Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
Andy si sa pomylila a laikla si mi prispevok, este, ze si to udala na spravnu mieru 😀
@zuzkaanicka ospravedlňujem sa @stardust, v tejto téme som evu na posledných stránkach nevidela, myslela som, že to patrí mne
Podľa mňa je dobré, že to alice nevzdala ako mnoho pisateliek, kt. mali iné skúsenosti. V mnohom s ňou súhlasím, Ak nie vo väčšine. A to, že píše stále dookola? Myslíte, že nové prispievateľky budú čítať 220 strán? A tú opačnú realitu treba vidieť. Keď neprispievala, „chýbala vám“. Teraz som ju do diskusie „zaangažovala“ ja spomenutím v mojom príspevku. Ak sa rozprávate o inom, nediskutuje.
@alice107 Jedno manželstvo osobne poznám, sú spolu 10 rokov, oni to nepotrebujú prezentovať na forach, vidno to z ich vystupovania, tvárí. Stretla som i iné, v nich mi niečo „neštimuje“. Ale ked im to vyhovuje, nechám tak, kým to nezasiahne negatívne okolie, každý má iné priority.
Som i za to, aby sa tu „kuchtilo“, „čítalo“, „pozeralo filmy“, lebo to rozšíri rozhľad o inej kultúre – i to napokon patrí k vzťahu. A keď sa už „kvázi“ poznáme, i o podelenie sa o „radosti“ a „strasti“ života, len ak to pisateľky považujú za vhodné.
@eva8 to o citani, kuchteni,.... si napisala pekne. kvoli tomu som zacala tuto diskusiu citat, aby som sa nieco dozvedela aj o inej kulture.. ale to, co tu poniektore nacvicuju, je otras!!! toto uz nie je diskusia, ale skor mi to pripada ako nalet inkvizicie..
@eva8 Inak takuto situaciu sme tu mali - len opacnu - prestali prispievat prispievatelky zmiesanych manzelstiev a zostala som na fore len ja a mariuskaa - vobec nam to nevadilo, ze sa na nas zvysne dievcence valili v diskusii s opacnym nazorom, az tak, ze som nestihala odpovedat, takze preco by mi mala vadit teraz tato situacia, ktora tu nastala? 😎
@arabela283 Ahoj, kto je ten inkvizitor? 😀 😀 😀
@andy04 Nemusis sledovat, napisala som ti to hore v prispevku, na co chcem reagovat,,, takze vysmech je teraz z ktorej strany,,, z mojej? - mne je jedno, ci vies varit, alebo nie,,, ja ta nejdem odsudovat za to,,, ani ponizovat,,, ja viem varit a velmi dobre a rada varim - naucila ma to starka,,, takze tolko k tomu, ked to teba nikto nenaucil, nemozes za to 😉
@erjona jaaaaaaaaaaaj, tych tu je 😀 nechce sa mi to spatne hladat, ale niekto tu napisal "islam je zlo" .... tak to je veduca inkvizicneho sudu 😀 😀 😀
lúčim sa, zaberá to hodne času, som rada, že som mala mohnosť po dlhšom čase i tak "naživo" vstúpiť do diskusie. Prajem pekný deň 🙂
@arabela283 Ked sa v stredoveku rozšírila po Európe inkvizicia nikdo netušil kam to povedie a čoho budu schopný. Nechat rozrast islam bez kontroly po Európe by mohlo za pár desaťročí mat podobne následky. Problém je v tom ze kazdy si vyčíta z koranu co sa mu hodi a kedy sa mu hodi Európa prežila kresťanstvo bolo by nerozumne začať teraz riešiť nové bludy.
@erjona ahoj. reagovala by som na tvoj prispevok o bosne, kedze zijem v chorvatsku, poznam vela bosancov aj albancov, ale najskor tak vseobecne.
som druhy krat vydata, moj prvy manzel bol ...krsteny krestan ale skor by som povedala, ze bol Boho-nenavidec. Neznasal ludi, neznasal Boha, neznasal svet, obdivoval stalina...bol to strasny clovek a vytrpela som si pri nom manipulacie, citove vydierania, urazky najhrubsieho zrna ...toto je pre damy, ktore tvrdia, ze mazelstvo s moslimom musi byt vzdy ako v knihe Bez dcery neodidem. Neviem ako funguje takyto zvazok, nikdy som v nom nebola, nemozem sudit - chcem len manifestovat to, ze moj muž bol agresivny, arogantny blb a nemusela som po neho vobec chodit daleko 😀 ...kolko chlapov na dedine bije svoje zeny, prechlastava majetky, k*rvi sa a kazdu chvilu je v krimi novinach aj vrazda... ☹ taka írečita slovenska vidiecka mentalita, ze chlap ma prist z roboty, zena ma mat vsetko nachystane, navarene, upratane, nohy rozkrocene a hubu zavretu, ked po obede a sexe ide muzik do krcmy nema od toho typickeho obrazu, ktory tu opisuju niektore baby moc daleko... 😕
ako konzerva, tiez nie som nadsena z islamizacie europy...ale radikalizovat situaciu, nadavat, strasit, vyvolavat vlny nenavisti nie je k nicomu. to by si mali vsetci uvedomit... z historickeho hladiska je to normalny kolobeh. civilizacia, ktora je uz prezreta prichadza na upadok a je nahradena novou, mladou, dravou, vitalnou...tak rimania nahradili grekov, germani rimanov, anglosaske narody germanov, zapadniacka spolocnost zamenila staru kolonizatorsku a pomaly prichadza cas, ked zapadna civilizacia bude nahradena...je to nejaky prirodzeny ocistny cyklus sveta... ludia v zlomovych okamihoch vzdy panikarili, pretoze mali strach...a najvacsi strach ma clovek, ktory zije v izolacii... na juznych hraniciach SK nikdy nie su take smrtelne poty z madarov, ako v ziline, kde videli madara len na obrazku. clovek zijuci vo svojej malej konzervativnej spolocnosti sa trase pri pomysleni na netvorov a neludi...ja som sa tak bala rozvodu. rozvedeni ludia boli pre mna "fuj", u nas sa to nikdy neriesilo, povazovala som to za brutalne zlyhanie osobnosti, hotovy koniec sveta...az kym sa to nestalo aj mne 😀 je lahke bat sa niecoho, co nepozname..ale namiesto zahrabania sa do klietky ohranicenych nazorov a nenavisti by bolo dobre sa oboznamovat s kulturami a aspektami, ktorych sa bojime... pretoze neznalost rodi strach, strach rodi nenavist, nenavist rodi extremizmus a extremizmus rodi vojnu...to uz sme tu mali velakrat...
