icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

maca_p
13. jún 2014

a nie je to jedno?
moslim neje bravcove, hindu zas hovädzie.
preco?
kazdopadne sa ludia vplyvom nejakej trapnej stravovacej demagogie ukracuju o dobre jedlo.
"hriech" (pre mna abstrakcia) nejde do ust, ale z ust 😉
@vevesh
@erjona

maca_p
13. jún 2014

@vevesh no ale teda fakt by sa mi nechcelo prechadzat pomedzi ozbrojencov...
dufam, ze nic take sa neprenesie sem... 😝

vevesh
13. jún 2014

@erjona tak to tych multi- kulti rozvodov asi nie je az tak vela, zeby ju tu uzivilo, ked presada na novu oblast..😎

vevesh
13. jún 2014

@maca_p ozbrojenci a tanky su tu uz od 2003...takze nic nove pod slnkom 😝 😝 😎

dalal
13. jún 2014

@slniecko77 zopakovat 3x co???? a neurazam len hodnotim len a len na zaklade tvojho prejavu.. to je rozdiel... prosim ta kde som ta urazila? len som napisala ze si xenofobna na zaklade textu ktory si tu publikovala....

vevesh
13. jún 2014

@maca_p ak ti niekto od malicka bude vstiepovat s uprimnym presvedcenim, ze je to hriech a nadovazok podkladat to vedeckymi studiami (u moslimov aj koranom), budes si to mysliet tiez....a nic ta nepresvedci o opaku 😎

dalal
13. jún 2014

@maca_p nevedomost nie je urazka prosim ta neber to osobne... to nebolo mierene proti tebe v zlom... len som chcela vysvetlit ulohu islamu a pravidelneho modlenia kedze o to viem z osobnej skusenosti v mojej blizkosti... jasne ze neodide z operacky... ale ked operacia skonci tak ide ked je volny... ako je to mozne ze tu v irsku plnom moslimov z celeho sveta kde zijem vyse 8 rokov, som sa ani jeden jediny krat nestretla s takym zmyslanim aly sa tu prepiera dennidenne? ako je to mozne ze malicky narod s historiou vystahovalectva aspon takou dlhou ako v irsku, nevie pochopit pohnutky pre ktore tito ludia opustaju svoje domovy a idu sem do europy? nie aby tu sirili islam alebo z podobnych dovodov ale preto lebo v ich krajinach zuri vojna, nemaju co zrat alebo dat decku do ust... alebo proste nemozu zit ako ludia...

dalal
13. jún 2014

@slniecko77 mozes mi konkretne ukazat kde sa tu spievali ody ??? a specialne ody na unoscov deti alebo radikalnych islamistov alebo kde tu zaznela chvala a podpora sarije??? uved mi jeden jediny prispevok a ja sa ti verejne ospravedlnim

ja tu vsetko pisem z osobnej skusenosti, a ak si si vsimla nie je to len chvala ale aj hana zlych vlastnosti a pod...

erjona
13. jún 2014

@maca_p Skaces z jednej temy do druhej,, ja ti poviem jeden priklad z vlastnej skusenosti, co sa tyka manipulovania skutocnosti mediami,,,neviem,ci si pamätas na liek tamiflue,, proti vtacej chripke, ktora bola sponzorovana Bushom,,, malo to byt na ochranu vojakom proti chemickym zbraniam, ked sli do vojny, kedze ziadne chemicke zbrane sa nenasli, potrebovali medzi ludmi vyvolat paniku vymyslenej chripky, davali vo velkom zabery, ze tato chripka prisla z Ciny,,, a reprezentovali to, tak, ze tam ludia padaju jak muchy nasledkom tejto nebezpecnej chripky,,, vsade od CNN, az po BBC a vsetky ostatne media prebrali tieto zabery a spravy o tom, aka je nebezpecna - bol natoceny zaber, ako vsetci cinania v metre chodia z maskami,,, nahoda chcela a prisla ku mne kamoska z Ciny, odkial bol tento zaber a volala odomna od skypu, kedze sme akurat videli tie spravy vyplasena domov a pytala sa, ako to je, kolko ludi poumieralo, ci aj ona nosi masku,, a vies co,,, nic nebolo,, ta bola prekvapena, co sa jej to pyta, ani o hromadnom umierani nepocula, ani masky nevidela nosit po metre, ci na ulici,,, toto bol extra natoceny zaber pre nas sprostuckych Europanov a spol,,, aby sme sa dali zaockovat, lebo tooolko je obeti,,, a od vtedy neverim tymto mediam, mam dokaz, ze klamu, prekrucaju a skutocnosti predstieraju tak, ako sa im to hodi,,, coo ty na to? Mam byt napriek tomu zaslepena?

