Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona ja ale v mojich prispevkon nespominam Emiraty. Tam to funguje uz uplne inak. Su zapadnemu svetu otvoreni aj sa spravaju k zenam a cudzincom inak. Ja poukazujem na Saudi. Neplet si to. Saudis su stale uzavreti. Aj do krajiny si len tak niekoho nepustia. Turisti sa tam prakticky nedostanu. Potrebujes vizum, ale ked zahlasis, ze sich chces len ako turista pozriet krajinu, tak ti vizum nedaju. Pre cudzincov co su tam vyslani zahranicnymi firmami musi ta dotycna firma poziadat o vsetky povolenia. Rodiny tych zamestnancov mozu tiez prist, ale nemoze povolenie zaziadat prijamo manzel. Zase to musi ist cez firmu. A moze sa to tahat aj rok. Tiez cudzinci tam nemaju prakticky ziadne prava. Musia sa prisposobit kompletne pravidlam krajiny. O "pravach" zien radsej pomlcim. Tak o aku toleranciu tu ide? A Respektovat ludi inych nabozenstiev, ludi z inych krajin?
Ja uz nemam chut diskutovat. Ty si melies len to svoje. Jasne, chapem, obranujes si to svoje. Si sa v zivote a nabozenstve tvojho muza nasla. Ja ti to neberiem. Kazdy nech si zije ako sa mu paci. Akceptujem tvoje nazory ale aj ty sa musis naucit akceptovat ine nazory. Ja nikoho nepresviedcam, ze krestanstvo je to najlepsie. Ze vsetci su super, tolerantni, maju respekt pred ostatnymi.
Ja uz som to tu raz napisala: nie je moslim ako moslim a tiez nie je krestan ako krestan. Su aj taki aj taki. Ja nevyzdvihujem ale ani neutracujem ani jedno nabozenstvo. Tiez nepresviedcam do krvi niekoho, ze to co ja meliem je to najlepsie. Poviem si svoj nazor a je mi jedno ci sa ti to paci alebo nie. Ale bolo by som rada, ze tak ako ja akceptujem nazory inych, tak nech akceptuju ini tie moje.
Ja ta ale musim povedat vobec nechapem. Ty si nie rodena moslimka, nevyrastala si s tym nabozenstvom a ani v nejakej moslimskej krajine a tak isto ani v moslimske krajine nezijes a si taka zazrata do toho nabozenstva, ze mi to normalne nahana strach. Ja tu poznam osobne vela moslimov, s mnohymi na pravidelne stretavam, cas sa narodila uz tu ale vela je aj takych, co sem prisli ako deti, ci uz dospely jedinci, dokonca aj taki, co su tu kratsie ako ja. A ti poviem, ani raz sa mi nestalo, ze by ma tak vehementne niekto presviedcal o ich nabozenstve ake je to super a aki su to super ludia. Obecentvo je zmiesane, su medzi nimi moslimovia z Iraku, Iranu, Afganistanu, AUE, Marocania, Egyptania, Turci, ale aj z byvalej Juhoslavie ci azijci. Stretavame sa, pozyvame sa na oslavy, nik nikomu netlaci kaleraby do hlavy a nepresviedca o svojej pravde.
