Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ellise dneska po nocnej som pospavala a pocuvala internetove ceske radio Povidka... poznas ho? davaju na nom 24 hod poviedky a rozne citanie na pokracovanie... a akurat davali hru od Karla Maya... toho co napisal Winnetoua.... a bolo to z arabskeho prostredia ... dej som celkom nepostrehla lebo sombola unavena ako pes len tu zrazu som zacula nieco v tom zmysle ze : neposudzuj cloveka na zaklade farby koze... dobri priatelia mozu byt roznych vyznani a narodov... a naopak tvoj brat z jedneho stanu ta moze zapredat... tak som si spomenula na Teba... myslis ze dnes by Karl May mal rovnaky nazor alebo zijuc v DE by bol proti imigracii a pod? ja veru neviem...
@dalal víš, papír snese všechno, to máš jako s filmem, napsat nebo natočit něco krásného je fajn, ale střet s realitou je jiný.
Nebo si myslíš že všechny prostitutky se stali lepšími na základě filmu Pretty Woman?
Navíc Karl May v Americe nebyl, takže to co psal byla jen čirá fantazie.A nevím co by si myslel dnes, ani nevím co bych si myslela tehdy já, vzhledem k tomu že v té době migrace vlastně neexistovala a jediné co znali z arbského světa bylo koření a orintální koberce a látky.
@ellise v tom mas pravdu... na druhej strane ked sedavame s kamosmi z roznych krajin... kazdy donesie ine jedlo... rozpravaju ako sa zije inde.... neboli bu sme ochudobneni o toto ak by sme chceli zaviedt nejaky sposob separacie/ zakazu volneho pohybu... zakazu vztahov medzi roznymi etnikami a podobne? jasne ze imigracia prinasa aj mnoho problemov krd sa ludia nechcu adaptovat na zmenu... zatoben nas vsak obohacuje... mozno ak by sa sprisnili tresty pre tych neprisposobivych a respektovali ti druhi...
zuzitko74, rozdiely medzi ludmi mozu navzajom obohacovat. anom suhlasim.ale musi to byt rozdiel pozitivny. nie napriklad agresivita , nerespektovanie hostovskej kultury, a podobne
a ver mi, ze tie juzanske crty, ako tu v de media nazyvaju arabov, balkancov apod . su zvycajne agresivne, ak ide o debatu ci aj v beznom zivote. oni maju omnoho temperamentnejsie reakcie ako europania . a to prnasda len problemy vo vzajomnom spoloziti. ako taka neprmerana reakcia moze obohatit toho druheho? 😕 anaopak, ´ prslisnyci ´´juznych crt´´ nechapu racionalne reakcie europanov.
a o to presne ide.
mentality tychto rozdielnych etnik su take velke, ze nie je dobre ich miesat.
abasta, demo, je zbytocne/uz som to viackrat pisala/ debatovat areagovat na niky ako erjona a ine, ktore do debaty zanasaju agresivitu a nekulturnost.
a uz vobec netreba reagovat na ich nezmyselne hladanie ´´nepriatela´v podobe nejakych zdvojenych nickov 😀
kludsne i napis svoju mineku ana adesivitu nereguj. nech si pisu do prazdna. .
proste treba ignorovat a necitat, co pisu. ved niet o co stat.
ja to prri niektorych robim uz dlhsu dobu. pisatelka erjona na v tejto aj podobnej inej teme bombarduje svojimi prispevkami, ktore ja necitam. ;- prestala som vtedy, ked som zistila, ze je pre mna nevyhovujuci partner do debaty pre svoju agresivitu .
ak sa sam nevie spamätat, ze tym zosmiesnuje len samu seba, niet jej pomoci.
ja mam zaujem na debate na urovni.aj ked sa nezhodneme pripadne s niekym, kto pise kultivovane, nie je to problem. taka uz debata je.