aliza
13. jún 2014

@dalal nuz, preverit som si mohla, len zial, neprisla som do UK s milionmi na ucte, aby som si hned mohla kupit dom v lepsej stvrti.... a aj v tych lepsich stvrtiach su uz socialne domy...to je proste velkomesto, kde sa asocialne skupiny zamerne umiestnuju. A to sme nemali ako vediet....muz tu dostal pracu a tak sme prisli sem. Predtym sme si prenajimali byt v centre a tam bolo super, sami studenti a pracujuci, prevazne bieli....ale kupa je nieco ine, tam velmi nenavyberas, ked nemas potrebne peniaze 😒. Ja stvrtou prechadzam uz len v aute, ked deti veziem do skoly do inej stvrti a ked idem do obchodu, takze da sa to prezit 😀.

dalal
13. jún 2014

@aliza ja by som si teda dom nekupila pokial by som si stvrt nepreverila... a myslis si ze tieto asocialne stvrte su len moslimske? ze len tito ludia vyuzivaju benevolentny uk system.... a co nasi a rumunski cigani.... domaci asociali.... nigerijski ultra katolici ktori zvyknu mat kopu deti.... nemyslis si ze spolocnym menovatelom je chudoba a nie islam?

aliza
13. jún 2014

@erjona ved ano, keby tie zdroje pisali o moslimoch pozitivne, tak si ich urcite precitas a budes lajkovat a reagovat...a to je ten problem....ak sa ti to nehodi, tak to radsej ani citat nebudes, resp. to hned spochybnis

dalal
13. jún 2014

http://zpravy.idnes.cz/letadlova-lod-george-h-w...

len pre zaujimavost: ak si spravne spominam boje v iraku zacali ked tony blair a spol vyhlasili ze saddam ma zbrane hromadneho nicenia a musi byt zniceny... doteraz sa ziadne zbrane hromadneho nicenia nenasli.. a irak je v troskach... teraz uz nikto nezasiahne, nepomoze, ciel je splneny... aj vtedy bbc a cnn informovalo pravdivo ze?

aliza
13. jún 2014

@dalal no, mne je uplne jedno, co by si ty robila a co nie....ja som ja a v case, ked sme kupovali dom, som bola dokonca na SK. Mala som dieta, tuzila som po domove....stvrt bola vtedy celkom v pohode, pacilo sa nam tu, kym sem nezacali stahovat coraz viac asocialov a pristahovalcov....ale na prestahovani pracujeme.... a ano, su z velkej vacsiny moslimske a chudoba je tu preto, ze im je to jedno, su radi, ze maju vsetko zadarmo a ze nemusia vobec nic robit...maju o vsetko postarane a to im staci a to je problem, tento ich pristup.

dalal
13. jún 2014

@aliza mozem sa ta este spytat.... preco je tu na tejto stranke tolka miera utocenia? preco si myslis ze erjona, ja, alebo ktokolvek iny sa zastava resp podporuje nieco nespravne( napr unosy deti moslimami, sariju, radikalny islam) a podobne? preco je z vasej ( kolektivnej) strany potreba neustale sem prispievat linkami negativnymi a nikdy nikdy pozitivnymi.... ved erjona sa tu snazi vysvetlit ze zmiesane manzelstvo moze fungovat a v jej pripade naozaj funguje?

erjona
13. jún 2014

@aliza citala si co som napisala, keby som osobne nebola pri tom, ked kamoska volala so sestrou a neprekladala mi, co hovori, tak mozno aj ja som taka sprostucka ovecka a verim vsetkemu,,, ale neverim, klamu, podkladaju sa presne spravy, aby sa ludia manipulovali presne tak, ako to oni potebuju,,, a ani tebe neverim tvojim prehnanym tvrdeniam ako su vsetci sprosti, nikto nerobi, kazdi vyuziva socialny system statu, len akurat ten tvoj je z celej stvrte svetla vynimka, nemyslis, ze aj ty cielene zavadzas, aby si moslimov predvadzala v najhorsom svetle,,, poradim ti, predajte dom a sup na slovensko medzi bielych,,, taka budes stastna,,, nemusis zit medzi moslimami, za tu cenu si kupis v slusnej stvrti na slovensku dom a mas postarane,,,

dalal
13. jún 2014

@aliza no vidis a kdo sa tu vyjadruje v agresivnom duchu... len som spomenula svoj nazor a toto je tvoja odpoved...

