icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
11. máj 2014

@tomiholjubavi Ono tu ide skorej o politiku a v EU ide o to, aby sa nediskrimovalo a to mne osobne bolo jasne, ze vyhra,,, lebo vsetky krajiny propaguju takyto druh tolerancie,,,,preto dalo 12 krajin najvyssie bodovanie,,,ano,,, vela ich bolo suprovych tento rok,, ale aj Koncita mala super pesnicku.. 😎 😎 😎

tomiholjubavi
11. máj 2014

@erjona mohol vyhrat aj belgican, taky cca 160 kilovy baculko. mal kraaasnu pesnicku o mame. aj sme si poplakali pri nej...bez chyby spieval a precitene...a ten ani nepostupil ☹ mohli ho tiez nechat vyhrat akoze - nepreferujme tak jednoznacne stihlost a krasu tela a nediskriminujme tucnych ludi..ved urcite viac ludi je tucnych ako transgenderov. to by bolo tiez pekne posolstvo...ale zase uznavam, ze Koncita mala dobru pesnicku, aj pekne to odpsieval, ale boli aj lepsi podla mna 🙂

erjona
11. máj 2014

@tomiholjubavi Aj podla mna,,, ale toto bolo nieco nove pre nich a zaskocilo ich to 😀

eva8
11. máj 2014

@erjona súhlasím, islamofóbia a rasizmus nie je to isté (Uznesenie Európskeho parlamentu 😉 ), takže sme sa zhodli, že „Islam je zlo“ nemôže byť najrasistickejší výrok na tomto fóre... Napísala som ho len v prvom príspevku, ako môj osobný názor (ešte raz asi námorníčke). Ty si z toho sprvila slogan, kt. rozširuje rasizmus... inde som spomenula, že v žiadnom prípade nechcem šíriť islamofóbiu, píšem môj názor, ku kt. som dospela, možno sa celom mýlim, atď.... aby som podľa teba zámerne nešírila nepokoj som chcela ísť do IP, no keďže ty nemáš tajnosti, tak to tu pretriasame na verejnosti, cítim sa naozaj ako malé dieťa. Vieš, keby som naozaj chcela šíriť neblahé myšlienky, ty sa stávaš mojim ideálnym nástrojom 🙂 ... Trošku spomaľ. Ostatným som na reakcie s otázkami tiež odpísala (boli 2 + 2 s konštatovaniami). Ty si mala mnoho nejasností a keďže mi to písanie vtedy zabralo naozaj veľa času a minulo sa účinku, spomenula som, že som ten čas mohla venovať deťom, máš právo z toho robiť vlastné závery... Inak v každom príspevku som myslela som to, čo som napísala. Vo vysvetľovaní a konkrétnych príkladoch, o kt. si ma žiadala som vybrala prispievateľky, s kt. si diskutovala, aby nedošlo omylu, no i tak došlo.....
Za superženu sa ospravedlňujem, ale aký zmysel malo podotknúť, že ty vieš robiť dve veci naraz a ovládaš prstoklad? "Co tím chtěl básnik říci?" 😉
Vieš, ja som tie "nešťastné vzťahy" zovšeobecnila. Ty ich sice pripúšťaš, ale akoby si nedokázala akceptovať, že niečo také môže existovať a nie sú výnimkou, ten kto na to upozorní, ten už podľa teba búri hladinu. Si dobrá a rozumná duša, ale minca má dve strany ako píšeš.

erjona
11. máj 2014

@eva8 No Evka musim ta vyviest z omylu - Islamofobia je druhom rasizmu, takze ano, tvoj vyrok bol diskriminacny, najrasistickejsi na tomto fore a vlastne si porusila zakon:

