icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
20. okt 2013

@vevesh Mas pravdu, problem bol v tom, ze zacali byt moslimovia prenasledovani a vrazdeni, hlavne ti prvi, kym si presadili nabozenstvo. Nie kazdemu sa pacili v tej dobe inovacie. Taktiez sa snazil presadit ucenie jedneho boha a nie polygamiu bozstiev. Co bola velmi velka zmena v mysleni ludi v tej dobe.

vevesh
20. okt 2013

@erjona no to plati aj o dnesnej dobe...nie kazdemu su inovacie po voli..vid saudi... 😎

erjona
20. okt 2013

@vevesh Tak ja dufam, ze im to tam klikne a spamätaju sa a zacnu viacej citit srdcom. A trosku aj porozmyslaju nad slovami a co im je vlastne podavane. 🙂 a hlavne preco a co to v tej dobe znamenalo.

vevesh
20. okt 2013

@vevesh zabudla som spomenut..katolicka cirkev tiez nema zmeny "v oblubenosti" , takze asi1:1 😎

erjona
20. okt 2013

@vevesh Kazde nabozenstvo preferuje zmeny, ktore sa mu prave hodia a proti tomu by sa mali ludia postavit. Ak su naozaj veriaci a chciet inovacie v prospech ludi a nie v prospech nabozenskej organizacii.

vevesh
20. okt 2013

@erjona eee, pokial je pri vlade sucasna rodina...zmeny sa nedockame...pretoze saudi ako taki maju najvacsi "zisk" (financny, duchovny aj politicky) zo sucasneho islamu... 😨

erjona
20. okt 2013

@vevesh No to mi je jasne, preto som uz aj ja pisala, ze ich nepodpora a nastolenie pravneho systemu by vela veci zmenilo... len to musia aj ludia v tej krajine chciet... 🙂

seraa
20. okt 2013

@erjona

s tymto uplne suhlasim
zeny ktore musia chodit polonahe aby zaujali su otrokyne sppolocnosti podla mna
vid dnesnu dobu , dievca sa musi skoro vyzliet aby zuajalo alebo aby sa sama citila niekto
naopak zdrzanlivost ci zakrytos je podla mna viac o respekte ako "dnesna moderna" zena
ja osobne sa lepsie citim viac oblecena ako polonaha myslim ze je to viac prirodzene
a hlavne asi som nepotrebovala nikoho presviecat o mojej krase 😉
ak zena respektuje samu seba nema potrebu chodit lovit muzov polonaha

vevesh
20. okt 2013

@erjona no problem je v tom, ze vela ludi je negramotnych, a priznajme si, chlapom sucasne postavenie zien vyhovuje, lebo ich mozu ovladat. a zenam to vo vacsine vyhovuje tiez, lebo kvoli ich negramotnosti nevedia, ze maju vacsie prava ako ich im ich muzici popisali, a ze maju pravo "naviac". a otvorene, ktory vladca sa vzda moci dobrovolne..cize je to zamotany a zacarovany kruh...a zapadu to vyhovuje..potrebuju predsa "pripravit podu" pre lacnejsie suroviny.. 😒

erjona
20. okt 2013

@seraa Presne tak 😀

erjona
20. okt 2013

@vevesh Zmeni sa az vtedy nieco, ked prestanu tancovat podla pistalky zapadu. No momentalne to vsak na to nevyzera 😉

vevesh
20. okt 2013

@erjona veru kde nic, tu nic...lebo peniazky sa tocia....ked prestanu potom bude ohooooooo.. 😎

