Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
http://m.huffpost.com/us/entry/4761896
a pohlad zvonka niekto lto mie je ani arab ani zid..
yanni , suhlasim a davam like na prispevok zo vcera .07.09.ja som sice nikdy nepracovala s etnikami sko ty spomoias toho afganca, ale aj tak poznam ich mentalitu a sposob zmyslania. a to cez konanie ucastnikov takych zmiesanych manzelstiev. a poznam aj nejakeho toho advokata z tunisu co zije a a studoval v de a ma aj povolenie mat pravnu kancelariu aj v jeho krajine.a mozem povedat nazaklade istej spoluprace, ze mentalita je rovnaka, ako u toho afganca pravdepodbne bez vzdelania.
lenze ten advokat z tunisu musel respektovat zenu ajej nazory a poziadavky . sio zatnutymi zubami.
ale nie preto, ze na zaklad evzdelania by madobudol ine zmyslanie ci mentalitu,ale proste z pragmatickych dovodov pre neho dolezitych.ale vsukromi je to stale muz ´´macho´´ aislam je pr eneho vyznamny prvok zivotnych hodnot.
a zeny, ktore ma chceli presvedcit o dobrych strankach islamu poznam aj ja. aj na tomto apodobnych forach sa ich najdu samozrejme.
a zial aj zeny .europanky vydate za moslimov v praxi velmi casto aj ked videli ako dopadli a potrebovali .
pomoc, casto sa snazili/viac to bolo pre seba ako pre mna/ obhajit ideologiu islamu aj konanie ich muzov
a presne ako u tvojich skuesnosti, aj ramadan sa snazili obhajit .
s takou ozaj niet o com debatovat. ak sama si chce poskodzovat zdravie, tak nech tak kona.ale v europe dovolit detom v istom veku zasvedcovanie do ramadanu, tak to uz je ina vec
poznam zenu, co aj v tehotenstve v krajine svojho muza sa snazila drzat ramadan.a pritom tvrdila,ako ona nepodhlahla ziadnemu islamu. islamu nie,ale islamskemu muzovi a jeho natlaku na nu.
co povedat o takychto zenych? stale take tvrdia,ako sa maju dobre ,ake su stastne v manzelstve. no,ak toto bolo jej stastie, tak ozaj asi v zivote stastna nikdy nebola.
takze presne viem, o com pises.
ja preto by som bola ozaj za to, aby kazda taka europanka aj svydajom za podobneho muza podliehala nie eu pravu a ju chrniacemu , ale sarii. nie vysvetlovanie,,ale toto by bol ucinny prostriediok na to,aby si uvedomila nasledky svojho konania
skoda, ze sme taki humammi na jednej stzrane anepovollujeme vynimky pre take zeny.
vies, ja uz po skusenostiach s takami zenami sa nedam vyprvokovat . poviem kazdej, ze co chce ,to ma.ale potom nech nenarieka, ked bude ona alebo jej deti mat problemy. ahavne nech nezneuziva prresvoju hlupost organy statu,aby jej pomahali.a aby to platili danovi poplatnici, ktpori jej nekazali vydat sa za takeho muza .
no poznam zeny , co tiez takto nejedli na zaciatku takeho vztahu aj par rokov bravcove.len co sa rozviedli, znova jedli.aj detom dali.. xiii a zrazu uz bolo zdrave.
vies, co natake konanie povedat.
zufali ludia robia zufale skutky.
ja som este ani od jednej europanky takto vydatej nepocula, zeby povedala, ze sa jej paci postavenie zeny podla sarie.aby pomenovala to postavenie take ,ako je. cize podradene, nerovnopravne.kazda sa snazi presvedcit,ze uzena v islame na postavenie rovnopravnej bytosti.
a to je mi vzdy smiesne na tych zenach.ony nechu mat araba, moslima byt moslimske zeny v postaveni sarie. ony chcu z raba mat europana sa tak aj chovajuceho.
to akoby z vlka chceli urobit barana.
