Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@malkuna zakon ani Koran nepovoluje sobas deti. Avsak Faktom je ,ze nie je presne stanovena hranica- pokrokove staty (moslimske) to vyriesili zakonmi, kde je hranica stanovena (napr. Turecko -16r., Jemen -16r., Libanon - 18r.- pri nedodrzani veku nevesty su ucastnici a organizatori sobasa trestne stihani)
islamske staty(je ich 5) adoptovali Koran ako zbierku zakonov, a presne v tychto statisch vyuzivaju skazeni ludia tuto medzeru nepresneho udaju. Ucenci hovoria o veku 15r.+,Avsak ak to niekto zneuzije v danych statoch, nemaju ZATIAL paky na vyriesenie (i ked cesta sa buduje, ale vzhladom na tazky teren (nizka miera vzdelania/chudoba/nabozenske riesenie)potrva)
@malkuna Nie, nepochopim, ked pises o moslimoch vseobecne a vsetci su rovnaki,,, ja viem co mam doma a poznam nejedneho moslima a vidim, ze to tak nie je, takze sa nemozem priklonit k tvojmu nazoru a hodit vsetkych do jedneho vreca a nie je to pravda, veci ktore spominas sa deju v 5 krajinach, co je s tymi ostatnymi moslimami? Aj ti su podla teba rovnaki? Pytala som sa ta na nasu zvratenu legislativu, neodpovedala si mi, ja som ti zodpovedala vsetko na co si sa pytala 😉
@malkuna ide o staty islamske (maju Koran= ustava a zakony- a su to Iran (hranica stanovena duchovnymi na 18r.), Jemen (hranica stanovena duchovnymi na 16r.), Saudi,Pakistan a afganistan- nemaju stanoveny vek)
Staty moslimske maju Toto osetruje v zakonoch- tu patria vsetky ostatne staty ako turecko, Libanon, Lybia , egypt, Irak, syria,maroko, uae, kuwait atd.
@malkuna Nechces odpovedat a koncis diskusiu, ja mam kratkozraky pohlad? Ty ten tvoj rozsirujes, aj tam, kde sa nehodi,,, o to tu ide,,, jasne,, sak skonci, mne to je v podstate jedno, len nechapem co si urazena, ja som ta nikde nenapadla a normalne som argumentovala a ano mam svojho manzela a deti,, a nehodnotim podla seba, ale vseobecne, co vidim a za priklad mam ako koho davat? Mojho rakuskeho suseda? Nechapem tvoju argumentaciu, fakt,,, 😠
@malkuna Este jedna vec mi neda, ty si ma nechcela pochopit, ale presvedcit o tvojej pravde, pretoze inak by si diskusiu neukoncovala 😉 Ja som ti dost sukromnych veciach a uprimne o sebe povedala, o tebe neviem nic napriklad, vidis tu ochotu z mojej strany? Ja diskutujem uprimne,,, neskryvam, to co poznam, to co som zazila,, 😉
@malkuna takmer v celom islamskom svete????? ty srandujes... deje sa to v jemene a v afganistane nikde inde.... tvrdit ine je klamstvo... ja som ti na tvoje otazky odpovedala... ale ty na moju? ohladom katolickej cirkvi... ani si sa nenamahala... z toho vidno tvoju snahu o '' diskusiu''
kludne podiskutujem so slušnými partnermi 🙂
a niektorych je lepšie obísť, vyhneme sa zbytočnému konfliktu 😎
@malkuna v ktorej moslimskej krajine si bola realne?
to co popisujes je obraz medii,aby ludia boli spravne proti naladeni...
Tajne dohodnute sobase sa deju,ale len v tych krajinach, kde to nie je jasne ukotvene (Cize v islamskych krajinach)- nemozes to uplatnovat na vsetkych moslimov, pretoze ostatne moslimske krajiny maju zakony takisto ako my!