@mariuskaa Na margo toho Libanonu čo si spomínala. Minulý rok som bola na konferencii v zahraničí a bola tam jedna mníška z Libanonu, bola riaditeľkou cirkevnej školy a hovorila, že v ich škole sú deti rôznych náboženstiev, spolu v jednej triede. Hovorila, že keď majú moslimovia ramadán tak nedajú napr. 7-ročnému dieťaťu do školy desiatu, dieťa sedí vedľa kresťana ktorý sa niečím kŕmi a nezoberie si, že keď mu ona núkala žemľu tak dieťa sa rozplakalo, že otec sa mu vyhrážal že mu urobí to alebo ono ak bude jesť. Prišlo mi to vtedy ľúto keď to tak rozprávala, pretože na jednej strane je fajn že sú tie deti spolu a rozumejú si, ale na druhej strane toto 😖
@namornicka ja si za svojim stojim, ze nerozdelujem ludi podla nabozenstva, ale podla toho aki su, ako sa spravaju atd. Ale toto povazujem za barbarstvo. Ze musi aj dieta dodrziavat tento zvyk. Deti potrebuju pravidelnu stravu ale aj dospely. Krestania maju post ale nie je to az take prisne. Nesmie sa alkohol, mäso, ale uplne zakazat jest a dokonca aj pit az do zapadu slnka, to sa neprikazuje. Viem ako kamoska. Cely den nejedla a potom vecer ked sme isli domov vykupila polku pekarne a este vo vlaku sa ladovala. a potom sa stazovala, ze jej je zle a ze pribrala. A z coho to ma? Post aj ked niekto velmi prisne dodrziava, moze aspon prijimat tekutiny. dalsi znamy, je to afganec, aj zenu ma odtial, ale ta vyrastala v amerike aj rodicov ma tam, ten napriklad ramadan nedodrziava. On sam povedal, ze je to zdraviu skodlive a ze mu byvalo zle. Jeho zena dodrziava ale len preto ze to ona chce, on ju nenuti. Deti k tomu vobec nevedu. Vedia o tomto zvyku ale nech sa rozhodnu sami, ked budu velki, ci to chcu a ci nie.
@yanni Preskajujes z jednej temy na druhu a este si to otocis, ze ti vnucujem ich nabozenstvo? Zostan pri jednej teme a ked si uz nemame co povedat, zmenime na inu, co ty na to? Lebo v tvojom prispevku je 10 dalsich myslienok a neviem, na co chces, aby som reagovala...
Ale na toto musim! Ja som zazrata do ich nabozenstva? Ja neobranujem ISLAM, ale ludi v nom,,, neni som moslimka a ani nou nemienim byt, takze si trosku precitaj temu, predtym, ako tu zacnes do niekoho skakat s takymi hlupostami,,, Mas strach zo mna? Alebo zavidis, ze viem byt viacej tolerantna ako ty a to ta stve??? 😝 😝 😝
@namornicka No deti nerobia ramadan... len na margo tej mnisky - stari ludia, chori a deti su vynechane... asi tak 😉
@alice107 no tak arabi na tvoju smolu vlastnia toho viac v EU ako americania,a ako dalal povedala arab z gulfu by nesiel zit do Europy lebo luxus maju tu a nie tam .Ja kuwaitske obcianstvo nemam pretoze som ho odmietla na to je totiz treba mi vziat slovensky pas na kuwaitskom urade a moja osobna pritmnost a suhlas muz sam nezmoze nic ,to ze na urade nic nevybavim je preto ze zmalovane kuwaitske uradnicky mi proste robia naschval,papiere nevybavia zalozia, mne klamu ze to nieje hotove tak tam musim poslat muza to nieje o sharii ale o hnusobstve kuwaitskych uradniciek 😀 Sharia zakon trestny tu neplati! Rodinny zakon sa orientuje na doporucenia sharie ale nieje to na 100% sharia,napriklad zena kuwaitanka pri rozvode dostane deti vzdy do starostlivosti nezavisle na veku deti a muz jej musi platit naklady na deti,jej naklady na saty,kozmetiku,sperky(podla