Veselu velku noc zelam tym, co ju oslavuju. 🤐

kuwait
19. apr 2014

@alice107 barlicku potrebujes ty 😉

mariuskaa
19. apr 2014

@ellise dúfam ze to hodnotis a myslíš pozitívne.
Názory sa mozu meniť. A aj ludia a vzťah k ním.
Ja som si tiez o niektorých mienku časom vylepšila hlavne "bližším" 😉 spoznanǐm.
Ku niektorým možno pristupujem inak ako na začiatku. A ostatní su mi naďalej ukradnutí.

moonlight1210
19. apr 2014

@demo v tom nemecku (ale aj v inych krajinach) je problem s vystahovalcami pre (mohlo by sa to mozno nazvat) syndrom troch generacii. Prva generacia pride a snazi sa uchytit. Jednak je v tej krajine lebo si ju vybrala ako "zaslubenu zem". Jednak sa snazi splynut, prisposobit, aby sa uchytila. Je vdacna. Domaca spolocnost ich opatrne sleduje a vyckava. To je to prvotne otukavanie dvoch spolocnosi. Druha generacia uz preziva na svojej kozi ustrky z nedorozumeni dvoch spolocnosti, ktore sa uz ukazuju, ale este buduje dielo svojich otcov. No ale uz citi ze tak lahko nesplNie, ze vzdy bude ina. Tretia zaziva jednak vyhody z uz uchytenia sa (otcovia vybudovali restauracie, uchytili sa v podnikoch, vybudovali vlastne firmy, ...) a zaroven silne nevyhody z rozdielov (spolocnost ich uz vyrazne kastuje - smozrejme stylom, ze su nizsia forma zivota) a vysldkom je snaha zomknut sa. Co ine aj ostava? Domaca spolocnost ti dava pocitit ze si ina, ustrkuje ta kde sa da. Tak just sa zamerias na to co ti je vlastne (povodne zvyky, viera, ...), lebo to je jedine co ti vziat nemozu a jedine co pristahovalcov spaja. Casto su v tom arabskejsi nez sami arabi, dalo by sa povedat. Vsetky prikazania praktizuju casto az na doraz. Vznikaju uzavrete komunity, ktore su voci domacim ostro naladene, az tzv. geta. Ziju si svoj zivot a domacich beru ako votrelcov.
A nalady sa vyhrocuju.
Do toho samozrejme politicke a ekonomicke problemy, ktore sa stavaju takym urychlovacom tohoto procesu podla toho ako na tom krajina ekonomicky prave je.

Prekvapuje ma u alice, ze ako pravnicka nema prelad a povedomie o tomto co je vseobecne zname.

zuzkaanicka
19. apr 2014

@alice107 presne som cakala takuto reakciu na fotky-zacinas byt velmi lahko citatelna 😅 ... Ty necakas na dokazy (ano, fotka nie je relevantny dokaz) ... Ty cakas len na prispevky, na ktore by si mohla pisat kritiku ... Ty vies lepsie ako @maria200981, ake ma ona manzelstvo ... lebo Ty si este stastne zmiesane manzelstvo nevidela ... to je silny argument-to je Tvoj argument 😅 ... vsetko vies, vsetko mas najlepsie, len ci je to ozaj tak, klavesnica znesie toho vela 😉

zuzkaanicka
19. apr 2014

@alice107 a keby si nahodou mala problem pochopit "silu" Tvojich argumentov, tak Ti dam taky jednoduchy priklad ... mna si tiez este nevidela a napriek tomu si dovolim existovat 😉 ... dufam, ze takyto priklad Ti pomoze lepsie chapat chyby v Tvojich traktatoch 😉

ellise
19. apr 2014

@mariuskaa asi tě zklamu, já v tom nic pozitivního nevidím, tak jak se vyjadřovala po celou dobu, a potom běhen jedné chvilky otočila, mi přijde velmi podivné.
Ta změna nenastávala postupně, jak se děje u změny názorů a postojů, ale během jediné chvilky.
Co je příčinou toho jak teď otočila ví jen ona sama a mně je to vcelku jedno. Já názory neměním jako ponožky, a stojím si za svým

