Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@andy04 Napriklad v AT musis prejst skuskami, jak podla jazykovej zdatnosti, tak podla vyvoja, je to zakotvene v legislative, pokial dieta neovlada dostatocne nemecky jazyk, ide do predskolkej triedy a az na dalsi rok do prveho rocnika, cize tu nemas deti, ze by nerozumeli ucitelku,,, podla mna velmi rozumne to spravili 😉 Aj moje dve deti presli tymito testami a znalostami nemciny boli zaradene medzi nativ speaker... V pripade, ze by nespravili tieto skusky, by dostali odklad 😀
@alice107, nezabudni si dat pred admina zavinac, lebo nebude vediet, ze mu pises 😉 Nech posudi, co je obtazovanie, ked nechces byt obtazovana, tak neprispievaj, a suviselo to s temou, pytala som sa ta, ci ta pravda zasiahla, ked si taka roztrzita a robis same preklepy... 😀 😀 Nemysli si, ked sa mi nieco od teba nepaci, ze sa budem tebe prisposobovat a neopovazim sa ti ani bodku napisat, prestan pisat rasisticke veci a ja ti dam pokoj raz a na vzdy, cestne pionierske 😀
veesh ,tak prslo na zaver nemoznosti najist iny argumetn aj to zmane spochybnenie debatujuceh? prepac, ale ty, co kocovne potujes na par mesiacov /ako si sama uviedla/ medzi de a krjinou tvojho muza si ozaj ta prava poznat, pomery v de spolocnosti.
na zaver len tolko,ze ak bude tvoje didta v tom -multi-kulti prstredi vde nakoniec chodit dos koly tak poznas /ak vobec budes toho schopna/,pomery v takej skole zmiesanej v de.
ja som svoj nazor jasne vyjadrila ,niet co dodat, a preto pokladam nasu debatu so svojej stranky za uzatvorenu. 😎
@vevesh no, asi je najlepsie presediet cely zivot v rodnej vieske 😀
@zuzkaanicka 😀 😀 😀 😀 😀
@alice107 tak na zaver -to ze nezijem teraz na stalo v de, neznamena ze som nejaky cas nezila - a kedze mam nemecku strednu, vzdelanie zamerane na Studium jazykov, doucujem deturence na nem.skolach a moje deti tiez navstevuju predskolske zariadenie v de- tak to viem posudit mozno lepsie ako ty, ktora sa pohybujes uplne v inych sferach 😎
A prajem pekny zvysok dna
@ellise pretoze
1. o veciach, na kt. mas/nemas narok sa dozvies za pochodu (do zahranicia cestujes zvacsa za vidinou lepsieho, ale nevies ake to v skutocnosti bude...)
2. idu za peniazmi, kedze aj ked tam,ked budu robit podradne/nekvalifikovane prace zarobia viac, ako doma - a pracovne viza su zasadne na 1r.
(a ani slovaci alebo cesi nejdu do nemecka na to, aby si zlepsovali kvalifikaciu - rozdiel je v tom, ze ked chcu, tak si kvalifikaciu/vzdelanie v nemecku mozu vylepsit, pristahovalci z tretich krajin az ked dostanu tie povolenia nad 5r.)
@vevesh To vysvetľuje prečo v Nemecku sa to neruti ak ako v tu francuzku alebo UK Tu kým sa spametas príde s tlmocnikom aby dala škola prec vianočnú vyzdobu pretože je to proti jej presvedčeniu. Je to skutočný prípad len toho tlmocnika som si vymyslela. Toto uprednostovanie robí ze sa Španieli pozerajú na moslimov este viac cez prsty. Nemyslím ze Španielsko bude robit ako Nemecko je tu zvláštny vzťah medzi marokom a nimi takze je to komplikovane. Su tu marokanci s obcianstvom ktory neovladaju jazyk nieto este niečo o histórii. Ako im ho dali e pre mna zahada. Neviem či je niečo take možné aj v Nemecku
@andy04 ano, pretoze aj v nemecku zlyhala integracia - nedavna to aj sama merkelova priznala- ale tu je to v inej podobe s rovnakym vysledkom: domacich su proti,a pristahovalci ostavaju na spodnej priecke vrstiev obyvatelstva (Cest vynimkam)
A nemci su v urcitych veciach tvrdi- tu si nedovolia takto vystrkovat rozky v skolstve...
