icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
23. apr 2014

@canerko Dakujem za pozvanie 😀 Keby to bolo hen za rohom, uz by som bola u teba 😀

kuwait
23. apr 2014

@alice107 saudky vlastnia vily po celej EU a aj tak tam nemaju chut zit cely rok,pridu,nakupia a odidu,a v Saudskej je ozaj hnusne co sa tyka zivota v Bahrajne tam ti ludia az tak bohati niesu okrem kralovskej rodiny a par ich blizkych je tam dost chudoba a shia islam praktizuje vacsina,oni su dost taki za stare tradicie aj ked v Bahrajne su bary a disco a alcohol povoleny su prilis chudobni aby si to uzili. .Saudska a Bahrajn niesu dobre priklady,dva extremy.Tito arabi odtialto v EU vlastnia vily,palace vlastnia futbalove kluby,fabriky,5 * hotely,malls a aj tak sa tam necitia doma a neziju tam po cely rok a mohli by.Proste doma je doma a europu neberu ako svoj domov aj ked ju financne maju v hrsti

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona a mne pani slachticna ani neodpisali 😕 ... neviem,c i sa mam urazit, alebo radovat 😕 😅 ... ale mozno este pise nejaky preklepopisovy traktat 😝 😅

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka No ani neodpise, lebo nema co napisat... na toto si zvyknes - ze len sem tam zareaguje, ked uz pre jej ego bude neznesitelne to co budes pisat 😉 To su ludia, co nemaju sajmu, ako ma diskusia vyzerat 😀

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona pritom moj prispevok bol slusny a mnou pozadovana informacia by sa dala napisat jednou holou vetou 😉 ... no, mozno sa raz dockam 😅

alice107
23. apr 2014

@kuwait ano, eu neberu ako svoj domov.pamätas sa , co si pisala o muzovi? ze beru ho tam ako aj kazdeho ineho araba ked ho vidia.ludia v eu neakceptuju uz ani to, ze niekto tam ma villu. vzhadom na zle skusenosti s takou mentalitou je pre obyvateletvo eu jedno, ci niekto z tych rabov je4 bohaty a ma villu tam, ci nie
ved to vidis sama . ako to je.
a ako vies na vlastnom muzovi a araboch co poznas , tak ich mentalita az toho vyplyvajuce ego nevie sa vyrovnat stym, ze pre europanov su ´´nikto´´. nozu vlastnit aj akcie krporacii aj neviem co
ked su na ulici,tak nie je rozdiel, kto ma ky majetok. apreto ti rabi nechu zit v eu/mnohi ani nemozu, lebo viza pobytove nedostanu lken tak lahko,ak ked vlastnia nehnutelnost/. tam je viac kriterii. tak isu na turisticke viza na 3 mesiace.
ich sposob zmyslania je iny ako europanov.aj ich reakcie na rozne situacie. ved to poznas urcite aj muza tiez.
takze jasne, ze oni sa nikdy nebudu citit v eu doma. muzi, ci zeny. len tych par , co sa rozhodlo ozaj pre tragediu svojho zivota zmenit zmyslanie, vedia, ze ina cesta nie je.
takze sme sa kazda inou cestou zhodli na tom, ze oni nikdy nedokazu prjat nas sposob zivota a zmyslania, preto obyvatelstvo ich odmieta a ani sami sa nikdy necitia doma v eu.ale to neznamena, ze tie zeny maju rady svoju krajinu ci nebodaj rodinu.
tak ako som pisala o tych arabkach. neviem, ci ony su extrem. pretoze aj kuwaitske zeny su bohate len v tej kralovskej rodine skutocne.
a kes nejaka je vzdelana a ma dokonca uni v usa , tak pochybujem, ze je stotoznena s saria v kuwaite.ci vychova je taka silna, ze aj zdravy rozum ide bokom?
a je stastna, ze tam moze zit amuz ci otec ci brat rozhodovat za nu?
chapes, co tym chem napisat.
ze ak niektore zena ma ozaj vzdelanie ama trosku rozumu, tak by ozaj chcela zit volne. ina vec je , ze to nedokaze pre svoju mentalitu a vychovu co dostala.aj ked ako velmi by chcela.

