Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait za to, ze ju bijaval sa ani tiet co cudovat, ze to uz nevydrzala a siahla po tych najtvrdsich zbraniach. Je to naozaj tak, ze nasilie plodi dalsie nasilie, ona si tie svoje boliestky zase vylievala na detoch....ale aspon jeden z jej synov uvazoval triezvo a zobral si teba. aspon to nasilie tade nepokracuje dalej. co si o tom mysli tvoj syn?
sme tu otvorili pandorinu skrinku s tym jedlom 🙂 🙂 🙂 🙂
normalne citim vobu takej pecenej ryby, olivy.....
@babaker ona ho zabila ked uz bol po porazke bol ochrnuty tahal nohu ,tazko rozpraval,to uz ju roky nebil a on nebol zly clovek,on ju bil lebo veril ze je bosorka ,ona sa venuje ciernej magii cely zivot,on si myslel ze za jeho trapenim a neuspechom v podnikani je ona.Bratom sa darilo vo vsetkom a on len stracal.ci zacal zbankrotovalo poto business prebral brat a zbohatol a pritom robil to iste co on,no zakaznici od neho utekalia k bratovi sa hrnuli na rovnaky Tovar.Divne nie?Jeho brat mna varoval o nej ze je zla,nebezpecna aj on veril ze bratovi porobila,jeho zena ju ani do domu nevpusti a ked pride tak vykiadza pred domom aby jinnov vyhnala ked ta odide.Strasny pripad
@kuwait kde sa ucila taku ciernu magiu?asi to tam az taka bezna vec nie je, ci?ak je fakt veriaca moslimka, tak sa urcite trasie strachom, ze pojde do rovneho pekla, ale ved, ako si kto ustelie.....ty ju pustas do domu?bavite sa spolu?
zrejme nebude ziadna dobra rozpravkova babicka....ale jedovita stara bosorka s bradavicou na nose! 😲
@babaker ona sa to naucila od mamky,tu je praveze cierna magia velmi rozsirena,dokonca natolko ze uvazuju ze zavedu za to trest smrti a pritom vsetci o sebe tvrdia ze su moslimovia.Ja som ju naposledy videla potom co zabila muza uz som k nej nesla a odstahovali sme sa aby nas nenasla,muz dal dom na prenajom nez sme ho predali a novy si kupili a za tie roky sme to urobili uz 2 krat on k nej chodi ale nechce aby ona k nam chodila,nepovedal jej kde byvame,boji sa lebo ona je schopna hocico aj do tej Saudskej ju nechcel brat az teraz v polke eid lebo ju tam nikto nechcel z bratov vziat tak sa rozhodli ze s nou pojdu vsetci ked sa jeden s nou sam boji.Hovorim ona je jedna hroza
@digysa podobne ryby maju aj v UK, mahi-mahi, red grouper som zatial neskusala, dobre vediet, odvazit sa nejaku novu nabuduce kupit.
rainbow trout - pstruh duhovy
flounder - platesa
tilapia - cichlida
tuna - tuniak
cod fish - treska (UK najpredavanejsia,vysmazana v cesticku s hranolkami, pokvapkane octom 🙂 )
Predavaju normalne v obchodoch aj cerstvo lovene lokalne ryby a priserky?
@vevesh hrozienka (dalsia super vec), ja ich mozem hlavne so slanymi jedlami, paci sa mi, ze ich je vela druhov, tmave,blede, zlate, male, velke, obrovske,s tenkou supkou,hrubou supkou, ochucovane...na taketo ucely som to aj myslela, ale ked sme si sem-tam niekde odtrhli par cerstvych bobuli, nase grimasy stali za to (od tej najhorkejsej chute po najskyslejsiu), zdivene hrozno, ale aspon listy na balenie zvitkov do yaprahu (dolma) su 🙂 zvyknete ho robievat?
ale inak, myslim, ze v Turecku som videla aj domace vina, neviem teda akej su kvality....neskusala si?
babaker eee..moj manzel vino nema rad a keby sme svokre alkohol domov doniesli, ta by nas hnala... 😎 ja yaprah milujem, len moj muz nie, robim hjo raz za dlhyy cas🙂)on vyzobe maso, ja zeleninu 😎 ☹ on je v jedeni divny...nezje ani ich, ani nase, ani cudzie ...ach jaj...ale co uz... a hrozienka v jedeni...tiez som sa naucila..milujem hlavne ako posypku na ryzu..
