icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

abasta
26. jún 2014

@nivi možno to bude tým, že práve to negatívne v skutočnosti prevláda... Zdôraznujem možno...

nivi
26. jún 2014

@abasta skor si myslim, ze niekomu to vyhovuje, sirit strach a hnev v ludoch 😉

abasta
26. jún 2014

@nivi aj tvoj názor, je názor, máš naň právo.

kararinka
26. jún 2014

@abasta pises: "...Tieto ženy sú vo svojej spoločnosti vnímané prinajmenšom ako pochybné,..." v akej spolocnosti? keby si sa objavila vo vyssej strednej vrstve v zapadnej europe, aj ty by si bola vnimana za pochybnu, podradnu "lahsiu zenu" z vychodnej europy, bez prestiznej skoly, atd... vzdy zalezi od uhla pohladu a obmedzenosti ludi...je to tvoj uhol pohladu , tvoje komplexy, zlomyselnost a nescestovanost, tak ho nezovseobecnuj na celu spolocnost.

abasta
26. jún 2014

@kararinka 😀 😀 😀 😀 😀

andy04
26. jún 2014

Môj partner je Španiel bajecny jedinečný sme spolu roky mala som veľa šťastia. Ked sa ma baba opýta ako je život zo Španielom tak na rovinu poviem nech dávajú si bacha pretože ked je môj taky aký je to neznamená ze väčšina je taká. Juznanska povaha je iná veľký machismus tiez by im najlepšie vyhovovalo keby bola žena doma zatiaľ co oni by si užívali. Možno je rozdiel medzi mužmi ktory sa narodili bližšie k francúzsku no a zóna andaluzia to je uz silná káva To rozprávam o juznanskej povahe nie o moslimskej A ten môj za tie roky tiez musel byt párkrát územneny nie tak pre neho ako pre jeho kamarátov ktory sa z času na čas snažili niečo dokazovať. Takze krásne historky ze len pár moslimov je problemovych Vám neuverim. Väčšina je problemovych alebo za pár rokov bude ked je ten vas iný Vám verím aj ten môj je iný V juznanskych štátoch máš 50-60% možnosť ze nájdes solidneho partnera a s moslimom tak mozno 15-30% ked sa rozhodnes ze sa nebudeš prispôsobovať vo všetkom a ak odkyvas všetko tak viac ale či uz bude dotyčna šťastná alebo rezignovana to je otázka

kararinka
26. jún 2014

@abasta Aj by som ti na to odpovedala, ale neviem co. 😀 ( tuto reakciu som tu niekde videla tento tyzden, pobavila ma, tak som si na nu spomenula, ze aj na tvoju rekciu sa hodi 🙂 )

abasta
26. jún 2014

@kararinka nenapisala si nič nové, omielaš to iste dokola čo tvoje kolegyne. Na to sa da reagovať už len smiechom.

kararinka
26. jún 2014

@abasta necita som ziadne "moje kolegyne",povodne som citala len jeden tvoj prispevok, na ktory som reagovala. V nom si pisala o mikrosvete inych, ked prave tvoj prispevok bol z tvojho mikrosveta, zovseobecneny na celu spolocnost. Teraz som si precitala ine tvoje prispevky, kde utocis na vzhlad. To ma ako clovek, ktory nie je obdareny krasou, to tu cele na tomto svete zabalit a pobrat sa na iny?A ako sa previnila zena, ktore nema dieta?To, ze sa zeny "zapletu" so svojimi manzelmi do manzelstva, ani nekomentujem. Tvoj pristup tu je miesto argumentov kazdemu nasypat trochu soli do rany.

abasta
26. jún 2014

@kararinka nebudem ti vysvetlovat, ze som vypichla jej vzhlad prave preto, ze ona s velkym elanom zosmiešnovala vzhlad inych zien, a vysmievala sa im...ako som citala celu temu "neobvykle zmiešané, ale stastne manzelstvo." nebudem to hladať, ak chceš prečítaj si aj ty. Nikde som nikdy nespomenula to ze nemoze mat deti, to len vy ste si tak pretvorili, aby ste mohli utočit, Ona podotkla či taka a taka ako som ja ma vobec nejake deti samozrejme aj s inými šťavnatými urážkami na moju adresu, ja som sa jej späť spýtala kolko deti ma ona z dvoch manzelstiev, z toho urobili tunašie dámy kovbojku, hyenizmus nahrubšieho zrna, no na zamyslenie. Viac sa k tomuto incidentu vracat nebudem, ani nikomu nebudem znova a znova vysvetlovat ako to bolo, Ak vieš čítat, prečítaj si to cele a nevychadzaj len z toho, čo tu píšu baby, ktore si toto upravili a skreslili podla seba.

