icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
13. jún 2014

@aliza Ja som mala brata v GB,,, a zil v stvrti poliakov,,, no tiez nebol nadseny,,,, a tiez ich vyuzivalo system ako sa len dalo ..benefity z kazdej strany,,, takze GB nema tento problem, len zo strany moslimov a ty prehanas, nechapem tvoju nenavist az prehnanu a srsi to z teba,,, globalizujes a len jediny tvoj muz je pracovity a vzedelany moslim, ako to? Preco neni ako ostatni?

vevesh
13. jún 2014

@slniecko77 poviem, preco si to MYSLIM... v GB som este nebola, ale mam to vystudovane, videla som zblizka ako funguju urcite medzinarodne institucie ako velmi malo... takze nie som az tak od voza.. (a prave preto to myslim..)
OFSTED - ano je to inspekcia, kt. preveruje a potom vydava spravy...podnet moze podat ktoklvek ohladom cohokolkvek...problem vidim v tom, ze spravy sa ukladaju parlamentu a je volne dotovany - cize sam si musi zhanat financne prostriedky od kohokolvek (a ten ktokolvek moze mat urcite poziadavky na vyhovenie...vsak v politike ruka ruku myje...) a financne prostriedky nebude hladat u plebsu... 😎
cudzinci su ucitelmi...ale urcite ich nezoskupia tak, ze napr. zo 60 ucitelov bude 40 moslimov, 10 vychodoeu, 5 nemci a riaditela a zastupca anglicania (v spravach totiz hovorili o tom, ze pracovali nejakym dosadzovacim postupom na tom, aby drviva vacsina bola moslimska a aby mohli prevziat nejake tezy- tu je este jedna otazka, nikto v mediach tie tezy nedefinoval (akoze co chceli...)
a ano...media davaju jeden a ten isty clanok do obehu (kt. najdes neskor prelozeny aj na strankach v sk a lebo cz - konkretne v kt. zalezi ku ktorej politickej orietnacii danne media inklinuju,,,) 😉

slniecko77
13. jún 2014

@erjona kto ma trosku rozumu vie, ze pravda je niekde uprostred 😉
Ale tieto konkretne spravy nie su predpokladom, ako napr. chemicke zbrane v Iraku, v tych skolach boli dokazane pochybenia..

erjona
13. jún 2014

@slniecko77 Cize ak som spravne pochopila, pravdu si posuvame od stredu do prava, na pravdu, alebo do lava na klamstvo, podla toho ako sa nam to presne hodi,, to panika s chripkou bolo tiez ciste klamstvo,,,

dalal
13. jún 2014

@slniecko77 ja som ti napisala uz davno... mozno by si sa tam mala vratit a precitat.... povedala som ze je to nespravne a dokonca som prislusneho cloveka nazvala hlupakom alebo pod ( nizke iq uz sa presne nepamatam).. ak to bolo tak ze sa vrutil do kancelarie bez opytania.... lenze som ti aj napysala svoj nazor na pozadie ( pravdepodobne nie je k dispozicii miestnost na modlenie- oops to sa ti asi nebude pacit)... a tiez som napisala ze byt na mieste tvojho mm by som sa proti tomuto vniknutiu ohrasila..slusne by som mu vysvetlila ze pracujem a neprajem si byt vyrusovana...
prosim precitaj si to dozadu a uvidis odpoved...
ale ty si mi nenapisala konkretne ake ody piseme?

slniecko77
13. jún 2014

@vevesh aby sme sa spravne chapali..v UK sa nevyberaju na posty podla rasy ci vierovyznania, ale podla toho ci splnaju urcite kriteria. Ak som spravne pochopila, tie skoly su Akademie, cize su kontrolovane statom, ale financne zdroje ziskavaju rozne, cize aj zo sukromnych zdrojov - mozme sa len domnievat ito boli sponzori 😉
V UK nie su presne tezy, proste deti v urcitom veku musia nieco vediet, uz je na jednotluvych skolach aky zvolia postup. Prosim ak sa mylim opravte ma..tie co pracujete vvUK skolstve, alebo poznate system lepsie ako ja.

