Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona decka su sikovne...naucia sa viac reci bez problemov... s jednym rodicom hovoria jednou s druhym druhou... ale neucit ich moju vlastnu rec je zcestne... potom idu domov a so starymi rodicmi sa nevedia rozpravat... tomu sa kedysi vravelo odrodilstvo a hla teraz je to zasa moderne 😀
super ze si naucila deti sj... kolko reci vies tolko raz si clovekom
děti by se měli naučit jazyk té země kde budou žít, a pokud je k tomu další jazyk tak je to bonus navíc. Když budu žít v zahraničí dva roky a pak vím že vrátím domů tak je jasně budu učit česky, ale když tam budu chtít zůstat tak jasně jazyk dané země.. pak je otázkou zda bilingvální výchovu či ne.
@dalal. Ked ma niekto problém uvedomiť si ze vediet jazyk krajiny je dôležitý pre jeho deti urobi lepsie ked zostane tam kde je pretože ked sa nebude unuvat naučiť alebo aspon priblížiť ho svojmu dieťaťu nech potom neplace ze ma podradnu prácu alebo nema lepsie vzdelanie. Moje dieťa vie slovenský tak akurát nic moc ma starý roky ako bude vedieť ked bude mat 15 neviem ale určite to nebude tak aby mohol študovať v slovenčine. Odrodilec preboha nikto ti nezakazuje tvoje korene ake ked su ti prednejsie ako stat kde si prišla tank neviem co tam hľadas. Budes stastnejsia tam kde si sa narodila alebo v state ktory je kultúrne bližšie k tvojmu
@ellise materinsky jazyk je definovany ako jazyk "rodicov" a /alebo prvotneho okolia vo vseobecnosti...(ostatne charakteristiky sa odvijaju uz od urovne ovladania jazyka atd atd..)
a ja som zastancom skor toho nahladu cie obcianstvo nosis, ten jazyk musis ovladat (cize ak ma dieta napr. ceske obcianstvo pride mi scestne, ze sice vie super po anglicky ale nedohovori sa "rodnou" recou..) -som skor skepticky typ a neverim na celosvetovy mier.... 😎
dalsia vec je, ze i ked ja viem na velmi dobrej urovni nemcinu, predsa len nie som native speaker a automaticky mam urcite chyby, kt. keby som pouzivala tento jazyk s detmi, na ne prenesiem (a neskor sa to oducit neda..)
napr. v nemecku spoznas aj podla toho dobru skolku, ze ti povedia, aby si na deti NEHOVORILA nemecky (pretoze deti sa to naucia same a od rodenych nemcov)
@dalal Na túto vec majú ľudia rôzne názory a nedovolila by som si kritizovať nikoho, kto koná v záujme dieťaťa. Poznám mamičku, ktorá od narodenia hovorí na svoje deti po anglicky, hoci to nie je jej rodná reč, žijú tu na Slovensku. Mala som česť učiť jej syna. Ako čerstvý prváčik komunikoval plynulo v angličtine, v druhej triede už čítal anglické knihy na striedačku so slovenskými. Poznám aj inú mamičku, ktorá sa rozhodla nenaučiť svoje dieťa po maďarsky, hoci ona sama má maďarskú národnosť - jednoducho to považovala v živote dcérky za nepodstatné. Poznám tiež mamičku s maďarskou národnosťou, ktorá vychováva svoje deti bilingválne - ona hovorí s deťmi po maďarsky, ocko po slovensky. Koľko ľudí, toľko chutí, každý dáva dôraz na niečo iné Odrodilstvo je niečo iné - ak sa človek hanbí za svoje korene a tají ich. S jazykom je to tak, že ak ho nepoužívame, tak ho zabúdame, za to ešte nemusí byť niekto odrodilec.
@vevesh Španielsky anglicky a malo slovensky by mu malo stačiť. Aj k y som bola rada keby vediel aj niečo po nemecky. Aj tak sa najlepšie naučis rec ked prídes do krajiny. Neviem ako funguje škola v Nemecku ale tu je to hrozne začínajú s pismenkami a cislicami od tretieho roku Takze ovládať rec aspon ako tak je dôležité. Dokazovy materiál. Zosit môjho syna 4 roky
@dalal No ved vdaka mojej mamine rozpravaju slovensky,,, pretoze moja mama nevie nemecky a ked mi pride sem, tak somnou nechcu deti po slovensky je im pohodlnejsie nemcinou, kedze vedia, ze ju ovladam, ale s maminou musia a ide im to super, no nie bezchybne, to by som klamala, robia chyby v sklonovani, ale nemaju problem sa ani zahrat s detmi, ked ideme na SVK, dohodnu sa s nimi 😀
@alice107 vies, dolezite je ujasnit si, ze integracia nie je len o jazyku, ale je o tom, ze si sucastou spolocnosti a spolocnost akceptuje teba, tvoju rodinu a tvoje rozhodnutia (aj ked sa nezhoduju s vacsinou alebo nie su pochuti vacsine) - cize uspesne integrovany je ten, kto nevnima rozdiel, ze on alebo jeho rodina pochadza odinakial, "spolupracuje" na rovnakym dielom na ekonomike statu a ma rovnake prava ako domaci (hlavne podla trestneho zakona...), napr. mal by aj pravo hlasovat v komunalnych volbach (pokial plati dane a vsetko okolo...)