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka No moja, ale ja som prva v poradovniku, uz cakam tristvrte roka 😀 Kto prv pride, ten prv zne 😀 😀 😀

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona ja pocitam aj s tym, ze sa odpoved nedozviem 😅 ... resp. velmi by ma jej odpoved prekvapila 😝 😅

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka Nadej umiera posledna 😎 😎 😎

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona a na aku otazku Ty vlastne cakas odpoved? ... mozno by si jej ju mala pripomenut 😉

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka Na konkretne priklady s tej jej ospevovanej praxe... cisla a mozno uviest pribehy nestastnych manzeliek,,, ale to je uz podla nej velmi osobne, tak na to uz asi aj zabudnut mozem 😀

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona tak ak sa dozvies odpoved, tak to bude v podstate odpoved aj na moju otazku 😉 ... no, som napnuta ako ksandy 😝 😅

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka Tak ona nam to robi zaujimavejsim - uvod - provokacia - napätie (necha nas cakat) - stupnovanie napätia (zasa cakame) - vyvrcholenie napätia (uz nas to nebavi cakat) - zaver (alice si mydli ruky, ze sme zabudli, co sme sa pytali ) 😅 😅 😅

zuzkaanicka
23. apr 2014

@erjona poslime jej srdiecko, mozno sa dozvieme odpoved 😅

aliza
23. apr 2014

@mariuskaa to, ze mawyia v tej teme sama zacala urazat ako prva, to nenapises,, ze? ze zablokovat loginy 😕, to je tak typicke slovenske...bud vsetci pritakavame alebo nas treba zablokovat, 'umlcat' 😕 ....vyborne.... a ze tolerancia, a kde? zaujimave, ze tie, co po tolerancii najviac volate, jej nie ste schopne, resp. tolerujete len to, co sa vam paci.

mawiya
23. apr 2014

@erjona @canerko baby káva? ješkove oči, čo som vás skôr nečítala. idem si urobiť aj ja, bo ma už oká bolia z toho čítania. 🙂

mawiya
23. apr 2014

@aliza zlatko kde som začala urážať ako prvá? veď ja si rada vypočujem aj nadávky. 🙂 ale ak som začala urážať prvá, tak sa mi to prisámvačku stalo prvý krát. sorry 🙂

erjona
23. apr 2014

@zuzkaanicka Zasa ja som velmi tolerantna, ale aby som na nu minala moje srdiecka, tak to by mi uz moja tolerancia do hlupych vynadala 😉 😉 😉

zita19
23. apr 2014

@zuzkaanicka ani mne jej urodzenost neodpisala... Mozno zostavuje ten pozadovany dotaznik. Termin sa blizi 😀

erjona
23. apr 2014

@mawiya Ja uz mam dopitu 😀 Ale nevadi,,, dam si dzusik s tebou 😀

erjona
23. apr 2014

@zita19 Aj ty cakas? Fuha,,, chuda Alice, ta bude mat co robit 😀

mawiya
23. apr 2014

@erjona ja už chlipkám a popritom si šupnem aj ten dzusik 🙂 na zdravie dievke 😀 😀 😀

erjona
23. apr 2014

@mawiya Na zdravicko 😀 Inak, ako sa mas moja? Vsetko ok, dlho sme nepismenkovali 🙂

mariuskaa
23. apr 2014

Vsetko (vacsina) zavisi od geografie a statu z ktoreho "dotycny moslim" je.. uz to tu bolo 1000 krat prebrane.Ani jedno vsak nezarucuje stastie/nestastie., na konci to aj tak . zavisi od samotneho cloveka, jeho vychovu, rodinu, povahu... Ale podla toho mozeme vysvetlovat tie minisuknicky, vystrihy, bravcove maso, alkohol, spoluzitie bez manzelskej zmluvy... alebo ich rovnocenneho postoja voci zenam. Alebo, ze svoje nabozenstvo beru na zaklade kultury,. Kulturne sa viac citia moslimovia ako hocico ine. Alebo, ze su moslimovia, len na papier, alebo si vyberaju len to , co im vyhovuje.
Cim je moslimska krajina sekularnejsia - nariadenia/prikazy/ volnejsie, zeny slobodnejsie... V nich je predsa rovnocenne ponimanie vsetkych nabozenstiev.
Uz som to tu davala. (prepisujem z netu, tak ak nahodou niekde chyba v cleneni opravte ma)

A. Islamisticke staty su tie, ktore prijali islam ako ideologický základ štátu a ústavy, su riadene Islamom:
Afghánistán, Írán, Mauritánia, Somálsko, Pákistán, Jemen, Saúdská Arábia