@andy04 Musim povedat, ze aj v At sa moslimske deti podielaju na vianocnom vystupeni a moslimski rodicia si pridu este aj natocit vystupenie,,, Mam kopec fotiek, ale su tam aj moje deti a nechcem to tu zverejnovat, ale vsetky deticky su aj pri oslave vianoc, mikulasa a velkej noci, ktore si v skole, v skolkach robia 😉 Pri koncorocnych vystupeniach moslimske deti tancuju a spievaju,, su do tejto cinnosti zapajane, nikto sa ich nepyta, je to jednoducho sucat vyucovania a hotovo a tak to ma byt 😉
vevesh, ano , my dvve sa pohybujem v upln einych sferach spolocnosti.a preto aj nase nazory su rozdielne
jka vciem,ake vynosy niekdy vynasaju sudy co sa tyka precedensov v oblasti ´´prav´´ migrantov. nemcko zial nie je tvrde. ahavne nie, co satyka justicie. inak bvy sa nestalo,aby migranti sa neintegrovali aboli om povolovane rozne ulavy aj v skolach
cvo satyka zakona, tak aj obcania krajin mimo eu tak ako obcania eu krjin mozu sa iystach okolnosti si zvysovat v de kvalifikaciu/lekari apod/. cize dostanu povolenie na pracu na rok, s o skusbnou lehotou na 6 mesiacov. ale kedze v ich krajinach je nedostatocna uroven vedomostna, tak im nie su znavane urcite skusky.ale maju moznoa t si zvysit v de kvalifikaciu . prave na to je urcena ta staz.lenze ti lekari napriklad nemaju dostatocne jazykove znalosti tiez. atak sami si zahatavaju cestu k dobrej kvalifikacii. na to nepotrebuju mat 5 rocny pobyt. v de. tie jazykove znalosti mali uz mat v domovskych krajinach predsa. de nie je socialna unia pre vserkych, co chcu zadarmo ci zo zlavami sa naucit jazyky ci mat vzdelanie .
no, to ze doucujes deti je pekne 🙂 . ake deti doucujes, ak sa smiem spytat?? aku strednu mas v de? system skolstva v de je iny ako na sk. a tomu zodpoveda potom aj uspesnost na trhu prace. pekny den aj tebe.
@alice107 ja nehovorim o stazistoch - to je uplne ina kapitola, ale o moznostiach ludi,kt. boli vydane pracovne povolenia na upratovanie, casnikovanie a pod bez znalosti jazyka (vsak na to nepotrebuju jazyk). a nakoniec ostali v de 50 rokov aj s dvoma generaciami potomkov..- a to je ta zlyhana integracia- bez jazyka, nevzdelani,vysetrenia na okraj spolocnosti vo velkej miere politikou, kt.az po70r priznava zlyhanie
Ja nehovorim, ze de ma mat otvorenu naruc pre ekonomicky slabsich, ale ked uz dava pracovne viza na viac rokov - je dolezite urobit aj nejake zivote podmienky, pretoze ak vychovam masu nevzdelancov, obratia sa raz proti mne...
Len tak na okraj priklad z danska: ak imigrujes do dk, 1 rok musis ist na jazykovy kurz, az po jeho absolvovani mozes ist pracovat (bez neho ta ani upratovat nevezmu), napodobne v svedsku
A co sa tyka doucovania- deti nemeckej,slovenske,moslimske,- jednoducho vsetko a zo vsetkych skol od Hauptschule po Gymnasium
A samozrejme mam gymnazialnu Hochschulreife - bez toho sa Uni neda - a ked sme tak otvoreni,mohla by si uz poskytnut nam tu vzorku, na ktorej zakladas vyroky o nemoznosti Multi-kulti manzelstiev...
