icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
18. okt 2013

@mariuskaa Ja mam svoje karty aj syn ma.Tu je to tak zvykom ze muz sa financne postara o rodinu a kazdy clen ma svoje konto

felixa
18. okt 2013

@ali08
@alice107
@kuwait
K tomu dvojitemu obcianstvu. Plati to az od datumu platnosti novely zakona. Dovtedy plati tolko obcianstiev, kolko osoba mala. Zakonom sa spatne nic nerusi, ani nemoze. Mohlo by z toho vzniknut enormne mnozstvo spatne neplatnych ukonov, vyhlaseni, schvaleni, ze to nie je mozne uplatnit.

Ali, overte si poriadne s manzelom, ako to je teraz, ak by prijal slovenske obcianstvo.

kuwait
18. okt 2013

@erjona asi ma lebo jedini kto proti tomu zakonu bojovali boli islamisti.V korane sa nikde nepise ze snatok s pokrvnym pribuznym je haram,pise sa tam detailne koho si vziat muz nemoze ale sesternica tam nieje,nemoze si vziat zenu svojho otca,(macochu)dve sestry naraz,zenu ktora mu davala mlieko ako babatku(dojka)

kuwait
18. okt 2013

@felixa dobre ale ja kuwaitske nechcem ,potom by som bola uplne v rukach tejto blaznivej rodiny,teraz vedia ze mam kam utiect (na ambasadu) keby bolo velmi zle.Kam uteciem ako kuwaitanka?Na policii by ma vysmiali.Nic horsie by som nemohla urobit,ved vidim ako dopadli tie co toto obcianstvo dostali,len trpia

erjona
18. okt 2013

@kuwait A vies aj v ktorom SURE je to napisane,,,? Rada by som si to este raz precitala,,,, Lebo potom by to robili vsetci islamisti, ale nerobia, maju to zakazane,,, preto sa pytam...

kuwait
18. okt 2013

v sure zawag
@erjona v sure o manzelstve,sobasi

erjona
18. okt 2013

@kuwait Uz som to nasla... je zakazane si aj synovcov a netere brat a aj napriek tomu je 4% manzelstiev su takto uzavrete, cize nedrzia sa koranu. To co si spominala je SURE 4 tusim....

kuwait
18. okt 2013

@erjona no tu len bratranci a sesternice sa beru ini pribuzni nie ale a to strasny dopad,starocia v jednej rodine sa miesaju,v muzovej rodine je down syndrome casty,videla som tam 8 ludi takychto.Ja som radsej neskusala jedno dieta zdrave tak naco pokusat osud a mat dalsie s DS.Oni maju tu najtazsiu formu.Ine rodiny maju thalassemiu,NF,SB a rozne take deformacie ze fetus neprezije.

erjona
18. okt 2013

@kuwait Aj byvaly kolega mojho manzela si musel vziat sesternicu a uz je rozvedeny, nemali deti spolu, co je velmi stastny... teraz hlada nejaku, ktoru bude on lubit, je mu jedno, co je, ci katolicka, alebo moslimka, hlavne musi lubit,,, 🙂 Vela moslimov odcudzuje manzelstvo v okruhu rodiny....

kuwait
18. okt 2013

@erjona tu naopak chlapci to beru ako samozrejmost ze mu mama vyberie niektoru sesternicu,ozenit sa mimo rodiny to tu beru tak ako by bol vyvrhel,cela rodina sa buri,preto to mnohi vzdaju a vezmu si sesternicu.Kedze mojho muza mama mu vybrala DS nevestu tak rodina v soku 😀 ked povedal ze nie ze si vezme cudzinku tak niektori to brali ako rozumne riesenie,jeho stryko mu aj papiere vybavil,nie sice rychlo,dal muzovi cas aby si to prehnal hlavou ale nakoniec mu ich vybavil.Keby mamka vybrala nejake normalne dievca tak by stryko nebol pomohol.Jeho mamka je sialenec,ked som sem prisla stryko ma hned varoval na co si pri nej davat pozor a problem je s nou stale

