icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

ellise
4. júl 2014

@alice107
moje příspěvky jsou stejně účelové a konstruktivní jako ty tvoje
možná si upozorňovala na odbočení témy ale sama si se toho aktivně zůčastňovala a teď za to ostatní kritizuješ. Trochu pokrytecké, ne? Holky se sice vyjadřovali ke kabelkám, ale teď tady nejsou pohoršené že jsme odbočili od témy.
A k druhé části příspěvku se nemůžu vyjádřit, protože jsem pořad neviděla a nemám na to názor. Nevyjadřovala jsem se ani k ostatním co tady kdekdo dával, protože nejsem tak zdatná v němčině abych tomu porozuměla a mohla se vyjádřit.

malkuna
4. júl 2014

@erjona ty si myslíš, že pred 1400 rokmi, bolo 8 ročné dieťa menej zranitelne ako dnešné? Nakoniec v islame sú do dnešného dňa male deti sexuálne zneužívané, podla vzoru proroka. čo na o hovoríš? to ti nevadí? sama mas deti. ako sa mozes ty ako žena - matka, tak urputne zastavat tejto zvrátenej ideologie?

https://www.youtube.com/watch?v=nbNzeAQePZo
andy04
4. júl 2014

Teda ja neviem kolko mal Mohamed žien presne. Vycitala som ze 10 a iba s prvou mal deti. Zvyšných deväť alebo osem neplodnych? Nejak sa mi to teda nezda Opravte ma ak som to nepochopila

alice107
4. júl 2014

erjona, ako som napisala. ten polizik na rozdielo dteba /ktora ho dehonestujes/ zije v de, spolutvori zakony v de, , je cinny v politike a nehnevajj sa, ale na rozdiel od tebqa aj vie ctav,a vakom sa nachadza francuzko., co sa tyka situacie s moslimami tam. takze jeho prklady su z praxea mozem ta ubezpecit, ze to ptresne ,ako povedal.
ja som zila vo francuzku a chodim tam casto. mala som moznost vidiet priamo v skolach ako sa´´integruju´´ prestahovalci a ich potomkovia do grancuzkej spolocnosti.
videla som ,aku urven vedomosti maju tie de4ti moslimov. deti anrodene tam, zijuce nevedia dobrer francuzky. tie ich prace z fr su katastrofa. ato spravanie sa.a smutna skusrenost didvcat, ktore su vydavane ich vlastnymi rodicmi este vneplnolöetosti/podla koranu/ vkrjine predkov ich rodicov/. atakto mozeme pokracovat
kazdy sudny clovek co zije v zap.eu vidi,ako to tam je s moslimskou komunitou.
ako som teda napisala, tvoj nazor na vec je tvoj nazor manzelky moslima. ja to tak beriem ateda aj vyjadrenia sa na ucet politika, s ktorym ty by si samozrejme v praxi nedokazala debatovat amat argumenty. avies preco`lebo ty mas subjektivny nazor , nicm nepodlozeny, nepoznas pomery vo francuzku, v de , tvoj argunment jelen, ze on nepozna poliziku.hoci mal najviac prferencnych hlasov vo volbach od ludi, ktori suhasia sjeho lolitickou liniou v ramci konzervativnej strany. ako sa ty vobec mozes vyjadrovat k k veci jejho poznania,ked sama nai tuseenia nemas o tychto veciach.?
cvo satyka ucasti nemeckych vojakov v misiach, tak to je ina parketa.
samozrejme, ze nemci vo väcine nesuhasia,aby nemecki vojaci boli vyslielani namisie do zhranicia. nazory politikov sa roznia podla politickej prslusnosti.prave na misie boli poslni vobdobi,ked pr moci boli zeleni.
ale na druhej strane, moslim zastane moslimov a jeho zmyslanie o tom, ze mu nie je luto niecieho zivota svedci o jeho zivotnom postoji.
to iste ja mozem napsat, ze takemu moslimovi nie je luto zivcta, ked bije svoju zenu, nuti svojku dospievajucu dceru derzat ramadan/nepist , nejedst prvidelne/, zabitr svoju sestru, z dceru, vydat ju bez jej vole/caste v de aj vo francuzku aj ine v eu zial/, zabit vela ludi vmene allaha.. a pod.....
ako ty vobec mozues obhajovat takuto ideologiua ludi, co sa snou ako jej prslusnici stotoznuju?
ty europanky? ako mozes obhajovat sesytem/koran/ potlacajuci ludske prava a slobody?
no nastastie ze su este nazory ako ma ten politik, ci konecne dobre rouzhodnutzie sudu pre ludske prava.
vies, my dve sa nezhodneme. v tejto otazke
ale to nemusisme. je to vramci debaty
lem mna zarazza , ze ty, hoci nemas ziadne skusenosti z francuzka, nemecka, pises o politikovi takym tonom, ktory je ozaj smiesny u niekoho v tvojej situacii. chapes? keby si boila na jeho urvni, sjeho skusenostami ci inymi podbnymi skusenostami zivota tam, tak by to bolo slovo prti slovu dvoch rovnocennych partnerov
ale takto to vyznieva skor ako nenavistne osocovanie bez akehokolvek zakladu pre realne poznanie veci.
prepac mi,ale mozem sa spytat, co tebe ako europanke vychovanej v europsky kulturne prslusnej rodine sa moze pacit na ideologii islamu
skutocne, mozes mi povedast, co sa ti paci a preco obhajujes ideologiu ajej prslusnikov postavenu an potlacani osobnostnych prav a slobod a na nerovnopravnom postaveni zeny
maluka sa ta pytala konkretnu vec z tej ideologie.a neodpovedala si jej k veci. len sa vytacas z odpovede.
takze aj mna by zaujimalo presne to , co ju? ako sa ti moze pacit ideologia perverzneho uznavania zneuzivania malych deti a mladistvych?
ako moze tvoj muz vobec uznavat ideologiu, ktora v s webe obsahuje taketo prvky ? tebe to nevadi?
takze tvoja /ale priama/ odpoved by ma zaujimala .

