icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
20. okt 2013

@erjona Nuz zrejme mu niekto za to zaplatil aby taky Koran vydal a hlupackovia sa potom na to chytaju 😀 sorry ale kazda druha veta o tom ake ma zena rovnocenne postavenie s muzom ake ma vo vsetkom rovnake prava tak tomu to sa preklad koranu ani neda hovorit to su rozpravky je to na smiech ako niekto takto nepravdivo urcite zamerne knihu prelozil.Tazko by niekto konvertoval keby cital originalnu knihu v arabcine,zvlast zena nie,ved to je strasne co je tam popisane,ziadne kvetnate bludy ako si nam to tu ty popisala,nielen o zenach a ich zlom postaveni o nespravodlivom dedicstve ale stvani proti inovercom,nenavisti voci inym,navadzanie na jihad,to vsetko nemoslimovi zdvihne tlak ked to precita.Preco ludi zavazat?Aby konvertovali pod lzou?Nevediac na co vlastne konvertuju????O to ide tym falosnym ludom s ich falosnymi prekladmi a niekto ich za to plati!Ked uz inak nie tak nech hlupe europske stado konvertuje na zaklade lzi!,Moj muz je rodeny moslim nie konvert a arabsky vie nebol odkazany na vyklady nejakych imamov ako napriklad tvoj europsky muz ktory arabsky nevie.Ten kto vyzanava iny islam ako vsetci ostatni je ten kto zije v Eu a arab nieje.Ved tu tich z cecenska srbska bosny ani neuznavaju za skutocnych moslimov.Vraj ten kto si Koran nevie precitat a porozumiet mu v arabskom originale nieje skutocny moslim.

fra
20. okt 2013

@erjona ahaaa, už konečne viem čo myslíš, myslíš moj príspevok spred viac ako mesiaca na strane tuším 8 (teraz je debata na 29.) o tom, že ste sa do tejto témy presunuli z jednej zamknutej témy - ale ved odvtedy si sem prispela už aspon stokrát, nechápala som preto o čom to vlastne píšeš lebo mi to nedávalo vobec zmysel .... vieš, nie každý je jasnovidec aby chápal takéto zložité myšlienkové pochody 🙂

erjona
20. okt 2013

@fra Ja som ta spomenula v inej suvislosti - bola tam pripomienka, preco prispievam, aj ked jej to nevadi a v podstate neslo o teba - ale super, ze uz vies 😉

erjona
20. okt 2013

@kuwait Tvoj muz je toho nazoru, ze len arabi su pravi moslimovia a moj je zasa toho nazoru, ze saria nema co robit vo viere a kto sa toho drzi nie je pravi moslim a teraz co my dve s tym spravime? Nic. Su to dva rozne pohlady. Tak ako sa biblia preklada do roznych reci sa preklada aj koran a bez toho, aby tvoj manzel necital tieto preklady nemoze tvrdit o ich opaku. Tod, v tomto sa asi my dve nezhodneme 🙂

kuwait
20. okt 2013

Erjona sharia je zakon a podla neho ludia vacsinou neziju ale su podla neho trestani 😀 sharia zakon o rodine stipuluje pravne postupy pri manzelstve,rozvode,dedicstve,ovdoveni.Moj muz nezije podla sharie tu zakon sharie nieje uzakonneny.Uvedom si to co je sharia a co Koran ten rozdiel.Koran je vseobecna nauka,sharia je islamsky pravny zakon!

laila22
20. okt 2013

citam to tu uz pekne dlho a je mi velmi smiesno z toho ako tu slovenka @erjona obhajuje islam a vykladá verše a poukazuje na nehumannost biblie..... Dopriala by som Ti dlhý pobyt v islamskej krajine... Potom by si nám tu napísala ako to v skutočnosti je... Mne stačilo prečítať pár kníh - skutočné príbehy, kde boli opísané práva a život žien v týchto krajinách...Erjona, myslím že ani jedna z tých žien by nesúhlasila s tebou, že žena má rovnaké práva ako muž... Možno niekde v Londýne s moslimom čo odmalička vyrastal v Londýne, alebo nemoslimskej krajine..
A este sa chcem spýtat jednu vec, prečo píšete o moslimoch ako o muslimoch??? slovo muslim mna osobne dost irituje... Odjakziva pocuvam, cítam o moslimoch....

kuwait
20. okt 2013

Sharia pojednava mimo ine o tom ako nalozit s cudzoloznicou-UKAMENOVAT,vrahom-ODTAT hlavu,zlodejom-ODTAT RUKU,je to pravny zakon zavedeny pre moslimov,ten tvoj muz je ozaj podivny moslim kedze nevie ani to co ja dhimmi viem

kuwait
20. okt 2013

@laila22 BINGO! V kratkosti presne vsetko vystihnute!

