icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 A v com to bola akoze netolerancia od toho moslima? Nie nahodou v tom, ze vy tych moslimov netolerujete?

Sorry, ja som to prehliadla,,, nemusi je tam napisane - ospravedlnujem sa 😀 😀 😀

erjona
25. apr 2014

@eva8 Ja sa obavam, ze ano,,, myslim, ze takto sa tu hadam este nikto nevyjadril ako ty,,, ISLAM je ZLO ???

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 Z toho si nic nerob,,, ja mam rada ironiu,,, sama ju vyuzivam 😀 😀 😀 😀

slniecko77
25. apr 2014

@erjona dakujem 🙂 mne to smiesne, ale prilis nepripada...ked obvinujes z niecoho co nie je pravda napriek mojmu ohradeniu sa, ale samozrejme ospravedlnenie prijimam 😉
Vidis, opat to hadzes na netoleranciu ineho cloveka, nie moslima...vies si predstavit, ze ti sused zaklope na dvere, vlezie do domu po vie ti, ze nemusis odist, on sa ide len pomodlit (lebo napr. v jeho dome maluju)??? Pride ti to koser? uplne normalne?? mne absolutne nie..presne toto je moslimoch (pevne verim, ze nie o vsetkych). Preco by som mala tolerovat nejake modlenie - akekolvek vo svojej pracovni kde momentalne pracujem (v tomto pripade mm)?? ja nevidim najmensi dovod a ked ma problem moslim a ma potrebu sa modlit 5x za den tak nech si riesi svoje potreby zo zamestnavatelom a nie tym, ze niekomu drzo vlezie do jeho pracovne..skus sa na to pozriet aspon trosku objektivne, nie cez prizmu nabozenstva. dakujem 🙂

nivi
25. apr 2014

@erjona ja tiez nechapem tu netoleranciu. ved predpokladam, ze ho poprosil ci sa moze u neho v kanci pomodlit. to ja som asi tiez bola v Turecku maximalne netolerantna, ked som si dovolila poziadat vodica zastavit cely autobus, napriek tomu, ze nemal stat pocas cesty, na najblizsom moznom mieste lebo dcerke bolo treba na malu potrebu :P cuduj sa svete zastavil na najbliziej pumpe i ked nemusel :P

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 Nebola som pri tom a neviem aky vztah ma ten moslim k tvojmu manzelovi, takze to viem posudit len z mojho pohladu a keby mi sused zaklope na dvere, ze sa musi pomodlit, tak nech sa modli,,, ja mu v tom branit nebudem 😉 Ono je aj to, ako vie ten clovek anglicky a aky je sikovny vo vyjadrovani, ked ma lamavu anglictinu, tak to moze vyzniet drzo, lebo to nevie inak povedat, takze neposudzujem moslima, pokial ho nepoznam,,,, no a je mi jasne, ked nevie dobre anglicky, ze to tu nepriznas, takze je zbytocne sa o tom dookola bavit,,, 😉

slniecko77
25. apr 2014

@nivi kedze ide o priklad co som uviedla, skus tento svoj predpoklad smerovat na mna 😉
a odpoved je: NIE NEPOZIADAL HO, drzo mu tam rozprestrel svoj kobercek..presne o toto ide o TOLERANCIU, chapes? preco musime tolerovat len my ostatni moslimov a oni nas nie??
A co sa tyka fyziologickej potreby tvojej dcery, ta musela byt naplnena..ked nie pomocila by sa. A to je ten rozdiel, moslim keby sa nepomodlil nic zavazne by sa nestalo (minimalne by sa nepomocil) a keby sa stalo, co predpokladam, ze si mysli, tak si svoju nabozensku potrebu mohol riesit niekde inde, popripade SLUSNE poziadat mm 😉 uz chapes ten rozdiel??

yanni
25. apr 2014

@nivi je ine poprosit, spytat sa ci moze, ci mu dovolim, ved je to jeho pracovna a je ine niekde vtrhnut a este na drzovku povedat, ze ved si ma nevsimaj, ja hned odidem.
My sa tu sice nemodlime ale aj moj sef, ked nieco chce u mna v kancli, tak zaklope, nevbehne len tak ako velka voda. A to je moj sef a nie len zamestnanec, ktory je popripade vo firme rovnakeho postavenia.

erjona
25. apr 2014

@nivi Asi sme moja len my take nechapave,,, lebo ani ja na tom nic zleho nevidim,,, 😉

slniecko77
25. apr 2014

@erjona mm ma taku anglictinu o ktorej sa vacsien pristahovalcov ani nesniva 😉 a pan moslim je tiez univerzitne vzdelany clovek s vybornou anglictinou..to len pre upresnenie.
MM je vo vseobecnosti oblubeny a ako som napisala mega tolerantny, zrejme preto vliezol k nemu do pracovne nie k niekomu inemu.
Co sa tyka suseda a jeho modlenia, slusnost je sa najprv spytat a az potom sa mu tam nanominovat...a samozrejme treba ratat aj s odmietnutim, co zjavne toho dotycneho pana ani nenapadlo 😅 smutne a netolerantne...z mojho pohladu zo strany pana moslima..