alice107
4. júl 2014

elise, ja som svoj nazor na vec jasne vyjadrila ti napisala. . takze da k tomu nebudem vracat .
mam zaujem len na debate priemo k danej teme.
takze prosim ta, debatuj ak ma oslovis k nej. inak nema zmysel ,aby si sa snazila stale odbocovat.
ak ta tema nezaujima, tak nepis mi zbytocne od veci. naco je to dobre. pochopila si ma?

dalal
4. júl 2014

@malkuna krstne meno malkuna priezvisko abasta... zaregistrovana v den ked abasta bola bloknuta... uroven rovnaka... ze ta to bavi stale

ellise
4. júl 2014

@alice107 už jsem si všimla dřív že ty tady neumíš diskutovat s nikým, je nás tady dost, ale jen ty jediná obviňuješ každou jak s tebou neumí diskutovat. Chyba bude nejspíš v tobě, ty totiž umíš diskutovat jen sama se sebou amožná se svojí služebnou.
S každým si už ukončila debatu a přesto nedodržuješ, protože si sebestředná.

naši debatu bych ukončila: Lambe mihi nates.

dalal
4. júl 2014

@ellise hahahaaa to porekadlo som nepoznala... diky ellise 😀 😀 😀

ty si vlastne ceska alebo slovenka?

malkuna
4. júl 2014

@dalal moja otázka, čo hovoríš na sexuálne zneužívanie malých deti v islame, sa týka aj teba, kedze sa tiež zastávaš tejto ideologie. Prosím, odpovieš? Alebo tvoja odpoved bude zase len a znova protiútok? To ale nie je diskusia.

ellise
4. júl 2014

@dalal narodila jsem se východním slovensku, maminka byla češka, otec slovák s maďarskými kořeny,
všechny školy jsme vystudovala na Sk, a provdala se do čech. Takže jsem evropanka.
V česku jsem už déle než na slovensku. moje děti sice slovensky nemluví ale rozumí.