koranu muz nesmie zene odopriet tieto veci ak ich zena pozaduje),byvanie,sluzku,sofera,auto a cestovanie na sviatky kam sa jej paci.Len ak by zena vyslovene deti nechcela tak ich da muzovi,z cudzinkami je to ine,tam zalezi na dohode manzelov.Ze sa nesmie pit na verejnosti ten zakon plati nejakych 10 rokov a uplatnili ho v case ked bol parlament plny islamistov a nejak ho zatial ten zakon nezrusili.Moj muz preferuje Gulf lebo je tu doma,Europa mu pripada s jej obyvatelmi divna,neciti sa tam doma a samozrejme kult priezviska ktory tu otvara dvere vsade by jemu otvoril dvere len v prezidentskej kancelarii lebo pre beznych ludi ti nevedia kto je kto,tak isto ako tu europanov nepoznaju podla mena a vsetci su pre nich len kafiri.(ci dhimmi)Takze sa velmi nevytesuj ako vam arabi z Gulfu zavidia zivot v Eu.Nieje to Pravda.Co by ich v Eu cakalo?male platy,dane,neistota.Tu nemusia platit dane,platy maju vysoke,zdravotnictvo aj VS zadarmo ,nemusia si platit zdavotne poistenie alebo sa bat ze ich nechaju umriet bez osetrenia ked zdravotne poistenie nemaju.Domy dostanu od statu prakticky zadarmo,kazdy kuwaitan ma vilu,ti bez VS dokopy nic nerobia a plat maju kazdy mesiac isty.Len blazon kuwaitan by sa hrabal zit a pracovat do Europy 😀
@yanni nie tu , 3 hodiny je rozdiel v zime v Dubaj oproti Eu.Kuwait,Saudska aj Bahrajn maju rovnaky cas,Dubaj ma o hodinu viac
Deti nedrzia Ramadan vobec ,moj syn normalne jedol v skole desiatu ako vsetky deti,az v neskorej puberte alebo od 18 rokov potom zacinaju,deti vobec nie.Ani tehotne a dojciace a chori ludia a stari ludia by sa postit nemali lenze ti co po cely rok smilnili si myslia ze pocas ramadanoveho postu a modlitieb sa im dostane odpusenia za hriechy tak sa postia aj keby podla koranu nemuseli.preto viac ludi umiera pocas ramadanu
@erjona statne a islamske sviatky nepracuje tu nikto ci domaci ci cudzinec,iba ak by boli na takych miestach ako lekari,poziarnii,policia,petro prevadzka teda kde sa pracovat musi nepretrzite,ostatni maju volno.Krestanske sviatky vianoce,velka noc,tam si bud zoberu dovolenku,neplatene volno alebo im zamestnavatel da volno sam .
@kuwait mas vlastne pravdu. Naco by som isla prec z krajiny, v ktorej sa mam dobre, som spokojna, dari sa mi. A to nezavisle od nabozenstva, krajiny, a povodu. Sa vam ani necudujem, ze nechete ist do Europy. Ked sa mate dobre, preco by ste mali ist do neistoty?
My ked sme sa v pondelok vratili z Milana, vravim muzovi, na cas by som dokazala zit asi vsade. Ale len na cas. Som rada, ze sa vzdy mozem vrati domov. A ano, Nemecko je moj domov viac ako Slovensko. Aj ked zatial zijem v Nemecku menej ako som zila na Slovensku (aj ked uz nie dlho a sa to zmeni). Na SK chodim, nie casto a ani nie na dlho. Po par dnoch uz toho mam plne zuby. NEchyba mi. Ani krajina ani ludia. Kedze vela cestujeme, mozem porovnavat. Krajinu, ludi, mentalitu, sluzby atd. Tam kde sa mi pacilo a citila sa tam dobre, tam sa rada vraciam. Na SK na dovolenku nechodim. Cestujeme tam len koli rodine a stretnem sa aj s kamoskami. Inak dovolenka nehrozi.
@kuwait presne.Emiraty maju v zime tri a v lete dve. Chodime vzdy v marci do Abu Dhabi a Dubaja (akurat ze tento rok som Dubaj zatrhla, je dubaj fakt nemusim) s tsm podsun pri hodiny.