Islamofóbia je moderná forma rasizmu a xenofóbie motivovaná neodôvodneným strachom, nedôverou a nenávisťou voči Moslimom a islamu. Islamofóbia sa tiež prejavuje prostredníctvom intolerancie, diskriminácie, nerovnakým zaobchádzaním, predsudkami, stereotypmi, nepriateľstvom a nepriaznivým verejným diskurzom. Na rozdiel od klasického rasizmu a xenofóbie, islamofóbia je založená hlavne na stigmatizácii náboženstva – islamu a jeho nasledovníkov – Moslimov. Prejavuje sa najmä označovaním všetkých Moslimov (ktorých je na svete 1 miliarda) za teroristov, bezpečnostnú hrozbu, prípadne paušalizáciou určitých odnoží islamu rozšírených len v určitých regiónoch (wahabizmus, salafizmus, radikálni duchovní) na všetkých Moslimov.
Hlásatelia nenávistných názorov sa často a radi obhajujú svojím právom na slobodu prejavu a argumentujú Ústavou SR. Tá však jasne stanovuje aj limity slobody prejavu, pričom zásah do práv a slobôd iných – podnecovanie nenávisti a hanobenie jednoznačne spadá mimo ústavou garantovanej a chránenej sféry slobody prejavu.

A tu mas este raz nasu legislativu, co ta na to hovori:

§ 423 Hanobenie národa, rasy a presvedčenia

(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.

§ 424 Podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti

(1) Kto sa vyhráža jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie, ak je zámienkou pre vyhrážanie sa z predchádzajúcich dôvodov, spáchaním zločinu, obmedzovaním ich práv a slobôd alebo kto také obmedzenie vykonal alebo kto podnecuje k obmedzovaniu práv a slobôd niektorého národa, národnosti, rasy alebo etnickej skupiny, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto sa spolčí alebo zhromaždí na spáchanie činu uvedeného v odseku 1.

(3) Odňatím slobody na dva roky až šesť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
b) verejne,
c) z osobitného motívu,
d) ako verejný činiteľ,
e) ako člen extrémistickej skupiny alebo
f) za krízovej situácie.

Čl. 12

(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkýmbez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

Takze Evka - Vyrok ISLAM JE ZLO aj ked dumajuci siri nenavist a tym padom sa porusuje zakon... len tolko k tomu,,,,

No mne to teda inak vyznelo, akoby si lutovala, ze mi vobec pises,,,, asi tak,,, a moj vyrok, ja viem prstoklad bol ako priklad, ze mne to tolko casu nezabralo a potom nastupila dalsia ustipacna poznamka - kolko casu venujem mojim blizkym - Evka,,, ja mam laptop vzdy zapaty a nesedim pred laptopom cely den a cakam kym mi odpises,,, toho sa neboj,,, online byt a sediet pri laptope cely den su dve rozdielne veci,,, takze si trosku priznaj, na jednej strane sa ospravedlnis, alebo vysvetlis vec, ze si to tak nemyslela, ale inak a hned na to nasleduje skryta ustipacna poznamka - ako mam na to reagovat? Mam ti nadavat? Nie,,, vsetko s usmevom a s humorom treba brat,,,,

ellise
11. máj 2014

@kuwait ty už fakt nevíš co říkáš ještě nedávno si tvrdila ze by si v Kuvajtu k doktorovi nesla a najednou jsou to všechno špičkoví odbornici

dalal
11. máj 2014

@ellise myslim ze hovorila ze by nesla k arabskemu lekarovi- eg non kuwaitskemu napr egypt/ syria al pakistan.. tak som to pochopila ja... lebo naozaj kw lekari su zvacsa velmi dobri

kuwait
11. máj 2014

@ellise a ty naco vyryvas? Na to aby mi predpisal recept na liek ktory si sama urcim je mi dobry hocaky lekar ktory tu ma licenciu,ja som nikde nepisala ze by som sa tu lekarovi dala liecit a ano lekari kuwaitania su spickovi kedze studuju v USA,ja som vtedy predsa spominala pakistancov,indov egyptanov ako lekarov babrakov takze naozaj naco vyryvas,naco zaparas?Ak mas doma problemy ries ich z muzom a nevylievaj si tu zlost na cudzich ludoch,mi ti za tvoje problemy v osobnom zivote nemozeme!

