Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@eva8 nemyslim si ze si nevsimame aj negativa... niektore viac ine menej... vsetko sa reflektuje cez vlastne zazitky a pocity... ked erjona stastna to osoba ma super manzelstvo a dobre vychadza s rodinou svojho manzela je zrejme ze bude na ich kulturu nazerat z tej lepsej stranky... tie s horsimi osobnymi skusenostami sa naopak zameriavaju na tie vlastnosti s ktorymi sa osobne stretli a mali s nimi zle niekedy az krute skusenosti... a preto he dobre ked aj tieto su spominane a diskutovane... ale horsie je ked dievcata nemaju osobne skusenosti, vytahuju tu bachorky z novin/ tv a pod len s cielom provokacie/ zranenia citov inych alebo zlomyselnosti.. potom ostava len sa branit
@dalal a je toto tiez kultura, ked najstarsia dcera sa musela z londyna vratit na sri lanku (a teda vobez sa jej z londyna nechcelo), aby sa dostavila k svojmu sobasu, lebo jej mladsia sestra sa tiez uz mala vydavat, ale ta sa nemohla, lebo najskor sa nie ze mohla, ale MUSELA vydat ta najstarsia?
jednalo sa bohatu rodinu a dodnes den rozmyslam, ako si dievcina naziva.
ja by som to skor nazvala kulturno-nabozenske pravidla a povinnosti.
ja netvrdim, ani som netvrdila, ze v kazdej mosl. rodine je zivot neznesitelny.
k tym pozitivam by som mohla vymenovat opium z afghanu, pistacie z iranu, turkish deligt z turecka, celkovo zelenina, ovocie, kuchyna, nerastne bohatstvo, snorchovanie v sharm el sejku.
zit by som tam nechcela, pre mna je tam vsade neprijatelna klima, to skor na islande by som prezila. 😀
@dalal je potrebne poukazovat aj na "ubohosti", nieco take ako browzovanie PRED, vytvaranie si nazoru....
nie vsetko je zlato, co sa blisti, tak ako nie z kazdeho moslima, zida, scientologa sa stane milujuci manzel.
aj taky statny slovacisko dokaze zenskej poriadne otravit zivot 😉. samozrejme a naopak 😉
@erjona mali sme s otcom detí i pekné chvíle, písala som i o tom "inom", čo ma obohatilo.
a ešte perličku: v noci pri písaní práce, prišla za mnou malá: "Mamka, budem pri tebe, aby si nezaspala" Sadla si za mňa na gauč a spokojne začala odukovať. Hneď sa mi tiež oči začali zatvárať... a doma sme lietali, lebo na zemi som mala rozložené separátky a iný materiál....
@maca_p btw nabozenstvo v sri lanke :http://en.m.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Sri_Lanka
70% budhizmus... tak neviem ci bola moslimka (9%) ...a to je kulturny zvyk ktory ma malo spolocneho s islamom...
a vsetko co si spomenula su kvality ktore sa netykaju ludi ale krajiny ako takej... ja by som spomenula velku priatelkost irancov, absolutnu oddanost rodicom a starostlivost o starsich rodinnych prislusnikov a deti...
myslis ze tam najdes domovy dochodcov, detske domovy ale hniezda zachrany? a este sudrznost... ktora tak chyba slovakom...
@dalal bola moslimka.
iste, nie kazdy moslim je radikal. väcsina nie su...
nieco z ilegality http://www.doba.sk/2014/03/31/expresivne-fotky-...
@maca_p hej to je krute... ale ked si to tak vezmes iranci sami si zvolili co chceli... ked v 70 rokoch boli relativne slobodni... zeny sa ucili na univerzitach chodili v normalnom obleceni.. sukniach... zvrhli vladu zaviedli striktne islamsky poriadok... takze ak teraz nie su spokojni sami by mali nieco zmenit a nie to robit tajne... to k nicomu nevedie!
@dalal s tým Iránom. Ja poznám len ľudí čo su proti.
Myslím si že sa tam stalo nieco podobne ako pri rozpade Československa
Meciar s Klausom sa dohodli rozdelili moc spravili referendum. Tiež nepoznám veľa ľudí ktorí by boli "hotovi" z toho ze sme sa rozpadli alebo zastavali názor ako nám je samým lepšie.