takze potom sa im stava, ze tvrdia,ze muzi sa po svadbe menia. ked iluziu muza raba, ci ineho podobneho etnika znemeneho na europana vystrieda realita araba a podobneho etnika ,ktory sa chova ako arab ci muz podobneho etnika. teda vonkoncom nie ako europan. a to uz nedokazu potom akceptovat. a mohokrat musia kvoli peniazom,hanbe a podobne. tak predstieraju neskor stastie v manzelstve
boze ,kolke som take videla a vidim .
a so zaverom , co si napisala, uplne suhlasim tiez.
neviem ci si postrehla, ale europsky sudny dvor rozhodol. ze co sa tyka prislusnikov tureckej mensiny v de , tak manzelky a manzelia , ktoryvch si turci privedu do de nemusia ovladat nj. jazyk.
prave taketo prercedensy prispievajui k tomu,ze oni stale viac a viac zneuzivaju nas demokarticky system a zmyslanie.
a ete bude nejaka europanka vydata za podobneho muza tvrdit,ako je de diskriminacne voci tymto etnikam. aj to som uz pocula neraz. pritom sa aj ona aj jej muz v de ci iynch eu krajinach drzia ako klieste. leob v krajine jej muza by zomreli od hadu.a mozno aj v ej krajine.
toto v opacnom garde nefunguje. cize my europania v ich autokratickych islamskych statoch sa musime striktne prsposbit ich na riadeniam a zakonom. anevidela som,zeby niekto z europanov ci americanov pozadaval pre seba rozne ulavy ci vynimky zo zakonov a nariadeni tam platnych.
ak cudzinci ziju tam v teritoriu pre cudzincov/ tak su separovani od miestnych. akonahle idu na verejnost, platia pre ne pravidla ako pre inych obyvatelov krajiny. a predda nikto z nich neziada ich zmenit.
a ako pises uplne presne, tak v tom je rozdiel v mentalite a spravani sa medzi nami europamni a nimi.
dalal, nezdielam tvoju naivitu pokial ide o cas, ktory akoze potrebuje islam na reformu .
ostatne, nemusi sa refgormovat.ak nebude zatahovat do europy prostrednictvom migrantov z moslimskych krajina mne je uplne jedno,ak tam v tych krajinach odtnu niekomu ruku ci zenu ukamenuju ci zabiju je muzski pribuzni podla stavajuceho prava.. ak sami to paci, nech ziju ako divosi ,.kruto a nedemokraticky.
ale nie v mojej domovine , v europe. to by si cakala stovky rokov, ze sa umudria , ci ako si predsatavujes riesenie? uz som sa ta na to pytala a nedostala som odpoved. alebo tou odpovedou myslis to cakanie na reformu islamu?
no, to by sa musel ostatne zmenit islam od zakladu.a to by uz islam nebol.
tak ako nemozno reformovat komunizmus, nemozno reformovat ani islam. take ideologie su nereformovatelne . lebo nemaju zaklad demokratickeho principu na ktorom mozno stavat zmenu.
@dalal mně překvapuješ že to ještě nemáš nastudované, ale v krátkosti asi tak, v roce 132 n.l. byli židé vyhnání z jejich území a římský císař Hadrianus přejmenoval provincii Judeu na Syria Palaestina. židovská populace se sice zmenšila ale nezanikla. Židé žili po celém světě, V Rusku, Litvě, Rumunsku, Polsku.. V 18 staletí se postupně začali vracet na území které považovali za své, a budovali osady.
Prví slib vrácení jejich země, se objevil po 1. světové válce. palestina byla v té době v osmanské říši a turecko bojovalo na straně Německa a Rakousko Uherska. Po prohrané válce byl zřízen Brtiský mandát Palestina, a židům bylo příslibe židovský stát, židé se začali masivně stěhovat a vykupovali půdu od Arabů. Od roku 1929 až do r. 1939 docházelo k nepokojům, až británie se rozhodla přehodnotit svůj postoj a zavedla kvóty na přistěhovalce. toto rozhodnutí se pro hodně židů stalo fatálním
Ke konečnému rozdělení Palestiny došlo na základě rozhodnuti OSN v roce 1947 na stát Palestina a stát Izrael. byly vymezené hranice, Jeruzalém měl tvořit mezinárodní enklávu. Sionostická strana rozhodnutí akceptovala rabská strana toto odmítla.
cituji:.. araby mimo Palestinu podobná vlna protižidovské nenávisti vedla k násilí vůči židům skoro v každém městě, v Adenu bylo zabito 80 židů, v Bejruutu, Káhiře, Alexandrii a Halabu byly vypleněny židovské domy a napadeny synagogy. V Tripolisu arabské davy povraždily více než 130 židů..."