ellise
4. júl 2014

dnes mám takový KOPR, dělám všechno jiný jen ne to co mám 🙂

vevesh
4. júl 2014

@malkuna vytrhavas veci z historickeho kontextu?!?!...mile... 😎
aby sme si to obzrejmili, ked zil prorok mohamed, teda v rannom stredoveku, bola priemerna dlzka zivota ludi 16-22r. Zeny sa stavali zenami dnom, kedy dostali svoju periodu (a teda mohli byt vydavane a mat sex. pomer. Vtedy nebola stanovena ziadna vekova hranica, kt. prihliadala na fyziologicko-psychologicky vyvin jedinca - toto sme si zakotvili az v ustavach resp. OSN vo svojich medzinarodnych smerniciach.....a teda medzi nami zenami vieme, ze niektore "nestastnicky" dospievaju skor, ine neskor..)

...cize byt vydata a sexualne zit ako 8r. nebolo ziadnou novinkou ani v europe, ani na vychode, ani nikde inde (takze si nemame co vycitat, kedze aj v nasich koncinach to bolo normalne...), pokial nebola stanovena vseobecna hranica "dospelosti deti" - v dnesnej dobe je to perverzne, pretoze nasa dnesna moralka prihliada na viac faktorov dospievania, a nie ako je prva menstruacia... 😎

a bdw. koran samotny neudava presnu hranicu na zrelost uzatvorenia manzelstva- hovori len o puberte, ucenci vsak deklaruju, ze je to od 15 r.+, v sucanstosti je vekovy priemer vydavajucich sa zien napr. v saudi 19.3, v pakistane 21.6, , libia ma dokonca 29.0 - trend vek stupajuci (svetovy priemer je 26.2) 😎

malkuna
4. júl 2014

@vevesh pozri si video, tam sa jasne uvádza, ze aj v dnesnej dobe považuju 8 rocne deti za sposobile k sexu., ty chces povedat, ze ak 35 kilove dievca dostane prvu periodu, je zrelá, na sex a materstvo? To je hrozne čo tvrdís.. zvlašt je hrozné, ze takto moze zmyslat žena.

vevesh
4. júl 2014

@alice107
ja mam dojem, ze ty si celej relacie pochopila iba tu vetu s mohamedom a ustavou...aj to nie spravne.. 😎
po prve ten politik (krestansky demokrat) prisiel na diskusiu absolutne nepripraveny, a ta baba (studovana islamologicka okrem ineho) ho sfukla ako sviecku! teoretizoval vo svojich nazoroch, ale nedokazal oponovat a podlozit fakty ani len predsedkyny parlamentarneho bezpecnostneho vyboru (to je ta druha zena v diskusii pre @erjona)

"baby moslimky sa pytali.. co si mysli o tejto problematike. to uz tvrdila,ze burka je nico ine. ze to je uz´´problem´´" -absolutne NIE..
podla koranu je na zene, ci sa rozhodne nosit pokryvku hlavy alebo nie, niqab/burka je nabozensky extremisticky prud, ktory sa rozhodol uplne sa zahalit - a ona povedala,ze ona strach nema, pretoze pozna vieru, dolezite je pre nu, preco to zena nosi (slobodna vola, ostychavost,moda...nanutenost, atd..),ale ze je to problem pre nemcov a inych nemoslimov, pretoze z psychologickeho hladiska clovek rozoznava a kategorizuje druheho cloveka podla tvare a vyzoru, ale pri plnom zahaleni clovek nedokaze identifikovat dobro ci zlo, a tak je obrana reakcia cloveka strach...