felixa
18. okt 2013

@kuwait
Ja som to dala len pre info. 🙂

felixa
18. okt 2013

@ali08
@alice107
@kuwait
K tym uradnikom. Ali ma pravdu. Mali by byt oficialni, korektni a slusni. Nevyjadrovat sa k sukromiu obcanov. (Preco sa kto za koho vydal/nevydal...) Nato su skoleni a plateni z dani. Ale to je problem pre mnohych uradnikov, aj na inych uradoch. Ked som vybavovala viza na americkej ambasade v BA pre dlhodobejsi pobyt, boli vsetci vysoko profesionalni. Od slovenskej ochranky pri vstupe az po posledneho pracovnika. Tak by to malo byt bezne.

Mnohe baby tu pisu rozumne, napr.kuwajt, ma skusenosti. Kazda krajina je ina, ludia su ini, dobri aj zli su vsade. Ale mnohe pravne veci z krajin je dobre overit z viacerych stran, clovek nikdy nevie ako bude za x rokov vo vztahu. A predsa, v islamskych krajinach su zeny zranitelnejsie.

Cez pribuznych poznam nejake zeny z iranu vo Viedni. Hovoria, ze su Perzanky. Poslala ich rodina na studia a nechcu sa vratit, rodina s tym pocita. Planuju ssvadby a zivot s irancani, ale v EU. Pochopila som, ze nesuhlasia s ich rezimom v Irane a je rozdiel asi, kto tam ku komu patri. (Asi ako vsade.) Mat info z roznych stran a vela si nastudovat o akejkolvek krajine, z ktorej mam partnera, nie je nikdy na skodu.

kykka
18. okt 2013

@mariuskaa Waaaaaaaaw, no teraz si nam dala... 😉 Predstav si, ze ja mam tiez dvojite obcianstvo. Grecko-slovenske. A aj ked este stale zijem na Europskom kontinente, bol to sakra problem s apostilovanim kazdeho jedineho dokladu, ktory nesmie byt starsi ako pol roka. To bolo chodenia kazdy den na Slovak ambassy, Immigration a Social insurance a jeden podpis tu, druhy tam, toto uz bolo neplatne, lebo medzitym sa zmenil zakon... Bolo to na osalenie, esteze som z Bratislavi a mam tam sestry a rodicov, ktorych som pisomne poverila, ze mozu na uradoch vybavovat za mna, inak by som musela lietat na Slovensko... A to som tu na Cypruse predtym zila bez viz ako rovnocenna europanka na Europskej strane ( Cyprus je rozdeleny na dve polovice - Arabsku a Europsku, viem, ake tvrde zakony maju moslimovia hlavne vtedy ked si beru cudzincov )... Ja si neviem predstavit, cim vsetkym si si musela prejst v Amerike ty, kym si to dvojite obcianstvo dostala. Pretoze pred obcianstvom si tam musela byt na viza, alebo vydata za Americana, od ktoreho si bola uplne vo vsetkom zavisla... Urcite to boli papierovacky na vyse...Kolko evidovania na slovenskych uradoch a ministerstvach si musela zazit po prebrati dvojiteho obcianstva si ani neviem predstavit, lebo ty niesi v Europe, ale v Amerike, kde vsetci slovaci potrebuju viza, o to je to to tazsie. A ak si nahodou tu dlhu put registrovania sa na Slovensku nezazila, tak mas v dokladoch este velmi velke medzery.... Ale my sa tu bavime o Irane - tretiom svete s uplne inymi moslimskymi zakonmi. Len taky malicky detail - kedze moslimovia sa mozu zenit viackrat v ich krajine je to normalna legalna vec, u nas sa to povazuje za bigamiu, musia mat potvrdeny papier, ze uz nie su zenaty a to ich stat nerad vydava. A je tam kopu veci, ktore sa nezhoduju s Europskymi zakonmi, preto ten proces az tak lahky nieje... A my sa netesime, ze Ali nieje moslimka. Nas to len ponizuje, ze si mysli, ze nam tu bude tlacit kaleraby do hlavy a mysliet si, ze sme take blbe, ze jej na to skocime. A ani ty si nemysli, ze si svetom najzbehlejsia a my sme zadubene putky, ktore nevedia ako ide zivot. Je nas tu vela, ktore toho mame dost precestovane, videli sme mnoho krajin a narodnosti, a Amerika je pre nas len jeden skrachovany stat, ktory kedysi bol state of opportunity, ale teraz uz nie, je to tam fraska...