".. Cítil jsem v kostech vítězství judaismu, které po dva tisíce let exilu z Izraelské země snášel perzekuci, španělskou inkvizici, pogromy, protižidovské dekrety, omezování i masové vraždění nacisty v naší vlastní generaci a dosáhl naplnění své staleté touhy - návratu na svobodný a nezávislý Sion..."
@ellise Inak dalal je lekarka,
ja som ekonomicka
ja vela toho nemam prestudovane, teda urcite sme mali, ale ja sa tomu nevenujem tak neviem.
Ja tak akurat viem, podla biblie historiu, ze to vzdy patrilo zidom - zaslubena zem..
Vsak cela biblia je poda nich napisana, a palestinci im tu "zem" stale nechcu uznat..
to znie velmi mierumilovne ellise.... palestinci nesuhlasili s rozdelenim sratu, tak maju smolu.... ked porovnas zivot izraelcov a palestincov v priebehu minulych 80 rokov kto ti vychadza ako obet? Mne teda Palestina... skus si precitat ten clanok ( btw z americkych zdrojov) co som dala link tu vyssie...len pre zaujimavost...
a este toto ...according to Save the Children, an estimated 7% of all Palestinians under 18 years of age suffered injuries from shootings, beatings or tear gas....
kolko zomrelo deti na strane palestiny za poslednych niekolko dni? ( myslim malych deti pod 10 rokov)- najmenej 10... a kolko na strane Izraela? 0.... aj to svedci o niecom...
" Veľvyslanec USA v Izraeli Dan Shapiro dnes uviedol, že Izrael má plnú podporu Spojených štátov aj v prípade pozemnej ofenzívy. Zdôraznil však, že "nikto takú pozemnú ofenzívu nechce".
https://www.youtube.com/watch?v=MaKvg5kA6Ewniekoľko rokov niektoré slovenské médiá a niektorá denná tlač vedú nespravodlivú kampaň voči Palestínčanom a ospravedlňujú akékoľvek zločiny, ktoré sú na nich Izraelom páchané každý deň. To, čo si normálne uvažujúci človek musí všimnúť i pri občasnom sledovaní niektorých slovenských a českých médií, je ich jednostranná náklonnosť k izraelskej politike so zjavným zamlčovaním jej zločinov predovšetkým na Blízkom východe a konkrétne voči Palestínčanom..
Preto dajte nám šancu a poďte s nami, nech sa spoločne pozrieme na fakty, ktoré pred Vami sionistické média zámerne zamlčuje.
Blokáda Gazy a prebiehajúce Izraelské masakre v nej
Izraelská armáda už niekoľko rokov postupne blokuje prechody do Gazy a Palestínčania kvôli tomu nemôžu obchodovať a zadovažovať si základné potraviny a lieky ani normálne žiť. Všetko preto lebo si dovolili využiť demokratické právo, ako každý iný v Európe, a zvoliť svojho zástupcu v slobodných voľbách. OSN hovorí, že dôsledkom toho je obrovská humanitárna katastrofa v Gaze. Rozhodnutie zablokovať Gazu plne schválila izraelská vláda a o jeho realizáciu v praxi sa stará armáda. Medzinárodná komunita robila všemožné, aby demokraticky zvolená palestínska vláda nemohla riadne fungovať.
Vojenské brutálne útoky izraelskej armády na Gazu trvajú nielen niekoľko mesiacov, ba v menšej miere niekoľko rokov. Izraelská armáda pritom zničila jedinú fungujúcu elektráreň, vodárne a mosty, úplne ochromiac celú oblasť Obyvateľstvo Gazy teraz navyše nemá ani elektrinu a vodu.
