icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
24. apr 2014

@dalal on vobec nechce ist na Slovensko ale s mojim bratrancom co zije v Parizi s tym sa chcel stretnut aj so sesternicou v Los Angeles a jej rodinou sa stretol,on si zjavne vybera koho ma zaujem stretnut a koho nie 😕 😀

kuwait
24. apr 2014

@yanni ma zlu skusenost niekolko krat ho napadli na Slovensku

yanni
24. apr 2014

@mariuskaa ale to je presne ten nazor. KEd nieco take pocujes, tak to preba dat na spravnu mieru. To je vsetko klischee. Poliaci kradnu, Anglicania nemaju humor, Cesy ziju len na pive, Bavoraci furt zeru, Nemci su studeni ako kamen, vsetci moslimovia mlatia zeny, Amici zeru len fastfood, Rusi su lenivi atd. Vzdy je na tom kvapka pravdy ale kazdy narod, kazdy krajina ma nieco. Ja zo zasady neskatulkujem. Mam vlastny nazor ale nikomu moj nazor nevnucujem. A nazory inych akceptujem, nech si robi kazdy co chce, ale nech potom nevyplakavaju. A jedno o co ide.

yanni
24. apr 2014

@kuwait aha tak to je ine. Ale zase to je tiez taka, napadnut ho mozu hocikde. Ale co narobis. Ja som si myslela, ze on ma celkovo problem s tvojou rodinou. Tak to tak nieje a to je dobre 😉

kuwait
24. apr 2014

@yanni on ma problem so Slovenskom inde sa mu nikdy nic take nestalo aj ked auto nam sklo rozbili a vykradli vo Francuzsku niekolko krat ale to nebolo narocky kvoli nemu ale bezne ulicne kradeze ale ako na cloveka nanho nikdy nikto nezautocil tak ako na Slovensku

dalal
24. apr 2014

@kuwait aha ani sa mu necudujem... tiez by som nechodila kde ma biju... nie som sado maso... to je inak dobra hanba pre Slovensko... na to by mali zareagovat osoby typu @ Alice107... 😀

yanni
24. apr 2014

@kuwait @dalal Slovaci na Slovnsku by sa uz konecne mali naucit, ze ked sme sa silou mocou chceli otvorit svetu, tak ja samozrejme, ze "svet chodi" aj ku nam.

zuzkaanicka
24. apr 2014

@dalal chybaju Ti jej traktaty? 😅

dalal
24. apr 2014

@zuzkaanicka 😀 😀 😀 trosku aj hej... 😳😳😳

joking 😀 ... len by ma zaujimalo aku pravnu radu by nam poskytla 😝

buducamama
24. apr 2014

@kuwait - ale pred kolkymi rokmi ho napadli? Viem, ze take tie cielene rasisticke utoky a bitky na romov a cudzincov boli, ale pekne davno sa to dialo. Prijali sa tvrdsie tresty a tvrdo sa slo proti takymto skupinam. Jasne, dostane aj dnes kde kto nakladacku, ale skupinky mladych si vyberu obet aj z domacich, nie je to taka ta nevrazivost co byvala. A na disko ani nepocitam, tam sa udeje nieco vzdy, ale isto to neplati len na Slovensku. Znepacit sa niekomu moze hocikto, ci je biely alebo fialovy.

buducamama
24. apr 2014

@dalal - hanba pre Slovensko?Ale co? A keby ma zbili v Nemecku, v Egypte okradli, tiez tam uz nepojdem? Inak Egypt-od Egyptana som pocula,ze katastrofalna uroven,vraj sa tam chodi tzv.umierat. A chod do sveta na dovolenku..

erjona
24. apr 2014

@yanni A kto plati tu nemecku firmu? Z coho zije firma? Nie zo zakaznikov? Nevola sa to cierna handra, ma to nazov... 😒 😒 😒

dalal
24. apr 2014

@buducamama lenze @ kuwait spomenula ze sa mu to stalo na SR viac krat a v zahranici nie...okradnut je jedna vec a zbit druha.. a viac krat zbit tretia... uz ta vidim ako sa vracias do krajiny kde si dostala nakladacku...