irriss
18. okt 2013

@mariuskaa

Ahoj!
V podstate souhlasim 😉
K te obrizce: neni to nahodou tim, ze v USA je toto procento tak vyznamne, protoze je v teto krajine je nesmirne mnozstvi cizincu, kteri toto uznavaji a tudiz nazory se propletaji a nakonec ser i ovlivnuji mezi samotnymi Americanami? 😉
Vzdyt za poslednich deset let je na uzemi USA 60% cizincu- emigrantu NELEGALNE...a podle Italie si myslim, ze prave TYTO nelegalni rodiny RODI A RODI A RODI 🙂
soukrome nelegalni ordinace? JUJ vis, nektere veci radeji vygoogli, ..tady totiz funguje Postovni policie a nema dobrou reklamu.nerada bych, aby doslo pri prekladu k necemu, co se lisi od podstaty..
Radeji vygoogli neco😉 Jen Te navedu: cinani , kdepak umiraji?
zubni ordinace, gynekologicke ordinace...prirozeni.. 😎

seraa
18. okt 2013

@digysa

uplne suhlasim
tieto zeny by si mali predstavit ze ked sa ich manzelstvo rozpadne do roka budu pokracovat v tej viere?? veria tomu??
ved ako mozes predstierat nejaku vieru kvoli muzovy ?? 😕
ja tiez nechapem ako mozu zobrat na seba nieco take tazke ked tomu neveria a nie su same presvedcene
ale o to ide ze to neni z ich presvedcenia , lebo vsetky sa konvertuju na viery aby s avydali 🙄
ani nevedia o com ta viera je
su aj take co sa zaujmaju nastuduju a ok veria tomu , poznam taku co sa konvertovala rozisli sa a ona stale v tom je a vychovava aj svoju dcerku (ktora tiez konvertovala) jej ex bol rusky moslim cizenie extrem, u nich boli zeny naprilald velmi respektovane
a ak je muz silne veriaci tak to proste pokial ona sama nie je presvedcena nebude nikdy klapat
lenze zeny su raz take :( nemyslia do buducnosti raz zalubene a ich zivot ide stranou

seraa
18. okt 2013

@kuwait

fiha tak to by ma ani vo sne nenapadlo ...
to ze europa je uz takto skazena a amerika sa vie ale som si myslela ze tieto staty aj s tymi vsetkymi negativmi ze predsa
je tam aspon ta viera co ich drzi od tohto vsetkeho, vidim ze nie

seraa
18. okt 2013

@erjona

ziadne nabozenstvo to nezakazuje ale sa hovori ze kedysi to boli ine a silne geny teraz sa to neodporuca
inak to nie je v ziadom nabozku zakazane
a myslim ze od otcove strany alebo tak daco nie od matky
krestanom to doslo, zidom to doslo no hold arabom to trosku potrva ... ako vsetko ine..

seraa
18. okt 2013

@kuwait

ziadne nabozenstvo to nezakazuje ale sa hovori ze kedysi to boli ine a silne geny teraz sa to neodporuca
inak to nie je v ziadom nabozku zakazane
a myslim ze od otcove strany alebo tak daco nie od matky
krestanom to doslo, zidom to doslo no hold arabom to trosku potrva ... ako vsetko ine..

seraa
18. okt 2013

@irriss

to nie je pravda v amerike je uplne normalne ze aj americania bieli davaju obriezku detom
je to tam taky hit uz od 80 rokov
osvedcilo sa to kvoli mensej prenasanlivosti pochlav chorob a celkovo kvoli hygiene

kykka
18. okt 2013

@ali08 Uprimne... Taka cista a jednoducha otazka... Veris a milujes tak velmi Alaha, ze si kvoli tomu zanevrela na krestansku vieru a vstupila si do moslimskej? Mas taku silnu vieru v Alaha? Ako UPRIMNE...

irriss
18. okt 2013

@seraa no ja nevim..neznam situaci, ale mela jsem za to, ze hygiena lze dodrzet i jinym zpusobem, nez se nechat "obrezat"..a odrezat...
Muj syn mel obrizku v par mesicich zivota, ale duvodem byla dysfunkce ledvin...