obraciam sa touto cestou na admina, aby upozornil pisatelky erjona a ine, ktore ma obtazuju nespocetnymi prispevkami, hoci na ne reregujem, ze je cas prestat. pretoze ma obtazuje to uz aj odstranovat z upozorneni. robim to touto cestou, pretoze je toho uz tak vela u pisatelky erjona, ze by mi trvalo dlho upozornovat vas na kazdy jej prispevok mne. dakujem za pochopenie 🙂
Henryk Sienkiewicz: Púšťou a pralesom. Pravdivý príbeh detí jedného z riaditeľov a inžiniera Spoločnosti Suezského prieplavu odohrávaný v tom prostredí (i okolie Nílu) - obdobie myslím prelom 19.-20. storočia. Pekná knižka, možno ju poznáte....
evi, pribeh ma nieco spolcne s temou? tiez miesane vtahy ? 😉 od spomenuteho spisovatela som citala v minulosti diela. ale tuto knihu nie. mrknem si ju. 🙂
Aj ja mam nieco pekne na citanie... Ako dopada, ked sa rasova nenavist siri medzi ludmi,,,
Moslimovia a černosi sú na Slovensku v ohrození
Polícia nevie presne povedať, koľko útokov na cudzincov sa u nás deje. Rasových napadnutí pozná iba pár.
BRATISLAVA. Bijú nás, nadávajú nám a verejne nás ponižujú, hovoria cudzinci, najmä tí s tmavšou pleťou, o svojom živote na Slovensku.
Štúdia slovenskej pobočky Medzinárodnej organizácie pre migráciu ukázala, že s obeťami násilností sa stalo až šesť percent opýtaných cudzincov.
Moslimovia a černosi
Prieskum
Cudzinci a násilie
až 15 percent cudzincov z krajín mimo Únie hovorí, že sa u nás stali obeťou násilia,
na verejnosti z nich fyzicky napadli vyše šesť percent,
najčastejšími obeťami násilia sú moslimovia a černosi,
na nútenú prácu sú najviac zneužívaní Ukrajinci,
každý deviaty zo 700 oslovených povedal, že má skúsenosť s nútenou prácou.
stalo sa im najmä, že im zadržali či nevyplatili mzdu, predlžovali pracovný čas
či ich uväznili na pracovisku.
Nepriamu skúsenosť s prejavmi násilia na verejnosti, v domácnosti alebo v práci má pritom podľa štúdie skúsenosť 15 percent migrantov.
Najohrozenejšou skupinou sú moslimovia a Afričania, vraví šéfka slovenskej pobočky Zuzana Vatraľová.
Až 23 percent obyvateľov moslimských a 32 percent obyvateľov afrických štátov podľa štúdie uviedlo, že na nich u nás bolo spáchané násilie.
„Ide o násilie takej intenzity či formy, ktoré by si vyžadovalo intervenciu polície a pomáhajúcich organizácií,“ hovorí Matej Blažek, jeden z autorov výskumnej správy.
Výsledky štúdie sú pritom skôr nekonkrétne. Obete podľa Blažeka nechcú o útokoch verejne hovoriť a často ani nevolajú políciu, pretože doma si vybudovali k polícii a štátnym zložkám nedôveru.
Svedčia o tom aj policajné štatistiky. Vlani polícia zistila len trinásť prípadov vyhrážania sa a podnecovania násilia pre rasu či etnicitu. V roku 2011 to bolo len sedem prípadov.
Polícia pritom nevie povedať, koľko z prípadov útokov bolo proti cudzincom, špeciálne to neeviduje.
Zbili basketbalistu
Jeden z posledných prípadov útoku na cudzinca je z Nitry. V polovici februára tam pred barom skupina mladých mužov na zemi dokopala basketbalistu tmavej pleti Jeana Roneyho Cadota a potom ho prenasledovali aj do nemocnice. Cadotovi museli operovať oko.
Polícia ani po vyše mesiaci nevyšetrila, či bol útok rasovo motivovaný. Ešte pred mesiacom nitrianska polícia obvinila 21-ročného Mária a 22-ročného Adama z ublíženia na zdraví a výtržníctva. Odvtedy sa ďalej nepohla.
Pripúšťa, že mohlo ísť o rasový motív, čo by znamenalo vyšší trest.
„Stále prebieha vyšetrovanie,“ vraví nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6742562/moslimovia-a-cernos...