kuwait
11. máj 2014

@dalal bingo absolutne presne ved som tych lekarov vtedy menovala po narodnosti a teraz som chvalila kuwaitskych lekarov

ellise
11. máj 2014
ellise
11. máj 2014

@kuwait já vyrývam? , tak tady máš příspěvek, který si psala, ty, někdy v řijnu, a takových je tam hned několik

......Nuz ja zo skusenosti nemozem povedat ze by arabi boli az tak vynimocne inteligencne nadani.Lekari ktori tu su,kuwaitania,pakistanci,indovia,iranci,egyptania ti sa vobec nechytaju na zapadnych lekarov ktori tu obcas chdia na pracovnu navstevu.Taky American alebo nemec lekar skova do vacku vsetkych ,ved preto ich sem pozyvaju na pracovne navstevy a ked su kuwaitania tazko chori tak sa tu neliecia,stat im plati liecenie v UK,Amerike,Nemecku ,Svajciarsku lebo su si toho vedomi ze tu niesu lekarske kapacity aby ich liecili.Zakladom je ZLE VZDELANIE na univerzitach.Ani Kuwaitska ani egyptska ci ina nieje na takej urovni ako Harvard,Cambridge,Sorbonne,Yale.moj muz je toho prikladom,2 a pol roka studoval kuwaitsku universitu a 1 a tristvrte roka Harvard,tie roky na KU moze pokojne zahodit jedine co je mu v praci uzitocne je to stadium z Harvard.......

dalal
11. máj 2014

@ellise potom si mala pravdu a bolo to chybne napisane...je rozdiel medzi tymi ktori maju vzdelanie vonku... ani nie vo vedomostiach pretoze napr v egypte/ pakistane sa ucia ohromne mnozstvo informacii, vsetci maju MD a pod ale v pristupe k praci a usilovnosti 😝

kuwait
11. máj 2014

@ellise a naco to tu pises?To nieje vyryvanie?Pretoze ja som hovorila o ARABSKYCH UNIVERZITACH ZE SU ZLE a nie AMERICKYCH takze absolvent Americkej university ma vzdelanie na urovni.
ak nerozumies po slovensky tak sem nepis 😉 nerozumies tomuto ???
.Ani Kuwaitska ani egyptska ci ina nieje na takej urovni ako Harvard,Cambridge,Sorbonne,Yale.moj muz je toho prikladom,2 a pol roka studoval kuwaitsku universitu a 1 a tristvrte roka Harvard,tie roky na KU moze pokojne zahodit jedine co je mu v praci uzitocne je to stadium z Harvard.......
Inak v nedelu na obed sa hrbat v starych strankach to svedci o mnohom a totalne nie v tvoj prospech!

kuwait
11. máj 2014

@dalal vzdelanie je uplne pod uroven v Pakistane,Indii,tych ludi by tu vobec nemali zamestnavat ako lekarov.Egyptania su na tom o trosku lepsie zo vzdelanim ale kuwaitanovi s US diplomom sa nevyrovna.mame v rodine takych lekarov

ellise
11. máj 2014

@dalal vím že to myslíš dobře, ale možná by sis si mohla přečíst diskusi od začátku a to co psala kuwait. Všichni jsme ji tenkrát tady obdivovali, jak je ostrá, že se nebojí, že šla s kůži na trh. A neměli jsem důvod ji nevěřit. Když tady jedno období ji uráželi tak jsme se s erjonou ( byť si předtím nemohli přijít na jméno) postavili na její stranu. A potom z nějaké příčiny otočila. Teda já vím proč, aspoň pokud ji budu věřit.