nivi
25. apr 2014

@slniecko77 nebola som v tej kancelarii neviem ci poprosil alebo co povedal.
no neviem aka medzimestka linka na Slovensku by ti len tak odstavila autobus koli malej potrebe 6 rocneho dietata. no asi ziadna, lebo je to mimo predpis.
ta cesta nebola taka dlha aby to mala nezvladla ale tak viem, ze je to neprijemne aby zadrziavala tak som to skusila no a bolo mi vyhovene.

slniecko77
25. apr 2014

@nivi popravde ma nezaujima medzimestska linka na Slovensku 😉
Tak sa nevyjadruj k niecomu ked si tam nebola a nevies posudit 🙂 tvoje komentare potom dost stracaju zmysel 😀

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 No a ten moslim s univerzitnym vzdelanim, nema vlastnu kancelariu?

slniecko77
25. apr 2014

@erjona ty citas len to co chces alebo mas fakt problem s citanym textom? uz som raz napisala, ze to je EXTERNY PRACOVNIK 😉

nivi
25. apr 2014

@slniecko77 to je uplne jedno ci na SK alebo v UK alebo v Urundiburundi.
napisla si citujem "Manzel si v klude pracuje vo svojej pracovni ked mu tam vojde moslim zo slovami, ze nemusi odist on sa ide LEN pomodlit...." presne neviem pisala som na zaklade tvojich slov. ani ty si tam nebola takze aj tvoje komentare az taku vahu nemaju.

slniecko77
25. apr 2014

@nivi 😀 😀 😀 😀 😀 mm je pravdovravny muz, to len ty sa nevies ohradit ked najprv napises jedno a potom to negujes dalsim..bud zoberies co napisem a vyjadris sa k tomu, alebo od sameho zaciatku o tom pochybujes, svoje pochybnosti vyjadris a tym padom nemusis pisat, ze si tam nebola a vlastne nevies ako to bolo ked ti napisem, ze NIE, NEPOZIADAL MM O DOVOLENIE SA MODLIT V JEHO PRACOVNI, no proste ti to uz nehralo do kramu, vsak?
btw mne zastavil slovensky autobusar mimo zastavky, nie kvoli fyziologickej potrebe, ale kvoli tomu, ze som potrebovala stihnut iny autobus 🙂 tolke prekvapenie, vsak? este, ze len v Turecku su velmi ochotni autobusari.. 😅 a to ani nejdem spominat sesternicu ked prednedavnom cestovali ako autobusar tiez nemal najmensi problem s cakanim..ale podla tvojich slov som tam nebola tak nemam co hovorit (v tomto pripade pisat) 😉 😀

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 No tak to mas pravdu, do detailu nestudujem vsetko, co napises, spytat sa este raz mam dovolene, nie? Napriek tomu, svoj postoj nemenim, ja tam teda moslimsku netoleranciu nevidim,,, je to vas pohlad, kedze predsudky spravia vela a samozrejme, ze potom to vnimas inak ako ja 😉

slniecko77
25. apr 2014

@erjona tak najprv citaj, potom obvinuj, vies slova a najma pismenka sa velmi tazko beru spat 😉 ale zase si clovek jednoduchsie spravi nazor.
Ja tam dost velku NETOLERANCIU a neslusnost vidim, ale neviem ako si bola vychovana ty..zrejme rozdielne ako ja 🙂 a zrejme to bude aj tym, ze tvoj manzel/partner je zrovna moslim a tym je predsa dovolene vsetko 😀

nivi
25. apr 2014

@slniecko77 ano mas pravdu. spokojna?

yanni
25. apr 2014

Inak aj mne sa uz na SK stalo, ze na poziadanie mi busar zastavil aj mimo zastavky. A dokonca nie len raz. V BB som pravidelne, ked som isla napr z BA alebo NR, sa isla spytat, ci by mi nezastavil tam a tam, aby som nemusela ist az na autobusovu stanicu, lebo odtial to bolo s batozinou daleko na trolejbus. A nebola som sama. Tiez dedinsky bus, zastavil, aby som mame nieco podala. A to bolu uplne mimo. Zastavka bola este daleko. To je o ludoch, nie o nabozenstve, ci narodoch.