on stracal podu oproti jej argumentacii, tak hned vytiahol, ze "mohamed netvori zakony, ale ludia" a ona mu vysvetlila, co je saria oficalne (= ze su to zakony pre JEDNOTLIVCA podlozene z koranu = rozumej polopatisticky ako verit a konat ako pravy moslim, to ze niektore staty (je ich 5) adoptovali rovno koran ako zakonodarnu zbierku zakonov je fakt nesuvisiaci s nabozenstvom ako takym, a ako sa to rado hovori, ze saria su oficialne zakonodarne zakony a ko si to on nastudoval- NIE, NIE SU...)
a ze saria nema vobec vplyv na zakonodarstvo statu ako takeho (kde je slobodna vola vierovyznania- na to narazala a chudak politik ju nepochopil...), zije ako moslimka (rozumej veri v alaha) v spolocnosti, ktora sa riadi oficialnou zbierkou zakonov (nemeckych) - a to bolo to zosuladovanie nabozenstva a politickeho systemu...
a co tomu politikovi najviac vytykali bolo, ze on podla cca. 1000 extremistov zijucich v nemecku posudzuje 2,5 milionovu umiernenu komunitu... 😎 (na porovnanie lavicovych extremistov je 6 900 a pravicovych 9600..- a do certa nikdy nevies komu z nich preskoci... 😒 )

@ellise erjona s alice sa tu bavia o diskusii, v ktorej sa rozoberalo ohrozenie a zastavenie islamskych extemistov v nemecku...

vevesh
4. júl 2014

@malkuna ty si sis nerpecitala, co som ti napisala..NIE JE TO NORMALEN DNES ANI MEDZI MOSLIMAMI ( je to historicky prezitok...) avsak stava sa, takisto ako predofili v europe a amerike..

malkuna
4. júl 2014

v Europe nie je pedofilia podporovana zakonom, ani inou ideologiou, pedofilia je vo vyspelom svete považovana za nebezpečnú úchylku a je trestaná. kdežto v islame je to uplne v poriadku. to je na tom to zvratene a nebezpecne,

vevesh
4. júl 2014

@malkuna nemas pravdu, vacsina krajin ma oficialne stanovene vekove hranice na vydaj ( je to cca.od 16-18 rokov podla krajiny)- ak dievca nema vek na vydaj, rodina je normalne trestne stihana...
A podla mna je 2,5r. trest za znasilnenie 150 deti vysmechom samotnym obetiam (realny pripad z bavorska- nemecko ma totiz v priemere 5r. sadzbu za pedofiliu a celkovo najnizsie sadzby trestov v porovnani s najvacsim vyskytom pedofilov na obyvatela) 😎

dalal
4. júl 2014

@malkuna pravdaze odpoviem... po prve nezastavam sa ziadnej ideologie... zastavam sa moslimov ktori su poriadni ludia, pracuju, nikoho a nic nezneuzivaju... poznam ich osobne takze viem koho sa zastavam.... nie radikalov a vrahov

po druhe co sa tyka manzelstiev mladych dievcat deje sa to a v niektorych krajinach ako napr jemen je to bezne... ide vsak o kulturnu tradiciu kedze v inych rozvinutych islamskych krajinach sa nevyskytuje takze nemozno to valat na islam...

po tretie co hovoris ty na zneuzivanie deti katolickymi knazmi alebo muzmi katolikmi? Tiez kvoli tomu nezatracujes katolicku cirkev alebo odsudzujes vsetkych katolikov... btw tuto diskusiu uz sme tu mali... mozno by stalo zato si to tu prelistovat ak mas zaujem...

a mozem sa spytat ake mas ty osobne skusenosti s islamom/ moslimami?

dalal
4. júl 2014

@malkuna precitaj si poriadne co napisala... hovorila o stredoveku... kedy sa vydavali v nasich koncinach?

malkuna
4. júl 2014

@vevesh ja sa len snazim pokojnou formou poukázať ženám, pripadnym buducim konvertitkam, na to, ze by mali pouvažovať, či je toto naozaj spravna cesta pre ne, hlavne pre ich deti. rozhodnutie je na vas. ak vam vyhovuje, že žena je podradná, dokonca ani jej svedecka vypoved nema vypovednu hodnotu, ako svedectvo muža... a je mnoho dalších dovodov, prečo by rozumna žena mala dať svoje rozhodné NIE

