icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
20. okt 2013

@erjona ja viem, poznam konkretne dva pripady kedy turek s turkynou a iranec s irancankou prisli do de v 60tych rokoch, narodili sa im tam deti, a detom sa narodili deti a ziadny nemecky pas? a to jeden ma firmu a druhy robil nejakeho dizajnera pre bmw (moment. ho po 25 r. prepustili, sef sa ospravedlnoval, ze dostal prikaz zhora, ze na tom mieste moze robit IBA nemec), takze tolko k uspesnej inegracii...

erjona
20. okt 2013

@demo toto bol len zaciatok - dokument pokracuje, je na 20 stran 😀 len som to nechcela cele hadzat - je to tam presne vykreslene ako co bolo, skopirovala som len prvu stranu 😉

erjona
20. okt 2013

@vevesh Tak sa necuduj nazorom alici, kedze ma nemeckeho manzela 😉 Hovori presne to, co väcsina z nich - preto integracia krachuje na plnej ciare, kvoli takymto ludom...

vevesh
20. okt 2013

@erjona ja mam skor pocit, ze co vidi v telke, v novinach povazuje sa svatu pravdu..a ono to tak nie je...sama som videla, ako sa manipuluju tel. noviny na SK aj v kurdistane, teda v sev. iraku,a taka ista lobby funguje aj v de....takze nauzaujatost netreba hladat, a vsetko povazovat s rezervou.. 😠

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
20. okt 2013

@demo No, ze fajcenie prospieva pleti asi tazko najdem - to len nechces vidiet pravdu, ako by mal naozaj vnimat moslim manzelku - ja mam iny nazor. Skusala som hladat slovenske clanky, pretoze ked sem hodim nemecky link s tym istym obsahom, sa tu kazdi ohradzuje, ze nerozumie, takze som pohladala slovenske a pritom som si myslela, ze neexistuju. V tom clanku som chcela len poukazat, ze multi-kulti tu vzdy bol, nic hlbsieho som za tym nehladala 😉 Mne sa to zdalo byt viacej 🙂

erjona
20. okt 2013

@demo 12, ked uz chces byt taka presna 😀

alice107
20. okt 2013

@vevesh tak De je proti ´´ausländerom´´? a to si ako na to prisla? majorita nemecka je proti pristahovalcom/ako aj majoritna cast obyvatelstva celej zapadnej eu,ci ze taliani,francuzi,holandania,svajciari apod/ preto,ze nerespektuju jej zakony ,kulturu. ako to.ze zijes v zap.eu a toto nevies?
ale de ako stat vychadza zial tym pristahovalcom v ustrety az za hranicou unosnosti niekedy. na ukor majoritneho obyvatelstva.
ak zijes v de a,tak ako to ,ze to nevidis realisticky?
v de je to problem nielen integracie,ale aj eimigracie. vies ty kolko azylantov prjme rocne de? velmi vela.a podla zakonov de musia mat rovnaky status,ako poberatelia harz IV.tak je to proti cudzincom.? takto je de proti cudzincom?
to mas odkial taku predstavu? k tebe sa v de niekto chova protipravne? bol proti tebe ,ked si prisla do de a byvas tam?
vies ty,ze de nevracia podla zakona taliansku nelegalnych migrantov ,pretoze by tam taku zivotnu uroven ,tak ako v de nemali a to je podla de zakonov nepripustne?? tak je proti cudzincom de?
a v de maju obcania de v korenmi tureckymi zastupenie v parlamete tiez. a velku lobby.
francuzi maju problem nielen s integraciou,ale aj s imigraciou. podobne ako de ci ine zapadoeuropske krajiny.cela zapadna eu ma rovnke problemy s nimi.
slovensko nema problem s cudzzincami ani pristahovalcami.pretoze im jednoducho azyl nedava.len ak za rok jedne,dva .,to je vela.
nastastie pre sk obyvatelstvo. len prblem robia ti studenti z moslimskych krjin ati cudzinci z tych krjin.co si ich slovenky privezu na sk za ucelom zlucenia rodiny.
problematika kurdov je rovnaka ,ako arabov z eg,tunisu a pod.to znamena, podobna mentalita rovnake crty spravania sa,sposob zmyslania .
ja neposudzujem z jedneho pripadu.ale z rokmi overenych mohych pripadov ,ked sa spravaju ako podla kopiraka .ako by ich jedna matka mala a vychovavala. ci su to egyptania, ci tunisania ,ci iranci ci iracania ci pakistanci pod .a ti ,co su moslimovia/ v egyptania co nie su kopti / este maju naviac zakorenenu ideologiu islamu.a ta este to spravanie, ,co sa vymyka norme europskeho spravania sa este umocnuje.
ako to,ze roky zijes v de a toto nevidis a nevies? alebo nechces vidiet ci napisat,ako to je v realite v de?