@vevesh v turecku ziju aj arabi
Other ethnic groups include Abkhazians, Albanians, Arabs, Assyrians, Bosniaks, Circassians, Georgians, Hamshenis, Laz, Crimean Tatars, Pomaks (Bulgarians), Roma.
cerpane z wikipedie
@ali08 v rabskych krajinch sa vyprava arabsky,v turecku turecky a v irane iransky , citujem ta, v irane sa rozprava iransky? pokial viem, to je skupina jazykov - iranske jazyky
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iranian_Famil...
tu je konkretne znazornene vetvenie, ale iransky konkretny jazyk neexistuje, teda opravte ma, pokial sa mylim
@kuwait tam som sa teraz nestretla s nikym o kom by sa hovorilo, ze praktizuje ciernu magiu, ale pocula som vselijake historky z minulosti, vyznavaci "sejtana", za saddama im vraj za to hrozili krute tresty. Podozrievala som muza, ze trocha prehana s niektorymi historkami o Kuwaitanoch....ale co citam, tak asi neprehanal vobec. malicka krajina - ale bohate historky 😒
@zuzana76 rozprava sa farsi...cize po nasom po perzsky, odvodene od statu po iransky...a to co mas z wiki...ano zije mnoho narodnosti v turecku...lenze tam v tej casti turecka, o kt. sme sa rozpravali, zije 90 percent kurdov...pretoze to patri pod kurdistan, ktory ale na mape ako taky neexistuje...ale to je na dlho a o inom...
inak mojim cestovatelskym snom je mardin a hatay v turecku a ochutnat yaprak sarma
@vevesh ty si prva, co mi toto napisala, len ja som myslela, ze moj drahy ma take problemy s jedlom. na vela veci som ho naucila, ale presne ako pises - niekedy ani mamine, ani moje, ani take ani onake, jednu dobu musel varit len on, tak ma to vytacalo (ale zase vari super, sice v kuchyni vytiahnute vsetky hrnce, taniere, spinave este aj susedove okna od omacky...teraz sa striedame, asi je to najspravodlivejsie, ulahodit jednej aj druhej strane.
alkohol je aj v muzovej rodine tabu, sama alkohol moc nemusim, ale za naprstok vinka rada ochutnam 🙂
ten yaprah sme na slovensku balili do repnych (burgyna) listov, suluk je chutovo velmi podobny..davas na spodok hrnca bobove struky?
@babaker ee..zalezi ci robim zeleny alebo cerveny a s akymi listami sa robi..pri cervenom mozu ist na spodok platky paradajok, alebo stonky mangoldu, alebo struky zelenej fazule, alebo iba vykladane vinicove listy (ono sa to sice trochu pripali, ale to nie je problem) a znama dava naspodok klasika naan...takze fantazii sa medze nekladu 😎
@vevesh pri yaprahu urcite najviac plati, ze iny kraj,iny mrav, naanom ani iba vinicom som to tiez este neskusala vykladat, davas tam na spodok olej,aby sa to tak nepripalovalo?ani na tie farby som to este nevidela rozdelene, aspon mam inspiraciu,mna to bavi robit aj na take umelecke dielko,vsetky zvitky rovnake,malicke, pekne do okruhleho tvaru, alebo do tvaru srdca, pekne to vyzera, ked sa to vyklopi 🙂 spominam si, ze som raz v UK jedla aj taku skoro nejedlu verziu yaprahu,obrovske zvitky skoro ako granatove jablka a prechutene matou (v tej oblasti,kde ona pochadza sa to vzdy tak robi), chutilo to ako masova peppermintova zuvacka 😒
@babaker nie na spodok olej nedavam...ale tie stonky predtym oprazim v tom oleji, v com si oprazala ostatne suroviny...no cerveny yaprah je klasika..kazdy robi inac..ale zakladom su paradajky a podlievasa parad. stavou alebo pyre..pri zelenom ide do hrnca iba to, co je zelene alebo biele(teda okrem masa..to si pouzi, ake chces) a plnka sa robi ryza+jogurt+kopor... a ide do toho vela zelenej fazule(struky sa daju vydlabat a plnit, fazulu mozes potom pomedzi pohadzat) a mozes mixovat obaly(napr. mangold, vinicove listy, aj kapustne..co dom dal, alebo na co mas chut) 🙂
