icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

natas4
20. okt 2013

@erjona v dvoch predoslych temach, si pisala, ze koncis a nebudes prispievat...vedela som, ze je to docasne, strasne ta svrbeli prsty, si nabudena, zas tu davas tie siahodlhe citacie, ktore sa nikomu nechcu citat...nabuduce hod len odkaz na stranku, nebude to tu take zamorene a kto chce , tak si precita

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
20. okt 2013

@erjona v Saudi ti co drzia statnu moc Al Saud rodina su poniektori ateisti.Princ Nawaf sa vysmieval putnikom do Mekky ze su to hlupac,iNiekto nahral jeho reci na mobil v jeho diwanii a podsunul to islamskym klerikom,bol zavrazdeny.V Saudi je 100 % zakonodarstvo ktore vychadza z islamu,teda cisty islam v praxi.Kto nebol v Saudi nepozna pravy islam.Ja som tam bola viac krat(nie v Mekke) v Rijade,Dhahrane,Taife,Dammame tam som sa ako zena citila tak malicka a zbytocna ako hribik v lese cakajuci ze do neho niekto kopne 😢 vLadnuca rodina by chcela zmeny ale klerici im to nedovolia

erjona
20. okt 2013

Ok dievcence, idem nieco navarit, no a potom sa musim ucit - za 3 tyzdne ma caka tazka skuska z manazmentu, dufam, ze ste pochopili, co som chcela povedat mojimi prispevkami - ja si neobranuje tych, ktori konaju jak zvery, ale tych, ktori konaju v sulade s koranom. Pekny den 😀

erjona
20. okt 2013

@natas4 Co sa ti nepaci? Ze tu zazneje aj nieco pozitivne. Ano, nechcela som prispievat, ale som si to rozmyslela, tak ako aj ty, pamätas?

erjona
20. okt 2013

@kuwait Este raz - ja si uvedomujem postavenie zeny v saudskej arabii a vobec to nepopieram. Tiez to nepovazujem za spravne, ale aj tak som nazoru, ze ide o zle ponimanie koranu - vysvetlenie podla sarie...

vevesh
20. okt 2013

@alice107 mas pravdu, statnu prislusnost maju kurdi inu, lebi si NEMOZU mat vlastnu, cize kurdsku...maju totiz smolu, ze ich uzemie lezi na najvacsich zasobiskach ropy ci uz z irackej alebo tureckej strany. iransky a syrsky kurdi nemaju problem s ich statnou prislusnostou, kedze ich tie staty nechavaju zit si "svoj" zivot.
s arabmi nemaju absolutne nic spolocne..je to uplne ina kultura, mentalita..to neviem kde si zobrala..jazykovo su najblizsi farsi, cize perzstine, kulturne tak isto, ale su iny, pretoze maju ine zvyky, hovorim iba comu sa podobaju... nabozenstvo, tak povodne vyznavali nabozenstvo"slnka", neskor vacsina uzemia bola islamizovana.., takze v sucastnosti prevyssuje toto nabozentvo, i ked miestami este existuju skupiny, ktore vyznavaju povodne...
a co sa tyka demagogie....ja som vystudovana jazykovedkyna a kulturologicka...takze viem brat veci s nadhladom a nie s vopred naprogramovano nenavistou(v tom sa u teba prejavuje urcity osvojeny postoj z nemecka), veci totiz to nie su iba biele alebo cierne, maju mnoho odtienov sivej... 😉

natas4
20. okt 2013

@erjona ja nemam nic proti tvojmu prispievaniu, len sem nedavaj tie siahodlhe pasaze, ktore aj tak nik necita...ja som nikde nepisala, ze koncim s prispievanim do tychto tem

aliza
20. okt 2013

@erjona ja by som ti odporucila menej citat rozne preklady koranu 😀 ....to, co sa tam pise, neodraza skutocnost! nechapes? ja som tiez volakedysi citala taketo slovenske korany a myslela som si, ze lepsieho a mierumilovnejsieho nabozenstva ako islam niet 🤐 .....ale naco mi je teoria, ked prax je ina? dolezite je, ako tu vieru zijem, nie, co je napisane. A zial, vacsina Moslimov zije podla vlastnych zakonov, vlastneho prekladu koranu, podla tradicii, zvykov... Oni si sami zhyzdili vlastnu vieru. Nemozes porovnavat moslimov, ktori sa narodili v europe, ktori nezili vo svojej komunite a nepraktizovali islam. takito budu vzdy ini, lepsi, liberalnejsi, atd., ale to neznamena, ze su vynimkami, nie su, oni len nevyrastali v tradicnej islamskej spolocnosti a preto nemaju vymyte mozgy. Ako som pisala, byvame v moslimskej stvrti, kde prichadzaju ludia priamo z original moslimskych krajin a ver mi, to, co ty pises, je sci-fi! fakt, prid sem a pochopis.

kuwait
20. okt 2013

@erjona lenze Koran vychadza a pochadza zo Saudskej arabie,nie z EU,teda prekruteny vyklad je ten co mas v roznych jazykoch pohadzany na internete.To co robia v Saudi je prava implementacia koranu ak by tam mali nejake woodoo korany tak by im tam miliony putnikov nesli kazdy rok,idu za zdrojom viery.

