Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@mariuskaa jaj mica neviem, či som to ja napísala o mini, ale nosím. ako zase nie že mi riť vidno 🙂 ale normal slušivo nad kolienko. Jasne, že by som takto nešla do muslimskej krajiny ako je Saudska, Iran, Pakistan, Marocco, Alžírsko. A tak isto by som v tomto oblečení nešla ani do kostola či už na Slovensku, alebo pri návšteve vo Vatikáne. Však treba akceptovať aj kultúrne zvyky. nielen náboženské. Ale moja, zbytočne sa budeš trápiť a vysvetľovať. Ja sa považujem za dobrú muslimku napriek tomu, že zahalená nechodím. Je to odporúčané - chodiť zahalená - ale nie povinné. je to na každého slobodnom rozhodnutí. Ale znova budem opakovať, ľudia sme rôzni a nemá cenu strácať čas vysvetľovaním 🙂 . BTW: my sme práve dokončili veľkonočné koláčiky, zajtra chlapov čaká šibačka a samozrejme okolo 11-tej aj veľkonočná opekačka. A asi najviac sa teší silný to tyran z Pakistanu 🙂))))))))))). Len tak poznamenám. Tiež bol v šoku, keď prvýkrát zažil korbáčovanie na Slovensku. A myslím, že keby to videli kdekoľvek v telke na svete, tak by sa čudovali, čo za tyranov a náboženských fanatikov (bo je to hlavne kresťanský sviatok) to tu žije, keď ženy bijú a trieskajú. a tie chúdence im ešte aj zaplatiť musia za toto trýznenie. 😀 Krásnu veľkú noc vám žienky želám, užívajte si pohodu skúsme spolu nájsť trošku empatie medzi nami. 😀
@zuzkaanicka nuz a ja som vzdy narazila 😎..pobyt na takejto skole bol riadnym zazitkom a paradoxne, tam zacalo moje odklonenie sa od cirkvi. Na skolu som isla z vlastneho presvedcenia.
@zita19 ved s tym ja suhlasim 😉. Nejde mi o konkretnu hlbku viery, chapem, ze ziadne pravidla-predpisy ci prikazania na to neexistuju...islo len o konkretnu situaciu, ze niekto vieru/nabozenstvo nepraktizuje vobec, skutkami robi prave uplny opak, ako dana viera/ nabozenstvo vyzaduje a pritom sa verejne k tomu nabozenstvu hlasi....mne to proste pride velmi divne.
@aliza no, mozno len zly vyber skoly 😖 ... neviem posudit, nepoznam tu konkretnu skolu ... ale uz sme aj tak mimo temy-hoci, mna by celkom zaujimalo, o ktoru skolu sa jedna, ale to sa uz sem nehodi 😉
@zuzkaanicka gymnazium Matky Alexie v BA 😉
@mawiya prepac, ale musim ta upozornit, ze oblievacka, sibacka, zajaciky a vajicka NIE su krestansky zvyk, je to stary slovansky pohansky zvyk 😉 bolo by fajn si nieco o tom nastudovat a potom sirit polopravdy, to len pre upresnenie 🙂
@slniecko77 viem, že je to pohanský zvyk, mám naštudované, spomínala som to v kontexte s veľkou nocou a tá je pokiaľ viem najväčší kresťanský sviatok 🙂. a tieto zvyky praktizujeme na Slovensku v rámci veľkej noci. takže tak. netreba hneď osočovať a urážať. Mám za sebou nejaké to štúdium histórie. Tak ti prajem peknú veľkú noc 🙂
@mawiya upozornila som len na nepravdu ohladne sibacky a krestanstva 🙂 za tym si stojim. A uplne nerozumiem preco mas potrebu zavadzat ked mas "nastudovane" 🙂
Aj tebe prijemnu Velku Noc 🙂
srovnáváte zvyky a reálný život,
pomlázka je na stejné úrovni jako házení kytice nevěsty, nebo hledání vajíček. když v Africe zasvěcují mladého muže, mají tam také různé rituály a nikoho nenapadne to považovat za týrání.
ještě to abychom se styděli za své zvyky.
@slniecko77 no mám túto potrebu 🙂. a nepravdy sú tu uvádzané ohľadne môjho náboženstva. A tiež na to neupozorňujem spôsobom - treba si naštudovať. 🙂
@mawiya je smutne (pre mna neprijatelne) ked niekto vedome klame a zavadza 🙄 k comu si sa prave priznala...s takym clovekom straca diskusia zmysel.