@zuzana76 iransky jazyk existuje je to perszky jazyk,ma daleko od arabskeho.je to nieco ako slovencina ale kazdy kraj ma svoje narecie tak je to aj v irane aj v turecku,ale v skole sa ucia materisnky jazyk iransky alebo turecky.moj manzel je od hor a maju tam narecie svoje ale vedia aj pravy iransky jazyk.ked zijes v irane pri irackych hraniciach rozpravaju arabsky ale zaklad je irnasky jazyk,ked su pri turecku hovoria turecky ale vedia aj inrasky lebo je to oficialny jazyk
@ali08
Áno. Inak ked som iránsku kamosku ešte nepoznala ale počula som ju rozprávať anglicky s niekym pri bazéne. Tak prízvuk by som povedala identicky k tureckému prízvuku. Som stríhala ušami a bola prekvapená ked som počula jej jazyk ze nie je to turectina (určite nie k arabčine to malo ďaleko) ze co to je. Nebola som si istá. A až potom ked sme sa uz kamosili ze perzky. Ona turecky nevie. Ale poznám veľa iných Iračanov co vedia plynulo. A veľa slov je rovnakých. Co si myslíš ty? Podľa mna ma perzky jazyk najbližšie k turectine. A ked hovoria po anglicky maju identicky prízvuk.
@vevesh ti uradnici nielen na ambasadach varuju.ale hlavne na cudzineckej vedia,akych exotov si privazaju slovenky do eu. a na sk.
ja som za roky co som videla nespocetne mnozstvo manzelstiev na sk ci v zap.,eu nevidela jedno stastne.lebo to ,ze spolu ziju neznamena,ze su stasni. pozri sa co pise kuwait naprklad.ta vie ,o com pise.
a vies preco take manzelstvo NIKDY nemoze byt spokojne a stastne? no pre tu rozdielnost povah,mentality, zivotnych postojov a vychovy.
a preto urady v celej eu aj usa ci kanade varuju ich prislusnicky pred takymito vztahmi.
muzi z tej kultury nevedia,co laska v nasom ponimani znamena.oni maju ine kriteria.. nemaju uctu k zivotu/vid ich barbarstvo pre zabijani zvirata a ludi,cize podrezavanie,bodanie a ine bestialnosti/. je to pre nich priodzeny sposob zivota.
povedz mi,ktora normalna zena moze s takymto sposobom zabijania zvirat suhlasit? ked sa jej muz rozhodne,ze musi barana zabit na ten ich sviatok?
a to je len jedna ciasatka ich zmyslania. to,ze zena je menejcenna pravne ci spolocnesky netreba ani hovorit.
mnohe zeny,ak ich muz zivi to pretrpia. ale nie su s tym stotoznene.
pekny priklad ako muzi velmi casto zaobchadzaju v tej kulture so zenami napisala kuwait o svojom svokrovi. myslis,ze ta zena mala moznost ist na policiu a podat trestne oznamenie,ze ju muz tyra? ked v tom state ma muz prvo zenu zabit? ale nie naopak? tolko ju tyral,az s toho zosalela a zabila ho.
inak tie arabky tiez ked vyrastaju v takomto pravnom a spolocneskom ovzdusi ,tak sa chovaju tiez nasilne na inych.
v De casto turecke rodiny zabiju svoje dcery. rada muzov z rodiny sa rozhodne ich zabi ta najmladsi clen rodu /malolety vzvycajne/ to vezme na seba. aby nemohol byt stihany .a co robia tie matky? mlcky sytm suhlasia. v mene cti,alebo sa boja tych muzov .
aj toto je jeden z ich sposbov znyslania.samozrejme ,ze nie kazdy arab ci turek zabija celnky svojej rodiny.ale kazdy je MACHO. to znamena,zena je menejcenna a ma posluchat.
aj pred tykmto znyslanim a vychovou varuju urady europanky ,co chcu mat vztah s takymto muzom.
