Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona nemusia sa pytat kosovcana je svetovo zname ze srdce Srbska je na Kosove preto sa ho nechcu vzdat,preto bojuju.Bez Kosova bi Srbsko bolo len Sahara pusta a chudobna ako kostolna mys.bez Kosova bi nebolo Srbska je tak????A Slovensko nechce uznat nezavislost Kosova preco neviem.Dufam ze to Kiska zmeni.
@canerko slovensko nechce priznat kosovo, pretoze ma "podobny problem" s juznymi oblastami...srbsko prezentuje otazku kosova asi takto: na nasom uzemi vznikla mensina, ktora ked bola dostatocne silna, tak si vytvorila vlastny parazitny stat a to aj napriek tomu, ze neexistuje kosovsky narod...kosovcania su vlastne albanci...preco albanci neodisli do albanska, ked sa im nepacilo v srbsku, ale odtrhli kus srbskeho uzemia a spravili dalsiu krajinu?
slovensko sa boji, aby madarska mensina zijuca na juhu slovenska po vzore albancov nevytvorila nejaku Podunajsku krajinu alebo podobne...Sergej Chlemendik o tom napisal celu knihu. vola sa slovenske kosovo.vyhlasenie kosova bol protiustavny separatisticky akt kedy ina krajina podporovana Nato napadla suverenne srbsko a vyhlasila nezavislost. nieco ako mnichovsky diktat. preto ho nepriznalo ani spanielsko, kt. ma problem s katalanskom a ani dalsia polovica sveta.
srbska strana ale nejako zabuda spominat motivaciu kosovcanov k tomuto kroku - a to, ze ich srbi generaciami systematicky vyvrazdovali, tyrali, pachali na nich genocidu, zabijali ich deti, spalovali domy, kradli majetok ...kym mi davame madarom co chcu, mame ich dokonca za ministrov, srbi si spravili z kosova nieco ako polouzavrety koncentracny tabor alebo geto...preto je porovnavanie nasej situacie so srbskom dost nemiestne a slovensko by kosovo priznat malo.
inak moj chorvat tiez nie je pocernejsi...ma modre oci a "arijske" crty tvare, ktore by uspokojili aj tie najvacsie rasistky 😀 k tomu prispevku osoby, ktora bola v juhoslavii este za ery tita a nejaki zatulani rumunski cigani na nu popiskovali sa ani vyjadrovat nebudem lebo je uplne trapny 😀 ale dobre ma pobavil takto na vecer 😀 😀
@tomiholjubavi aj mna pobavilo ze katolici a moslimovia maju medzi sebou problem v Chorvatsku.Asi neaka nova grofska statistika 😕
@canerko vobec tu nie su ziadne problemy..chorvati maju skvele vztahy s moslimami...bosanci bojovali na ich strane proti srbom, ked ich napadla JNA...dokonca vyrabaju halal potraviny pre bosnu a albansko...tato informacia mi teda bola uplne nova 😀 ak niekto robi problemy v chorvatsku tak su to ozrati cesi a slovaci, co pocas sezony koštuju rakiju 😀
@dalal Ja som bola zalubena az nad usi... urcite by som sa len pousmiala a pomyslela svoje...co by mi mohla radit? Ze som jeho vstupenka do EU... ? On bol mojou obrazne povedane...kedze som vtedy este potrebovala vizum ja...takze jej teorie na mna nepasuju...a nelutujem ani sekundu, ze som sa pre neho rozhodla 😉
@tomiholjubavi ved ja to dobre viem tak mi je trapne citat konstatovanie niekoho kto musel cakat vizum aby isiel trocha zohrejat sunecky na krasnom chorvatskom mori.no co uz.Ona ani nevedela kto vtedy bol prezident Jugoslavije
@tomiholjubavi Aj teba? Aj mna 😀
@dalal @erjona co ja poznam nasich susedov albancov, tak vsetci su taki bledsi, vacsinou hnedovlasi alebo plavovlasi...jedna zenska co predava bureky sa dokonca na mna podoba, akurat je tak o 15 rokov starsia 😀 ked tu bola moja rodina, tak sa z toho smiali, ze ci nam dedo nebol na dovolenke v juhoslavii, ze to neni mozne 😀 (ja som blondava, mam modre oci a bledu plet, kazde leto sa specem do cervena 😀)
su aj tmavi albanci, co ja evidujem, ale ti maju vacsinou turecke korene..tak ako bulhari, niektori su slovanskej krvi a su bieli a iny maju v rodokmene tureckych predkov a su snedší. ale original albanci su taki ako slovania. oni su potomkovia ilyrov, to je staroveky narod, z cias keltov a rimanov. preto maju aj taky zvlastny na nic sa nepodobajuci jazyk, lebo je anticky 🙂
@tomiholjubavi Ja som teda tiez nepocula o zlych vztahoch moslimov a katolikov... ani v chorvstsku a ani v kosove....dokonca manzel ma v rodine albanskych katolikov... 😉

@eva8 ked sa uz spomina byvala juhoslavia, ja neviem ci si to v chorvatsku zazila.ale my sme chodili aj ked som bola dieta este do byvalej juhoslavie.aj potom som tam bola, co vzniklo chorvatsko a slovinsko.
ale ta mentalita je skoro ako u rabov. 😉 v letoviskach piskali po turistkach, oslovovali ich na uliciach..... nezazila si to? hlavne ti muzi a chapci co boli viac pocerni sa tak spravali.
a ich sposob zmyslania aj co sa tyka organizacie turizmu , ci dopravy taky a,ako´´ v exotickych krajinach ´´byva zvykom. autobusy isli podla ´´nalady´´ napriklad. videla som to na vlastne oci.ak by sme nemali tam pozicane auto,tak veru na dopravu by sme sa nacakali.
poznala som tam aj vzdelanych ludi. napriklad jednu zenu pracujucu na ´´kriminalke´´ .ma pravne vzdelanie.
sama potvrdila,ze je to mentalitou, taketo spravanie sa.a ze aj k turistom casto musia kvoli staznostiam/ak pride k nehode a pod/ volat na letnu sezonu ako vztycneho dostojnika nejakewo policistu z krajin, ktorych obyvatelia najviac navstevuju chorvatsko.
bola som aj v rodinach chorvatov. k turistom su mili,ak ich potrebuju.ale ak je nejaky problem, juzanska mentalita sa nezaprie. inak je chorvatsko krajina s krasnym cistym morom a pamiatkami
a maju tam problemy so spolunazivanim stale vlastne medzi krestanmi a moslimami.