A mně velmi mrzí, že to otočení bylo tak okaté.

mariuskaa
11. máj 2014

baby, prave pozeram rannu show Nick Junior (detsky channel)
a davaju block "world wide"
http://www.nickjr.com/kids-videos/worldwide-kid...
na pravo hore mate kratke videa ktore sa volaju "around the world" je tam viacero stranok..
Velmi mile.. Italy, Malaysia, Australia, Kenya, NYC, Oregon...
A tam hovoria,... v kratkom videu o svojej krajine. Deti sa ucia tejto "roznorodosti" uz od malicka...
Takisto je tu popularny mesiac "Black history month" kde sa ucia historiu "african american" citaju si o tom knizky. Maju aj Hispanic Heritage ( o latino kulture)... atd.
Od malicka sa ucia v skole vyzdvihovat inu kulturu a ze je dobre si ju zachovat. Je dobre byt inym.
Viem, ze sme to uz tu preberali. Ale videla som to video z Malayzii a Egyptu, tak som to tu chcela napisat, ze si mozete pozriet.

kuwait
11. máj 2014

@ellise vy ste sa hlavne vytesovali z toho ako tu trpim a ked vyslo najavo ze tu az tak strasne netrpim tak sa karty obratili 😀 ja som o lekaroch tu pisala vtedy ked mal muz ladvinovy zachvat -kamene a paki doctori sa len prizerali tak rozhorcena zo skusenosti som pisala .Ked som si ho vyliecila potom sama tak naco dookola vypisova tyrady aki su tu zli doctori ako niekto tu robi,zasiera cele strany opakovanim toho isteho 😅 .Zivot je pohyb ja nestojim na jednom mieste a neomielam dokola to iste,ked mi zivot prinesie iny poznatok,inu skusenost tak zmenim nazor.Mozno raz zmenim nazor aj na pakistanskeho doktora ak stretnem nejakeho na urovni.
Ja som volakedy nenavidela zelenu farbu a teraz si ju obcas obleciem,milovala som kremese do zblazneia dnes ich nemozem ani citit,mala som vyhrady voci Londynu lebo niektori slovaci pisali zle a arabi prehnane ospevovali a ked som tam sla a videla zamilovala som si Londyn,to je akoze nieco zle ked clovek zmeni nazor?Ja som svoju svokru nenavidela ,bala som sa jej a pred par dnami ked som ju zas zazrela v meste zas som videla ze ma oci plne slz a s Tolko laskou pozerala na svojho vnuka.....ano pravdepodobne idem na nu zmenit nazor ze nieje az taky diablo ako sa zdala......

kuwait
11. máj 2014

@mariuskaa ty si vzdy naplnena tolkym entuziazmom a pokojom teba je radost citat na rozdiel od niektorych prispievajucich

mariuskaa
11. máj 2014

@kuwait 😉 😉
Nechces byt so svokrou 'za dobre'? Aspon na oko? Ze ist na navstevu so synom a muzom?Urcite by si ho rada vystiskala... hm?

kuwait
11. máj 2014

@mariuskaa uvazujem nad tym,toto bolo uz druhy raz co som ju takto pristihla plakat,asi si na stare kolena uvedomuje

mariuskaa
11. máj 2014

@kuwait inak nevedela som, ze ma tv muz Harvard.

ellise
11. máj 2014

@kuwait já jsem se absolutně netěšila a ni jsme si nemyslela že tam trpíš, možná si trpěla ale určitě ne nouzí, spíš smutkem, takový jsem měla pocit z tvých příspěvků. A stejně jsem měla pocit že budeš tvrdit cokoliv jen aby si naštvala Alici.
Ale samozřejmě tvoje věc jak píšeš, a jak měníš názory.

erjona
11. máj 2014

@ellise Bavime...a vidis dostal basu...ked spravodlivost, tak pre vsetkych...islamista je za nenavistne prispevky zabasnuty...tak preco to nie je aj opacne? Volas po spravodlivosti...tak preco len jedna strana je potrestana?