erjona
20. okt 2013

@laila22 A kde som zatajovala, ako to je v moslimskych krajinach. Ved to mas pekne vysvetlene, ich spravanie vychadza z tradicii. Je druha vec, co prikazuje koran. Ja pouzivam slovo moslim, neviem, preco ta to irituje, niektori autori clankou pouzivaju slovo muslim a? Kde je problem. Ty mas moslima manzela? Mne je viera (moslimska) ako taka jedno, mne ide len o to, aby ste pochopili, ze nie viera je na vine, ale ludia a ich ponimanie. Ja som katolicka a nechystam sa konvertovat, ale viem aj co my katolici mame na svojom konte a nezatvaram pred tym oci a nic neprikraslujem,...

erjona
20. okt 2013

@kuwait Este raz, ja viem co pojednava saria, len nechapem co s tym ma koran - sariu neuznavaju vsetci moslimovia. O to tu ide.

fra
20. okt 2013

@erjona ale ja som fakt nikdy v živote nikomu nenapísala že by mal prestať prispievať alebo čokoľvek v podobnom duchu ani som sa nikde nečudovala prečo prispievaš, čestné slovo ... takže sme zase na začiatku, nechcem to tu už spamovať len si teda pre buducnosť fakt over, či ten o kom si myslíš že píšeš je naozaj ten o kom píšeš... a toto už - hoci nezvyknem davať ultimata- je už fakt moj posledny príspevok na tuto temu (pozor, nie do tejto temy), sory všetkým za spamovanie... 😎 😎 😎

laila22
20. okt 2013

@erjona na to slovo muslim som sa iba pytala, lebo som to tu videla v tejto debate.. Nepisala som, ze priamo ty, alebo kuwait ho pouzivate..iba som sa pytala..
Pozri ja nie som odborníčka na islam, nečítala som ani korán a ani bibliu.. Novy zakon mam v knižnici... Pre mna su dolezite fakty.. Ty si ma o ničom nepresvedčila a vobec nie o tom, že prava žien a mužov v moslimskej krajine su rovnake...
Apropo nabženstva boli ,,vymyslene,, preto, aby sa ludia dali lahko ovladat... 😉 vymyvat im mozgy... Takže mne na pochopenie islamu stačilo asi 5 kníh ktore som prečítala, ako som už spomýnala všetky boli skutočnými príbehmi.. Jednu dokonca napísala nejaka saudská princezna.. Nemusím citat a študovat koran preložený do slovenčiny..

kuwait
20. okt 2013

@erjona z akych tradicii??Ich tradicie vychadzaju z ucenia koranu.Moj muz tu len tak gula ocami ked mu hovorim co tu piseme.Ze ake tradicie?Vsak vsetko coho sa drzime je podla koranu.....nic nerobia co by bolo mimo nieco sami od seba.Ja neviem preco sa Tolko sloveniek ohana tradiciami aj tu tie co su furt tradicie,reku koho oblbujes????Tito ludia si pamataju Koran nic ine,ziadne tradicie mimo to nemaju! Chlapi nosia 1400 rokov tie iste haby,este aj vlasy aj fuzy si strihaju ako Koran kaze.

kuwait
20. okt 2013

@erjona ty vobec nemas ani ponatie co je sharia,rodinny zakon podla sharie dodrzuju vsetci,trestny zakon nie vsetci lebo telesne tresty su neprakticke

erjona
20. okt 2013

@fra Ale nie ty, natas mi to napisala, ja som si vas dve pomylila kvoli tmavym vlasom, ty si bola spomenuta len v ramci odpovede, pretoze reagovala prispevkom demo na to, ze nebude ani ona prispievat. Tam neslo o teba 🙂 Bola si len v ramci tohoto do toho stiahnuta 🙂

erjona
20. okt 2013

@laila22 Ja ta chapem, aj ja som negativne poznatky citala a tiez sucitim s tymito zenami. Ja som veriaca a nepriklanam sa k nazoru manipulovania ludmi, aj ked viem, ze napriklad v krestanstve bolo vela veci pomenenych kvoli tomuto ucelu. Kazdi by mal pravdu hladat sam a nie sa uspokojit s tym, co mu je ponuknute na tacke.

laila22
20. okt 2013

@erjona a posledna vec, trosku trapne, aby katolicka obhajovala a vysvetlovala koran.. ako tu uz kuwait pisala este aj zle prelozeny.. 😀
A trapne je aj to ako tu podavas to zle vysvetlenie si koranu a ako zle ho ludia ponimaju...