@eva8 ja som knizku citala aj som ju pocula v rozhlase zdramatizovanu... myslim ze Alici by sa velmi pacila... presne jej styl.. tu je kratke review polskej ( kedze autor je Poliak) citatelky:
This book is a classic in Poland and I remembered to love it, when I read it 20 years ago. Now I re-read it and hated it to bits for its rassistic undertones. Considering that it was written 100 years ago, it may explain some of it, but I just couldn't make myself finish it..
je to dobrodruzna knizka pre deti... bieli zapadni ludia su dobri... arabi samozrejme zli.. cierno- biele videnie.... detska literatura....
A este jeden
Maďarsko: Moslimovia a židia spoločne pomohli obyvateľom najchudobnejšej obce
0
Budapešť 18. novembra (TASR) - Poldruha tony potravín a množstvo ošatenia darovali obyvateľom jednej z najchudobnejších maďarských obcí Maďarské moslimské spoločenstvo (MIK) a mládežnícka skupina Združenia židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ).
Podľa agentúry MTI spoločný dar odovzdali predstaviteľom obce Csenyéte v Boršodskej župe v nedeľu moslimská a židovská organizácia spoločne.
Súčasťou daru bola múka, instantné polievky, cukor, ryža, salónky a šatstvo.
Zástupca starostu obce József Horváth povedal, že dar je obrovskou pomocou pre tamojších obyvateľov, v mnohých rodinách totiž deťom nedokážu poskytnúť ani tanier polievky.
Predseda MIK Zoltán Bolek pre MTI uviedol, že síce ich náboženstvo sa líši, ciele však majú spoločné. "V rámci našich možností sa snažíme pomôcť ľuďom v núdzi," dodal predseda, ktorý pripomenul, že ročne poskytnú 20.000 kusov detskej výživy rôznym obciam v Maďarsku, ale darovali už aj zdravotnícke prístroje a v roku 2010 po ekologickej katastrofe po úniku červeného kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke poskytli deťom v postihnutom Devecseri poldruha tony hračiek.
Maďarské spoločenstvá moslimov a židov už šesť rokov spolupracujú, vlani pomohli potravinovým darom obyvateľom obce Vilmány, ktorá je tiež v severovýchodnej župe Boršod.
"V tejto spolupráci chceme ísť príkladom v znamení spoločných hodnôt, akými sú dobrovoľnosť, prispievanie a pomoc ľuďom v núdzi," zdôraznil predseda mládežníckej skupiny MAZSIHISZ-u András Huszár.
@ellise nemysli si ze brojim proti vsetkym sr lekarom... ale poznam sr zdravotnictvo z osobnej skusenosti... tu je zaujimavy kratky postreh mamicky ktora stravila par dni z dietatom na bratislavalych Kramaroch co je najvacsia detska nemocnica v sr
@erjona tak ako mayovky.. pamatas? indiani boli dobri amici zli... pre deti ok... boli tam pekne myslienky... ja osobne sinkiewicza nemusim mne pripada trochu suchoparny.. ale zas vela som od neho necitala... teraz davaju na Radiu Litera mesiac polskej knihy tak pocuvam... akurat davali Mastickara... to davali kedysi v TV..
Ozaj babizne ake mate oblubene knihy... hodte nejake tipy... a citali ste dajake arabske?
@dalal Super,,, maly hral rozpravaca, takze bol cely cas na podiu,,, bol zlaty, mala bola somnou ,,, hrali pribeh leva, ktory sa zalubil, ale nevedel citat a pisat a nakazoval iným zvieratam, nech napisu list za neho, ale kazde zviera malo iny pohlad na romantiku, takze list lev zakazdym roztrhal,,,, a nakoniec ho ta levica zobrala a naucila citat,,, velmi vtipne spravene,,, mala sa narehotala vedla mna 😀

@abasta ja prestanem az ked prestanes ty... pretoze moje prispevky su len reakciou na tvoje... keby si niekedy chodila do skoly poznala by si zakon akcie a reakcie...
takze si daj pohov... a ze by som nariekala z teba... to nemyslis vazne... z teba sa mozem len smiat... alebo ta lutovat.