Moslimske nabozenstvo nebudem komentovat..kazdopadne s nimi nemam najlepsie skusenosti, bohuzial - hlavne s tymi z velmi fanatizovanych krajin...viac sa k tomu vyjadrovat nemienim.
@slniecko77 ty si normálna moja? 🙂 ja som sa nepriznala k žiadnemu klamstvu. Znova a znova sa presviedčam, že IQ niektorých žien tu na MK je silno pod hranicou normálnosti 🙂
@mawiya 😕 citujem: "no mam tu potrebu" predtym sme sa bavili o zavadzani, podla mna si to tou vetou potvrdila, ze vedome zavadzas.
Pokial si nevidela vysledky mojich IQ testov, nie si odbornik v adekvatnej oblasti tak si svoj prizemny nazor nechaj pre seba..a ani ma nezaujima tvoj nazor na IQ kohokolvek na MK 🙂
Vyjadrenia "moja" si nechaj pre svojich pribuznych, popripade kamaratky 🙂 "tvoja" sa skutocne necitim 😀
@slniecko77 mala som na mysli, že mám potrebu vysvetliť, že mám naštudované 😀. tak sme sa nepochopili. Nevadí. 😀 Ale tebe myslím stačí, že som muslimka 😀 a nenávisť je v plnom prúde. No čo už keď máš osobné skúsenosti s muslimami a hlavne zlé skúsenosti. Mne to len príde také divné, že toľko ľudí má "osobné a zlé" skúsenosti z muslimami a napriek tomu sa so žiadnym nikdy nestretli.
@mawiya cez pismenka sa zle komunikuje, to pripustam 🙂 hlavne, ze sme si to vysvetlili..fakt nemam rada vedome zavadzanie.
Nie, nemam nic proti tebe..nepoznam ta, nemam dovod 🙂
Moslimov stretavam zrejme viac ako ty, myslim roznorodych..aj ked ty z jednym z nich zijes 🙂 vies ono je ine zit na Slovensku a nestretavat sa s ich odvratenou strankou a ine zit v krajine kde uz zanechali dost negativne stopy. Ale stretla som uz aj super moslimov, az dvoch 🙂 jeden z nich nezije podla moslimskych pravidiel a jeden z nich ano. A myslim si, ze nemozu byt vsetci zli, tomu nechcem verit 🙂
@slniecko77 ďakujem, chápem, uznávam. sú ľudia dobrí a zlí. Nechcela som nikoho zavádzať. nemám to rada. a stretávam sa s katolíkmi, muslimami a aj hinduistami. a sú medzi nimi dobrí, zlí. a nechcem tu rozoberať kto je lepší. Pekný večer ti prajem. 🙂
@aliza...haha silna krestanka...a skusenosti s moslimami mas vacsie ako mawiya... 😀 😀 😀..co si mam o tom mysliet??? 😝
ked si niekto zvoli katolicke gymnazium tak mozem predpokladat ze je silne nabozensky zalozeny...a som si ista, ze Mawiya pozna viac ako jedneho moslima, najma ak sama praktizuje islam...Ty sama osobne sa dobre poznas aspon s jednym moslimom? Ak nie tak potom si radsej nechaj komentare typu 'absolutne nezavidim'....su urazlive a netaktne!
@dalal na katolicke gymnazium chodia aj neveriace deti 😉
Hej a kvoli comu? Aby sa z nich stali veriaci ? 😝 Je to cudne...ak by som sa chcela naucit anglictinu tak idem na anglicke gymnasium...ak mam vztah k nabozenstvu tak si vyberiem katolicke gymnasium a predpokladam, ze sa tam budem nabozenstvu venovat viac ako na klasickom ...sorry dievcata asi mi nieco uniklo..

@aliza Nikto nikomu do srdca, hlavy, duse... nevidi. Takze nikto, ani obycajni laici ani osoby duchovne nemozu sudit hlbku viery. To ako kto sa s vierou a pravidlami vyplyvajucimi z nabozensta vyrovna, stotozni, praktikuje si musi rozhodnut sam. Nasilne presadzovanie viery v konkretneho boha, praktikovania pravidiel konkretneho nabozenstva je, bolo a bude kontraproduktivne a prinasa, prinieslo a este donesie mnoho nestastia na svet. A so skutocnou vierou to nesuvisi.