abasta
26. jún 2014

toto je kopia zo vcera:

tomiholjubavi @abasta ale ale ake citlive nebožiatko... emoticon sama tu pises babam ze su primitivne, nevzdelane, agresivne mužatky, maju za mužov špinavych moslimov a podobne a teraz strasne poburujuco na teba zaposobi slovo hovado emoticon chod si radsej strazit deti, aby im turci nepredali kebab s nedojedenym masom, alebo nech im albanci nevnutia nejake drogy.... teda ak nejake deti vobec mas, lebo pochybujem, ze taketo individum mohlo dohopkat do hoci aj otrasneho manzela emoticon emoticon
a lepsie si precitaj moj prispevok, nepisala som, ze ludia su hovada...ale ze je tu jedno nemenovane hovado...to, ze sa hlasis k tomuto opisu, uz ozaj nie je moj problem emoticon
Včera o 16:00 • Odpovedz • Páči sa mi to • 3 • Pošli IP •
fotoportrét
abasta @tomiholjubavi mam krasne zdrave dieťa a skveleho manžela... ty mas kolko detí z dvoch manželstiev? emoticon
Včera o 16:03

toto napisala ona mne a ja som jej odpisala toto.... mozes porovnať, kto je na akej urovni a kto sa vyjadruje urazlivo... za tuto moju odpoved urobili zo mna monstrum. 😀 😀 😀 ak máš zdravy úsudok, tak nad tým porozmýšlaj.

zuzkaanicka
26. jún 2014

@andy04 Tebe agresivna debata nevadi, mne naopak vadi ... v tomto sa teda nezhodneme, dokonca sa ani nezhodneme v tom, co je agresivny prispevok ... mne je aspon jasne, ze som urobila dobre, ked som po prichode abasty prestala do tejto temy prispievat ... naozaj nema zmysel na niektore prispevky reagovat, dokonca ani si ich vsimat.

andy04
26. jún 2014

@zuzkaanicka Nezhodneme sa vo viacerých veciach to ťa trápiť nemusí. Preboha prestan to uz riešiť

zuzkaanicka
26. jún 2014

@andy04 mna to netrapi, ja som to len skonstatovala, neviem, preco si nervozna 😕

andy04
26. jún 2014

@zuzkaanicka Unavena zlato a znudena

zuzkaanicka
26. jún 2014

@andy04 no, tak relaxuj 😉

andy04
26. jún 2014

@zuzkaanicka Potrebuješ mat posledne slovo? Som človek chapavy nechám ťi ho. Rada robím ľudí stastnymi.

kararinka
26. jún 2014

@abasta Nechcem uz verejne pokracovat v tychto vasich zabomysich vojnach, odpovedam preto, ze ked si si dala namahu odpisat, tak ti odpisem este aj ja. Urazali ste sa navzajom s tym, ze tvoja urazka mala vacsiu vahu, lebo bola osobna, ty si konktretne utocila na vyzor cloveka, ktoreho si videla a na dalsiu velmi citlivu temu. Teba sa to nemuselo osobne dotknut, lebo si tu v podstate anonym, tak ako ja.
Ja plne chapem o com pise andy04 v prispevku z 11:45, ja mam manzela z inej casti Slovenska a uz tam je jemne citit inu mentalitu a zvyky. Dokonca mozno generacia mojej babky, ktora zila vo svojom "mikrosvete" by ma povazovala za pochybnu co sa "zaplietla"s niekym odtial. Pre mna diskusia nemusi byt politicky korektna, ale zachadzat do osobnych utokov, ci uz a jednej alebo druhej strany je trosku moc. Uz si neviem presne pozriet tvoj prispevok, lebo ho zmazali. Mne sa v prvom rade nepacilo, ze si sa vyjadrila o zenach v tejto v diskusii, kde vies, ze vacsina ma za muzov moslimov, ako o zenach o ktorych si spolocnost mysli, ze su podradne a pochybne, ktore sa na nic lepsie nezmohli a "zaplietli" sa s niekym dokonca z byvalej Juhoslavie. Jednoducho si myslim, ze si to uz prestrelila.

zuzitko74
26. jún 2014

Môj dedko sa narodil v Bulharsku. Bol Slovák ako repa, pochádzal z rodiny slovenských prisťahovalcov. Po druhej svetovej vojne sa veľa Slovákov z Bulharska presídlilo naspäť do Československa. Dedko bol v tom čase mladý a slobodný, chcel si nájsť známosť a oženiť sa. Našiel si dievčinu a všetko bolo fajn, kým jej nepovedal, že prišiel z Bulharska. Rozišla sa s ním. Vraj je len obyčajný špinavý Bulhar a ona s ním nechce mať nič spoločné.Iróniou bolo, že on Bulhar ani nebol, bol Slovák narodený v Bulharsku, ale to jej už akosi nedokázal vysvetliť. Načo boli tie predsudky tej dotyčnej dobré?