kym som prisla do hr (tu zije moslimov dost, vacsina pristahovalci)...tiez boli pre mna len teroristi, šarijatisti, polievaci zien kyselinou ... teraz ked poznam ludi z bosny a albanska, namiesto sialenych atentatnikov si predstavim bureky, kebaby, baklavy, krasne orientalne koberce, kavove sety zo striebra... zacala som sa rozpravat s par susedmi a nic sa mi nestalo...su to uplne normalni ludia, dievca sa chce dobre vydat, sused sa rozculuje, ze ma velke brusisko a chcel by nove auto, jeho zenu trapi osteoporoza, chodi na masaze...s poznanim namiesto strachu prichadza zvedavost...clovek sa viac dozvie, rozsiria sa mu obzory...nemusim hned citat islamske svate knihy a prijimat ich za svoje, ale nikomu z kritizujucich dam by z ega neubudlo, ak by sa dozvedeli aj o druhych sviatkoch, tradiciach, historii...cim viac sa clovek otvori svetu, tym menej miesta na nenavist v nom zostane 😉
no a teraz k bosne...ked sa rozpadala juhoslavia, srbsko ako vacsinovy stat si zadrzal narodnu armadu, s ktorou postupoval proti vsetkym krajinam byvalej federacie...proti slovinsku, chorvatsku, bosne (v posl. dvoch bola vojna najdlhsie). obete boli na vsetkych stranach, konali sa genocidne akcie a ani jeden z narodov si nenechal ruky bez krvi...vrazdili sa aj civilisti zo vsetkych stran...pravda je aj to, ze srbko malo vypracovanu velkosrbsku koncepciu, kt. zahrnala uzemia az po zagreb. vojnu zacal milošević pricom tudzman mu nezostal moc dlžny... srbi mali v plane vyhnat zo "svojho" uzemia okupatorov, bez ohladu na nabozenstvo...zabijali moslimov, katolikov, protestanov... 😒 v kosove robili systematicku genocidu, ktora bola naplanovana v case, ked este nezil ani miloševićov dedo...uz v dobach, ked u nas posobil štur, mali srbi koncepciu ako sa zbavit nepriatelov...presne krok po kroku naplanovali vycistenie kosova od albanskeho elementu..normalne v papierovej forme mali napisane minimalne kolko ludi treba vyvrazdit, min. kolko domov spalit, minimalne kolko dobytka si privlastnit...uplne ako ked si niekto robi zoznam na nakup..bez citu, bez emocii, bez ludskosti... (toto bolo proti vsetkym albancom, pretoze cca 20% albancov su katolici, najznamejsia z nich bola matka Tereza). pre srbov su albanci špinave čierne ovce, ktore treba vyhubit...podobny pristup mali aj k bosancom a chorvatom a inym...
NIKTO v krajinach byvalej juhoslavie, NIKTO by dotycnej nepovedal, ze bosanci si zasluzili srebrenicu ☹ ...pytam sa slecny, ktora s tym argumentovala, ze kto DPC si srebrenicu zasluzi??? ak ma pochybnosti, nech sa ide pozriet do bosny a navstivi muzeum genocidy.... ☹ je mi z takychto p*čných reci zle...
@tomiholjubavi Co pises o tom, ze jedna kultura pohlti druhu atd je pravda. Ale musim reagovat na vetu: "civilizacia, ktora je uz prezreta prichadza na upadok a je nahradena novou, mladou, dravou, vitalnou". Prosim ta, aku mladu, dravu a vitalnu kulturu mas na mysli v tomto konkretnom pripade. Islamsku? To hadam nie...
@tomiholjubavi a rimska risa sa nerozpadla preto, lebo nejaki barbari boli vitalni a dravi. nemam rada taketo zjednodusenia, ono to na prvy pohlad do seba pekne zapada, ale je to hruba loz - i ked, zrejme nie umyselna.

@andy04 a kto sa urazil? 😕 ... ja isto nie 😉