aliza
13. jún 2014

@vevesh vies, ako funguju skoly v moslimskych krajinach? tak asi tak nejak chcu moslimovia, aby to vyzeralo aj tu, cize chlapci a dievcata osobitne, ziadna telesna, ziadna hudobna a vytvarna, ucitelky zahalene moslimky, len halal jedlo a samozrejme islamsky etos, cize vstepovanie islamskej ideologie aj pocas vyucovania. a vies, preco to chcu? aby deti nezazivali zapadnu kulturu lebo potom je tazko udrzat islam. je rozdiel dieta-moslim narodene v europe a narodene v moslimskej krajine. napriklad tu davaju dievcatkam satky uz pomaly od skolky lebo sa boja, ze neskor ich budu odmietat, kedze vidia v okoli nezahalene dievcata.....a to je problem, ze tu deti maju volbu, vidia slobodu naokolo, ale oni tu volbu nemaju.... zazila som moslimske deti v skole a na nastenke oznam, co vsetko nemozu robit,: nemohli spievat, nemohli hrat na hudobny nastroj, nemohli kreslit zvieratka a postavicky...a pod. V stvrtiach, kde sa spominane skoly nachadzaju, su prevazne moslimovia, takze sa ani necudujem,z e sa to tam zradikalizovalo, najma, ak rodicia takto vychovavaju deti a suhlasia s takymto postupom.
K tym ucitelkam, ucitelka narodena pakistanskym pristahovalcom je co? hovori ich jazyk, dodrzuje ich zvyky, ale hovori aj po anglicky a ma vzdelanie, tak preco by nemohla ucit? ja poznam vela takychto, co bud ucia alebo robia asistentky....aj so satkou na hlave.a poznam aj slovenku ucitelku a nie jednu.

dalal
13. jún 2014

@slniecko77 a este kde som ta isla ukrizovat zato ze si povedala ze niektori moslimi su lenivi? ved to je pravda a keby si citala moje prispevky tak by si opakovane nasla rovnake vyjadrenie... predovsetkym z krajin ako Sudan al Pakistan... ale zasa nie vsetci unoformne... su aj pakistanci ktori makaju ako fretky...

jedine na co som trochu alergicka su vyjadrenia typu vsetci moslimovia su odpad... zmiesane manzelstva nemozu fungovat... deti z tychto manzelstiev su chudaci a pod.

slniecko77
13. jún 2014

@dalal opat robis unahlene zavery, ale co sa vobec cudujem 😅 rada vkladas do ust niekomu inemu tvoje predpoklady?
Pre mna za mna nech si ma miestnost na modlenie, ako mi nevadi kaplnka tak mi nebude vadit miestnost na modlenie pre moslima..ale to uz sa ti nehodi do tvojej predstavy o mne 😀
Zovseobecnujete obe dve, aki su vsetci idealni a nikto nic zle nerobi, hlavne erjone neprislo divne, ze niekto okupuje kolegovi kancel za ucelom modlenia nie prace...nevie priznat, ze niektore veci nie su koser, ako aj tie o tych skolach..

slniecko77
13. jún 2014

@dalal fakt sa mi to nechce hladat...ja som nikdy a nikde nenapisala, ze vsetci moslimovia su odpad, ze zmiesane manzelstva nefunguju...chce to len toleranciu na oboch stranach.