Tak trosku z ineho sudka,dorazili sme na Rivieru do domu co sme si cez net prenajali a ono to tu nema kliimatizaciu 😠 hlavne ze na nete na fotkach bola v kazdej izbe,vraj to odstranili lebo ze ludom to vadilo 😨 tak sme celu noc sa varili v posteli my mame doma v KWT tak 21 stupnov klimu a tu je 26 vnutry...hrozne volaco tak hladam nove byvanie 🙄 inak ani to tu nevyzera ako na obrazkoch,volaki podvodnici toto ale su o chotni vratit peniaze aspon ze tak...
@eva8 můžu tě ubezpečit, že dnes nebo za pár let, už bude vliv otce na tvoji dceru minimální. Jak bude dospívat a společnost ji formovat najde si to kým a ským chce v životě být. A jestli ji bude otec do něčeho nutit tak udělá natruc tak jak ona chce. Vdá se tajně a bez rodičů a stím nic nenaděláš.
To si jen my matky myslíme že tak jak se děti chovají v 10-12 že tak hodné a poslušné buou pořád. Můžu vás ubezpečit .... nebudou. Puberta vše překlopí a hodného a milého děvčátka se stane problémová, kouřící, popíjející a utíkající holka. A nepomůže nic, ani výhružky, ani domluvy, ani prosby, zákazy..., snad jen zhluboka dýchyt a naděje že bude lépe.
A s antikoncepcí je to jako s bazénem, než jim zakazovat, vysvětlovat, postavit plot aby k němu nechodili aby se neutopili, není lepší naučit je plavat?
lulka a nedošlo to ti, že možno kvôli tomu, čo sa jej deje chce ísť do zahraničia? Podľa mňa nemáš právo súdiť niekoho z Egypta. Dôležitejšie je ako sa ku nej bude správať a nie to odkiaľ, a akého vierovyznania je.
@ellise neviem ci by som brala HAK ako naucenie plavania, skor ako alibisticke hodenie nafukovacieho kolesa. ja mam s dcerkou otvoreny vztah a urcite jej vysvetlim aj sposoby ochrany ale tiez sa snazim jej vstepit iste moralne hodnoty. ja ju nebudem bit ani nic podobne ak bude mat viacerych partnerov pred manzelstvom, aj ja so mala viac ako jedneho.
inak v turecku je hak bez receptu. ale to neznamena, ze teraz vsetky pubertacky idu hufne sexovat hala bala. tiez neviem o tom, ze by v islame bola hak alebo akakolvek ina ochrana hriesna tak ako v krestanstve, tam je hriesne mat sex mimo manzelstva. Zas to ale neplati na vsetkych. su tam ludia co zabrany nemaju a je jedno ako silno a ci vobec veriaci su.
@ellise super si to napisala. Do bodky s tebou suhlasim 😉
Inak baby, darmo sa budete hada. V kazdej krajine, narodnosti, nebozenstve mate take aj take. Aj pobehlice aj cudne. Ale hadat sa tu, kde je ich viac a kde menej je dost odveci. Ziadna odpoved nie je objektivna.
A tiez treba rozlisovat moslimov z Europy, napr. z byvalej Juhoslavie, a moslimov napr. z Iranu, Iraku, Saudi. Nejde vzdy len o to nabozenstvo. Ide aj o zakony krajiny, podla coho a kym je krajina vedena. Ked je to nabozenstvo "statne", tak to je ine kafe.
Ale mne osobne je to jedno. Nech si kazdy zije ako chce, ako moze, podla toho co mu je dovolene a co nie, ako sa sam rozhodne atd. Ja uz sa ani nepozastavujem nad tym, ked zase a zase citam ci pocujem v spravach, ze nejaky moslimsky otec ci brat zachrôstil vlastnu dceru/sestru len preto, ze sa stretavala s nemoslimom. to kde sme. V Saudi nech sa aj vsetci navzajom pozabijaju, ale tu v Europe ziju vlastne len ako "Gast", tak nech sa podla toho aj spravaju. Preco sa niektori vedia prisposobit, a to nehovorim len o Moslimoch, aj ine etnika, nabozenst, narodnosti, a ini su ako zvery? My ked ideme na dovolenku, popripade aj zit ci uz natrvalo alebo na nejaky cas do nejakej moslimskej krajiny, musime sa prisposobit. Nik nikomu nezakazuje zanevriet na svoju vieru a svoje zvyky. Ale nech si to praktizuju vramci svojho obydlia, popripade v ich stankoch bozich.
A nie som ani moslimka ani katolicka, deti su ateisti. Ked budu neskor chciet, nik im nezakazuje. Carl chodi na Ethik. Bol ale nahodou aj na jednej hodine nabozenstva. A povedal, ze tam robia cool veci. Moze sa rozhodnut sam. Ked bude chciet dame ho aj pokrstit. Ja nikoho do nicoho nenutim ani nutit nebudemHlavne co sa tyka nabozenstva.