dalal
24. apr 2014

@buducamama mas pravduvze bitku mozes dostat vsade... my sme tu mali 2 poliakov ktorym domaci len tak pre zabavu prebodli hlavu skrutkovacom... ale u mm@ kuwait motiv bol zrejme rasovo podmieneny a to je hanba...

buducamama
24. apr 2014

@dalal - hanba v tomto state bolo vela veci, vela veci je, a aj bude. Ale niektore problemy sa riesia spravnou cestou a to, co sa dialo kedysi sa uz tresta trochu inak. Prichodom cudzincov vznikali skupiny zamerane proti nim, ludia sa aj bali nepoznaneho, to je proste cele, odsrali si to bohuzial ti cudzinci. Ale to sa deje vsade, nie len tu. Len mi prosim ta nevrav, ze to tak nie je😉

buducamama
24. apr 2014

@dalal - a spravodlivost predsa neexistuje. Fakt si ma teraz nastvala, ze rasisticke bitky hadzes len na nasu krajinu. Kedy si tu naposledy bola? Byvas tu?

erjona
24. apr 2014

@buducamama Len tema je moslim a Slovenka - jasne, ze sa taketo veci deju vsade... ked sa spominaju rozne veci s moslimami - deju sa take veci v kazdej krajine, nie len v moslimskych, ale napriek tomu sa to tu rozobera do spiku, ako to len mozu... o to tu ide 😉

ellise
24. apr 2014

holky, člověk na chvíli opustí a vy jste jak Charles Dickens, prvně musím dočíst , ale mám otázku pro @canerko ty si vždy věděla že ti manžela vyberou rodiče?
nebo si v koutku duše někdy doufala že si budeš moct vybrat sama?
a měla si aspoň možnost veta že by jste si nesedli?
nebo si věděla že si toho muže vezmeš bez ohledu na to jestli si budete vyhovovat nebo ne?
a než si ho potkala neměla si strach nebo pochybnosti, jestli si porozumíte, jestli budete mít stejný smysl pro humor, jestli se shodnete v zásadních otázkách?
a budete svým dětem taky vybírat partnera?
jen si neumím představit, vybrat dětem partnera, nikdy je doopravdy neznáš, a nejsi schopna poznat toho druhého, měla bych strach že svým výběrem třeba zkazím dětem život. jak to vnímáš ty?

buducamama
24. apr 2014

@dalal - ano, hrabala by som sa do krajiny, aj ked by som tam dostala nakladacku, kvoli rodine ano. Ono ale vzdy ked sa idem niekam hrabat, tak popozeram v danej krajine situaciu, nebudem sa predsa pchat do rizika. A vsetkemu sa vyhnut neda, nenavistneho rasistu mozes stretnut na hociktorej ulici.

yanni
24. apr 2014

@erjona firmu neplati nik. Firma nieco naprojektuje zostroji/da zostrojit a potom to predava. A poskytuju sluzby. A im je uplne jedno kto to kupi. To je len nahoda, ze chcu od nich nieco aj Saudi. Firma preda pristroj, zabezpeci aby im fungoval, cize sluzba, a za to zakaznik zaplati. To mas presne ako napr. Supermarket. Tam tiez ide len nieco kupit. Z ceny daneho tovaru musi obchodnik platit vyrobcovi, dodavatelovi, dane a este aj platy zamestnancov popripade najomne za priestory. Cize priamo zaplatis tovar a nepriamo vsetko ostatne. A tomu majitelovi obchodu je srdecne jedno, odkial te zakaznik je. Hlavna vec, ze je schopny zaplatit. Rozdiel je len v tom, ze v tej firme ide o miliony len za jeden pristroj+sluzbu.