Ja som doteraz stretla asi 5000 moslim. rodin(turecko,Irak,Iran,syria,Turkmenistan,Albanci,marocania atd.)- nikdy nemala nevesta pod 17rokov, priemer v nasej rodine je 28r.- oni sami odsudzuju vydaj v tak mladom veku, dnes je v mode dostudovat a potom vydaj...Cize aj u nich sa vekova hranica posuva nahor..
denisquaa, to ty si ta, cvo pisala v teme ziarlivost, ako ta tvoj priatel turek napadol tehotnu..lebo si pozerala z okna... a ze mas stastie, ze si tehotna....
aty este napise, ze na druhes strane sa o vas stara...... no, ty si typicky priklad zeny europanky, ktore si zacali smoslimom.. vzdy nejaky prblem mali... on to videla taku najlahsie ziskal....
uz tvoje vyjadrenie, ze v kazdej domacnosti je nieco svadci o tom,ze prave take zeny/skor este deti/mas 19/ si vyberaju muzi tejtoi mentality akultury.lebo vedia,ze snimi si mozu robit co chu..aj ich bit.... asony budu vdacne,ze sa onich niekto stara.. boze, spamäj sa......leob coskoro budes matka..... to mu krasne detstvo , prostredie na vyvoj pripravujes...
nechtia znovu len potvrdzujes , ze to zname, ´´moj je iny´´ ozaj neplati..... citala si odpovede zien na tvoju staznost vteme, co si zalozila.. vsetky normalne uvazujuce zeny mali jedne nazor.. je to jeho mentalita a nahlad na zivot.. nie ziaarlivost.ale to, ze zena je pre nich tovar ,majetok. apodla koranu ju maju pravo ´´vychovavat ´´ aj bitkou.. aj zabit......
ese mas odvahu pisat, ze nemas s nim ziadne problemy? to preco pises take nezmysly sem , ked na druhej strane sa stazujes na jeho nasilnost? a to opravnene?
@denisqaa https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ziarlivost/
niekto si pletie dojmy s pojmami, ze "NIC VAZNE... 😝 "
erjona, dakujem za odpoved. no,m votazke nerovnopravneho postavenia zien vkorane sa nezhodneme. aak aj napriek tomu, co je zjavne pisane v korane, v zakonoch krjin moslimskych co satyka rodinneho prava aale aj trestneho/postavenia zenie ako svedkyn´ci obeti apod/, tvrdis, ze zeny v islame nie su nerovnopravne a nie su brane ako tovar, tak jasne, ze debata o tomto je pre nas skoncena.
podla tvojho vyjadrenia k tomu co som sa pytala, ako sa zhoduje tvoje zmysania so zmaysanim tvojho moslmskeho mza, tak mas tam rozpory sama so sebou. na jednej stranbe nektore veci z islamu su prti tvojmu rpesveceniu,ael co satyka zjavnegho potlacania prav a postavenia zien, nechces vidiet pravdu aka je. cize vidim to tak, ze aby si nemusela prznat, ze islam aeuropska kultura nemaju ziadne vztycne body spolu, takze aj take manzeletvo dvoch rozsdielne mysliacich a vychovanych partnerov je neuspesne, tak popieras tuto rozdielnost
a podriadujes svoje myslenie v mohych bodoch chapaniu moslimskemu.. cize mysleniu tvojho muza ako moslima.
skutocne ti dakujem za tvoj prispevok., pretoze ja vzdsy kladeiem aj klientkam taketo otazky. ked nariekaju potom , ze ten ich ´´sa zmenil´´
ako vidim, aj na tebe aj na inych podbnych zenach, je tam velka davka podriadenosti muzovmu vnimaniu
ni v takomto prpade mozu spolu partneri koexixtovat. to som videla v praxi vela krat. zial, je ze , vzdy zena, co sa podriadi muzovi inej kultury. a ta poznamka o pripadnom vydaji a vybere partnera dcery svedci prave o tej podriadenosti moslimskemu chapeniu zivota
takze nie ,ze tvoj manzel je ´´iny´´.ale ty si prebrala vzorce jeho zmyslania v mohom.