erjona
20. okt 2013

@vevesh A hned sa do toho vzije, akoby sama pri tom bola 😀

erjona
20. okt 2013

4700 utecencov rocne je velmi vela na celu EU - pre nu aj jeden je viacej ako dost 😀
http://www.euractiv.sk/obrana-a-bezpecnost/clan...
Slovensko vydava 15 azylov rocne,,,,

maminuska
20. okt 2013

@alice107 presne tak , ja som nesmierne rada že imigračná politika SR pre ľudí z tretích krajín je tak prísna.
A dufam že aj taká zostane a nepodľahneme prisťahovaleckým normám Bruselu.

erjona
20. okt 2013

Staty dostanu financnu podporu z Eurofondu od roku 2013 - Slovensko bude prve, ktore siahne po tychto peniazoch, len ci budu chciet utecenci vobec prist na Slovensko a uchadzat sa o azyl je druha vec, pretoze zaujem klesol, co po vyse 10000 azylantov ziadalo o azyl a len 15 ho povolili.... 😉 Neskor ziadalo uz len odolo 500 ludi o azyl rocne a zasa ho povolili len 15 ludom 😒

alice107
20. okt 2013

@erjona co s tyka prava saria,tak to zenu poklada za nesvojpravnu a menejcenu. duchovne aj v praktickom realizovani prava. ak ide svedcit ,tak svedectvo zeny,ak vobec je pripustne,jedna svedkyna nestaci. u muza je to pripustne zena nededi rovnakymi dielmi ako muzi. rozvod ak zena moze podat vobec,tak je mozny len za urcitych okolnosti. islamske staty maju vo svojich zakonoch tiez paragrafy,ked mozno zakonne zenu zabit. muz ju moze zabit.ale zena muza nie.
to je len jeden z mnohych prikladov,ako to v realnom zivote aj pravnom zivote chodi moslimskom state,kde zakladnym stavebnym prvkom prava je saria.
nepis o niecom,co neovladas. 😉
a ano,mam nemca manzela. ale to s mojimi nazormi nema nic spolocne. to ako si prisla na taky nezmysel? takto uvazuju zeny v islame,ako ty.

erjona
20. okt 2013

@alice107 Ty pises o niecom o com nemas ani ponatia, je to vidiet pri tvojom kazdom prispevku. Pekne si precitaj pasaze, co som sem hodila a trosku sa vzdelavaj, ako vidi koran postavenie zeny 😉

alice107
20. okt 2013

@maminuska ja tiez velmi dufam. pretoze to ,co sa v zape.eu deje,je za mierou unosnosti
predstav si,ze vjednom spolkovom state v de sa tamojsia vlada rozhodla o zakone,ze v kantinach ,ktore patria statu,sa nesmie podavat jedna spacialita pod nazvom ´´cigansky rezen´´. lebo vraj to zneie diskriminacne. 😀 uz sa stoho len populacia nemecka smeje. pretoze to je tak absurdne,az ,az. zaujimave,ze viedensy rezen ako nazov nezakazali
tak ten jedne dotycny kuchar z jednej kantiny sa vynasiel,aa ponuka teraz nod nazvom ´´rezen pod zakazanym nazvom´´
ty si vies predstavit absurdnost celej situacie,ze?