zuzkaanicka
26. jún 2014

@zuzitko74 na Slovensku sa mnohi uz aj na Moravaka divaju cez prsty 😖

zuzitko74
26. jún 2014

@zuzkaanicka A pritom mnohí Moraváci hovoria, že radšej by boli v republike so Slovákmi, než z Čechmi....a že historicky je to tak či tak celé Veľká Morava. 🙂

erjona
26. jún 2014

@abasta Čo je rasizmus? Ako sa prejavuje?
Rasizmus je diskriminačná teória, ktorá hlása nerovnocennosť ľudských rás. Obvykle je spojená s genocídou, vyhladzovaním menejcennej rasy nadradenou... Jedná sa o spoločenský konštrukt, presvedčenie, ktoré sme získali výchovou a ktoré môžeme zmeniť. Spravidla sa spája s nejakou ideológiou ako patriotizmus alebo nacionalizmus, teda lásku k vlasti spájame s odstránením nejakej inej rasy alebo národa.
Chceš pokračovať v nekonečnom kruhu odovzdávania predsudkov? Čo Ty povieš svojim priateľom, svojim deťom o menšinách, znevýhodnených skupinách? Za suseda by nechcelo až 36 % Slovákov Araba, 30 % černocha a 65% Róma. Prečo? Je jednoduchšie skryť sa v nezmyselnom predsudku a neznámeho odmietnuť, než sa prekonať, zamyslieť sa, zmeniť

Tolerancia je dennodenná práca so sebou samým. Hľadaj informácie, nájdi argumenty..., neprijmi mýty, odmietni predsudky, bráň sa straty vlastného ja. Vytvor si svoj názor, chráň toleranciu, rozvíjaj lásku

Najprv prišli pre Židov
Ale ja nie som Žid a preto som neurobil nič, aby som im pomohol

Potom prišli pre Rómov
Ale ja nie som Róm a preto som neurobil nič, aby som im pomohol

Potom prišli pre antifašistov
A ja som neurobil nič, aby som im pomohol

Potom prišli pre mňa!
Ale nezostal tu nikto, kto by mi pomohol!

- modifikované posolstvo pastora Niemollera: Obete nacizmu

TVRDÝ RASIZMUS - ktorý nás trápi najviac, pretože fyzické útoky sú pre nás otázkou života a smrti
MÄKKÝ RASIZMUS - je menej nebezpečný, avšak oveľa viac zraňuje psychiku ľudí, lebo útočí na ich dôstojnosť
1) Tvrdý rasizmus - zahŕňa hlavne fyzické útoky prevádzané údermi a kopancami, útokmi bejzbalovými pálkami, boxermi, reťazami, bodnými a sečnými zbraňami, slznými i paralyzujúcimi plynmi. Ďalej zahŕňa inzultácie a invektívy (napr. opľutie alebo posmešné nadávky), rôzne slovné výroky degradujúce ľudskú osobnosť, vyhrážky zabitím v spojení s narážkami na farbu pleti, použitie bojových psov ako zastrašujúcich prvkov, hajlovanie na uliciach, vydávanie fašistických a neonacistických časopisov. Tento problém sa týka najmä prívržencov hnutia skinheads. Ide o maximálne porušovanie ľudských práv a výsledkom týchto útokov je naša izolácia, strach, dezilúzia a nedôvera v spravodlivosť.
2) Mäkký rasizmus - pokrýva omnoho širšiu skupinu obyvateľstva. Zahŕňa vedomé aj nevedomé upozorňovanie na odlišné ľudské črty, odmietavý až ignorantský prístup, vylučovanie a neakceptovanie minority v rámci spoločnosti Pre ilustráciu uvediem niektoré príklady:
- človek s inou farbou pleti príde niečo vybavovať do štátneho úradu, na políciu alebo ide nakupovať a stretáva sa mnohokrát s tým, že mu začnú automaticky tykať
- jednajú s ním podozrievavo a s neochotou, ako keby bol menejcenný
- s nedôverou sa stretávame aj pri vybavovaní v bankách
- v zdravotníckych zariadeniach s Vami jednajú často ľahostajne
- niektorí učitelia separujú deti miešancov od iných detí, neoslovujú ich menom, ale upozorňujú pred ostatnými deťmi na ich odlišnosti (oslovenia ako černoško, mulatča)
- aj novinárov by som chcel poprosiť, aby v rámci svojich možností nezaškatuľkovali ľudí len podľa príslušnosti k rase alebo k určitému etniku (z titulku "Napadli troch mladíkov a jedného černocha" vplýva, že černoch asi nebol mladík ale vôbec nepoukazuje na to, že ich zbili skíni). V Amerike nahradili pojem černoch, ktoré je svojim spôsobom hanlivé, slovom afro-američan, v Čechách sa ujal pojem afro-čech, u nás som ešte o pojme afro-slovák nečítal. policajti majú vo zvyku pri zásahu nezaistiť páchateľov a svedkov, ale začnú vypočúvať poškodeného
Kto sú obete útokov: okrem zahraničných študentov, turistov, Rómov a Afričanov, ktorí tu zostali žiť sú to v poslednom čase ich rodiny, nevynímajúc malé deti. Agresivita sa rozšírila už i na "bielych": dôvodmi sú dlhé vlasy, nevhodné oblečenie, antipatia, nevhodný úsmev či pohlaď, jednoducho čokoľvek.
Fašizmus
Eugenika, rasa a IQ
Činnosť vyvíjaná v neprospech "rasovo menejcenných" ľudí má svoje korene v nacistickej filozofii tvrdiacej, že politika je založená na biológii: Aby sme mali silný štát, je nevyhnutné mať silnú, čistú rasu! Nacisti chceli zabrániť "nespôsobilým" Nemcom v plodení detí a oslabovaní mocnej rasy. Preto mnohé z ich plánov, vrátane vyhladzovania, boli namierené aj proti "árijským" ľuďom.
Jeden z prvých zákonov, ktorý nacisti schválili po prevzatí moci v roku 1933, bol zákon, ktorý umožnil vynútenú sterilizáciu ľudí s mentálnymi a/alebo fyzickými poruchami. Bola založená špeciálna jednotka s veľkolepým názvom Združenie pre blahobyt a inštitucionálnu starostlivosť, alebo T4. V programe T4 ošetrovateľky, lekári a psychiatri uskutočňovali "milosrdné zabíjanie" 70 000 mužov, žien a detí po celom Nemecku. Program bol nakoniec zastavený kvôli protestom kléru.
Nacisti stavali svoje rasové plány na takzvanej "vede" - eugenike, ktorá bola založená v 19. storočí britským psychológom Francisom Galtonom. Eugenici verili, že prísnym výberom jedincov, ktorým bude dovolené mať deti, je možné vytvoriť silnú rasu.