to ,ze ta neobmedzuje ete neznamena, ze ideologia islamu je mu cudzia. ao to ide. ide o to, ze cela ta ideologia je o podradenosti zeny, jej mensich prav a slobod, nenavisti k inym narodom ci nabozestvam apod. ak toto on neodsudil, stale je sucastou tej ideologie, tak len cast toho nepraktikuje. lebo obmedzovanie naprklad v at je trestny cin. ale to neznamena, ze nesuhlasi s celkove s tou ideologiou.inak by nebol moslimom a distancoval sa od islamu. pretoze islam bitie zeien nielen povoluje,ale aj nabada na to.aanevidi na tom nic nemoralne. prave naopak. ak ttoo tvojm uz neodsudil/ ato by musel cely koran atak aj islam samotny/ , tak len neprktikuje nejaku cast zo svojej ideologie.
staci uz aj to,ak dodrziava ramadan, ci by ziadal dodrzovat ho detmi neskor. lebo vieme, ake je to nezmyselne apr zdravie nebezpecne konanie.inak nepises, ci stakym konanim suhlasis aak nie, ci mate preto rozpery. pretoze si neviem predstavit spokojne spolunazivanie saniekym, kto b mal na takuto vec iny nazor ako ja. cize sam by si dobrovolne poskodzoval zdravie a tvrdil, ze to tak nie je.
chapes, co ti chcem napisat?
neviem, ci do dosledkov chapes, co s ti pisem.
mame rozlicne nazory na dolezitu vec. na chapanie podstaty islamu ako takeho , a tym aj na to, ,ze ziaden moslim nie je ´´iny´´ cize ma myslenia ako europan vychovany v eu kulture
takze myslim,ze sme sa dobrali k podatate debaty tohoto fora. a to obe.
maca-p... like .
toto je typickye pre taketo zeny. zatajuju a prekrucaju pravdu o svojich vztahoch. hanbia sa a lzou ci prekrutenim pravdy si ch cu na podobnych forach vytvorit iluziu statnych vztahov.alebo aspon uspokojivych. to naco je dobre? asi len na jedno. ze niet prikadov pre spokojne manzelstvo europanky a muza inej kultury. tak musia pdvadzat.ale nie citatelov fora.ale samych seba zial.
@andy04 my to mame to iste. Plus horšie. Od 3pisanie úlohy. Keď mi volali do prace, nechali mi odkaz na telefóne, že nech hneď zavolám že niečo dôležité a potom mi povedali, že maly nemal domácu úlohu a odmieta písať svoje meno. Som vybuchla. Neskôr sníma zavolali do riaditeľskej kanclu, lebo maly si dovolil povedať že jeho mama povedala, že nemusí písať!!!! Čo bola pravda. Povedala som im, že $1500 mesačne im dávam lebo mi babysituju dieťa a že keď nechce tak nechce a nejaké "academics" (školské výsledky) sú mi ukradnuté.
Aj tak som ho premiestnili do inej škôlky. Od vtedy naozaj nechce písať stále. Na laptope keď mu diktujem áno. Aj napíše celé password do počítača za každým ale písať nie. Nechávam to tak. Ab keď od septembra bude musieť tu už majuskolu od 5.