A ja nevravim o handre. Plachta je nieco ine. A ci uz je to burka alebo ake vselijake nazvy to ma, kto sa ma v tom vyznat. Nedavno ste tu mali o tom zivu diskusiu. A zase boli len hadky, lebo jedna ta a druha ta a jedna to sa vola inak atd. Ja to studovat nemienim. Len ked mi to naozaj bude treba.

buducamama
24. apr 2014

@ellise - aj mna to zaujima. Inak ja v puberte som straaasne lutovala, ze sa u nas nevybera partner rodicmi 😀 Fakt som si to zelala, nerozumela som chalanom vobec a takto by to bolo jednoduchsie. Ono podla mna, pokial nemas nejaku inu lasku, je mozne sa do vybrateho partnera aj zamilovat,pokial je normalny. Sak preco nie?

ellise
24. apr 2014

@yanni to víš když řekneš že mají na sobě černé plachty, tak jich urazíš, když arab řekne že jsme otrokyně protože chodíme do práce, tak nás neurazí tomu se říká "rovnost"

ellise
24. apr 2014

@buducamama jo a když ti vztah nevyjde tak to máš aspoň na koho svést. 😀
Ale když si toho chlapa musíš vzít i když k němu nic necítíš?, přece to že nejsi zamilovaná neznamená že se na povel zamiluješ. I když to je možné, ale zamilovanost trvá chvíli a potom co? celý život trápení s někým ke kterému nic necítíš? a co sex? přinutíš se k tomu s někým kdo ti " nevoní" ?

erjona
24. apr 2014

@yanni Ale ja viem, ako to chodi - si to pekne opisala, ale nakoniec firma tvojho manzela je vyplatena od tych Arabov, co si tu sluzbu objednali - z tych penazi sa vyplatia naklady firmy + vyplaty pracovnikov (v tomto pripade tvojho manzela), o to tu ide a spominas, ze tvoj manzel tam velmi casto chodi, takze to nie je prva zakazka, takze ano, manzelova vyplata ide nepriamo aj od tych Arabov,,, nie, jedno ako to otocis, mne ide o povod penazi 😉 Nemusis studovat oblecenie, staci, ze sa inak vyjadris, slusnejsie - ako napriklad: nechce sa mi zahalovat, na to by som ti ani pol slova nepovedala 😖 😖 😖

alice107
24. apr 2014

@kuwait co ine ako zakon saria je nariadenie ci zakon, ze muz je ten,, ktory zenu ZASTUPUJE´´ vo vsetkych zalezitostiiach?. co ine ako zakon saria plati vrodinnom prave , ked muz moze zenu aj za urcitych okolnosti zabit?
co ine je ako saria to, ze je cez ramadan zakazane jest na verejnosti aj pit alkohol? ze je zakazane ten alkohol pit vobec?
takto by sme mohli pokracovat dalej. ved ty sama si na sebe skusila zakony saria, ked tvoj muz ti vybavil obcianstvo bez tvojho vedomia. ked ta vo vsetkom musi on zastupovat. ty nemozes slobodne na urade bez jeho suhasu nic vybavit ako manzelka.
co sa tyka tvojho muza, tak on dobre vie, ze v eu ako aj vusa bol nikto. ze bez teba ani najom bytu nevybavi. sama si to pisala.a tiez na neho tam pozeraju ako na kazdeho ineho aj toho najchudbnejsieho araba. aa skusenosti on ma dost v tomto, ved vies.
a to, ze nechce sas tykat stvojou rodinou je preto, ze arabi maju tu zvratenu predstavu o sk, ze je to chodobna komunisticka krajina. sama si to pisala tiez. ale to nie je pravy dovod, preco on neche velmi na sk. aj preto,ze ho tvoja rodina ho nechecela .
a ako kazdy moslim sa snazi zenu -europanku odtiahnut od jej rodiny, priatelov, znamych, krajiny. to robia vsetci muzi z tej kultury. ty nie si vynimka. ja myslim, ze to ty vies.
no a tvoj muz dobre vie, ze nema pracu v eu. ved vies, ze mu z firmy neponukli ziadnu eu krrajinu.tak ako by tam mohol zit niekde ? kto vas bude zivit v eu?on dobre vie, ze s jeho praovnou moralakou by v eu nepochodil.
tool vsetko su spolu prave dovody, preco lepsie mu je v jeho krjine. tam sa citi isty. citi sa ista aj tym,ze ta ma pod kontrolou , aj syna.ved to dobre vies .
a takto to maju vieceri z moslimskych krajin. presne sedi to, co si napisala o ich zmyslani o ´´tempe zivota veu´´ 😀 to bolo fakt trefne. lenivi su a neschopni v drvivej väcine. tak ako sa chu zivit v eu? ti anivni, co to skusili , potom obvinuju kazdeho,len nie seba.aj to urcite poznas.
ja myslim,ze ty presne vies, ze ako to je v skutocnosti s nimi.zijes tam vyse 20 rokov apoznas uz ich mentalitu aj ked zijes izolovana a nestretavas sa vlastne s nim velmi. .pisala si to neraz a ja som ti v tomto vzdy verila.lebo si opisla verne ich sposby a mentalitu a sposob zmyslania
prepac, ale ja necitam vlastne linky. 😉 len niektore som otvorila. ja viem aj bez mich, ze nejaki sejkovia z gulgu maju podiely aj v de priemysle.
ale oni su stale mala ryba z majetkovo silnych zralokov z usa eu majitelov firiem a podielnikov. na asi okolo 60 miesta v rebricku je jediny ten jeden kral, co si dala raz link aco sme debatovali o nom. prebieha ho aj taky draghi. ;-
no, ti arabi a je jedno z akeho statu sa citia menejceni oproti europanom.a preto nas nenavidia. ktora arabka by si nezela byt bielou europankou? 😀 ;- poznas taku?
oni maju len kopu reci vyplyvajucich z ich ´´mindraku´´.nic viac.vedia niektori ti sejkovia ci krali ci princovia, ze bez zapadu a jeho tazenia ropy , ich exspertov by este zili v jaskyniach a jazdili na tavach: 😀