erjona
20. okt 2013

@seraa Dôvody, pre ktoré muslimské ženy nosia hidžáb, nie sú výhradne náboženského charakteru ale taktiež sociálne, kultúrne a politické. Veľkú pozornosť priťahujú aj otázky ohľadom rozporu medzi slobodnou voľbou nosenia hidžábu a donútením k tomu. Niektorí islamskí učenci tvrdia, že náboženstvo nevyvíja k tomu žiaden nátlak. Vravia, že Korán prikazuje, rovnako ako ženám tak aj mužom, obliekať sa skromne (Korán: Súra 24:30-1) pričom ženám dáva možnosť rozhodnúť sa ohľadom pokrývania hlavy (Badawi, 1996:96). Hidžáb či závoj majú pre západnú kultúru akúsi symbolickú funkciu a evokuje im znamenie odlišnosti a podriadenosti islamskej spoločnosti, taktiež ho berú ako symbol utláčania muslimských žien a v neposlednom rade ako zaostalosť samotného islamu. Jedná sa o etnocentrické predstavy a obrazy ohľadom závoja.
Aj toto vysvetlenie je podla mna velmi zaujimave 😀

mariuskaa
20. okt 2013

@erjona co chces, mas to predsa este lepsie...
Kedze tvoj manzel je podla teba moslim, ale riadi sa rozumom pri citani koranu (ako miliony dalsich) a nie tym "pravym=krvavym" Koranom, a kedze ta nebije, nemuci, nema dalsie zeny, nemusis mat sex s pribuznymi, ani skupinovy sex s dalsimi manzelkami, ty mas karieru, nezahalujes sa, nemusis byt kazdy rok tehotna, nezijete z podpory, a nie ste tyrani, mozes slobodne cestovat, vlastnis pas, a tvoja dcera neni zabijana pre cest a ani ju len neplanujete spolu zabit, pokial bude telefonovat so spoluziakom (alebo bude mat sex pred manzelstvom) tvoj manzel je preto pokladany za "nepraveho moslima". ... Takze si mozes vydychnut... teba sa nic z toho netyka. 😉 😉 😉 😉 😉

erjona
20. okt 2013

@mariuskaa No velmi vystizne si to napisala. Takze ja tu vlastne obranujem svojho manzela, ktory ani neni moslimom, len takym na oko 🙂 hahahaha 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

seraa
20. okt 2013

@erjona

ja som o tom citala tiez vela a mne to rpid euplne normalne ze sa zeny zakryvaju akoze nech si kazda robi co chce
takisto viem ze same pre seba to robia
ved ked sa zamyslis pozri sa na kralovske rodiny alebo prve damy ved tie chodia tiez zahalene
a nehovorim o tom ze sak vlasy si zakryali aj nase babky , zeny boli zahalene do 50 rokoch skoro vsade
to len dnes si myslia ze byt v mini s vystrihom su velmi volne 😀 ved to uz len znie nelogicky a vtipne
ale tak potom aj vyzera cela nasa spolocnost.
ja som si vsimla ked som zila v milane ze talianky vzdy boli viac zahalene (cez den v mestach) a pritom velmi elegante!
videla som ajj vela moslimskych zien pekne oblecene upravvene a napriklad mali zakryte vlasy a boli elegantnesjie
a viac zenske nez nejake v tielku a minishorkach

erjona
20. okt 2013

@vevesh No a toto by sme si mali uvedomit vsetci a nie sa postavit na stranu islamofobistov, som presvedcena, ze taketo debaty by nemal nik za potreby viest 😀

erjona
20. okt 2013

@seraa Presne tak, aj ja tu v rakusku vidam zeny zahalene a krasne zladene, vsetko so vsetkym farebne pasuje a vyzera to dobre 🙂 Len nie je to nic pre mna, pretoze som tak nevyrastala, ale pre nich je to uplne prirodzene 😀