Preto ja hovorim, ze treba rozlisovat. Ze nie je moslimska krajina a moslim ako moslimska krajina a moslim. Kuwait je uuz tiez trosku liberarnejsi porobne ako Emiraty.Len Saudis su este stale taki prisni. Daudi je jedna hroza. Emiraty su super. Koleginina dcera je vydata za Araba a ziju v Dubaji. Ta si vraj pochvaluje. Stat ale ani muz ju v nicom neobmedzuje. Dokonca si nechala aj svoje dievcenske meno. Deti sa volaju po nom. Ona pracuje ako letuska a on jej v nicom nebrani. A rad chodi do Europy. Ono to nie je vzdy len krajina a nabozenstvo ci vychova. Zalezi aj na cloveku. Keby on nebol tolerantny a otvoreny svetu, tak sa moze ona postavit aj na hlavu, musela by robit, tak ako povie chlap.
@yanni Ja som bola v Saudskej par krat al Khobar.Dammam,Dhahran.Al Khobar je pekne mesto pri mori ale taka stiesnena atmosfera ,ti ludia su taki cudni,videla som tam vela cudziniek,mali normalne saty,nohavice a cez to prehodenu ciernu abayu,to sa tam musi.Ich muzi pracuju v Aramco niektori premiestnili svoje rodiny do Bahrajnu a oni kazdy den dochadzaju do Saudi do roboty.
@kuwai no cudzinky su normalne oblecene ale musia sa potom navrch zahalit.
A to mi vravel aj muz, ze vela premiestnilo rodiny do Bahraimu a dochadzaju. Bahrain je volnejsi.
Hej pri mori je pekne a aj nie taka horucost ako v pusti. V Riade sa ides uvarit. Aj dnes, je vikend, isiel muz uz rano na letisko bicyklovat. Neskor uz by sa upiekol.
@yanni rano sa este da, ja som v Rijade nebola,Bahrajn mam rada vyborne sa tam da nakupit jedlo,Carrefour,Geant,Osra same veci z dovozu,to kebyze mame tu v Kuwaite,tu len take obrzgy,v Geante nic Geantove a v Carrefoure hlavne francuzske fazule 😒 a par veci carrefourovych.Bahrajn carrefour ma Tolko tovaru ze mas pocit skoro ako vo FR.
@kuwait no muz ani nechodi velmi nakupovat. Len nejaku kavu, ovocie, mlieko. Müsli si nosi odtialto, davame si namiesat podla seba. Inak ked je tam len 1-2 tyzdne tak chodi jest do restik. Hlavne Sushi Yoshi. Neviem ci je aj v Kuwaite. To je vraj lahoda na jazycku. Vytesoval sa v utorok, ze aj dammame je 😉 No ked pojde od leta na dlhsie alebo ked mas rodinu, tak treba aj doma nieco ukuchtit, tak to nie je bohvie co, ked tam nemate nejaky velky vyber. Inak on pasuje vsetko mozne. Zase niesol plny kufor parok, klobasok, uz boli vsetci na BBQ dohodnuti. Tak dnes maju party 😉 A tiez vzdy sladkosti detom, ked rodiny nejdu na sviatky domov. Pred Vianocami trepal Mikulasov, teraz coki zajacikov, vajicka atd. my sme take dobre duse, vzdy nieco pokupime. Hlavne kamosa tam ma, anglicania, maju tri deticky ale domov nechodia, tak aspon takto nech maju radost. Tam Mikulasa nekupis.
@erjona Tiež som mala info, že deti nerobia ramadan. Prekvapilo ma to čo tá mníška povedala, asi to závisí od miery fanatizmu. To je asi tak akože zahaľovanie nie je povinné a niektoré ženy sa "musia" zahaľovať. Proste ma pobúrilo, že niekto to aplikuje aj na deti, to je fakt barbarstvo, pretože som si predstavila hladného malého školáka ktorý sa nemôže najesť celý deň.
@namornicka To neni normalne a ten moslim, co to robi, nema ani ponatie, co v korane stoji napisane,,, 😉
@erjona "oprava" ten moslim co vosiel do pracovne mm bol neuveritelne tolerantny, DOVOLIL mm zostat v jeho vlastnej pracovni pocas toho ako sa modlil 😀 😀 😀 staci zmenit uhol pohladu 😉 ake jednoduche..