kuwait
19. apr 2014

@ellise ja nazory menim podla danych okolnosti a podla novych ziskanych skusenosti

kuwait
19. apr 2014

Ja som si napriklad volakedy myslela ze manzelstvo s turkom nemoze fungovat?A ako vidno moze,takze menim nazor uz si nemyslim ze nemoze fungovat lebo ako vidim su zeny ktore su stastne.Btw.preco som si myslela ze nemozu fungovat?Lebo som citala na nete nestranne nazory na manzelstva s turkami a urobila som si usudok ktory ako som zistila bolo treba zmenit.

maria200981
19. apr 2014

@alice107 slovicko dovoli mi som napisala prave koli tebe...ale vidim ze ani to si nepochopila a ako funkciu ma znamienko " " pred a za slovom sa mi vysvetlovat nechce.... a i 🙂 na konci veti...

myslela som ze pochopis ze som to napisala ironicky prave koli tebe....ale cakala som od teba asi privela...

skor si myslim ze vas vztah nieje ok a posobis na mna moc nestastna...ked rypes do vztahov inych, ide z Teba velky negativizmus a neakceptujes inych,,,,, pripadas mi ako moj nepriatel???? to tak v nemeck chodi? ze ak niesi s nami tak si proti nam?

a to "dovoli" mi 🙂 som cakala ze fakt pochopis 🙂 🙂 🙂

kuwait
19. apr 2014

@maria200981 ja mam z Alice rovnaky pocit,zufala,nestastna zena ktora si tu vymyslela internetovy zivot ktory zije a svojim pisanim ublizuje inym zenam

maria200981
19. apr 2014

@alice a uz len odpoviem na tvoje otazky....moje deti su krestania. pokrstene...chodime do kostola....bravcove maso rozbor neurobim....cely rizek zjedol 🙂 🙂
vianoce ovsem neuznava kedze nieje krestan ale travi ho s nami a prisposobi sa tradicii.... moj chlap je viac europsky ako ja ...nieje praktizujuci moslim a ohladom nabozenstiev a viery ma iny nazor....o to sa ty neboj 😖

demo
19. apr 2014

@maria200981 palec hore za malych krestanov 🙂

zita19
19. apr 2014

@alice107
Prosim ta, ked si taky odbornik na stastne manzelstvo (predpokladam, ze vseobecne, nie len specificky na typ mazelstva europanky - moslim (zamerne nepisem krestanka, lebo nie vsetky europanky su krestanky, su aj ateistky, ktore len praktikuju europske krestanske zvyky bez viery)) daj nam tu niekolkobodovy dotaznik, s moznymi odpovedami. Ten potom vyhodnotime a budeme si konecne jednojednoznacne iste ci zijeme alebo nezijeme v stastnom manzelstve. Pomoze to aj tebe drzat nit tejto temy pri zivote, lebo budes mat konecne exaktne a relevantne dokazy na to aby si zhadzovala kvalitu vztahov ostatnych co sa zapajaju do tejto temy.
Nemusis sa ponahlat. Dam ti cas, predsa len to chce dokladnu pripravu. Ale zas aby sme v napati necakali donekonecna, tak povedzme buduci tyzden vo stvrtok poobede by to tu mohlo byt, aby sme sa cez vikend (zavisi od toho ci mame sviatok v piatok, sobotu alebo v nedelu) vyplnit, vyhodnotit. A potom sa uz budeme bavit na zaklade tebou akceptovanych dokazov a stasti alebo nestasti v manzelstve.