Nasla si sa vo vnutri?

zuzkaanicka
26. jún 2014

@zuzitko74 no, ja mam celkom dost skusenosti s tym, ako na cesky hovoriacich pozeraju na Slovensku a to uz nehovorim o madarsky hovoriacich 😖 ... ale vsak staci mrknut aj na tuto diskusiu a vidis ako sa mnohe divaju na odlisnosti 😖

zuzitko74
26. jún 2014

@erjona Ľudská rasa sa takto ,,ozdraviť" nedá, lebo každý človek má v sebe nejakú recasívnu genetickú vadu, museli by sme vyľudniť celý svet. Momentálne čítam knihy o tom, ako prebiehal projekt T4 a je to hrozné. Mimochodom, aj Slovania boli považovaní za podľudí.

erjona
26. jún 2014

@zuzitko74 hej, je tam o tom popisane viacej, len som to tu nechcela cele kopirovat. ale je strasne, na ake myslienky prisli, priam primitivizmus dokazali ludia porobit,,, a tie fotky z koncentracnych taborou su strasne,,, ☹

erjona
26. jún 2014

@zuzkaanicka Ja osobne som si zastala madarov a preto som bola oznacena za nasilnicku od nemenovanej osoby,,, ja som vlastne v multikulti uz vyastala a nikdy som nepocitovala, ze by mali byt madari menejcenni... 🙂

zuzitko74
26. jún 2014

@zuzkaanicka To mi je ľúto, že máš také skúsenosti..., dúfam však, že máš aj nejaké pozitívne.

erjona
26. jún 2014

@zuzitko74 To neboli v mojich ociach ludia, ale zver, kto sa znizil k takymto cinom 😠

zuzkaanicka
26. jún 2014

@erjona najlepsie je, ked na Madarov nadavaju taki, co v zivote ziveho Madara nevideli 😝 ... ak niekto posudzuje ludi podla jazyka, pleti alebo vierovyznania, tak je velmi povrchny a obmedzeny ... otazne je, ci sa s tym da nieco robit 😖

demo
26. jún 2014

@zuzkaanicka slovaci skaredo pozeraju na cechov, cesi na slovakov, madari na slovakov, slovaci na madarov, poliaci na ukrajincov, ukrajinci na rusov... dokedy tu budete vyplakavat? ved to je take normalne ako, ze ma clovek kožu na krku. kym sa v mene rasy a nabozenstva neporiada genocida (ako sa to deje na blizkom vychode ci v afrike) tak je zbytocne nariekat nad tym, ze na mna niekto skaredo kukol v rakusku. specialne tvoj prispevok ma pobavil.. si si teda musela vytrpiet v zivote tej neznasanlivosti narodnostnej 😀
a myslim ze ziveho madara videl asi kazdy ... nie su v nasich koncinach az takou raritou