vevesh vzorkou ti moze byt to napriklad, ze so vzorky 100 manzelstiev europaniek s muzmi inej kultury co som mala moznost napriklad poznat ani jedno nebolo uspesne.a to aj ked trvalo roky. vzdy tam bolo nieco, co znemoznovalo fungovanie manzelswkeho zväzku a,ko ho chape eurpske pravo aj kultura
aak mi newveris, spytaj sa advokatov, pracovnikov jugendsamt, ake maju skusenosti s manzelstvami zmiesanymi
no, co sa tyka migrantov nevzdelanych , tak prave o tom ja pisem,ze bola velka chyba otvorit pre nich hranice.a ked uz, tak na urcite ohranicene obdobie praace, ato len ako podmineka znalost nemeckeho jazyka.a bolo by po probleme
to, ze takyto migranti nie su prnosom pr ede je jasne kazdemu. len odcerpavaju finacie, ktore stat moze pouzit inde . nacvo prjat nevdelaneho migranta, ked mu treba platit potom este kurz a vzdelanie?
prave tito nevzdelani mogranti vyuzivaju euroanky na zobase ,aby dostali viza na pobyt. a potom nemaju zaujem na integracii a uz vobec nie na zvyseni vzdelania.
a cvo sa tyka uz az 3 generacie miograntov, tak je ich chyba,ze sa neintegrovali. je to chaba, ze sa vty<ch ich spolocnestvach rozpravaju ich jazykom, nie nemecky. tak ako tvoje deti slovensky.
toto ja nechapem, naco je dobre. najsolezitewjsi je jazyk krjiny, kde clovek ma centum zivotnych zaujmov. ten jazyk musia obyvatelia ovladat predovsetkym. potom maju sancu byt uspesni aj na trhu prace.a nemusia sa vyhovarat na diskriminaciu ci nebodaj rasizmus
mas pravdu, masu nevzdelancov de ani europa nepotrebuje tu ale prdukuju sami ti nevzdelanci aich rodiny a klany.
de je prlis humanne .a v tom je problem.ak by ziadne ulavy neboli, ziadne platenia kurzov , ziadne viza pre malo vzdelanych z tretich krjin, tak by nebol problem s masou nevzdelanych a neprisposbivych migrantov.
vies, m man by zaujimalo,aky ty mas nazor na riesenie tejto otazky. ozaj by ma to zaujimalo z praktickeho hladiska. 🙂ako by sa to podla teba malo riesit?
.
a madari u nas sa naučili po slovensky ? 😀 a rodia sa tu cele generacie
@alice107 Mas to nejake popletene, nie?
Podľa výsledkov nového, zatiaľ najväčšieho európskeho prieskumu verejnej mienky na tému náboženská rozmanitosť v EÚ si 80 percent občanov únie pod pojmom "islam" okamžite predstaví utláčanie a znevýhodňovanie žien.
Zhruba 70 percent respondentov, ktorých agentúra TNS Emnid[1] spovedala vo Francúzsku, Nemecku, Dánsku, Portugalsku a Holandsku (teda v krajinách s najvyšším počtom moslimov v rámci Európy), s islamom spája fanatizmus a 60 percent ochotu siahnuť po násilí. Problematika islamu a moslimov žijúcich v Európe je však oveľa zložitejšia.