slniecko77
13. jún 2014

@dalal takze ja som xenofobna?? 😀 ja nikoho nenazyvam "ciganmi" nuz pre seba mas zrejme iny meter 😅
Ja by som povedala, ze spolocnym menovatelom je netolerancia..a ta z britskej strany nehrozi. Chudoba, hm, zrejme nepoznas britsky socialny system...mnohokrat ludia na benefitoch maju vacsi prijem ako slusne pracujuci clovek na nekvalifikovanom ci menej kvalifikovanom poste..takze chudobu by som sem netahala, tu mali v ich domovskej krajine...ja o vidim skor na ich neprisposobivosti.

vevesh
13. jún 2014

@aliza ...ja sa len tak na okraj vyjadrim moj nazor (je to len nazor!!) - a preto som sa distancovala od temy..
tie clanky som si precitala a nesedia mi nejake veci (nie preto, lebo sa niekto negativne vyjadruje o moslimoch)...
ale vsetky media uvadzaju rovnaky popis (co nie je normalne, pretoze kazdy si chce nieco doplnit/byt originalny pri takych skandaloch) ,
media neuveritelne skresluju (a ten kto nevidi do zakulisia nema ani potuchy 😔 )
ked maju vlastne mosl. skoly po vyucovani, naco by to davali do normalnych skol (a bdw. v ziadnom state nedosadzuju na post ucitelov pristahovalcov., a uz duplom nie urciteho vierovyznania resp. povodu - a podla mena presne vies, cca. akym smerom to taha...)
ten spominany system na ohodnocovanie skol je podla mna neobjektivny - kedze nahlasovat moze kde kto co chce, je kontrolovany parlamentom a dotovany ktoviekym...
a v neposlednom rade ma gb urcite zaujmy na vychode a potrebuje, aby obyvatelstvo sa zaoberalo niecim inym, ako vlada robi..a co je lepsie ako vyvolavanie negativnej reputacie urcitej populacie pristahovalcov??

molnija1985
13. jún 2014

@dalal Hovoríš nezmysli a konšpiračné teórie. Samozrejme, že BBC a CNN tvrdí pravdu a nič viac len židovskú pravdu (sorry za môj nádych antisemitizmu, ale ruku na srdce, kto vlastní tieto "spravodajské" manipulačné televízie). Chudáci araby tí si toho od 20 storočia utrpeli až až, od intervencie ruských vojsk, cez podporu demokracie štvrtej ríše EÚ až po peacemakerov z ameriky.

Na druhej strane stále to nemení môj názor na vec, že životy medzi rozličnými rasami nemôžu viesť rovnakou cestou. A dobre, že si spomenula Irak, poznám jeden prípad araba žijúceho na slovensku, ktorý svoju ženu (slovensku) aj s deťmi vyhnal z domu keď bombardovali Irák. Paradoxom je, že celá jeho rodina bývala stovky Km od mesta ktoré podliehalo bombardovaniu. Proste arab!

erjona
13. jún 2014

@slniecko77 Vedies nejake statistiky, kolko moslimov je nezamestnanych pre GB?

dalal
13. jún 2014

@slniecko77
Cigáni (jednotné číslo Cigán alebo staršie Cigáň; o slove Cigáni pozri aj výklad v článku Rómovia) môže byť označenie niektorej alebo viacerých z nasledujúcich skupín:

Rómovia (len v niektorom zo širších významov, teda vrátane Sintiov a podobne)
kočovné skupiny (národy) v Európe (nazývané v slovenčine aj kočovníci, potulní, pocestní či bieli cigáni), najmä:
Jenišovia (Landfahrer)
Quinquiovia a Mercherovia
resande (rejsende)
Travellers (Tinkers)
gens du voyage
tzv. Morskí Cigáni
z pohľadu Rómov: degeši (t.j. tí členovia rómskeho etnika, ktorí im robia hanbu svojim správaním a konaním) [

nejde o to ako ich volam ale ako o nich pisem.... odsudzujem tych ktori nic nerobia, devastuju, a zneuzivaju socialny system.... rovnako ako moslimov ktori robia to iste.... ale tych ciganov ktori su slusni pracuju a ziju ako ini respektujem a mam k nim slusny vztah... tak ako k moslimom... kedze sa stykam s ludmi vzdelanymi tak tychto ci su cigani alebo moslimovia respektujem.... to je ten rozdiel chapes? nehadzem ludi do jedneho vreca na zaklade farby koze, nabozenstva al rasy...