buducamama
19. apr 2014

@maria200981 - mna by zaujimalo,akym jazykom hovorite,kedze po slovensky prilis dobre nehovoris (hrubky prave nemam na mysli,obcas sa pomyli asi kazdy)tvoj chlap evidentne ani anglicky nevie-prepac,ale ten text na torte ma dostal 😀 a to po anglicky dobre neviem.Uz ked nieco robim tak poriadne.

mariuskaa
19. apr 2014

@buducamama
Ty si tu predsa prišla hľadať rady kvôli kamarátke...lebo ti na nej úprimne záleží a nie provokovať ze?
Kedze si sa snažila vystupovať ako nestranný človek ktorý hľadá informácie.. Človek bez predsudkov.
Prečo potom takto formulujes otázku, ze je jasne, ze nestranna nie si, ze klames a ze si prišla do tejto témy vyrývať?
Ked uz chces niekoho urážať podla písma, sama robíš chyby! Po čiarke, bodke sa dáva medzera. Len pre tvoje dobro, aby si ta niekto nepomýlil s alicou, yani a spol.

aliza
19. apr 2014

@moonlight1210 tak s tym, co si pisala o vystahovalectve, ti napisem o UK. Tie prve generacie sa naozaj este snazili, vela z nich pozakladali biznis, kupili domy a ich deti dostali dobre vzdelanie a mali dobru pracu, dobre postavenie, aj ich vnucata....nikto ich nikdy nediskriminoval, ani im nedaval najavo, ze su ini, volakedysi. Problem je v tom, ze tu rodeni Indovia, pakistanci a pod. z nizsich vrstiev si beru manzelov/manzelky z povodnych krajin...tito su casto negramotni, tym padom absolutne nevzdelani a preto sa zacali vytvarat komunity, aby boli medzi svojimi a nemuseli sa ucit jazyk a prisposobovat. To odlisovanie prislo z ich strany, zial. Oni zacali prvi davat najavo, ze su ini, ze nechcu byt sucastou britskej/europskej kultury, kedze ju neuznavaju a preto zacala taka islamofobia. Mala som ziacky, ktore muzi pustili na anglictinu az ked mali deti odrastene....casto to boli zeny, co tu boli uz 20, 30 rokov a nevedeli ani slovo po anglicky, ani pisat, citat, nic....nepotrebovali to lebo britska spolocnost ich prijala a umoznila sa im zaclenit aj bez toho, napriklad negramotni mohli dostat vodicak, pokial soferovali len vo svojej stvrti a podobne ustupky. Mam znamu, Indku, ta sem prisla dakedy v 60.rokoch aj s manzelom, mali 3 deti, manzel zomrel a ona tu s detmi zostala, negramotna, bez anglictiny. Po anglicky nevie dodnes, nikdy v zivote nepracovala a z benefitov kupila 3 domy za hotovost.....cize fakt nemyslim, ze ich tu niekto odstrkoval alebo nejak im daval najavo, ze su ini....prave naopak. Teraz je tu u nas pruser, ze 25 skol v nasom meste bolo nahlasenych, ze moslimovia sa ich snazia ovladnut, cize zaviest separaciu dievcat a chlapcov, vymyvanie mozgov imanmi pocas vyucovania, diskriminacia nemoslimskych ucitelov a podobne. Cize ja myslim, ze problem je niekde uplne inde, aspon teda tu u nas...tu ich praveze ludia prijali, dali im svoje peniaze, domy, doteraz vacsina z nich zije na podpore, za cely zivot nedali statu ani libru, maju 5-6 deti, zaujem o vzdelanie ziaden, radsej chodia po skole na hodiny Koranu a podobne a to miestnym ludom zacina vadit. Moj muz je lekar a bieleho anglickeho lekara tam ani nemaju, vsetko su lekari prave povodom z Azie, cize ak ma clovek snahu a tvrdo maka, tak ho nikto nebude ustrkovat. Na najlepsie platenych miestach su 'cudzinci' a nemyslim, ze to tu niekomu vadi. Co ludom vadi, je zaostalost, neprisposobivost a krute praktiky Islamu.