@alice107 A kedy sa to akoze ten moj muz ma zmenit? Nerobia to nahodou chlapi po sobasi? Ci slovenski, ci ine etniky, lebo zabudas na fakt, ze sme zobrati uz 14 rokov, a neviem ake nezhody ti tu mam menovat, mam si ich zacat vymyslat, aby si bola spokojna? Poznam kopec Sloveniek, co im to s Nemcami nevyslo a tezaz je kazdy Nemec rovnaky? Nie je, tak isto ako moslim. Povaha je klucove slovo, nie mentalita, chapes to? A co znamena neobmädzovat? Si myslis, ze to nerobi preto, lebo je to v AT tresne? Tak, takyto argument som este nepocula, ale pobavil, vazne 😀 Ako mozes, ked ti napisem, ze nie som obmädzovana napisat, ze som podriadovana muzovi, nejako to nepasuje dokopy. A ako mozes verejne napisat, ze moj manzel nenavidi ine etniky? Poznas ho? Hadam viem co mam doma, moj manzel nepestuje ziadnu nenavist v srdci voci niekomu, alebo nejakym narodom, naco by to bolo dobre toto zivit v srdci? Co ty stale vypisujes sa tyka 5 krajin na celom svete a to neznamena, ze vsetci 100% su tam taki, ako ich opisujes,,, uz by si konecne mohla priznat, ked ti tu niekto napise, ze je v manzelsve spokojni - ze to je jednoducho fakt a akceptovat to, mna nemusis presviedcat o tom aky je moj manzel zruda, len preto, ze je moslim, ked ho vobec nepoznas, ja by som si ho vzala znovu aj po 14 rokoch manzelstva a bez vahania, pretoze lepsieho partnera si nemozem predstavit,,, chapes to? Ani po tych rokoch som neolutovala moje manzelstvo.. prave naopak, neviem cim som si to zasluzila, ze mi do cesty prisiel taky dobrosrdecny manzel - a aj na SVK mi ho vsetky kamosky zavidia... ale v dobrom 😀 Minule mi volala jedna kamoska, co byva v AT a vravi mi, ze pozna vela manzelstiev, co maju manzelov z roznych krajin, hlavne Rakusakov, ale tak harmonicke manzelstvo, ake mame my, tak to len u nas videla,, a nie raz bola u nas... 😝
@yanni - este som ti zabudla napisat, nechaj maleho vela citat, nauci sa super gramatiku a vidi to v tych knizkach, ako sa co pise,, pojde mu to lahsie,,, moja mala precitala za tento skolsky rok vyse 60 kniziek, sme pravidelni hostia v kniznici,,, preto nema problem napisat bezchybne a to je len druhacka,,, Mas knizky, ktore su odstupnovane podla veku, prvy rocnik, druhy atd - moja citala aj knizky, co boli pre 4takov, najviac sa jej pacilo Hexe Lilli, z tych precitala celu ediciu a 2 knizky si dokonca nechala podrzat v kniznici, ked ich vratia, aby mala vsetky casti precitane 😀
Neviem, ci aj vy mate ten system, je to na internete, vola sa to antolin, kde ma vlastne konto, ktore jej vytvorila ucitelka a tam, si vyhlada nazov knizky a robis test s tej knizky, dostanes body podla obtiaznosti, cize zodpovedavas 15 otazok, a ukladaju sa ti body, dokonca aj kalendar tam mas a vyrata ti to statistiku dietata, za skolsky rok, v ktory mesiac kolko precitala a aka uspesna bola, ide tu o trenovanie deti, citat s porozumenim, vazne super vec, odporucam ti sa na to pozriet, deti to velmi motivuje, lebo mala uz aj uteka za mnou, aby si po precitani knihy mohla urobit test 🙂 Maly vyuziva tiez tento system, ale on cita hrubsie knizky, lebo je o 2 roky starsi, takze u neho to nie je taky pocet, zato bodmi sa vyrovnali 😀
@erjona on cita. Tiez mame podla rocnika knihy. Ma rad hlavne Krimigeschichten. Ale ako takmer kazdy chlapec, necita az tak rad. A to s tym citanim ja viem velmi dobre, ja som bola a aj som doteraz knizna mola. Tiez som nikdy nemala problem s gramatikou a pravopisom. Na rozdiel od mojho brasku, ten cital ako dieta len comicsy a neskor len odbornu litaraturu. Ale nebol problem, vystudoval na SK bakalara a v de inziniera (master) a uz v zivote nebude potrebovat slovenscinu. Paradoxne na SK musel jeho bakalarsku pracu pisat v angline. Zaujimave je ale, ze nemecky a anglicky pravopis ovlada lepsie ako ten slovensky.
Citame kazdy vecer, ale sam si do ruky knihu len tak nezoberie.

@malkuna Nic v zlom, ale uplne si napisala opak, co som ti pisala,,, ked to je v nejakej krajine tresne, rozumne vysvetlene, tak to pochopia aj moslimaovia, v pripade, ze sa nejaky chlipnik ulakomi na dievcatko, je potrestany, ako nasi europsky chlipnici,, chapes?