erjona
20. okt 2013

@seraa Este tato myslienka sa mi velmi pacila o nepochopeni ich tradicii 😀
„Žena až po kotníky zahalená v černém, hlavu obepnutou šátkem či kompletním čádorem, kráčí v Evropě či v Severní Americe po ulici, obklopena jinými ženami v blůzkách s odkrytými zády, v minisukních a kratičkých šortkách. Prochází pod obřími billboardy, na nichž další ženy umdlévají v sexuálním vytržení, skotačí v luxusním prádle nebo se jen lenivě protahují téměř úplně nahé. Může být něco příznačnějšího pro rozpaky, které Západ pociťuje nad společenskými mravy islámu, a naopak?
Muslimské ženy sa stretávajú s odsudzovaním či opovrhovaním a to len na základe ich odlišného oblečenia. Ich zahaľovanie sa je neustále terčom nenávisti, odcudzenia a pod. Je to aj z toho dôvodu, že je braný Západom ako istý kultúrny symbol, ktorý je cudzí a pre západnú spoločnosť považovaný až za nebezpečný. Dá sa povedať, že ide možno aj o istý druh strachu z neznámeho, nepoznaného či neprebádaného.

seraa
20. okt 2013

@erjona

ach jaj ved to ja tvrdim ze kde sme sa to dnes dostali a o tych bilboradoch si tiez myslim svoje

akoze viac vyzlecena vias sik , to odkedy???

erjona
20. okt 2013

@seraa 😀

alice107
20. okt 2013

@vevesh kurdi maju inu mentalitu? co som ja videla sprvanie kurdov ,tak sa k svojim zenam, detom a spocnosti v zap.eu sprvaju prave tak,ako egyptania, ci podbne etnika. to znanema majetnicky,zena a deti su majetkom muza .
pachaju vde presnetakym istym sposbom nasilne trestne ciny ako tie etnika ,co som spominala. apresne sa chovaju rovnako aj co sa tyka ich temperamentu ateda ja mentality
to ,ci ty mas vzdelanie jazykovedkyne nema s poznanim metaslity,sposobu zivota spravania sa kurdov nic spolcne. ak by si zila v zapadnej eu a v majoritnej polcnosti,tak by si videla,ake skusenosti maju snimi prskusnici majoritneho obyvatelstva eu. atie su velmi negativne.
je jedno ci je to de,ci ch ci taliansko ci ina zapadna krajina.

erjona
20. okt 2013

Xenofóbia v Európe je najviac zameraná voči moslimom
20.3.2013 20:28 TASR
BRUSEL - Islamofóbia, čiže diskriminácia zameraná proti moslimom, je zakorenená v mnohých krajinách Európy a predsudky voči moslimom sú oveľa viditeľnejšie než predsudky voči iným náboženským či etnickým skupinám v Európe. K týmto záberom dospela Európska sieť proti rasizmu (ENAR), mimovládna organizácia financovaná aj zo zdrojov Európskej komisie (EK).
Tzv. Tieňová správa za roky 2011/12, ktorú ENAR vydal deň pred pripomenutím si Medzinárodného dňa proti rasovej diskriminácii (21.3), sa zakladá na prvom celoeurópskom prieskume zameranom na situáciu moslimských komunít žijúcich na našom kontinente.

Správa pripomína, že prejavy islamofóbie zahŕňajú diskrimináciu a násilie na moslimoch, zámerné poškodzovanie moslimských budov a protesty proti výstavbe mešít, a to dokonca aj v krajinách ako Poľsko, kde pokojne žije menšia moslimská komunita už po stáročia.

Prieskum ukázal, že najviac postihnuté prejavmi islamofóbie sú moslimské ženy a dievčatá, ktoré trpia dvakrát - raz na základe rodovej nerovnosti a druhýkrát pre svoje náboženské vyznanie. V tejto súvislosti ENAR spomína najmä Francúzsko, kde 85 percent z prejavov islamofóbie sa týkalo žien.ENAR za diskriminačné označil aj početné protimoslimské a protiimigrantské prejavy zo strany ľavicových aj pravicových extrémistických politických skupín v rôznych štátoch Európy.

Tieňová správa ENAR-u, založená na údajoch poskytnutých protirasisticky zameranými organizáciami, upozorňuje, že diskriminačné praktiky negatívne ovplyvňujú životy mnohých príslušníkov etnických a náboženských menšín naprieč Európou, pričom ide o každodenné aspekty života ako poskytovanie vzdelávania a zamestnania, prenájmu a kúpu bytov, poskytovanie služieb a prístup verejných orgánov, najmä polície a súdneho systému.

