icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

eva8
1. júl 2014

ja keby som mala čarovnú paličku, prijala by som si, aby všetci boli šťastní, plní lásky a porozumenia, nechcela by som byť v koži utečencov, môžme byť šťastní, že sa máme ako máme.....
Dobrú noc!

ellise
2. júl 2014

@vevesh promiň, jen výmluvy, nenaučit se jazyk krajiny kde chci žít, jen proto že uklízejí a potom se stěžovat že jsou diskriminovaní, protožo jinou kvalifikovanou práci neseženou je jen a jen výmluva.
Tady se říká " Kdo chce hledá výhody, kdo nechce hledá důvody. Jak trefné v tomto případě. Na Maďarov slováci nadávají že se po tolika letech slovensky nenaučili a současně se zastávají turků v Německu že chudáci se nemohli naučit bo služky dělají. Tomu se říká: měřit stejným metrem.
@ ano západní firmy zneužívají dětskou práci, nejspíš to dělala IKEA, ze sociálního Švédska. A není to tak dávno, co v Bolívii protestovali proti zákazu dětské práce. Myslím že zákazali pracovat dětem do 14 let.

erjona
2. júl 2014

@eva8 Ja som iny pripad, ja som velmi ctiziadostiva a huzevnata, co sa tyka vzdelania, som behom 3 mesiacov hovorila nemecky, po 14 rokoch mam slovnik, ako keby bola nemcina moj rodny jazyk a prave z telky,,,, ja som napriklad strasne chcela slovenske programy, ale nebolo to mozne pred 14 rokmi, tak som telku pozerala v nemcine, kde som sa si myslim najviac slovicok naucila a teraz budem pozerat v AJ, lebo aj tu chcem vediet plynulo a slovenske programy mi akosi nechybaju, dam si ich spravit, ale len kvoli mamine, ked pozeram slovensky prelozene filmy, znie mi to smiesne, lebo nie som naucena,, to nie je vtip,, za to ja nemozem 😀 😀 😀 Ale keby som tu nebola sama slovenka, mala by som v okoli dost sloveniek v tej dobe, za prvych 5 rokov som ani jednu nestretla v mojom okoli, tak by som urcite, ale urcite takto nemecky nevedela ako viem. Co sa tyka albancov, este som nepocula, ze by sa zgrupovali, kazdy albanec ovlada nemcinu, niektory slabsie, niektory maju taktiez ako ja obrovsku slovnu zasobu, v priemere väcsina ovlada nemcinu na velmi dobrej urovni, takze nie je moslim ako moslim, co sa tyka integracie,,, Mne staci 3 mesacny pobyt v nejakej krajine a ovladala by som zaklady reci,, ale nesmel by tam byt nik s nemcinou a slovencinou pri mne 😉 Len ked tuto moznost nemas, ako ja, vydas sa do krajiny, manzel hovori tvojou rodnou recou, ako teda mas hovorit nemecky?

erjona
2. júl 2014

@andy04 Ved prave, nemaju ani len moznost,, prave pre tieto dovody, co si uviedla, ja som ich tiez evke napisala 😀

erjona
2. júl 2014

@vevesh Inak anglicky hovoriaci ludia -napriklad väcsina Anglicanov v Rakusku maju tiez velky problem s integraciou a jazykom, ale nad tym sa nikto nepozastavuje, to su predsa Anglicania, nie?

ellise
2. júl 2014

@erjona a největší problém s integrací mají francouzi ve své vlastní krajině 😀 , protože jsou tak hrdí na svůj jazyk, prootže na jakékoliv pokusy o angličtinu nebo němčinu ti budou neustále odpovídat francouzsky. A v Louvru mají jen francouzské popisky exponátů. Teda aspoň před 10 lety to bylo.

erjona
2. júl 2014

@ellise To viem, vsimla som si to pri medzinarodnych podujatiach ako napriklad Song Kontest - tiez hovoria len a len francuzsky 😀 😀 😀