@yanni keby si sa narodila ako moslimka garantujem Ti ze by si nedavala dietatu moznost vyberu... bol by moslim a hotovo... islam je celkom ine nabozenstvo ako katolicke a pod... podoba sa to situacii pred storociami tu... vtedy tiez nebolo mozne si vyberat ci toto alebo hento... co vyplyva z toho ze islam je mladsie nabozenstvo o par sto rokov... a suhlasim s tym ze oni v europe by mali respektovat nase zvyky a vice versa...
@yanni teď s tebou souhlasím já, lépe bych to nenapsala 🙂
@nivi já nepsala o hak ale o antikoncepci všeobecně, a kolik je dcerce 10? 12? je krásné že máte otevřený vztah, ale tuhle větu si opakuj jako mantru, až tvoje dcera bude chodit 5 kroků před tebou protože se bude stydět, 🙂 až budeš mít nemožný účes, barvu vlasů a nemožně se budeš oblékat 🙂 až převrátí oči pokaždé když řekneš svůj názor, až ti bude odmlouvat, negovat vše co řekneš 🙂 až se s tebou každý den pohádá o tom jestli je otorkem v vašem domě 🙂 až si vyholí půlku hlavy a tu druhou si obarví nazeleno, propíchne si uši, obočí i nosní dírku, navleče kožené boty až pod kolena 🙂 namaluje si silné černé linky a stane se zní emo, až bude chodit na party kde se bude kouřit a pít ale ty to vědět nebudeš, protože by si to stejně nepochopila........ etc tak to bude každý den, asi tak 5-6 let a protože ji vůbec ale vůbec nebudeš chápat, tak si pro tu antikoncepci dojde sama i bez tvého souhlasu, což od 15 může aspoň v česku.
@yanni ,ako vies, su sviatky, tak som si ich uzivala s rodinou. preto teraz som len tak namatkovo prebehla , co si mi pisala. 😉 myslim,ze pravo a strukturu sudov ci pravne aspekty vseobecne tu nebudeme rozoberat. ale aj ches do ip, ci vinom temate, bez prblemu si mozeme vymenit skusenosti z oblasti,kde posobime. ;-
ale tu mozeme podebatovat naprklad o nasich skusenostiach pravnymi prblemami spojenymi smanzelstmi zmiesanyho typu scudzim prvkom. preco nie? mozno to bude poucne pre niektore zeny, co su vydate za muza inej kultury
naprklad premiestnenie dietata do inej krajiny,ako je jeho obvykle miesto pobytu, ci dokonca unosy deti a pod.
len na margo toho, co je vdacna pravna praca je diskutabilne. 😉 niekto je super odbornik v tr. prave a ubezpecujem ta, ze aj dobre ohodnoteny, niekto v civilnom, niekto v obchodnom.a vsetky tieto oblasti mozu aj ´´dobre vynasat. zalezi,kto je aky odbornik, 😉 ja som si nemal dovod nikdy stazovat . 😎
a ako to myslis, zatrpknuta? ja som na rozdiel ood tvojich prispevkov/a to myslim len alen ako realnu pri/pomienku neplatiem do nich svoje sukromie. mna zaujima len pravna stranka veci. a to vidis ma u teba prekvapuje,, ze z tv tvojich pripsevkoch je stale viac osbneho. mas viac potrebu pisat o sebe a svojom sukromi. to prevnici z praxe zvycajne nerobia. naprklad/neber to v zlom, ma pre3kvapilo,ze tu davas fota deti tvojho manzela aj manzela/. ale je to tvoje rozhodnutie. to len na margo tej tvojej otazky a nespravnej interppretacie mojho konania.
ja takuto potrebu nemam. pozri si prispevky ktorehokolvek pravnika na nete, ze apisu len k meritu veci.
to znamena, ja som prakmaticka, pisem a zaujimam sa o temu, odpoved je a pragmaticke pisanie.
humor pouzivam v civilnom zivote s realnymi priatelmi. nie na nete v temach, co am zaujimaju len prfesne ci spolocensky.
to, co ty nezavas ´´zatrpknutost´´ je realne videnie sveta co sa tyka riesenie urcitej otazky a pomenovanie problemu ako takeho.