Rómovia aj aziati
V tejto súvislosti sa do pozornosti ENAR-u dostala aj Česká republika, kde tretina detí rómskeho pôvodu chodí do osobitných škôl a nemá šancu na integráciu do väčšinovej spoločnosti.

Prieskum medzi zamestnávateľmi v Írsku zase ukázal, že zamestnávatelia aj napriek rovnakej úrovni skúseností a praxe preferujú kandidátov s domácimi alebo európskymi menami pred uchádzačmi z afrických či ázijských krajín.

Rada Európy kritizuje: Rómske deti v Česku sú považované za mentálne postihnuté
"Súčasná atmosféra narastajúcej xenofóbie a rasisticky motivovaného násilia, ktorú odzrkadľuje naša Tieňová správa, nesmie poprieť skutočnosť, že nezávisle od farby pokožky či vierovyznania si všetci zaslúžime lepši život a lepšiu budúcnosť s lepšími šancami pre naše deti," uviedol predseda ENAR-u Chibo Onyeji.

Ako dodal, príslušníci etnických a náboženských menšín v Európe neočakávajú zvláštne privilégiá, ale chcú jasný politický záväzok pre rovnocenný život a možnosť začlenenia do spoločnosti.

erjona
20. okt 2013

Je multikulturalizmus „nový vynález”, alebo kedy bola Európa vlastne „európska”?
Zopár faktov.
Multikulturalizmus je koncept spolunažívania ľudí z rôznych kultúr a náboženstiev na jednom území
a v tom istom čase.Už od čias antického Grécka a Rímskej ríše, na ktorých územiach žili stovky rôznych národností, je Európa mozaikou mnohých kultúr. Tie do seba prenikali, asimilovali sa, tvorili sa nové a miešali počas stáročí. Súčasná tvár Európy je tak výsledkom miešaní od Vizigótov, Ostrogótov, Vikingov, Maurov, Hunov či Rómov z Ázie, židovských komunít až po Slovanov. To, čo dnes nazývame európskou kultúrou alebo civilizáciou, je vlastne výsledkom pôsobenia rôznych kultúr a civilizácií, ktoré týmto územím v minulých tisícročiach len prechádzali alebo žili a pracovali. Napríklad antická Rímska ríša, ktorá sa oprávnene považuje za kolísku západnej civilizácie, zaberala aj severnú Afriku a Blízky východ a pritom v roku 1000 existoval na území dnešného Španielska a Portugalska prosperujúci moslimský Maurský kalifát. Ten bol v mnohých aspektov „modernejší”
ako vtedajšie západoeurópske mocnosti. Ešte v prvej polovici 20. storočia vyzerala Európa úplne inak ako dnes. Vo väčšine ríš, neskôr štátov, žili silné židovské komunity. V strednej Európe boli veľmi silné nemecké a na Balkáne moslimské
komunity. Európa tzv. národných štátov, ako ju poznáme v súčasnosti, vznikla až po 1. svetovej vojne rozdelením mnohonárodných štátov a po presunoch obyvateľstva (často násilne) po 2. svetovej vojne. Židovské komunity boli vyvraždené a ich zvyšky náš kontinent zväčša opustili. V tomto období prichádza tiež k prisťahovalectvu. Do vojnou vyľudnenej Európy prichádzajú obyvatelia z bývalých kolónií západných veľmocí (dovtedy sa pohyb obyvateľov dial spravidla len opačne). Z pohľadu
dejín práve tento malý pohyb obyvateľstva ovplyvňuje naše dnešné vnímanie imigrácie na základe odlišnej farby pleti.
A teda späť k definícii:
Mutlikulturalizmus je model spolunažívania kultúr v medziach právneho štátu, v ktorom má každý občan bez ohľadu na svoj pôvod garantované rovnaké práva a povinnosti. Kultúrne rozdiely sú akceptované a prisťahovalci sú slobodní, resp. podporovaní pri udržiavaní si svojej vlastnej kultúrnej identity. Ak existuje v štáte skupina alebo menšina, ktorá je objektívne znevýhodnená (z určitých špecifických dôvodov, ktoré preto nie je možné odstrániť plošne), štát vyrovnáva šance a možnosti tejto
skupiny tak, aby jestvovala skutočná rovnosť. Prednedávnom sa veľa hovorilo o „zlyhaní” multikulturalizmu najmä v západoeurópskych krajinách ako Francúzsko či Nemecko. Aká je tam ale reálna situácia a ako tam žijú prisťahovalci?
Najčastejším úkazom vo väčšine štátov so silnými prisťahovaleckými komunitami je vytváranie get podľa národností. Vytvorením týchto samostatných mestských štvrtí sa znižujú šance prisťahovalcov na začlenenie sa do spoločnosti. Sťažuje sa im prístup k výučbe štátneho jazyka a tým priamo sa znižuje aj ich reálna možnosť zamestnať sa. Týmto spôsobom sa vytvára vydelená skupina s odlišnou kultúrou, ktorá nemá takmer žiadne kontakty s okolím. Veľkým problémom get býva tak isto
slabá infraštruktúra. Je tu málo škôl a aj tie poskytujú menej kvalitné vzdelanie. Menej vzdelaní
obyvatelia majú menšie šance na trhu práce a tým sa getá prepadávajú do chudoby a tá si podáva
ruku s kriminalitou. Je toto zlyhanie multikulturalizmu, ktorý volá po spolunažívaní, alebo dôsledok polovičných, prípadne
žiadnych riešení prisťahovalectva a zatvárania očí pred skutočnosťou? Mutlikulturalizmus je situácia, v ktorej vedľa seba žijú ľudia rôznych kultúr a rôzneho pôvodu. Zlyhať môžu, a zlyhávajú, jedine nástroje, ktorými sa štát snaží pohyb imigrantov usmerňovať. Ak aktívne nevyrovnáva rozdiely medzi šancami domáceho a prisťahovaleckého obyvateľstva, tak dochádza
k negatívnym prejavom a dôsledkom. Týmto problémom sa dá vyhnúť pokiaľ mesto alebo štát pristúpia na rozumnejšiu stratégiu rozptýleného bývania. Tým sa vyhnú vytváraniu národnostných – izolovaných get. Rovnako však musia neustále vytvárať podmienky na vyrovnávanie šancí prisťahovalcov a ich detí na vzdelanie alebo zamestnanie.