alice107
4. júl 2014

vevesh, ako som napisala ja erjona, aj ty posudzujes vec sprzmy zeny moslima. tak aj tvoj nazor na danu debatu beriem. neviem,nakolko sledujes de poloticku scenu a daneho politika. ale on ma nazory podbne tymto dlhu dobu avyjadruje ich aj v parlamente.ma tam silnu poziciu a aj jeho argumety su padne. to len tebe sa si zda, ze nema argumenty
kazdemu sudnemu coveku je jasne, co vyjadroval v odpovedi
burka, satka omotana okolo hlavy akrku ci ine zahalovanie sa tela zien v dosledky ideologie islamu nemaju ziadwen kulturny ani pravny zaklad v krjine ako je nemecko inej europske krajiny.
to je podstata debaty
takze zakaz burky v o francuzku napriklad pochopil au sud pre ludske prava ako oravneny akt krjiny chrnit si svoje zakony ,bezpecnost akulturu pre d takkymi vplyvmi
koran jasne v surach cituje, ze zeny maju strzit azahalit, co ma byt zahalene..... cize havu/vlasy, telo7 pred ocami cudzich muzov.. ma to podtom sexisticky aprejudikuje zenu ako nemravnu uz vopred
takze mi netvrd ,ze koram presne neprdpisuje,ako sam azena chovat aj cosa tyka oblecenia
aot je to, co politik tej moslmke chel povewdat., ze v de nie nejaky mohamed urcuje zakony,ale parlament na zaklad edodrziavania ludkych prav, slobod a hlavne rodovej rovnosti
spoytam sa ta to ,co aj erjona.aako je mozne/a to skutocne ma zaujima/ ze ty europanka predpokladam vychovana v eu moralke a sposbe zmyslania mozes suhasit s ideologiou islamu? ked jasne vidiet, ze je to ideologia potlacajuca ludske prava, slobody a rodovu rovnost.
man azaujima, naozaj,ako sa zhoduje zmyslanie europanky so zmasdanim moslima v manzelskom zväzku aj prave v tomto bode
ale prsim ta ak budes mat chut azaujem odpoveda/mlcanie je tie zodpoved ale/ tak len konkretne k veci. tvojk postoj k danej veci
vies , toto je aaujimave, nie nic nehocvoriace a nepodlozene tvrdenia o politikovi,ze nemal argument. ked zjavne zakony de , kultura de su jeho argumet
dakujem za pripadnu KONKRETNU odpoved.

vevesh
4. júl 2014

@malkuna na poukazovani rozdielov nie je nic zle...(a hlavne v multi-kulti), ale problem vidim, ked sa niekto stavia nad ostatnych, tym ze to jeho, je to lepsie...(podla neho...)
v kolkych moslimskych statoch si bola, ze dokazes porovnavat a zovseobecnovat...?
mozno novinka pre teba: zena nie jev moslimskej spolocnosti podradna...ale ma inu funkciu v spolocnosti ako muz (ale to predsa aj v tej europskej, aj ked sa tvarime, ze mame vsetci rovnake prava a povinnosti a zasluhy...vid temy na MK) 😎