No mne to prijde jako nechat si permanentne vydepilovat zenske pohlavi, aby se mene potilo a lepe mylo... 😒 popr, pokud jsou zvetsene pysky, trosku odriznout...zastrihnout, a sesit...no to je moc modernosti i na mne.. 😀 ☹ 😠 😎 ale sleduju ruzne porady..a clovek je vazne podivny samec.. 😅
No a znas kulturu v Americe Hamish? ty si nechavaji vytrhavat preventivne zuby, klestema..pry take kvuli hygiene..

seraa
18. okt 2013

@irriss

ano poznam , to vazne???
tak to ej extrem
k tej obriezke ,ale naozaj je to dokazane je vela odbornych clankoch o tom
teraz ale zase zacina byt mode v amerike neobriezavat

kykka
18. okt 2013

@kuwait Ahoj, mna normalne beru tvoje prispevky, kedze ty tam skutocne zijes, no je tam strasny bordel a to ako sa beru medzi rodinami je normalne chore.. Tu na Cypruse na tej Arabskej strane tiez najdes take rodiny, ale velmi malo, lebo Turci, aspon tu na tomto ostrove sa snazia zit ako europania, cize ano respektuju svoje moslimske zakony, ale su viac openminded, o takych svadbach medzi rodinami tu velmi nepocut. Ale chcela som sa teba opytat, kolko rokov zijes v Kuwaite a ci sa tam ty ako zena Slovenka citis dobre, alebo ti niekedy chyba Slovensko. Ako ta prijala jeho rodina, dufam, ze ta neodsunuli niekde na okraj, lebo si pisala, ze ma sialenu mamku. A zijete sami vo svojej domacnosti, alebo zijes s jeho rodinou pokope? Mas tam aj nejake kamosky zo Slovenska, alebo ineho statu, alebo si tam sama?.................... Si tam vobec stastna?... Prepac, ze tolko otazok a zaujem, ale nedostavam sa kazdy den do kontaktu s babou Slovenkou, ktora zije v Kuwaite...

kuwait
18. okt 2013

@kykka Ja ti uplne zavidim ze si na Cypre,my tam chodievame aj teraz na eid sme mali ist ale muz chcel Bahrajn tak sme boli tam,zlaty Cyprus v porovnani s Bahrajnom.My byvame sami,to by bolo uplne o hubu zit s jeho matkou,to uz by som asi nezila 😅 slovenky co tu su vydate konvertovali na islam a ony uz su myslienkove niekde inde ako my europanky takze sa velmi neda a nemyslim si ze by ich muzi boli nadseni keby sa ony zahalene presusali s nezahalenou po meste,este by som im nebodaj naliala rozumu,ich muzi by to nedovolili,jeden pripad som taky mala ,muz jej ma zatrhol lebo liberali su zli,tak hlavne ze on siel do Syrie ludi hlusit ako mudzahedin 😅 Rodina ma prijala ta lepsia high class cast ti trubelovia ostatni nie ale ti maju vyhrady aj voci tej svojej high class casti rodiny 😀 ,mamka to je jeden hororovy proces

babaker
18. okt 2013

@kuwait toto som tiez pocula od muza, ze matky-arabky casto muzom vyberaju nevesty. na severe Iraku tych arabskych rodin nie je az tolko, tu ich beru ako pristahovalcov. Tradicnejsie sa tomu venovali otcovia. Brat mojho muza rodine povedal, ze do tycht veci ako vyber manzelky,svadba sa mu nemaju miesat, je to uz uplne bezne.
Svadby v ramci bratraneckych vztahov nie su vynimkou, ale inak rozmyslaju rodiny z dedin bez kontaktu ostatneho sveta ako rodiny zijuce v mestach, alebo tie, ktore maju rod.prislusnikov zijucich v Europe,Amerike a pod.