keby som mala tu moc -tak moje riesenie integracie migrantov by bolo:
- integracny kurz pre kazdeho do 1r. od vstupu
- bez skusky z jazyka alebo preukazania znalosti ziadna pracovna zmluva
- pevne stanovene podmienky na pobyt, viza a ziskanie obcianstva (a nie ako sa pani uradnicka vyspi...)
- platove zvyhodnie pre domacich od 0-10% regularneho platu (nechapem preco niekto dostava v niekt. pripadoch az 6x vacsi plat za tu istu pracu len na zaklade povodu..)
- zvyhodnienie domacich pri otazkach byvania (napr. socialne byty, vystavby, pozicky na byvanie napr. nejakym extra bodovym systemom...)
- moznost vzdelavania bez rozdielu na narodnost - len vzdelana spolocnost ma posunie vprad a nie tlupa nevzdelancov (samozrejme treba brat ohlad na to, ze nie kazdy ma dobre IQ vybavenie - ale urcite sa nerozdavalo podla prislusnosti k rase, narodnosti alebo nabozentsvu...)
- pre deti pristahovalcov jazykove kurzy (a nie osobitne skoly ako je to doteraz, kde automaticky su brani ako bez vzdelania), po zlozeni skusok do normalnej skoly podla nadania...
A zakaz vyrabania a predaja zbrani.. (pretoze ked to niekam predam, tak urcite to nebude do vystavnej vytrinky, a o par mesiacov/rockov sa mi dohrnie spat lavina utecencov) - toto je nerealne, kedze vyroba a obchod so zbranami tvori zvacsa 1/5 rozpoctu krajin G8 😎
atd atd atd...napadov by bolo, len ochota nie...totizto niekomu z tych hore to takto vyhovuje 😎
@andy04 tak tu v DE je skola od 6 rokov. Predtym sa nic cielene v skolke neucia. Ziadne pisanie, ziadne citanie. Nieco robia ale nie cielene. A ja to povazujem za OK. Mame prvaka, pred nastupom do skoly nevediel ani mäkke f. Dalsi nam ide do skoly v septembri a ten vie aj pisat aj citat a to lepsie ako ten starsi. Naucil sa to vsetko sam. On chce a bral knihu do ruk a zaujimal sa o pismenka uz davno. ten starsi je hravy este teraz a aj ked vzdy nieco aj mimo domacich uloh robi (lebo ja som general 😀 😀 😀 😀 ) ale o skolu velky zaujem nema. A napr. konci prvu triedu a neucicia sa ani poriadne pravopis (ak by som ja neopravovala, tak by to bol strach a hroza) a pisat pisanym pismom sa vraj uz ani neuci. Takze terajsia generacia nemeckych deti nebude ovladat pisane pismo.
A na margo, zosit 4rocneho dietata. Ja si neviem nasho krpca predstacit pisat. ma 4,5. Ten nevie poriadne drzat ani ceruzku v ruke. JAsne, ze keby ho niekto cielene kazdy den "driloval", tak sa nauci ale preco by som ho mala nuti? Kresli, carbe, maluje, ked ma chut. Ked ma chut robi aj ine "skolske" veci ale on radsej este beha po vonku, hra sa s autickami, zeleznicou, legom atd. Pokym to nie je nutne, nebudem ho nuti.
Ale ked je taky skolsky system, tak si nepomozes.
@andy04 nie nemusis, dieta sa samo nauci pocas 3 rocnej skolkarskej dochadzky.. (v nemecku tiez zacinaju od 3 r. ,ale idu pomaly a hravo na to- v 4r. musis vediet abecedu, napisat vlastne meno, pocitat do 20) - dolezite je, aby sa dieta malo s kym ucit, pretoze keby si ty neovladala ten jazyk, tak by bolo na vsetko same a to nedopada vzdy dobre, vid pripad nemecka... 😒
@yanni Môj ma 4 a pol roka Ja ked som videla zosity bolo mi do placu. Tu začínajú deti školu v troch rokoch. Povinne nepovinnu do prvej triedy idu uz zo znalostami Je to veľký nátlak takto skoro takze ked maju 12 nemajú žiadnu ilúziu. Paradox je ze začínajú takto skoro ale všeobecne maju najhorší level vo vzdelaní Školstvo by som vymenila nemá ani hlavu ani patu. Ako píšeš môj syn je cielene biflovany ale doma mi nezoberie ceruzku do ruky a ja ho ani nenutim všetky kresbicky mám zo školy Doma mám školu tabu.