Ja som mojim prispevkom chcela povedat, ze pride Anglican do AT -dostane pracu v banke za 5000 eur v hrubom, bez toho, aby len slovicko nemciny ovladal, nikto sa nepozastavuje nad tym, ze su tu 10 rokov a vsade rozpravaju len anglicky, pride univerzitna profesorka z tretej krajiny - neuznaju jej nic, ani keby sa perfektne naucila nemcinu - musi ist este 2 roky studovat, co je u rakusakoch skoro cele studium, nemaju pre ucitelov 5 rocne studium, a pracuje v upratovacej firme za minimalnu mzdu a je hodena do hrnca s tymi, co nemaju ani ZS dokoncenu, osobne poznam jednu, aj s jej manzelom, obidvaja pracuju v nizkych kvalifikacnych pracach, on robi na stavbe, dokonca ani len strednu skolu im neuzanali, kedze maturitny jazyk nemali nemcinu... A uz su v statistike nevzdelanych pristahovalcoch....

A rozdiel je aj v ponimani napriklad Anglicana a v ponimani anglicky hovoriaceho Africana, osobne som to zazila... skoro ma prekotilo zo stolicky, ked som to pocula,,, Bola som vybavovat do skolky papiere a nabehla tam BIELA Anglicanka a vybavila bez problemov vsetko, dobre, ze sa jej tam ta uradnicka neviem kde nestrcila,, a za 20 minut (ja som si vypisovala papiere, kedze som nemala tlaciva doma medzicasom) nabehla Africanka, ktora sa spytala - Do you spek English? A to si mala pocut, ako na nu ta ista uradnicka spustila, ze sme v AT, ma sa naucit nemecky, ked je v AT a ona nie je povinna vediet anglicky, ale to som ja nevydrzala a povedala som jej do duse, ze co to ma znamenat, pride biela Anglicanka, vybavi vsetko bez jedineho slova reptania, milo a ten isty pripad a uz je tu velky problem? Tak nakoniec veru aj Africanku vybavila, ci chcela, alebo nie,,, kde je tu spravodlivost? Vidis, ludia maju dva metre 😠 😠 😠 😠

vevesh
2. júl 2014

@ellise ja nehladam vyhovorky, preco nevedia,ale realne pisem,preco sa dopracovali k dnesnemu "renome" - a je rozdiel narodit sa v krajine, mat jej obcianstvo a nevediet jazyk statu a je rozdiel prist do cudzej krajiny a cakat, ktory rok pobalis Kufre +drviva vacsina si uplne neuvedomuje, ze vela ludi je analfabetov, ked pridu do krajiny
Presne take ist problemy malo usa v 30tych rokoch bez ohlad na povod, farbu ci nabozenstvo-pokial nezaviedli integracne kurzy....(no ale to je historia a teraz ludom pasuje vyhovarat sa na nabozenstvo) 😎

ellise
2. júl 2014

@vevesh to nejsou tvoje výmluvy ale výmluvy těch přistěhovalců, ty je jenom obhajuješ. A dle mého děláš velkou chybu, že na svoje děti mluvíš jen slovensky a předpokladám manžel kurdsky. Pokud chceš žít v Německu měly by tvoje děti mluvit hlavně německy, právě proto aby se nedostali do problému ve škole s učením. Děti jsou schopné se naučit mluvit i třemi jazyky najednou aniž by to ovlivnilo jejch vývoj. Ale je to tvoje rozhodnutí a můj názor.

ellise
2. júl 2014

@erjona souhlasím, v zemi v které žiješ by si měla mluvit jejím jazykem. Proto mluvím v česku česky i kdyby mi rozuměli slovensky. Ale znám pár slováků kteří ani po 20 letech česky mluvit nebudou a nebudou.

