Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@dalal nie ja nemam rada arabsku kuchynu ani to nevarim,sushi som jedavala ale po tej Fukushime nie lebo morske riasy co sa z nich ten zeleny obal na sushi robi su od nich original a ked je to tam teraz ich more zamorene tak neriskujem.Tu zachytili dost velku zasielku potravin odtial pre supermarket lebo vykazovala radiaciu.Ja mam rada take nasske jedla nie exoticu,tu sa veru v restauracii schuti nenajem nicoho,mozno z cinskej kacacie rolky alebo sweet&sour kura z ryzou alebo Pizza hut,steaky su tu priserne ako handra lebo su halal bez krvy bez stavy to sa neda jest,vobec hovadzie chuti hnusne jahnacie vobec nejem,je tu plno restauracii ale nie mne po chuti.
@dalal - a ktore je storocie podla teba? Tym sa samozrejme nezastavam krestanstva a jeho hriechov v minulosti, len mi nejak uchadza zmysel tohto porovnavania (uz neviem kolky krat to tu bolo spominane).A co sa dialo v Oriente pocas pachania krestanskych hriechov a palenia carodejnic? Isto zili v laske a mieri 🙂
@nivi, @erjona - neviete sa pozriet na situaciu, ktoru opisovala @slniecko77 nezaujato? Ja som hned z prveho jej opisu situaciu pochopila tak, ako ju mala na mysli. Ja by som ho slusne vyhnala s kobercekom prec, tolerujem len niekoho, kto toleruje aj mna. A je jedni, ci by sa isiel modlit k Allahovi alebo nejakemu inemu bohovi. Pokial by sa ma slusne nespytal, ci sa moze pomodlit u mna v kancli, tak neni o com. A to aj keby nevedel po anglicky dobre, styrmi slovickami sa to da v pohode opytat, to viem aj ja co neviem po anglicky. A slovo pls snad pozna. A ako pise slniecko77, tak ma dokonca univerzitne vzdelanie, hanba mu.
@dalal uf a ty o com tocis????? 😅 😅 o akej mniske z Libanonu?? o akom hladovani deti pocas Ramadanu?? 😅 😅 😅 pokial viem tak vynimku z Ramadanu maju deti, tehotne zeny, chori a myslim, ze aj stari ludia..ja fakt netusim o com je rec 😅 😅
Dievčatá nečitala som celu vašu diskusiu, tak ak to tu už bolo niekde spomenuté sa ospravedlňujem, no zaujimalo by ma či je tu nejaká mamička čo žije v islamskej krajine aj s deťmi ?
@slniecko77 tak za prve netocim... za druhe :
namornicka @mariuskaa Na margo toho Libanonu čo si spomínala. Minulý rok som bola na konferencii v zahraničí a bola tam jedna mníška z Libanonu, bola riaditeľkou cirkevnej školy a hovorila, že v ich škole sú deti rôznych náboženstiev, spolu v jednej triede. Hovorila, že keď majú moslimovia ramadán tak nedajú napr. 7-ročnému dieťaťu do školy desiatu, dieťa sedí vedľa kresťana ktorý sa niečím kŕmi a nezoberie si, že keď mu ona núkala žemľu tak dieťa sa rozplakalo, že otec sa mu vyhrážal že mu urobí to alebo ono ak bude jesť. Prišlo mi to vtedy ľúto keď to tak rozprávala, pretože na jednej strane je fajn že sú tie deti spolu a rozumejú si, ale na druhej strane toto
Dnes o 07:45 • Odpovedz • Páči sa mi to • •
ty zjavne do tejto debaty prispejes nejakou kritickou poznamkou a zvysok si necitas... mne je to v celku jedno ale naco sem potom chodis ked si zvysok necitas 😠
@mariuskaa pozeram, ze sa tu debata posunula uz dalej, tak asi nema vyznam detailne reagovat na vsetko co si popisala. iba heslovito: Viem co je diskriminacia. A ked spominas alizu, nemyslim si, ze jej prispevky su diskriminacne. No a ze 9 mesiacov číham, aby som ti mohla nieco vytknut - tak to je smiesne a domyslave trosilinka 🙂.