moje nezory na moslimov a ich kulturu som jasne vyjadrila a na zaklade realneho poznania nemam dovod rokmi na tom nic menit. 🙂
takze ja tu nepisem familiarne rozne veci osobne. .naco? na to mam realnych priatelov v realnom zivote. 😉 😎 tolko moja podpoved na tvoju otazku. 😉
inak, ta debata o tej inej kulture je stale to iste. zeny, co maju moslima sa snazia presvedcit, ze ten ich jej ´´iny´, tie , ktore maju skusenosti s tou mentalitou aj kulturou anie su zatazene subjektivnymi pocitmi a vztahmi k tym muzom, navec maju iny nazor.
krasny priklad ako nemoze fungovat vztah esuropanky a muza z inej kultury ainej mentality je prbez slovenky, co rezonuje prave na sk av mediach. jej muz ´´premiestnil´´ jej syna uz druhy krat z miesta jeho obvykleho pobytu. jej sa vyhraza smrtou
aprave toto je rovnaky scenar v takychto vztahoch. a velmi casty zial.
mentalita, iny nahlad na zivot nepusti. 😝
preto ja pisem , ze kazda europaqka si musi byt vedoma, ze ak si berie muza inej mentality, kultury, skor ci neskor narazia jej nazory, vychova a sposob zivota na ten jeho.
nepoznam jediny prpad/a to aj zminulosti este zbyvaleho ceskoslovenska spred 40 rokov/, zeby takyto zväzok bol uspesny. aj ked ten par zije mohe desatrocia spolu napriklad. vzdy co viem, sa musela ta zena prisobit
takze ak to tak europanky chcu, je to na nich. 😎
@eva8 evi, si rozvedena, mas deti v starostlivosti a vychove ty. tak je na tebe,aby si nedopustila zly vplyv otcva na ich vyvoj.ved to vies. ja ti drzim vzdy placem by si bola silna adeti vedela ochranit
ete ramadan tak, a na sk. 😕
akoze su formalne moslimovia? to ches ,aby stale nad nimi bola hrzba , ze im bude vnucovana ta ideologia islamu? viem,ze to je to posledne, co by si si pre ne zelala.
ano, zial uz vzdy bude az do ich dospelosti nad tebou visiet shrzba, ze z pomsty, urazenej jesitnosti otec ich odnime, ci im inak ublizi.aj ked ste rozvedeni.
inak, to je tiez aspekt, co by si mali zeny pred sobasom s muzom inej mentality a kultury uvedomit.
@alice107 ved si pozri webky pravnickych kancelarii, co tam casto maju o sukromi. A taktiez stranky sudov. Vselijkych akcii, ktore su verejne. Justicia, cely öffentlicher Dienst organizuje vselijake podujatia ci uz sportove, hudobne atd., najdes tam fotky a infosky nielen nas zamestnancov ale aj nasich rodinnych prislusnikov, ked sa jedna o rodinne akcie.
Na margo odbornik a dobre zaplatene. Ja som naschval poukazala na sudnictvo. Je to jedno aky odbornik si, sudca prejde za svoju karieru roznymi odeleniami, cize zaobera sa roznym pravo. Myslis, ze ked ostanes ako sudca naozaj 30-40 rokov u statu, ze sa cely tento cas budes zaoberat len strestym ci rodinnym? Na to zabudni. Toto plati o radovych pravnikov v Kanzlei. Viem o com hovorim, bola som aj na tej strane. Na sude mozes byt aky chces odbornik v tom ktorom prave, ale plat dostanes stale taky isty. A to aj vtedy, ked mas tolko roboty, ze
si ju musis nosit aj domov alebo za 8 hodin drehst nur Däumchen.
@ellise ale ved v poriadku kazdeho inac puberta chyta. ja som sa za svoju mamu nikdy nehanbila, par blbosti som porobila ale v zivote som si nedovolila k rodicom byt neslusna. nechodila som jak zmalovane vajce ja som skor bola hippi dlhe sukne, zvonaky, vytahne svetre, jedine co do teraz musim mat je maskara na riasy vlasy do cervena lebo cierne.
skusila som aj fajcit aj som si dala alkohol ale vsetko s mierou, taka normalka.....
nevidim hned vsetko tak cierne a ak aj nahodou moja dcera sa poberie touto cestou aku si napisla, stale bude moja dcera, ktoru budem lubit. a verim, ze moja vychova nebola na skodu. :P ved napisem o take 3 a viac rokov :D

@eva8 Ja som teraz na internete, lebo pisem seminarnu pracu,, takze som aj online, ale toto bola zasa narazka na mna, ci len tak ta to zrazu napadlo a len tak si to akoze spomenula? 😠