S uznáním titulů je to jiné. To si určuje každá země po svém. Na západě jedinou českou univerzitu kterou uznávají je Karlova, i když Masarykova UNi nebo UNI v Olomouci taky není zlá. S tím asi nic nenaděláš. Navíc jsou obory které jsou pro danou krajinu specifické a jejich znalost je v jiné zemi k nečemu. Třeba právo.

vevesh
2. júl 2014

@ellise nesuhlasim- praveze jazykovedci upozornuju na to,ze najdolezitejsie je pre dieta naucit sa materinsky jazyk- az potom dokaze zvladat dalsie na urovni materinskeho - Automaticka jazykova kognitivita (ne/vedome poznavanie) sa uskutocnuje do cca. 7r. Zivota.- potom je to uz o uceni cudzieho jazyka. A hlavne pravidlo pri multilingualnosti je nehovorit na dieta jazykom,ktorx je pre teba cudzi ( pretoze nikto nie je dokonaly, a tymto prenesies na dieta gramaticke /vyslovnostne /melodicke chyby a to ide tazko az vobec odnaucit - posuvas tak dieta nechcene jazykovo od dalsieho materinskeho k cudziemu jazyku)
Ano ked budes hovorit viacerymi jazykmi na dieta, nauci sa ich, ale ani jeden nebude ovladat dobre,vyberie si jeden domimatny, ktotym bude hovorit (ale nebude to uplne na urovni materinskeho jazyka)- dobry priklad davaju Petra stastneho synovia - ani sj,ani aj, pritom aj je domimatny... (pri doucovania velmi krasse vidiet, kto na deti ako hovoril v rannom veku..)
A v konecnom dosledku neovladanie jazyka je jedno z pricin neuspechu v skolach..

aliza
2. júl 2014

@vevesh ja som na dceru iba po slovensky, slovencina je/bola jej materinsky jazyk, nastupila v UK do skolky bez znalosti jedineho slova po anglicky a dlho jej trvalo, kym sa to zacalo podobat na native speaker, vlastne az teraz, v 9 rokoch. SYn sa uz narodil tu, najprv som zacala po slovensky, ale potom som zmenila na anglictinu (nevravim, ze to bolo prave to najspravnejsie 😔 ), bolo to rozhodne praktickejsie, kedze mame v okoli len anglicky hovoriacich a hlavne som ho chcela pripravit na skolku a maly dnes rozprava uplne super, je velky rozdiel medzi nim a dcerou v jeho veku. Takze nemyslim, ze je to take jednoznacne, ako pises.

vevesh
2. júl 2014

@aliza ano,ale oficialne je jeho materinsky jazyk slovencina - a ako to vyzera s nou?
A este tvoja dcerka Bude mat 2 materinske jazyky, syn s najvacsou pravdepodobnostou aj ako domimatny, sk bude na vedlajsej kolaji.

ellise
2. júl 2014

@vevesh otázka je co je materinský jazyk? asi ten kterým na něj mluví matka.A předpokládám, že když roky žiješ v Německu a podel toho co si psala si pracovala ve státních úřadech, něco pro EU, tak předpokládámže německy umíš dobře. Navíc nastupovat do školy bez znalosti jazyka kterým se budou učit, znamená pro ně handikap.
Nevím já bych to nedělela. Co by tomu řekla Erjona? Ona to má taky tak.

andy04
2. júl 2014

@ellise Nejak sa mi to nezda. . Materinský jazyk bude ten co najčastejšie používas. Pre moje deti to bude spanielstina. Ja tu nikoho kto by rozpraval slovensky v blízkosti nemám Takze ked na neho rozprávam slovenský znie to nútene a pre mna. Vie tie základne veci ale nie je schopny komunikovať v slovenčine Takze dieťa adoptuje ako materinský jazyk jazyk štátu kde žije.

ellise
2. júl 2014

materinský jazyk můžeme charakterizovat takto:

1. Jazyk, který si jednotlivec osvojí od svojí matky.
2. Silnější ze dvou (nebo více) jazyků které jednotlivec ovládá.
3. První jazyk, který si jednotlivec v životě osvojí bez ohledu na to, od koho
4 Jazyk, ke kterému má jednotlivec nejbližší a nejužší vztah.
5. Jazyk, který jednotlivec nejčastěji používá

ellise
2. júl 2014

@andy04
Myslela jsme to tak, že když budeš mluvit na dítě slovensky tak to bude slovenčina, když španělsky tak španělština a je jedno kde žije.