erjona
4. júl 2014

@andy04 Pochopila si to dobre, ja som si na zaciatku manzelstva kupila knizku - Zivot Mohameda - je prepojena s pasazemi s koranu a tam to presne vysvetluju, ze Mohamed mal prvu manzelku o niekolko rokov starsiu, strasne ju miloval... bola jeho spolocnikom, partnerom, milenkou a jeho najväcsou laskou - v tej dobe mohli zeny len snivat s mnohobohmi, kde boli vrazdene a obetovane o takomto vztahu... Mohamed zaviedol pravidla, ako sa ma manzel k manzelke spravat, jeho zastancovia zacali na neho tlacit, nech sa spyta boha, ci mozu mat viacej manzeliek,,, on im dal striktne pravidla,,, ano, ale musi s tym jeho prva manzelka suhlasit, dalej musia byt vsetky dostatocne zabezpecene,,, cize na tu dobu sa mali zeny lepsie ako u nas v EU - bol to obrovsky pokrok pre prava zien,,, preto aj zacali vojny proti moslimom, lebo toto sa roznym knazom nepacilo a burcovali ludi proti nemu,,, s touto prvou zenou zil ako jedinou, kym nezomrela,, potom si zobral dalsie,, ale vsetko bud vdovy a z ulice,,, o ktore sa nemal kto postarat, boli odkazane na smrt,,, nemyslim, si, ze hladal sexualne vyhody,,, Aischu mu dali ako velky poklon, ze je prorokom,,, to je to dievcatko,,, No a po niekolkych rokoch smrti zeny sa zasa zalubil do otrokyne, ktoru si ani len brat podla zakona nemusel, tu spravil novy zakon, ze nesmu zit na divoko so zenami,,, musia sa o ne starat,, siel prikladom a spravil ju pravoplatnou manzelkou,,, inak by si ju mozno niekto iny prisvojil a urcite by sa dobre nemala,,, no a len s touto zenou mal este dieta - s ostatnymi, ani jednou,,, neboli jalove, sak tie zeny mali s prvych manzelstiev deti,,, podaktore,, takze si ja osobne myslim, ze tam slo o pomoc tym zenam a nie jeho sexualne pohnutky...

vevesh
4. júl 2014

@alice107 ten politik presadzuje, ako som povedala v predchadzajucej reakcii, krestansko-demokraticku liniu, jeho postavenie je silne len v radoch CDU/CSU, ktori su a boli vzdy kriticky k pristahovalcom (nieco ako republikani v USA) - on sa staval k postoji burke tak, ze toto je extremizmus (ano, s tym suhlasili aj spoludiskutujci) a nebezpecny ( nie, pretoze radikalov nespoznas podla satstva, ale je vacsia pravdepodobnost, ze ho najdes v ich radoch)
- on v tej diskusii navrhoval sledovat VSETKYCH moslimov a zakazat generalne mierove kazne alebo podobne moslimske verejne akcie, pretoze tam mozu prist radikali a podoprel to tym, ze vo francuzsku zakazali burku - a vtom ho predsedkyna bezpecnostneho vyboru zastavila, ze tadial cesta ani logisticky, ani politicky a ani financne nevedie...
co sa tyka jeho postavenia, je to voleny politik (podla sympatii, ale to z neho odbornika nerobi, co aj dokazal pri medzinarodnej politike blizkeho vychodu, v ktorej sa absolutne nevyznal...) - on ma len ludom danu moc zucastnovat sa a spolupodielat na zakonodarskej cinnosti statu..

a s akou ideologiou suhlasim - s umiernenim islamom, presne takym ako ho opisala ta zena v tej diskusii ( coho sa drzi asi 1 milirada moslimov na svete) a nie s extremistickymi smermi, ktore tvoria asi 10% z celkoveho poctu ( ale len velmi mala ciastka z toho percenta sa riadia k islamistickym radikalom) -ak by si bola v turecku, predvojnovej syrii, libanone, jordane a niektorych dalsich statoch, pochopila by si...

andy04
4. júl 2014

@erjona Ďakujem za vysvetlenie. Islam bude musieť prejsť alebo uz prechádza rovnakou kritikou a otázkami "na telo" tak ako to bolo kedysi u kresťanstva. Ale nemyslím ze ma v rukáve veľa dobrých kariet.

erjona
4. júl 2014

@andy04 Bude a mnohe reformy, ktore sa napriklad vysky veku zien v manzelstve uz stali, sa mne osobne pacia,,,dufam, ze to pojde vpred 😀 Nemas zaco 😀

denisqaa
4. júl 2014

Moj priatel je z Turecka, uz sme spolu asi rok a ja v 5.mesiaci teh. Nemame ziadne velke problemy , ktore by sa nedali vyriesit .Ako v kazdej domacnosti z casu na cas vymena nazorov,ale na druhej strane sa o nas stara ,nechodim zahalena a rec o islame atd u nas doma nepadne . Aleee na druhej strane ,ta ziarlivost tam je aj ked sa pozriem vonku z okna ,, 😒 To maju asi v krvi . Inac nic vazne .Zalezi to aj podla charakteru , ale ta ziarlivost sa zapriet neda ...