@dalal dost nechapem preco ma obtazujes niecim co som ja nenapisala 😅
Mne fakt unika pointa preco ma zapajas do niecoho o com som ja vobec nepisala a ani v najmensom nespominala 😅
Preco som prispievam nechaj prosim ta na mna 😉 myslim, ze by to bolo fer..a prispela som realnou skutocnostou, ale ak ti to prekaza kludne ma necitaj 😉
@kuwait jee prepač ja som ťa akosi prehliadla 🙂
Môžem sa spýtať ako dlho tam žiješ? A ako si spokojná? Ja sa uz 14rokov neviem rozhodnúť či rozum alebo srdce 😒 12rokov dozadu som dostala prvý krát tuto otázku a rozhodla som sa pre Európu čiže rozumom a tým pádom sme šli odseba, no aj napriek tomu, sa naše cesty stále krížia, stále sa lubime, rešpektujeme, vždy mi je na blizku keď ho potrebujem a čo je pre mna veľmi dôležité lúbi moje deti... Teraz sme v situácii kedy by sme mohli byt zas spolu no ja viem, že sa chce za par rokov vrátiť domov , do Tunisu a ja si práve nie som istá či sa mám do toho vzťahu dať,zahodiť tu svoje istoty a vydať sa do neznáma do islamskej krajiny.. Majú tam vlastne moje deti nejakú budúcnosť? On už bol ženatý, má dcéru a dvoch synov, všetci aj napriek tomu, že vyrastali v Európe a poznajú rozdiely chcú žiť v tunise a odchádzajú akonáhle skončia školy ich mama sa rozhodla pre Európu...
@elliseppo tych troch dnoch sme boli stale spolu,vybavovali sobas a potom sme pred Silvestra dosli na Sk.Cely cas sme boli spolu,potom sme isli do Chorvatska kde som zrusila podnikanie a odvtedy sme na SK.Manzel je momentalne v Nemecku a v maji ide do Turecka,mame uz byt a on ide vsetko prichystat na nas odchod v juli.
@slniecko77 ja som reagovala na viacere temy naraz v jednom prispevku....nevedela som ze sa to nema.. 😀 😀 😀 a uz vobec som nepredpokladala ze ta to bude tak strasne obtazovat 😀 😀 😀 tak teda sorry ze to bolo adresovane konkretne na teba lebo myslene to bolo vseobecne... a poviem ti ze z konverzacie s tebou ty mas teda daleko od slniecka... 😝 neboj uz nebudem na teba reagovat aby som ta naaahodou neobtazovala 😀 😀 😀 😀
@mariuskaa Manzelov otec prisiel na Sk este 1984.Robil fudbaloveho trenera v neakom clube,neviem ktorom.Muzova mama zomrela ked mal muz 8 rokov ale zostal v Macedonsku do 14-tich,prisiel sem az potom za otcom.Svokor sa potom ozenil tu.prestal robit kouca a otvoril si najskor restauraciu a potom casom aj tri cukrarne.Po skonceni skoly manzel uz robil ako prevadzkar u otca a az ked sa ozenil dostal svoj podiel dedicstva.Inac moj manzel hovori ovela horsie po slovensky ako ja a to je tim ze ja hovorim chorvatski co je slovansky jazyk takze som nemala problem naucit sa.Inac hovorim tvrdo,trnavacky,tak mi povedali.MM ma niekedy problem aj z sklonovanim.Starsi syn od narodenia hovori turecky a ked zacal ist do skolky sa naucil slovensky.ja som s nim rozpravala po chorvatsky asi od 5-tich rokoch takze ovlada aj chorvatski a aj moji rodicia s nim rozpravaju chorvatski nakolko maly chodi cez leto do Chorv.Ale slovensky rozprava perfektne takze mu nikto nepovie ze je cudzinec.Mladsi je este len 1 a polrocni ale s nim isto tak rozpravame aj turecky aj slovensky.Nepovedala bisom ze je teraz lepsie ako za totality,predtym sa dalo zarabat aj inak a aby to nebolo ilegalne.Odtial sa nosilo do Macedonska latky na saty,a z macedonska sem zas vegeta a etse vseliake ine veci co ste tu nemohli kupit.A v podstate sa ovela lepsie zarabalo.Vlastne dokym nedoslo euro na Sk,dovtedy bolo dobre.Mala si 1500 korun a zila si z toho aj tyzden a teraz mas 50 euro a mines to za pol hod.Akurat sme predali obchod a ideme kupit byt v Istanbule a potom este predame byt tu a kupime si tam mali obchodik pre mna.Muz uz ma pracu v bratrancovej firme takze mame postarane.Neviem ci budem sem chodit mozno na par dni cez prazdniny lebo svokor tu zostava.
@dalal mna neobtazujes otazkami K VECI a ani svojimi nazormi 😉 ale snad mi nebudes prikazovat k akej veci sa mam vyjadrit a k akej sa vyjadrit nesmiem 😅 to je prilis trufale od teba...a tak to vyznelo.