ellise
11. máj 2014

@erjona tak až křesťan přijde do Saudi, a bude tam vykřikovat, že islam je méněcenné náboženství a komu se křesťanství nelíbí ať se odstěhuje, tak může být odsouzen dle jejich zákonů

a ještě mi řekni jak @eva8 naplnila skutkovou podstatu trestního čine dle § 423 a § 424

vevesh
11. máj 2014

@mariuskaa @kuwait baby, ked nabuduce pojdem do mesta, tak vam tie znacky napisem (az tolko na konte nemame, ze by som bola pravidelnym zakaznikom... 😀 )
ale napr. gucci topanky stoja cca. 220-450 eur, versace od tych 500 -800eur, vo vypredaji mate -70%...takze tieto znacky su v nemecku normalne dostupne...- preto hovorim, ze ano su to renome znacky, ale ked pojdete do nejakeho nakupneho centra napr. Beck alebo ine v tejto oblasti, tak tam nechate ovela vacsiu sumu 😉 (bdw. Beck a Dallmayer su NAJ nakupne centrum pre mnichovskych hornych 5% rovno pri radnici 😉 )

ellise
11. máj 2014

@zita19 ty pracujes v kosickej nemocnici?

erjona
11. máj 2014

@ellise No po prve, je to legislativa platna na uzemi SVK - predtym co som tam hadzala platna v EU, takze, aj keby vykrikoval, tento zakon tam neplati,,,, po druhe,, citala si co tam do toho spada? Spada do toho aj zovseobecnovanie,,, cize ak nejaky pometenec nieco spravi, neznamena to, ze s tym vsetci moslimovia suhlasia a neznamena to, ze su vsetci moslimovia taki,,, dokonca to neznamena, ze vsetci suhlasia so sariou a to neznamena, ze su menej moslinmi, ako ti, co so sariou suhlasia,,, To neznmamena, ked niekto zbije manzelku (ako aj u katolikov) - neznamena, ze vsetci tlcu manzelky a takto by som vedela pokracovat...
Ale podme spät k tomu katolikovi - ked sa vyjadruje nenavistne proti moslimom a poskodzuje ic meno, neopravnene je tresny cin, citala si to,,,Takze ked sa niekto vyjadri na adresu moslimov stylom, ktory siri nenavist, dopusta sa tresneho cinu, podla SVK a EU legislativy,,,

Cim sa Eva dopustila poruseniu zakona? ISLAM JE ZLO - § 423 Hanobenie národa, rasy a presvedčenia

(1) Kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú skupinu, alebo
b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.

Je to verejne hanobenie nábozenskeho vyznania - je to jasne uvedene v zakonniku - tu som ti to este raz skopirovala,,
Tym chcem len povedat, ze debatovat mozeme, ale vsetko ma svoje hranice a v podstate s takymito hlaskami to v kazdej tolerancii uz zachadza trosku dalej, ako je povoleneby ,,,

Dufam, ze ti postacuje taketo vysvetlenie,,, inak neviem, co by som ti este mohla na to povedat,,,,

zita19
11. máj 2014

@ellise nie

sasenkah
11. máj 2014

@vevesh Gucci topanky za 220 (nova kolekcia) som este nevidela a naopak Versace mam aj lacnejsie ako 500, ale aj drahsie ako uvadzas 🙂
Inak tie tajne znacky ma zaujimaju, este som sa nestretla s tym, ze by som pred vstupom musela ukazovat kartu (napr. V Tiffany's, Chopard, Hermes, kde maju teda inak drahe veci)
Ale mozno v Nemecku je to inak.

sasenkah
11. máj 2014

@dalal poznam BA nemocnice a mala som moznost spoznat americke. Bola som hospitalizovana so synom v Miami Children's hospital a nasledne v Mount Sinai hospital.
Rozdiel je asi taky, ze na tie slovenske by mali zhodit bombu a radsej to zacat budovat nanovo!
Oni su v ramci zdravotnictva uuuuplne inde. Bohuzial pre nas... 🙄