andy04
2. júl 2014

@ellise mal by to byt azyk akejkoľvek krajiny kde žije alebo kde sa jeho rodicia usadili. uz len preto ze v škole a práci su ľudia ktory tým jazykom rozprávajú. Je nemožné učiť sa v škole bez toho ze ho neovladas. Druha generácia imigrantov by sa mala vedieť rozprávať v jazyku svojich rodičov alebo rodiča ale jazyk v ktorom rozmýšľa by al byt krajiny v ktorej žije. No a tretia generacia ani nevravim. Ked to tak nie je nemôžeme rozprávať o inegracii. A to je co sa deje v moslimskych komunach ked su veľké. Su to ako male štáty v state. Ja napríklad rozmýšľalm v spanielstine a ked prejdem na slovenčinu je to nútene. Plus slovenčina je veľmi ťažká gramatika

dalal
2. júl 2014

@andy04 podla teba teda integracia znamena strata identity? navrhujes zabudnite jazyk, vzdajte sa nabozenstva s jeho specifikami, len preboha nevytrcajte... splynte s davom... neucte decka vas jazyk lebo slovencina je nanic ked moze hovorit spanielsky....

to je tiez pristup..

andy04
2. júl 2014

@dalal To k čomu sa priklanas je uz tvoja vec. Ja píšem co máš uprednostnovat Ale to asi neplatí v prípade hromadnej a moslimskej imigracie. V Amerike je spanielstina druhy zatiaľ najpouzivanejsi jazyk. No a moslimi v Európe ked ich bude dostatočne množstvo sa tiez nebudú musieť unuvat rec krajiny do ktorej sa rozhodli prísť. Tak nestratila svoju identitu a budu krásne iný.

erjona
2. júl 2014

Moje deti vedia aj slovensky, albansky slabsie a v nemcine su na urovni materinskeho jazyka, takze som nic tym nepokazila, ze vedia viacej reci 😉 A ako vevesh napisala, mne osobne odbornicka, co moje deti testovala, ci potrebuju pomoc z nemcinou, alebo nie, my povedala, ze lepsie som ani spravit nemohla,,, takze pomoc na doucenie jazyka im nebolo treba, no a dala im do papierov vysledky testovania- NJ na urovni materinskeho jazyka,,, asi tolko 😉

andy04
2. júl 2014

@erjona

https://www.youtube.com/watch?v=ib1WlP-ae7I

Pre toto je lepsie ked sa budu cítit viac Španieli Francúzi a pod a svoju identitu budu držať na uzde. Správy včera el mundo

andy04
2. júl 2014

Španielsko je zem našich dedov a preto bude znova dobyta

erjona
2. júl 2014

@andy04 No a co su ti dvaja, nejaki hovorcovia za vsetkych moslimov? Nechapam, ako sme presli z temy jazyk na takuto temu??? 😒 😒 😒

andy04
2. júl 2014

@erjona Uz som tu raz písala zájdu tam kde sa ich necha. To su "Španieli" co sa vybrali do Sirie. Je takých viac a ked sa vrátia tak im to z hlavy ťažko vyhodis.

erjona
2. júl 2014

@andy04 Aspon vidis, co narobila zapadna moc,,, rozvratila cely svet, dovtedy sme o moslimoch nic nepoculi,, teraz je to len o boji o moc a kto z koho, naco toto bolo vsetko dobre?

andy04
2. júl 2014

@erjona ja nespochybnujem to ako rozprávajú tvoje deti. Ale určite si ich nenechala ísť do skolky alebo školy bez toho aby vedeli nemecky A ty sama si sa postarala aby si nemčinu osvojovali

andy04
2. júl 2014

@erjona Myslím ze to co sa deje teraz v Sirii a Iraku je začiatok niečoho z čoho nám este bude zle

erjona
2. júl 2014

@andy04 Aj na druhej strane sa postarali o rozprudenie, volala som s kamoskou Ukrajinkou, tiez ma v tom prsty zapad,, takze sa tu chysta na nas nieco, co sa mi vobec nepaci, este ze je AT v neutralite 😠 😠 😠 😠

erjona
2. júl 2014

@andy04 No u nas to slo automaticky,, pretoze manzel ma inu rodnu rec, ja inu, tak nas decka poculi rozpravat sa medzi sebou nemecky, takze nebolo to nejako cielene robene, proste, sa pouzivali 3 jazyky 😉