vevesh
13. jún 2014

@slniecko77 lenze ja som nepisala o akademiach a ich fungovani... ale o cinnnosti a pozadi ofstedu..zistili pochybenie vo vedeni skoly (ake? nedodrzali bezpecnostne predpisy. hygienicke normy, stravovacie poziadavky..???na toto som zatial nenasla odpoved..)
- a to OFSTED ako organizacia-inspekcia si sama musi pozhanat financie na fungovanie...- cize tam moze byt velmi jednoducho nieco za nieco...
a samozrejme, ze sa dosadzuje HLAVNE podla odbornosti...ale vsetky zapadne staty si davaju pozor, aby hlavne v skolstve, prave a ozbrojenych zlozkach ich cudzinci "neprevysili"...a vacsinu moslimov spoznas podla priezviska, na to nepotrebujes papiere o vierovyznani... 😎

slniecko77
13. jún 2014

@erjona uf, mam pocit, ze si to opst otacas ako ti to vyhovuje..co sa tyka hladania pravdy...
Co sa tyka vtacej chripky, aj WHO bola "obvinena" z prehanania..ale konkretne k sprave o ktorej pises ty sa neviem vyjadrit..

dalal
13. jún 2014

@slniecko77 lenze moja predstava vznika na zaklade tvojich prispevkov...
co si mam mysliet o niekom kto napise :
Vies, len Birmigham je jedine mesto v UK kde uz viac moslimov ako anglicanov ci inych nabozenstiev..smutne a stradidelne...brrrr.

ze by suhlasila s osobitnou miestnostou? no vidis stale som sa nedockala ani jednej ody... btw erjona ani nikto iny neschvoval to co sa tam v tych skolach dialo... erjona preto ze to vobec necitala a ostatni lebo zjavne sa tam dialo nieco co sam tam diat nemalo... kde sme pisali ze sme to schvalovali?

prosim ta precitaj si niektore moje prispevky a uvidis ze vobec v nich nie su ody... ani nemozu byt... len ta poprosim nezovseobecnujme.... nie je to spravne

aliza
13. jún 2014

@vevesh ofsted sa nerobi na zaklade nahlasenia, ak skola mala dobry report, tak myslim nemusi prist kontrola najblizsich par rokov (myslim 5?), ale ak ide o problemove skoly, tak tam chodi pravidelne kontrolovat, ci doslo k naprave. Toto sa tyka najma statnych skol, ale su aj tzv, akademie a tie nie su cisto statne, tam si mozu o urcitych veciach rozhodovat sami:
Academies are state-funded and non-fee charging, but have greater autonomy, such as not having to follow the national curriculum.
takze ano, mohli si dokonca upravit studijny plan.

vevesh
13. jún 2014

@aliza ja viem ako funguju skoly v iraku...ale tam mas normalne telesnu, hudobnu, satky nosia deti podla rodinnej tradicie (cize je to miesane..)...jediny rozdiel oproti nasim skolam je, ze su rozdeleni a maju hodinu koranu raz tyzdenne sa mi zda (asi tak ako etika alebo nabozensvo v inych krajinach..)... 😉
v nemecku nemaju tiez vobec problem so skolami, a ani ich nenapadaju take myslienkz, ze odstranit nejake predmety alebo rozdelenie skol, nedajboze satka... (jediny problem co bol, bolo ze jednej babe vadil kriz v triede, kedze bola v bavorsku...) 😎
a k tym ucitelkam...to je take haaaklive..oni to beru, ze je anglicanka, ked ma britsky pas...ale dobre si obzru aj pozadie (i ked taketo info na verejnost nejde..) - ako som hore pisala, oni si urcite oblasti veeeelmi "strazia"...

erjona
13. jún 2014

@slniecko77 Ved sa ani nemusis,,, to je len konkretny priklad, ktory dal mne osobnu skusenost a spomenula som ho, aby si videla, ze aj takto sa da tocit faktami ,,, bolo nam to potvrdene, priamo z toho mesta, odkial pochadzali zabery, kde akoze vycina nebezpecna chripka 😉

aliza
13. jún 2014

@erjona lebo zije so mnou 😎

dalal
13. jún 2014

@aliza btw rozdelene triedy na chalanov a baby su bezne aj v irsku.... chcu to same decka lebo sa nemozu sustredit na pritomnost druheho pohlavia... cize nie je to specificke pre islam... a ta hudibna a vytvarna je pravda pre strikne islamske skoly napr aj v saudi.... je to hrozne kam dovedie nabozenstvo privedene do extremu!