@mariuskaa dakujem za gratulaciu 🙂
Tesi ma, ze v USA (teda pokial sa nemylim, ze tam zijete) su tak tolerantni, popravde som to predpokladala, vo vseobecnosti pokladam anglosasov za najtolerantnejsi narod na svete..aj v UK su velmi tolerantni k inym rasam a nabozenstvam, ale svoje si presadzuju hlavne moslimovia - aspon z mojho pohladu, ale urcite sa najdu aj ini.
Mozno to sem nepatri, ale v UK je dovolene, aby hocijaki pes, myslim tym predosvsetkym bojovych psov 😠 bol bez vodzky a nahubku, ked napadne moje/yvoje dieta, tak je samozrejme majitel psa stihany...ale to uz mne moze byt lauter jedno ked bude moje dieta mrtve alebo trvalo poskodene...tolko o tolerancii na ktoru vsetci doplacame, urcite pravidla byt musia...prichadzaju na to uz aj Briti..
@slniecko77 Ty sa musis teda rozhodnut, ako ten svoj pribeh sformulujes - tak poslal ho von, alebo mu dovolil ostat,,, nejako mi to prestava pasovat 🙂
vid, co si pisala :
Manzel si v klude pracuje vo svojej pracovni ked mu tam vojde moslim zo slovami, ze nemusi odist on sa ide LEN pomodlit emoticon
a
oprava" ten moslim co vosiel do pracovne mm bol neuveritelne tolerantny, DOVOLIL mm zostat v jeho vlastnej pracovni pocas toho ako sa modlil emoticon
@erjona prosim ta ukaz mi kde som napisala, ze ho poslal von???? mas problem s citanym textom?? v UK maju aj pre ludi s akymikolvek disabilities pochopenie..to vies, su velmi tolerantni 🙂
@erjona no neviem ake chapanie mas ty, ale ja som to pochopila ako to @slniecko77 myslela, ake ket to nepapisala az tak korrektne.
Manzel si v klude pracuje vo svojej pracovni ked mu tam vojde moslim zo slovami, ze nemusi odist on sa ide LEN pomodlit emoticon
Nemam problem s citanym textom - musi odist a poslat von, nie je to iste? - kam musi odist? Von, nie?
@slniecko77
@mawiya My sme komunikovali v tej téme tebou založenej pred dva a pol rokmi, nepamätáš sa?
@erjona Obávam sa, že som to neprepískla.
@canerko Je mi ľúto, musí Ťa to bolieť, no k tomuto názoru som nedospela na základe mojej zlej skúsenosti a dobrú som teda nemala. Presviedčajú ma o tom práve aj “novodobí” moslimovia, kt. s mojou minulosťou nemajú nič spoločné. A nakoniec i niektoré príspevky na tomto fóre.
Verím, že ste šťastní I v tom nešťastí, kt. vás postihlo, že miluješ svoju vieru, osobne som poznála šťastné, veselé moslimky, veľmi dobre som sa medzI nimi cítila, ani to napätie tam nebolo. Ale len keď sme boli v kruhu rodiny.
@erjona uf, no asi to budes potrebovat vysvetlit 😅
kde som prosim ta napisala, ze ''musi odist'' alebo, ze ho ''poslal von''??? ja to nikde nevidim 😅
Moslim jednoducho vosiel zo slovami, ze je vsetko v poriadku, nemusis odist, ja sa idem len pomodlit 😅 V zasade je to uplne jedno s akymi slovami si dovolil vojst do jeho pracovne, ide o princip: absolutna netolerancia moslima ineho cloveka...chapes??? o toto mi slo, nie, ze ci sa tam prisiel modlit moslim, zid ci krestan..
@yanni to vies niekedy neovladnem svoju ''temnu stranku'' a vtedy som ironicka 😀

@yanni ano teraz je tu o hodinu viac aj v Saudi a v zime je o 2 hodiny viac.Teraz je tu 8:38 rano