a neprrovnavaj manzelstva medzi europanmi a zmiesane manzelstva. ani co sa tyka statistiky.
tie zmiesane napriklad sloveniek prakticky vsetky koncia rozvodom. co som poznala manze lstva uzavrete medzi slovenkami a timi muzmi,postupne sa rozvadzali.
kocovali casto z jednej krajiny do druhej.a nakoniec sa aj tak rozviedli. tie ktore zotrvavaju, tak zena sa MUSI podrobit bez vynimky.ak muz nadobudne v krajine kde ziju pevny status.
aj na to upozornuju urady zeny,.
a kurdi ako taki nie su uznani ani ako samostatna rasa ani ako etnikum ani ani ako stat. rasovo sa radia k arabom. co ma dejepis s tym?a maju rovnaku MENTALITU. a o tom ja pisem. a prve oni su ti najviac nevzdelanejsi v de,je s nimi najviac problemov .
@kuwait to co pises je ozaj typicky priklad zeny v islame. utlacana,tyrana zena,ktora nema moznost pravne sa oslobodit. a tak je z toho ´´preskoci´´ a spacha vrazdu na svojom tyranovi.
smutne ale velmi vystizne spravanie sa zien v islamskych krajinach. ak sa pymätas,ako sme pisali o jednej tej slovenke v kuwaite,tak ta tiez z toho susper zivota tam sa skoro pomiatla. a to mzuza mala na sk, ale z tej atmosfery,tlaku jeho rodiny bola uplne mimo.
@kykka 🙂 pekne vyznanie. jasne,ta mentalita je taka´´blazniva´´.myslela som si to.preto som sa aj pytala. hlavne po tej praktickej stranky zivota.verim,ze tebe sa zda ich tempo prace /na uradoch a aj inde myslim si/ pomale.aj mne by toto velmi vadilo.
a priroda je iste krasna. aj architektura.a pocasie . 🙂
@mariuskaa moj manzel vie turecky lebo bol na vojne pri tureckych hraniciach a tam bol ucitel iranskym turkom a ucil ich iransky niektore vyrazy co nevedel tak sa turecky naucil,tu mame kamarata ktory je turek ano par slov je rovnakych ale ked spolu rozpravaju nic im nerozumiem a tak je to aj snim ked hovorime spolu iransky.
@ali08 hej ale co hovoríš na prizvuk?
Ak by Turek (co počuť ze ma prizvuk) hovoril. Anglicky napríklad. Nemyslíš si ze maju oba tieto rovnaký prizvuk? Ja ked počujem niekoho po anglicky a opýtam sa ho ze si z Turecka a on mne ze z Iránu vždy ma to prekvapilo ale uz nie. Pre mna rovnaký prizvuk. Každopádne pekná reč.
moj manzel ma anglicky prizvuk koli tomu kde sme zili ale ked som pocula v irane ako hovoria anglicky tak mi to bolo smiesne takze ti neviem povedat ich prizvuk aky je.iransky jazyk je pekny ale taky spievajuci
@alice107
JOJ Alica. Možno drzi Slováci na úradoch alebo ambasadach môžu "varovať" resp mat blbe poznámky našim ženám co maju manželov z moslimských krajín. A naše Slovenky si to nechajú lebo nevedia svoje prava (asi ako lekári na sk a vseliaki ini úradníci sa chovaju ako bohovia a nie niekto kto je na tej pozícii lebo ich platíme my)
V USA a iných vyspelejších krajinách nikto ani okom nemihne. Nielen ze by to nikoho v USA nenapadlo (veď ľudia su si rovni) ale ak áno veď by mohol súdený za diskrimináciu resp. stratiť zamestnanie!!!! Ľudia vedia ako sa maju chovať.

@mariuskaa Inak, to ako si hovorila, ze si drahy mysli, ze sa s mamou hadate, ako cez kopir u nas, velakrat som mu vysvetlovala, ze to sa len rozpravame.... (teraz ked sa aj hadame, tak zatlkam, ze sa len rozpravame) ale uz si zvykol, ze som hubata, ze to vobec tak nemyslim, aj ked obcas "zabresem" a dostanem zo seba zlu naladu