Zacnes ma tu bombardovat otazkami o nejakej mniske z Libanonu o ktorej ja nic neviem, predpokladam, ze si si pomylila odosielatela, nuz, nie vsetci si vedia priznat chybu 😉
..moj nick komentovat tiez nemusis...ja tiez nemam tu potrebu 😉
@ellie13 Nuz tazko ti na toto odpovedat moja situacia bola ina ,ja zijem v Kuwaite,Tunis nepoznam,my sme sa brali mladi bolo to nase prve manzelstvo a syn je tu domaci.Neviem ako by v Tunise brai decka biele europske deti,zalezi od toho z ako silne nabozenskeho prostredia su,liberali nemaju problem s nemoslimami vychadzat.Aj ked tu baby stale pisu ze do manzelstva peniaze niesu dolezite iba laska,nieje to Pravda lebo tu sa vsetko toci okolo penazi ,kto ich nema zije mizerne a potom sa silne fixuje na nabozenstvo,bohati su svetaznali,scestovani a beru zivot inak ako ti ktori prezili zivot len v svojom teritoriu.Zalezi na tom kto ten tvoj je,ci ma VS,z akej rodiny pochadza,ja mam skusenosti len s egyptanmi ktori pre mna pracuju s moslimami som mala velke problemy,copti su ok ale tiez su taki troche moc macho na moj vkus,ale posluchaju moje prikazy a robia co poviem,inak ako zamestnancov ich nepoznam.Kuwaitania su povahovo ini ako arabi z Afriky.Ja napriklad by som si nedokazala predstavit ze by som si zacala nieco z niektory z tych egyptanov ktori pre mna pracuju,na taky vztah treba submisivnu zenu lebo oni zeny tazko posluchnu,sefku musia ale vidno ako s tym zapasia,kuwaitan automaticky spravi co mu povedia,nezvadza v sebe boj aj ked ide o zenu.Tot moje pozorovanie.
@canerko je perfektne, ze detom davas/davate tolko jazykov 🙂 a, ze im ukazujete aj inu kulturu, teda tu vasu, na svoje korene by sa nemalo zabudat 🙂
Drzim paste, nech vam vyjdu sny v Istambule..
@ellie13 - ja na tvojom mieste idem najprv bez deti na navstevu do tunisu, aj ked bez deti sa na dlho neda, ako pozeram, su prilis male. Jeho to asi taha do svojho rodiska, fuuuha, kebyze to je za rohom, ale tak daleko by som asi nesla. Poznate sa niekolko rokov, tak uz sa asi aj dobre poznate, ale byvali ste niekedy spolu? A tie deti tvoje su jeho?
@slniecko77 asi sme sa zle pochopili...ja som sa spytala ci to ze do kancelarie vtrhol nejaky moslim (pravdepodobne s nizsim IQ ako som spomenula ) sa stalo tvojmu mm viackrat alebo len raz...to bola jedina otazka na teba...mnisku som spomenula v suvislosti s menej inteligentnymi ludmi (eg vas pripad alebo rodicia nutiace deticky hlaldovat pocas ramadamu)..tak neviem co ta na tom prispevku tak hrozne rozhorcilo...ani som nepisala aby si neprispievala a pod len som bola prekvapena ze si nepoznala prispevok ktory bol uverejneny dnes rano...ale ako hovoris nie je povinne aby si si prispevky inych citala ..tak mi prosim ta ukaz kde som prikazova!
@dalal vies ja mam ine povinnosti ako citat vsetky prispevky, mam dieta, mm a momentalne som v poslednom mesiaci tehotenstva..to len pre vysvetlenie..nie je to vyhovorka..
Otazku o mniske si adresovala mne, absolutne som netusila o com si pisala.
Pytala si sa ma preco prispievam ked necitam vsetko 😕 konkretne citujem: mne je to v celku jedno ale naco sem potom chodis ked si zvysok necitas emoticon..to vyznieva ako: preco nereagujes na vsetko? (ja nevidim dovod na vsetko co sa tu pise reagovat, vyber nechaj prosim na mne), cely ten prispevok vyznieva rozkazovacne...z mojho uhla pohladu.
@mariuskaa - hmm a Croatia to vyraba 😀

@dalal jasne ze jedla. Vzdy ked sme tam, tak si idem dat. Humus atd. ja to milujem. Akurat jahnacie nemm rada. Ale inak ono to je vsetko take fajneeeee.
No moj muz ma strasne rad sushi. A ked je tam, tak si da u Yoshiho. Tam to chuti inak ako tu v Europe. Vsetko ovela lepsie. Mäso jedava len dva razy do tyzdna a ked ma mäsovy den, tak si da ich kuchynu.