erjona
25. apr 2014

@slniecko77 Z coho som ta vo vete, ci nema vlastnu kancelariu obvinila, nejaka si precitlivena, nie? Mojho moslima vynechaj, ja sa tiez nenavazam do tvojho muza, nepoznas ho a nevies co je za cloveka a slusnostou preskoci aj teba, to som si ista 😉 😉 😉

erjona
25. apr 2014

No nic, idem sa chystat na cestu na SVK,,, majte sa tu krasne,,, s sobotu vecer sa citame 😀

yanni
25. apr 2014

@erjona @slniecko77 ja ked sa nad tymto incidentom tak zamyslam, podla mojho nazoru nejde tak o toleranciu ci netoleranciu a uz vobec nie o to nabozenstvo, alebo co tam ten clovek chcel v tom kancli Robit. Tu ide o slusnost. Ked sme nie vyslovne kolegovia kamosi, ze si vbehneme len tak navzajom do kancelarii, tak sa ma zaklopat, pockat a ked tam nieco chcem, tak slusne opytat ci mozem. Ja by som asi nebola velmi nadsena keby sa mi niekto v kancli modlil, aj ked len 5 minut, ved naco mam vlastnu kancelariu? Nie na to aby som sa mohla cely den skrabat v uchu a nik ma pri tom nevidel, ale na to, ze mam pracu a ta sa v klude urobi rychlejsie a dokonalejsie. Ale mozno, no nebola som v takej situacii, keby sa slusne opytal, a je jedno ci teraz ide o nejake modlenie alebo napr aj si zatelefonovat, ci nejaku knihu pozicat alebo sa len nieco spyta, ked sa slusne opyta, vysvetli preco, tak by som neodmietla. Popripade, by som ten cas vyuzila a isla si trosku pretiahnut kosti, kafco urobit, WC, kecnut s inym kolegom atd. a nechala ho sa v klude pomodlit.
Ale ja to napr. praktizujem aj u deti, ako ty ku mne, tak ja k tebe. Ked si drzi, tak nic nedostanes. Ked nepoprosis, tak som hlucha. Az slovicko prosim a dakujem a normalny ton ma vyzdravie z mojej hluchoty a slepoty.

slniecko77
25. apr 2014

@erjona ja sa nenavazam do tvojho muza 😉 resp. presne tak isto ako ty do mojho 😉 ale to uz sa ti zjavne nepaci a si nejaka PRECITLIVELA 😀 😀
btw stastnu cestu 🙂

slniecko77
25. apr 2014

@yanni vsak som tiez napisala, ze ide o bazalnu slusnost...proste o to poziadat..ale ja v tom vidim aj kus netolerancie zo strany toho modliaceho sa (samozrejme nejde o to, ze bol moslim ci zid ci krestan)..on proste ani neratal s tym, ze by ho niekto mohol odmietnut 😅 bol si tak sebaisty..

dalal
25. apr 2014

@slniecko77 ty robis zavery na zaklade cinov jedneho menej vychovaneho cloveka...este raz su moslimi vychovani s vyssim IQ a menej vychovany a kulturni s nizsim IQ.. tak ako nie vsetci moslimi nechaju decko hladovat pocas ramadamu..teda ja osobne ziadneho nepoznam a to ich poznam hodne...a teda sa divim ze to spominala mniska z Libanonu ..lebo teda Libanon je jedna z mala moslimskych krajin kde je krestanstvo tolerovane s kostolmi, klastormi a pod ..ale vynimka potvrdzuje pravidlo...alebo sa to hadam stalo viackrat za dobu vasho posobenia v UK??

dalal
25. apr 2014

@eva8 no a k tebe Evi len tolko....tak ako je islam vybojne a niekedy agresivne nabozenstvo v dnesnej dobe tak bolo krestanstvo vybojne v dobach minulych a mozme teda povedat ze bolo ZLO...vid palenie ludi, vedcov, kolko vyvrazdili obyvatelov juznej ameriky, a roznych ostrovov po svete, kriziacke vypravy a podobne...Ty mas velmi zlu osobnu skusenost a preniesla si ju na cely narod/etnicku rasu ...vies kolko podobnych vztahov stroskotalo na SR...je to smutne ale je to tak..a btw kolko pripadov masoveho zneuzivania deti katolickymi knazmi sa v poslednom case spomina po celej Europe aj tu u nas...mnisky v skolach tu v Irsku tlkli decka a pouzivali fyzicke tresty..tu v irsku su velmi caste mnohodetne rodiny a predsa na kazdom kroku mas nursing house kde odkladaju svojich rodicov aby sa o nich nemuseli starat...predaju im dom nad hlavou aby zaplatili nursing home...videla si co len jedneho araba aby supol rodicov do starobinca??? 🙄 🙄 🙄

dalal
25. apr 2014

ja som ateistka... z kultur si vyberam co sa mi paci...nesledujem slepo ziadne nabozenstvo a som tak spokojna...nemam potrebu kritizovat za jeden skutok cely narod... 🙂

dalal
25. apr 2014

@yanni teda jest susi v middle east to je hriech 😀 😀 😀 uz si skusila ich kuchynu? ja by som to mohla jest na kila ...arabska kuchyna je suuuuuper ...nie @kuwait? ...tebe nechuti?

dalal
25. apr 2014

@erjona jej zavidim uzi si...ja veru tiez chodim domov vzdy ked sa da... 😀 😀 😀 😀 😀 stastnu cestu