ps este si mi neukazala tie ody...

slniecko77
13. jún 2014

@vevesh prepac, ale nejak som nepochopila tvoj prispevok..aj ked teda nebol adresovany mne..
OFSTED je neobjektivny? Cudzinci nie su ucitelmi? Vsetky media davaju rovnaky popis? Uf, predpokladam, ze nezijes v UK, toto len predpokladas, cize si myslis, alebo to mas overene? 😅 ja poznam cudzincov ucitelov a asistentov ucitela, OFSTED je statna inspekcia...a clanky nasich medii su prebrate z BBC. Je az komicke ako rano citas BBC a neskor v Sme 😉

erjona
13. jún 2014

@molnija1985 S prvou castou suhlasim,, s druhou nie celkom, ja mam 14 rocne manzelstvo - 2 deti a veru nemame problem kvoli inej kulture,,, 😉 Vsetko zavisi od ludi, nie nabozenstva...

dalal
13. jún 2014

@molnija1985 konkretne ake nezmysli?

aliza
13. jún 2014

@erjona no never, to je tvoj problem....prid sem zit a pochopis, takto len tlachas do vetra, zial a zavadzas, kedze si nikde nebola, nic nezazila, ale vsetko najlepsie vies. nevies, ako funguje socialny system v UK, nevies, kolko je tu ludi na benefitoch, nevies, ako taka stvrt vyzera, v zivote si sa po nej nepresla, nevies, ako vyzera skola v takejto stvrti, neucila si na takej skole, tak o com tu furt vypisujes? si myslis,z e ja zijem v jaskyni, ci co? ze toto je len moj nazor, co tu pisem? poznam indov, ktori neznasanlivo hovoria o moslimoch, najma pakistancoch, dokonca samotni moslimovia z inych krajin nadavaju na pakistancov....to su aj oni islamofobni? ja zijem v uplne inom svete ako ty....v rakusku ma muz bratov, takze viem priblizne porovnat

dalal
13. jún 2014

@molnija1985
http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/j...

zaujimavy clanok v guardian... jeden z tych lepsich uk periodik z hladiska objektivity...

vsetko co hovorim su fakty.... vsetko ma dve strany mince.... a ty ked tvrdis ze rasy sa nemaju miesat? aky je rozdiel medzi tymto a ucenim fasizmu?

erjona
13. jún 2014

@slniecko77 Ved prave,,, od jednej mocnosti idu spravy a ostatni ju preberaju ako ovecky a prezentuju celej EU a Co rovnake hlody, co sa im hodi, prave si to napisala a ze nemame objektivitu v novinach, no neviem, ci to je az take komicke,,, 😝

dalal
13. jún 2014

@aliza lenze nenadavaju na nich lebo su moslimi ale preto ze su lenivi/ neprisposobivi a pod.... nemiesaju nabozenstvo s osobnimi vlastnostami jednotlivcov...

slniecko77
13. jún 2014

@dalal obe s erjonou tu pisete ody na moslimov ako celok, este prednedavnom si ma sla ukrizovat za to, ze som si "dovolila" pisat o niektorych moslimoch, ze su lenivi..pisete o moslimoch ako celku, cize aj o radikaloch. Ja so slusnymi Romami, moslimami, hinduistami, katolikmi, azijcanmi, v skratke inymi rasami a nabozenstvami nemam najmensi problem..pokial neobmedzuju moje prava. Nesnaz sa ma vmanipulovat do niecoho co ja nie som a nechcem!
Ty si sa stale nevyjadrila, ci je koser sa nanominovat niekomu cudziemu do kancla (kde ma mimochodom aj osobne veci) a modlit sa mu tam a obmedzovat ho tym padom..a nezabudni mi vyhodit na oci, ze to neviem prezut ked to spominam uz nie na 15 stranach, ale uz na 20 😀 😀 😀 odpovedas na co ti vyhovuje a davas "mudre" rady typu, ja by som sa nestahovala do stvrte, ktoru nepoznam, miesto toho, aby si napisala, ze je OK alebo nie je, ze sa moslimovia spravaju ako sa spravaju v niektorych stvrtiach. Ale zrejme by ti vyhovovalo keby aliza nevidela to co vidi...keby zili v slusnej stvrti zrejme by nevidela toho az tolko..aj v tomto pripade reagujes uplne na nieco ine, len aby si niekoho blaimovala... 😝