@vevesh nas 4,5 rocny nevie vobec napisat svoje meno a to ma len 5 pismen. Tiez nevie pocitat, ked niekedy zacne, ze eins, zwei, drei atd. tak idem pekne s nim a opravym ho, ked urobi chybu, ale neucime sa. A v skolke tiez nie. Su sice na to pesnicky, basnicky atd. ale on jednoducho este nema zaujem a ani potrebu. A o abecede sa mu asi este ani nesnivalo. Aky chcel vediet sam, nebranim mu. Stredny bol a je uplne iny. Ten vedel vsetko skor. Aj plavat, bicyklovat sa atd. Najneskor v prvej triede sa to vsetko nauci. na teste sposobilosti v 6 rokoch to tak ci tak bude uz vediet. Teraz ho trapit este nebudem.
@andy04 to je fakt padnute na hlavu. Neviem si predstavit, ze by nas sedel za stolom a pisal nejake slova. Kreslit tiez nevie. Len same carbanice. A pastelky drzi ako kol. Ked mu ju napravim, tak nieco nacarbe, otocim sa a zase ako kol. Takze to nechavam tak, on pride na to sam casom. A v skolke ich tiez nenutia.
@zuzitko74
@yanni Učiteľky tiez s tým spôsobom nesúhlasia ale nemôžu nic robit. Nejaká chytra hlava na ministerstve. A ja môžem protestovat a robit si po svojom alebo sa prispôsobiť a v duchu alebo na slovenských fórach nadávať. Urcite by mi bolo povedane vsak ma tu nik nedrzi keby som sa tu rozculovala No a neviem si predstavit ako to funguje ked začnes bez jazykoveho základu.
@andy04 Inak moj maly ma - respektive este trosku ma s koncentraciou a sustredenim problemy, ale vyrasta z toho, napriek tomu sme dokazali mat same jednotky,,, bola to fuska a hlavne v prvom rocniku,,, a ja si osobne neviem predstavit, ako by to zvladol v 4 rokoch, sak jemu zle padaju roky a to ti poviem, mala som s nim co robit, aby som ho pri tych zositoch udrzala a nie v tom veku,,, to by mi ho asi fakt do osobitky ohodnotili,, tak vazne som rada, ze som v AT a nie v Spanielsku 😒 😒 😒
@erjona Môjmu tiez vychádzajú zle roky chcela som o rok neskôr a nedovolili mi to. Tu niečo take ako odklad o rok neexistuje kvôli rokom. Iba ak ti to odporuči škola a psychologicka. A škola mi povedala ze nie je dôvod. Takze asi budem čakať kým prejde prvú triedu a nechám ho prepadnut 😉 Myslím ze to bude stale menšie zlo.
@erjona no zatial to nevyzera na to, ze by sa nejak s tym pisanym pismom ponahlali. Vraj uz na to nekladu doraz. No tak som zvedava. Ale ti poviem, dobre tak, aspon zatial, lebo pise ako kocur. A ja neviem co to maju za ucku, ta im asi nikdy nepovedala, ze medzi slovami sa davaju medzery. Mna skoro vystrelo, ked zacal pisat vety a vsetko spolu 😠 To som mu musela vysvetlit ja. Neviem za co tie ucitelky platia. 😠

@erjona Niekomu sa asi hodia do kariet nestabilne krajiny. Je zaujímavé ze v libii a Sirii štáty ktore fungovali su teraz vo väčšom chaose ako predtým. Dôležité je asi aby ropa tiekla správnym smerom. S týmto úplne súhlasím. O Ukrajine a umelo vyvolanom konflikte ani nehovorím. Pre mna nech moslimi žijú šťastne vo svojich krajinách. Hromadny prilev moslimov neprinesie nic dobre. Uz en z dôvodu ako sme my spracovavany médiami tak oni ktory nám budu dávať za vinu (veľakrát pravdivo) za to v akom stave su ich krajiny po vojnách Je smiešne ked si prečítam správy vidím co vidím chce po mne niekto aby som bola tolerantna možno su tie nálady vyvolané umelo ale oni svojim správaním v reálnom živote tiez nepresvedcia o opaku