erjona
4. júl 2014

@alice107 Ja som sa o politikovi tak vyjadrila, ako argumentovat, respektive neargumentoval vobec,, vysvetlenie som uz dala, malake som odpovedala dostatocne a vevesh dala bodku za tym a ja si tu ziadnych radikalov nezastavam, to som tu uz milionkrat napisala, co si myslim na tu otazku, je tu jasne kazdemu dufam, pisala som to uz nie jeden krat, ze s tym nesuhlasim, ze som rada, ze sa to riesi a toho isteho nazoru je aj moj moslimsky manzel, neboj, my nesympatizujeme s radikalmi,,, co sa tyka utlacania zien, nemas pravdu, co moslim, to utlacana zena - ja som mojim moslimom neni nicim obmädzovana, samozrejme do urcitych hranic, podvedenie v manzelstve, ci z mojej, alebo jeho strany, by bol rozpad manzelstva, ako mnohe slovenske,,, to viem aj ja a aj on velmi dobre, moj muz si potrpi na vernost a drzi sa toho aj sam,,, Taktiez nema na plane nasu dceru vydedit, ked si vezme katolika, ani ju v 8 rokoch nejdeme zasnubovat a pravidla slusnosti sa budu tykat oboch rovnako, ako syna, tak aj dcery,, ked pridu do puberty - staci ti taka odpoved? A este nieco, co sa tyka kulturnej neznasanlivosti viacerych vier, my sme zivy priklad, manzel ma 2 polosurodencov a ti su katolici a ma ich rad ako vlastnych, absolutne nerobi rozdiely,, a takejto tendencii a lasky k bliznemu a dobrosrdecnosti by sa mohli mnohi katolici este od mojho manzela priucit,,, dufam, ze som tvoje dotazy a otazky zodpovedala dostatocne 😉

erjona
4. júl 2014

@malkuna Nie je moslim ako moslim, ja si nikoho nezastavam, kto spi s malym dievcatkom, suverejne toto odcudzuje aj moj moslimsky manzel a ako sa vyjadril, ze by ich dal pozatvarat a v zivote by svetlo nevideli takyto ludia,,, robia to hlavne bohati magnati, co ich charakter peniaze ulne pokazil,,,, tak isto si nezastavam ani katolickeho pedofila, ktorych coraz viacej chrania zakony a coraz nizsia sadzba je za vykonanie tresnych cinov, co my ty povies na nasu zvratenu legislativu? V kolkych krajinach sa to robi? Mna manzel spoznal v 20tke, sam mi povedal, keby som bola mladsia, uz by sa na mna ani nepozrel, lebo od 15-18 su este podla neho deti a nemohol by mat ziaden vztah a pritom je rozdiel 6 rokov len medzi nami 😀 A 18tka by napriklad vekovo este k nemu pasovala, jednoducho to nechcel a hotovo, takze nemozes na zaklade ciastky moslimov sudit vsetkych, chapes, co ti tym chcem povedat?

malkuna
4. júl 2014

@erjona samozrejme chapem. čo chceš povvedat, ale nemozeme podporovat ideologiu, v ktorej je pisane, alebo cirkevnými predstavitelmi povedané, že toto je správne, lebo ideme v slapajach proroka Mohameda, on je nam vzorom. Tym padom je tato vec uzakonená a povolená a kde sú práva detí a žien? To znamená, že akýkolvek muslim si moze zobrat za manželku trebars 8 rocne dieta, to dieta nemoze povedat NIE,ono ani nevie, čo mu rodičia spôsobili. Ak by sa aj chcela takato mala nevesta branit ak dospeje a pochopi, čo jej bolo sposobene, ona sa nikdy nedovola práva, lebo ved ved všetko je tak, ako má byť podla islamskeho prava. Niektore tvrdite, ze dnes sa toto nedeje, ale deje sa to, ale len sem tam to vyjde na povrch.