B.Staty sekularne:
Nie je viazaný žiadnou náboženskou ideológiou a súčasne zaručuje svojím občanom slobodu vyznania. V sekulárnom štáte je akákoľvek cirkev odlúčená od štátu.
Oddelenie vlády od nabozenstva. ;
Albansko, Azerbaijan, Bosnia and Herzegovina, Burkina Faso, Chad, Gambia, Guinea, Kazakistan, Kosovo, Kyrgyzstan, Mali, Severny Cyprus, Nigeria, Senegal, Niektore casti Palestiny, Syria, Libanon, Tajikistan, Turkmenistan, Turecko, Tunisko, Uzbekistan

C. Státy ktorým hlavným nabozenstvom je islam (nie vláda) zaujímavé co je napísané o Libanon, ze okrem islamu uznava aj 18 dalsich nabozenstiev, co tuto krajinu robi nabozensky najviac znasanlivou a rozmanitou krajinou Stredneho vychodu.
Staty, kde je islam statnym naboznestvom (ale nie je v ustave)
Alzirsko, Banglades, Egypt, Iraq, Kuwait, Libya, Malaysia, Maledivy, Moroko, Pakistan, Palestina, Somalia, Arabske emiraty, Katar.

D. No Declaration - neutrálne
These are neutral states without any constitutional or official announcement regarding status of religion or secularism.These are neutral states without any constitutional or official announcement regarding status of religion or secularism., Indonesia, Sudan, Niger, Djibouti, Sierra Leone

A. Čiže štáty ktore su ovaladane islamom su tmavo-zelenou. Su menšina. Možno preto v niektorých manzelstvach to môže byt zaťažujúca okolnosť. (Vravím niektore) a stále závisí ci žijú v EU, USA alebo v tejto krajine. (Aj napriek tomu sa stále nájdu normálni, ktorí nedodržujú zvyky)
B. C. D. Su poväčšine ok.

Link z kade;
http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world#Count...

demo
23. apr 2014

@erjona presne tak, ty nie si konvertitka 🙂

zita19
23. apr 2014

@erjona @zuzkaanicka
No zas tolko roboty ako rozvodova advokatka specializovana na moslimsko - krestanske rozvody nema. Na deti ma guvernantku, na upratovanie sluzku, na varenie kucharku, na zahradu zahradnika... Jej urodzenost je leniva a nie pretazena a preto nestiha...

zuzkaanicka
23. apr 2014

@zita19 no, mozno nie je problem v lenivosti 😝 😅

mariuskaa
23. apr 2014

@alice107 ty si dovolujes toto niekomu pisat?
""""alice107 @dalal ty posudzujems ineho a sama sa problematike nerozumies"""".
Prepisujem, co uz som ti pisala predtym.. a budem dovtedy kym si neuvedomis, ze ty nerozoznavas ani rozdiely medzi moslimami zo sekularnych statov a zo statov ktore su zalozene na Islame so vsetkymi ich pravidlami.

- Na to, ze sa "zaoberas" touto problematikou je to tvoj "chlieb" ako expertka, by si mala vediet, ze Turci nie su arabi (to som ti vysvetlila uz pred 8 mesiacmi ), a Irancania tiez nie arabi ale Perzania. Balkanec je europan. A krajiny orientu su juhovychodne krajiny Azie ako Vietnam, Cina, Laos, Burma... Takze pomenovanie "orientalec" by si nemala pouzivat.
(opravili ta uz viaceri, ale stale to mas tak nejako naprogramovane a mylis sa znovu a znovu)
Takisto, akoby si mala rozlisovat z ktorej krajiny dany moslim pochadza... a ak je to sekularna krajina sanca na stastie je vacsia aj ked nic nezarucuje ani jedno ani druhe.

aliza
23. apr 2014

@erjona ja si ruku na srdce nemusim davat, precitaj si este raz tu mawyinu temu od zaciatku, bola som maximalne slusna, vztah som jej priala....fakt si to treba precitat skor, ako sa tu do mna pustite. To, ako to skoncilo, bolo obojstranne, kedze urazky prisli najprv zo strany zakladatelky. tieto zeny neprijmu ziadne rady, zial, ani keby som ich neviemako prezentovala, su zalubene a slepe a zial, aj naivne, teda aspon vacsina z nich. nemaju zakladne info o kulture toho svojho, nemaju info o moznostiach pobytu na nasom uzemi, spoliahaju sa len na info od toho svojho, klapky na ociach a usiach, vsetci ostatni,ktori volaju po opatrnosti, su vraj zli a neprajni....toto je presne postoj, ktore mali vsetky tie, co na vztah s moslimom doplatili. Takze mne je uplne jedno, co si tu o mne myslia, ja pisem svoj nazor, tak ako aj vy a ja si za svojimi nazormi stojim.