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
20. okt 2013

@erjona ja na rozdiel od teba,co nemas ani uni, som uz davno v pravnej praxi a so zakonmi saria som prisla do styku mnoho krat.prave v suvislosti s poruseniami prav euroskych manzeliek moslimov. tie chuderky tak ako ty mali podobne predstavy o saria,ak vobec nejake.a tak aj dopadaju.
takze ak ty budes odbornik na pravo raz/aj pravo saria/ a budes mat prax taku ako ja,potom mozeme podebatovat .
ty zatial nemas nic,cim by si moje vzdelanie rozsirila. tymto je pre mna s tebou debata uzatvorena. 😎

erjona
20. okt 2013

@demo Nie, praveze nastane opak - pri vzdelanosti. Zeny nadobudnu viacej prav, lebo uz budu vediet, ze ich maju a nie len tie, co im natrubia chlapi do hlavy, podla toho ako sa im to hodi, o to tu ide 😉

erjona
20. okt 2013

@alice107 Jaj pardon - ty si mudrejsia ako ja, lebo mas uni, ja ju budem mat tiez, ako vies studujem a nepotrebujem sa tym ohanat - saria zakon, ako si s nim prisla do vstyku? Co si pocula? Koran si citala? Pochybujem, to by si tu nevypisovala tie tvoje mudrosti, co vypisujes 😉 Mas s nim skusenosti? Co si pravnicka v saudskej arabii?

erjona
20. okt 2013

@alice107 V EU sa predsa neprebera saria, ale na sude sa pracuje podla Europskych noriem. Co tu vypisujes a zavadzas?

demo
Autor odpoveď zmazal
maca_p
20. okt 2013

@maminuska trocha ta vyvediem z predstavy, ze imig. pol. na slov je prisna. slovensko je hlavne tranzitna krajina. a ako tranzit sme uplne idealna krajina. vstupom do sch. priestoru je slovensko povinne povolovat vstup na nase uzemie takmer kazdemu, kto o to poziada a preukaze svoju platobnu schopnost je to smiesna suma (uz si presne nepamätam kolko to je ale urcite do 50 eur/den)+ ubytovanie. v minulosti boli kriteria ovela prisnejsie.
ved co by tu imigranti robili? v nemecku, anglicku, belgicku, taliansku, holandsku maju uz svoje komunity, väcsinu rodiny a tu by museli najskor zacat v zariadeni. cize kazdy sem pride ako turista a hajde dalej 😎

maminuska
20. okt 2013

V EU sa už implementujú prvky šaria do jednoltlivých právnych noriem štátov. Príklad Anglicko .

alice107
20. okt 2013

@erjona saria nie je len pre saudsku arabiu. co to pises za nezmysly? saria je zakonponovany do vsetkych / oficialne okrem turecka/zakonodarstiev vsetkych moslimskych statov. a a preto sa tyka aj europaniek,co uzatvorili manzelstvo s moslimom.a to aj ked sa manzelstvo uzatvorilo v eu.
s koranom nema saria nic spolocne pravne ale vychadza z koranu a jej ideologie.ja nepotrebujem citat koran.ale saria zakony v roznych moslimskych statoch.
to je podstatne pre tie zeny a ich prava.nie koran.
ale ano,prezrela som si koran. je to zmes nasilia,porusovania zakladnych ludskych prav a slobod . nechapem,ako toto niekto moze vyznavat a zit podla tych zasad.

erjona
20. okt 2013

@demo A ake? Ja poznam polematiku, len na problematiku sa treba pozriet z dvoch stran a potom si utvorit nazor, ty mas tvoj a ja svoj. 😉

demo
20. okt 2013

@erjona ak tu bol doteraz jednoznacne niekto usvedceny zo zavadzania tak si to ty. Je pre teba zrejme velmi tazke pochopit,co iny ludia pisu. Alice pracuje v prave. A kedze zije a pracuje v DE, tak dozaista prichadza do kontaktu s exotmi,ktori sa riadia pravom saria NAVZDORI tomu, ze v DE tento pravny system neplati. Toto ti ona napisala a takto som to pochopila ja.A ty si to pochopila ako? Ze Alice pise o tom,ze v DE sa riadi islamskym pravom????

demo
Autor odpoveď zmazal
maminuska
20. okt 2013

@maca_p dostať azyl na SR je pomerne ťažké ( a ja za to nesmierne ďakujem ) ale ked si teda myslíš že nie, tak aj tak je pre mňa podstata rovnaká a to že sa tu neusádzajú - teda hlavne ekonomický migranti z tretích krajín .