erjona
20. okt 2013

@kuwait No tak povedz tvojmu muzovi, nech si teda ten koran precita este par razy, trosku zapne svoje rozmyslanie a hned bude vidiet prava zien inak 😉 😀 Ze mu odkazujem 😎

laila22
20. okt 2013

@erjona ja nemam taku trpezlivost s tebou ako kuwait, uz zas iba citam...🙂

erjona
20. okt 2013

@laila22 Pocuvaj, co je trapne? Ja som ten preklad nerobila, ale odbornici. O com rozpravas. Chod sa teda stazovat ludom, ktori ho studuju prakticky cely zivot. Ja si viem aj katolicku vieru obranit - len zatial nebolo za potreby, o to tu ide, do mna ziaden moslim neskace, ze co to mame za vieru a aj v nasej biblii ponachadzas veci s ktorymi sa nestotoznis a myslis si, ze co su to za bludy. Ja k tomu zasa neprikladam az taky vyznam, lebo viem, ze kazdym prekladom sa biblia menila podla potrieb.

kuwait
20. okt 2013

@erjona Moj muz Koran pozna,nemusi byt odkazany na rozpravky v slovencine 😀 ,vtlkali mu ho do hlavy v skole 9 rokov je to tu povinna vyuka,ale take veci co si tu pisala tam niesu,to co si tu pisala je brainwash pre radobi konvertitov

vevesh
20. okt 2013

@natas4 a to odkial mas take info...lebo to tak nie je...je pravda v turecku maju problemy s kurdmi...ale nie preto, lebo su radikalny moslimovia. 🙂 skor preto lebo im potlacaju zakladne ludske prava...

vevesh
20. okt 2013

@kuwait jo jo ...doplietla som to.. 😀 pre mna to delenie nema vyznam, pre niektorych az prilis velky..no co uz🙂

erjona
20. okt 2013

@kuwait No tak potom podla tvojho muza su pravi moslimovia, len v arabii a ti ostatni nie, ci? Ale ked sa niekde nieco zle udeje, aj oni su povazovani za moslimov, vtedy sa nedeli podla akeho koranu maju svoje ucenie. Nechajme to tak, v tomto sa asi nezhodneme. Tvoj muz to ponima inak, skoda, ze to neponima ako moj muz. Vtedy by mohol byt hrdy na svoje spravanie. Aj ty by si bola spokojnejsia (ale toto mu neprekladaj 😉 )

kuwait
20. okt 2013

@erjona tvoj muz je europan a podla toho sa chova,bud rada

erjona
20. okt 2013

@kuwait Nie len europan, ale kazdi moslim by sa mal takto chovat.

kuwait
20. okt 2013

nuz ale ked ti europski moslimovia uznavaju taky poludsteny zmodernizovani Koran ako si tu uviedla tak niet divu,ti moslimi od kolisky islamu sa drzia toho koranu ktory bol hned od zaciatku a nijak sa nemodernizoval

vevesh
20. okt 2013

@seraa moj muz mi povedal jednu vec o korane, po precitani to fakt tak bolo. a to: pokial sa mohammed nedostal k moci, tak kazal mierumilovne veci, nenasilne nabozenstvo, upravil postavenie zien (=z kuriev urobil plnohodnotne bytosti, muz=zena), urcite zakony v spolocnosti, po nastupe k moci a ked zacal mat nepriatelov a chceli ho zvrhnut, zacina byt koran "krvavejsi" a hlasa presadzovanie moci chlapa a islamu ako nabozenstva...takze mozno aj preto tato vymena nazorov medzi @kuwait a @erjona, z ktorych viac menej kazda ma pravdu...

erjona
20. okt 2013

@kuwait Tu treba len zdravy rozum. Aka bola vtedy situacia a ako sa vyvinulo ludstvo teraz. Ved podla biblie nemaju zeny pravo ani len vyjadrit svoj postoj a v kostole musia cusat. Doba sa pohla, ide o to, ze sa Mohamed snazil napredovat prava zien, ocakaval, ze sa podla jeho obrazu budu moslimovia toho drzat a pokracovat v tom a nie udupavat ich prava. Vylozit si verse niektorych chlapov ako sa im to hodi je teda nie so suladom viery. Ved ked si tvoj muz precita historiu a uvidi, ze co vlastne mohamed dosiahol na tu dobu, bude brat aj koran uplne inak.

vevesh
20. okt 2013

@laila22 v minulosti bol prislusnik islamu oznacovany moslim...dnes zvacsa pouzivaju slovo muslim (ide o foneticku, cize hlaskovu premenu v ramci slova...pochadza to z angl. zo 60tych rokov, ze o citaju ako u, napr. aj teraz zamenaju v perzstine, kurdstine a turectine o a u v mene mohammed/muhammed ), obe varianty su spravne