erjona
20. okt 2013

@demo Kazdi si vie zobrat s clankov nieco pozitivne a kto nechce, tak pozitivne nic nebude vidiet, ako napriklad ty 😉 Su moslimovia, ktori rozmyslaju aj inak a to si treba uvedomit a nie pripustat len negativa a pozitiva hrabat pekne pod kobercek, o to tu ide, nie?

vevesh
20. okt 2013

@erjona @kuwait baby vy tu trochu rozoberate aj rozdiel medzi shiitmi a sunnitmi...pre ostatnych..aj v ramci islamu su rozdiely...

erjona
20. okt 2013

@kuwait Saria, je vysvetlenie koranu, nie koran - ci je to spravne, o tom sa da len diskutovat....

erjona
20. okt 2013

@vevesh Presne tak, ved toto sa snazim vysvetlit - ponatie koranu, kto ho ako bere je velky rozdiel,,,

kuwait
20. okt 2013

@vevesh to co tu dava erjona je sunny islam a ja tiez

kuwait
20. okt 2013

@erjona sharia je pravny zakon nieco ako zlocin a trest a manzelske a rodinne pravo,nie vyklad koranu sameho erjona tvoj muz je k tebe dobry nie preto ze je moslim ale preto ze je to dobry clovek povahovo

erjona
20. okt 2013

@natas4 Ak sa ti nechce citat, tak necitaj, ja ta nenutim do toho... Bojis sa, ze by si si spravila iny nazor ako mas, keby tam hodim link, tak by sa tu na to nik ani nepozrel a dookola by sa tu tvrdilo ake zvery su vsetci moslimovia... 😉

erjona
20. okt 2013

@kuwait Ano - to nie je koran! A to je velky rozdiel - pravny zakon zo zle odvodenych versov z islamu... 😉

vevesh
20. okt 2013

@kuwait to je sice pravda..ale ked sa radis tym, co povedia v mekke, tak je to shiitsky smer...irak, iran a bahrain maju sunny..preto tam beru zeny "lepsie"

kuwait
20. okt 2013

@vevesh COOOOOOOOOOO???Mekka shiiti???? MEKKA SU SUNNA.Shiiti su v IRANE ,scasti Iraku a Bahraijne.SAudska je predominantne SUNNA! UPLNY OPAK PISES ! V Bahrajne ma skoro kazdy bahrajnec 2-3 zeny to nema ani kuwaitsky emir a Saudi tiez nie vsetci,v Bahrajne je to pre zeny zle,chudobni su a k tomu ma vela zien,podobne ako v Emiratoch

aliza
20. okt 2013

@vevesh presne tak, sunna je mekka! shiti su iran, irak a pod.

natas4
20. okt 2013

@erjona no si ma pobavila 😉 nacitaneho mam dost,citam stale, kniha je moj najlepsi priatel 😵 o moj nazor sa nemusis obavat...zase prekrucas, nik tu netvrdi, ze vsetci moslimovia su zvery...krasne ti to napisala vyssie Aliza

kuwait
20. okt 2013

@erjona ty nevies co je sharia a co Koran,koran je jedno sharia druhe.V Kuwaite su vsetci moslimi ale zakon sharie (pravny tu nieje )ale svetsky taky ako hocikde v EU !Nie kazda moslimska krajina ma zakon sharie.Teraz ho ma len Iran,Saudska a africke staty niektore

erjona
20. okt 2013

@natas4 Jaj pardon, to bola @demo - sorry, pamätala som si, ze to niekto napisa, uz viem preco som si mylsela, ze si to bola ty, lebo to bola komunikacia medzi vami dvoma 🙂
demo @fra nie ja sa sem nechcem presuvat, potrebujem pracovat, kym decko spi a nie tu prispievat do nikam neveducich debat. prosim vsetkych svatych, aby mi dali dost sily odolat ...

erjona
20. okt 2013

@kuwait Ja viem co je to saria, inak by som to sem nepisala - som zopakovala, len tvoje slova. Ano a pouzivaju poprekrucane pasaze z koranu, aby zenu ponizovali...

kuwait
20. okt 2013

Idem ja radsej do mesta nieco nakupit lebo ked nenavarim tak ma ten moj vysibe palickou 😀 😀 😀 😀 alebo ja jeho 😉

erjona
20. okt 2013

@natas4 No z vasich prispevkov je citit uplne nieco ine - Aliza ma pravdu, lebo pozna inu komunitu moslimov? A je to negativne, tak samozrejme musi mat podla teba pravdu. Ja ju nemam, lebo pisem pozitivne. Zaujimavy pohlad mas na problematiku.

natas4
20. okt 2013

@erjona komunikacia medzi mnou a demo? No mas to nejak popletene 😉

erjona
20. okt 2013

@kuwait 😀

kuwait
20. okt 2013

@erjona poprekrucane pasaze z koranu v sharii???Poprekrucane pasaze tu linkujes ty.Sharia je subor pravnych predpisov podla ktorych sa riadia pravne institucie v niektorych moslimskych krajinach,shariou sa zaoberaju isla,mski pravnici a normalne si v nej clovek len tak necita zo zabavy