ja nemam ilizie o ich mysleni. takze viem, ze nikdy nebudu stotozneni s nasim sposobom zivota akonania ani myslenia. je to tym pocitom menjcennosti, co trpia.
chceli sa vyrovnat europanom.ale pritom sedia na zemi a jednia rukami. 😀 sama to dobre vies z vlastnej skusenosti s nimi.
proste ina mentalita a sposob zivota. tak preco by mna malo trapit, co si ozaj taky arab mysli o nas? ak nezije v eu, tak nech si mysli, co chece. tam v tej svojej krajine nech zabijja zeny, robi si z nich rukojemnikov, sedi na zemi a je rukami... je mi to jedno.
co ma znepokojuje a myslim aj teba, ze hoci ziju na nas ukor co sa tyka myslenia a vydobytkov ducha/ chcu zmenit v nasich vlatnych krajinach demokraticke principy na tie ich barbarske. 😝

erjona
24. apr 2014

@dalal Dockala si sa, uz je tu 😀

erjona
24. apr 2014

@ellise Len ja nediskutujem s Arabmi, ale s yanni 😉

dalal
24. apr 2014

@erjona voilaaaaa 😀 😀 😀 lenzie nie na to odpovedala co som sa pytala... to presla potichucky a mlcky 😀

zuzkaanicka
24. apr 2014

@dalal musis cakat, si v poradi 😅 ... @erjona caka uz dost dlho 😝 😅 a odpoved nikde😉

dalal
24. apr 2014

@alice107 ty si ale naozaj strasne nevedoma... spytaj sa kazdej jednej kuwajtanky ci by chcela byt biela europanka a vysmeje ta... nikto z bohatych krajin Gulfu by sa netrepal zit do Europy... naco aj ved tam sa maju ako v rajiv ( pre nich).. ty si ich zivot nevies ani predstavit... a chudobni idu do europy za zarobkom... ale si myslis ze je tam iny dovod? tisic krat radsej by zostali doma so svojimi rodinami keby mali akotak prijatelne zivotne podmienky ako sa trepat do europy plnej ludi s tvojim zmyslanim...btw ty si pravdepodobne odisla kvoli rovnakemu dovodu do zahranicia...a vlastne ty by si mala byt happy ze ich je v eu tak vela.... aspon tvoja agentura na moslimske rozvody moze veselo frcat... 😀 😀 😀