vevesh
13. jún 2014

@aliza ja viem...stale hovorim, ze ja NEHOVORIM O SKOLACH....mas pravdu, co si napisla, ALE upravene osnovy musi niekto schvalit...
a podnet na ofsted mozes podat kedykolkvek a anonymne na vykon inspekcie aj mimo urcenych intervalov...musi si sam zhanat dotacie, a odkial ma dotacie sa spoveda IBA premierovi...a tu je problem..pretoze ofsted nie je az taky nezaujaty ako sa tvari...

slniecko77
13. jún 2014

@vevesh OFSTED je statna institucia, nemyslim, ze je financovana zo sukromnych zdrojov...mozem vediet odkial mas tuto info?
Tieto veci sa diali ja Akademiach...najjednoduchsie by bolo si najst jedntlive skoly a precitat si Ofsted hodnotenia..clanok bol pisany dost zbezne, boli spominane nevyhovujuce tezy, ze deti ucili nevhodne veci typu..biele zeny su stetky, ci neco podobne atd. Vsak si zrejme citala tie clanky..
@dalal uz som ti to raz vysvetlila, nebudem sa opakovat..mne je jedno ci bude mat modlitebnu miestnost alebo nie, preco sa ma stale snazis spochybnovat? Ody som ti uz tiez vysvetlila...snazis sa chytat za slovicka, no na mna to neplati..co ti nevyhovuje na to neodpovedas..

aliza
13. jún 2014

@vevesh podnet ano, ale oni chodia aj bez toho, okrem sukromnych skol

aliza
14. jún 2014

@dalal aj tu su skoly rozdelene, ale az secondary schools, nie primary. jednu cisto dievcensku primary poznam, ale ta je sukromna, statne podla mna nie su.

dalal
14. jún 2014

@slniecko77 povedz na co neodpovedam... idpovedala som na vsetko co si sa pytala... dokonca viackrat ( moslim v kancelarii)... zato ty si mi nenapisala ani jeden priklad tej ody ktoru spievam na moslimov... fakt by som ju chcela vidiet kedze si to niekolko krat zopakoval... tak stojis si za slovom alebo nie?

dalal
14. jún 2014

@aliza tu je vacsina statnych primary aj sec separatnych... snubenec mojej sestry ir chodil do chlapcenskej a bol zhrozeny ked zistil ze nase boli spojene... iny kraj iny mrav...

slniecko77
14. jún 2014

@aliza Ofsted kontroluje aj sukromne skoly, nie? Teda ja som videla ich hodnotenia aj pre sukromne skoly..ale mozno sa mylim..

aliza
14. jún 2014

@dalal tak irsko je najma striktne katolicke, nie? cize mozno preto

slniecko77
14. jún 2014

@dalal aj alize ked si ju skritizovala, ze ziju v zlej stvrti, miesto toho, aby si uznala, ze to co sa deje nie je spravne..v tych moslimskych stvrtiach.
A aj ja som musela urgovat tvoju odpoved kedze si stale pisala o niecom inom..
Ale mna uz naozaj nebavi ti dookola nieco vysvetlovat a obhajovat sama seba..

vevesh
14. jún 2014

@slniecko77 teraz som este raz pozrela na stranku....tak je hradena parlamentom a zodpoveda sa parlamentu...(predtym som to preletela a bolo tam pisane o sukromnych financnych zdrojoch- preto som ich spominala...)...ale tato info ma este viac demotivovala, pretoze viem ako su urcite veci v politike jednoducho manipulovatelne...☹

slniecko77
14. jún 2014

@aliza presne to ma napadlo...a opat je v tom nabozenstvo 😉

aliza
14. jún 2014

@slniecko77 deti mam v sukromke, ale ofsted som nenasla, iba pre early years, cize skolku. Hladala som aj ine sukromky v nasom okoli a tiez som ofsted nenasla. Myslim, ze oni maju ine kontroly, nie priamo ofsted.