erjona
20. okt 2013

krasne a vystizne clanky 😀

vevesh
20. okt 2013

@alice107 a zas ti budem protirecit, pretoze to co zazivaju nemci a francuzi je problem integracie, v taliansku je to problem imigracie. akoto ze v severskych krajinach, usa ci kanada alebo rusko alebo cesko a slovensko..ano SK.. a nemaju s nimi problemy, dokonca maju aj velke zastupenie v tamojsich parlamentoch(teda okrem CR a SK, tu je ich primalo)...v de nemyslitelne (kedze zijem dlhe roky aj v de, viem posudit)..o ostatnych nehovorim,pretoze neviem..a problematika kurdov je trocha inaksia ako turkov ci arabov, ale do toho ty nevidis...posudzujes vsetkych podla jedneho ci viac pripadov...nemecko bolo, je a bude proti "ausländerom" , a media len prilievaju do ohna, ale to je o inom...a majoritne obyv. tych statov, ktore tu spominasi, je zasadne proti akymkolvek pristahovalcom,povod teda netreba riesit....kto chce psa bit, palicu si najde...

vevesh
20. okt 2013

@erjona satku zacinam nosit, ked mi vypadaju vlasy, resp pride ples 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
20. okt 2013

@vevesh Presne takto to vidi aj Europska siet proti rasizmu 🙂 Jena sa o vyskumy - to nie je len - donesiem si lacnu pracovnu silu do statu a nic pre nich nechcem spravit 🙂