seraa
18. okt 2013

@kuwait

ahoj,
a inak tovj syn ako? je moslim , teda srdcom?

babaker
18. okt 2013

@kuwait takze v Kuwaite by sa mali zeny zahalovat?ako sa tam take Slovenky dostali, ze si nechaju od svojich drahych takto porucat?

kuwait
18. okt 2013

@babaker v Kuwaite je to ine,tu aj ti co studovali na zapade sa vracaju a beru si sesternice.Kuwait je malicky nedeli sa na mesta a dediny tak ako Irak je to vsetko jedno ich sposob myslenia,dokonca nezalezi ci su high class.stredna vrstva alebo beduini v tomto sa drzia vsetci toho ze si beru sesternice,ti bohati napriklad si pre pokoj rodiny vezmu sesternicu a potom dalsie 1-2 zeny podla chute ale vsetko po tajnosti lebo tie zeny ked sa o sebe dozvedia tak sa idu pohlusit.To je tu dost zriedkave ze ma muz jedinu zenu cudzinku ale su take pripady.niektori chlapi su napriklad na chlapov takze mu ani nenapadne mat viac manzeliek ak vobec nejaku ma,v Kuwaite sa zeny nemusia zahalovat na vacsina kuwaitaniek nosi hidzab a take srandovne nohavice koselu vestu,opasok na to,vyzera to nieco ako z aladinovej rozpravky a tie silno veriace nosia abaju a hijab a niektore tvar zakryvaju.Z vladnucej rodiny mlade zeny sa vobec neahaluju kratke sukne nosia a starsie tiez take po koleno sukienky a podkolienocky im vidno,to musi clovek vidiet))) cudzinky sa vobec nezahaluju.Slovenky si tu bedoonov a beduinov pobrali vacsinou a aj tak nechaju buzerovat,nuz ked maju lekarov...ktovie co im ti pichnu v noci taky psychiater to nieje akurat idealny manzel,ma po ruke vsetko mozne cim zenu omraci

kykka
18. okt 2013

@kuwait To je super, ze si tu bola. A kde ste tu boli? Ja zijem v AgiaNape v Kokkinohorio. Moj muz je Cypercan, vies ono je to tu take zvlastne, pretoze Cyprus z geologickeho hladiska lezi priamo v Azii, od nas Cyprusu to mas len par km cez more do Syrie, Egypta a Libanonu, ale deli nas ta voda.... Co som letela do Libanonu, tak lietato este nestihlo vzlietnut a uz sme pristavali v Libanone na letisku 🙂... takze ludia su tu vyzorovo zmiesani, vyzeraju ako Arabi zmiesani s Talianmi, take divne stredomorske typy, ale ich mentalita je velmi dobra a su splaseni ako dive kozy do slova, rychly reakciami a hlucni 🙂, teda mne sa tu paci, lebo ja som pravy opak... 🙂 Ved, ked tu niekedy prides, tak napis a sa stretneme... Je fajn, ze cestujete, aspon niekedy mozes vypadnut z toho statu. Ja ta obdivujm, musis byt dost silna osobnost, ked to tam zvladas zit a neupadnut do tej mentality... Inac tie baby Slovenky, o ktorych pises co im manzel este aj urcuje s kym sa mozu stykat a s kym nie, lutujem... Ich zivot sa tam uz skoncil, mozno su aj tyrane, ale uz im nik nemoze pomoct, kedze prisli o slovenske obcianstvo, je to naozaj smutne... Urobila si jednu velmi rozumnu vec, ze si sa nevzdala obcianstva, kazda by mala tak rozmyslat. A tvoj muz je k tebe dobry? Respektuje ta ako cloveka?

happyfrog80
18. okt 2013

@kuwait páni tak to je fakt smutne ze tam to musia tak robit,sa necudujem ze utekaju ,co to maju za zivot ked musia mat postihnutu zenu a potom este aj deti sak to je len utrpenie ach jaj