Európske krajiny majú problém prijať integráciu moslimov alebo ide o neschopnosť druhej strany sa integrovať? Francúzska tradícia laicizmu a sekularizmu, ktorá sa vyvinula z náboženských vojen a francúzskej buržoáznej revolúcie, však neposkytuje pre multikulturalizmus pôdu pre zasiatie zárodku. Na druhej strane sa 42 percent moslimov žijúcich vo Francúzsku cíti Francúzmi a 80 percent si želá, aby boli integrovaní do väčšinovej spoločnosti. Zároveň odvážny prieskum uverejnený v mesiaci január z produkcie l´Ifop ukazuje triezvu realitu.[2] Až 68% Francúzov si myslí, že moslimovia nie sú dobre integrovaní. Dôvod? Hneď dva najsilnejšie: odmietnutie integrovať sa a výrazne odlišné kultúrne rozdiely. A napokon len 22% si myslí, že ich kultúrny svet je pre ten francúzsky obohatením. Naopak v Nemecku a vo Veľkej Británii prieskum[3] ukázal, že väčšina moslimov má skôr negatívny vzťah k väčšinovej spoločnosti. Veľké množstvo z nich sa zaradilo do väčšinovej spoločnosti, len menší počet moslimov aktívne praktizuje svoju vieru. Multikulturalistická politika v Holandsku podporovala v minulosti pre rôzne kresťanské cirkvi ich vlastné školy a kultúrne centrá ako píšu holandské Dagens Nyheter[4]. Spolu s rastúcim počtom moslimov v Holandsku bol islam integrovaný ako jeden z pilierov tohto modelu. Kým integračnou politikou republikanizmu vychádzame z rovnosti všetkých občanov pred zákonom a náboženstvo a kultúrne rozdiely sú z jeho pohľadu čisto súkromnou záležitosťou, multikulturalizmus predpokladá, že každá spoločnosť pozostáva z rôznych kultúr. Krajiny akými sú Španielsko, Nemecko a Taliansko, ktoré nemajú dlhodobé skúsenosti s prisťahovalectvom moslimov do ich krajiny, problematiku vnímajú skôr ako pracovnú migráciu. Kultúrna či náboženská problematika nebola v centre ich pozornosti. V posledných dvoch desaťročiach sa situácia zmenila a vedie sa intenzívna verejná diskusia o koncepte integrácie. Pozrime sa na Nemecko, kde žije v dnešnej dobe približne 2 a pol milióna moslimov. Predstavujú asi 4 percentá zo všetkých obyvateľov Nemecka. Podľa niekoľkých výskumov uverejnených v nemeckom periodiku Die Welt[5] už za 40 rokov bude počet moslimov v Nemecku väčší ako počet Nemcov. V tejto krajine sa nezvyšuje len počet moslimských prisťahovalcov, ale aj počet ľudí konvertujúcich na islam. Pri integrácii moslimov však prichádza k veľkému počtu problémov. V Nemecku bol vyhlásený zákon, ktorý hovorí, že moslimské ženy, ktoré chcú migrovať do Nemecka, lebo sa chcú stať manželkami už prisťahovaných moslimov, musia mať minimálne 18 rokov a musia ovládať aspoň základné frázy z materinského jazyka krajiny do ktorej emigrujú. Podporujeme tým neustále ďalšie a ďalšie dôkazy o nefunkčnosti multi-kulti. Naopak naučme ľudí akceptovať základné znaky krajín, do ktorých vstupujú ako „tí druhí“.
Európania by mohli znovu objaviť svoju kresťanskú vieru a trpezlivo sa postarať o to, aby sa moslimovia kultúrne prispôsobili krajine, ktorej členmi sa stávajú. Prieskum z Ifop, ktorý sa napokon odvážil publikovať i Le Monde[6] tiež ukázal, že odchod moslimov nie je v pláne, vôľa žiť v mieri medzi komunitami áno, preto sa treba naučiť spolunažívaniu. Takéto zmeny sa však zatiaľ neuskutočňujú a stále existuje nepochopenie toho, že akákoľvek nenávisť vedie k ďalšej nenávisti. V tom najšťastnejšom scenári nájdu autochtónni Európania a moslimskí imigranti modus vivendi a budú žiť spolu v harmónii. Tento snáď už klasický výrok predstavujúci optimistické očakávania sa objavil v štúdii Jeanne-Héléne a Pierra Kaltenbach La France, une chance pour l'Islam (Francúzsko, príležitosť pre islam) z roku 1991. Autori tu po prvýkrát v histórii uviedli, že „islamu sa poskytuje šanca prebudiť sa v demokratickej, bohatej, laickej a mierumilovnej krajine.“ Táto nádej žije ďalej.[7]

azeny admin, uz som raz upozornovala na obtazovanie od pisatelky erjona. neustale hoci snou nekomunikujem/kedze pre mna nie je /vzhladom na svoje vyjadrenia / partnerom do debaty , stale sa snazi provokovat , pisat prspevky nesuvisiace sprejednavanou temou a osobneho utocneho charakteru.
takze musim znovu upozornit na jej nevhodne chovanie.
mali by ste ju poucit, zue ked uz musi pisat a nemoze sa ovladat,/nemam nic proti tomu, necfitam jej prispevky/ tak nech neoznacuje pisatelov, aby neboli jej prispevkami obtazovani technicky. dakujem . 😉