Izraelské ozbrojené sily už vyše 25 dní intenzívne ostreľujú Gazu precíznymi strelami navádzanými laserom, používajú bezpilotné lietadlá a najnovšiu techniku. Pri týchto útokoch umierajú palestínski civilisti, ženy a deti a mnohí zranení zostávajú zmrzačení na celý život.
27.12. 2008 zahájil Izrael letecké bombardovanie pásma Gazy, operáciu nazvanú „Liate olovo”, ktoré sa neskôr rozšírilo na regulárnu ofenzívu s použitím pozemných vojsk. Ako dôvod uviedol štát Izrael pokračujúce raketové útoky vedené z pásma Gazy proti “južnému Izraelu”. Dobre informovaní novinári vedia, že Hamas vyhlásilo prímerie s Izraelom za ukončené po jeho niekoľko násobnom porušení zo strany Izraela, až potom ako Izrael podnikol veľmi krvavý útok, pri ktorom prišli o život niekoľko členov Hamasu a niektorí civilisti.
Výsledkom Izraelskej genocídy v pásme Gazy je zatiaľ viac ako 1300 obetí, zväčša žien a detí. Tisíce ďalších utrpeli zranenia. Izrael pritom masovo bombardoval husto obývané pásmo Gazy, ktorého hustota obyvateľstva je dvojnásobkom hustoty obyvateľov Prahy. 1,5 milióna ľudí stlačených v utečeneckých táboroch v mizivých životných podmienkach na rozlohe 365 km2!!l Do takého prostredia by nešiel ani bezdomovec z Európy a ani by ste tam nepustili ani psa.
Izrael behom posledných 25 dní bombardoval mešity, kultúrne strediská, futbalové ihriská, nemocnice a detské školy, ktoré sú pod správou OSN. O život prišlo viac ako 500 detí a žien, nehovoriac o zranených. Izrael svojou agresiou úplne zničil aj prostú občiansku infraštruktúru. Skrátka totálna skaza!
Mohutnosť izraelskej ofenzívy prinútila konať ako Európsku Úniu, tak Organizáciu spojených národov. Bezpečnostná rada OSN vydala rezolúciu, ktorá vyzýva k okamžitému prímeriu. Izrael znovu ukázal, čo si myslí o tomto orgáne a jeho rezolúciách. V celej Európe, ale aj v Amerike sa verejná mienka postavila proti izraelskej akcii. Politici tradične hájili právo Izraela na obranu, dokonca hovorca českého premiéra Mirka Topolánka, Jirí Potužník, nazval operáciu izraelskej armády defenzívnou, nie ofenzívnou, za čo sa aj neskôr ospravedlnil. Pripomíname, že Česká republika je predsedníckou krajinou Európskej Únie a tieto slová vyzneli ako názor celej EÚ.
Amnesty International, pracovnici OSN v Gaze a rôzne medzinárodne organizácie konštatujú, že Izrael masovo používa zakázaný biely fosfor a iné zakázané vojnové zbrane. Gaza sa stala testovacím laboratóriom najnovších izraelských a amerických zbraní. Mnohí žiadajú, aby predstavitelia Izraelského štátu boli postavení pred medzinárodný súd pre vojnové zločiny.
Bývalý izraelský premiér a vojnový zločinec v jednom, Ariel Sharon, svojho času odpovedal na podobné obvinenia takto:
„Izrael má právo postaviť ostatných pred súd, ale určite nikto nemá právo postaviť Židov pred súd.”
…pre zamyslenie!
Ignoranti faktov dokážu skrášliť lži a bohužiaľ sme svedkami nevyváženého, nespravodlivého a farizejského ospravedlnenia prebiehajúcej genocídy v Gaze viacerými slovenskými televíznymi médiami a denníkmi. Pritom žijeme medzi vami a vieme, že drvivá väčšina tohto národa zastáva úplne opačné postoje ako prezentuje veľa známych slovenských novinárov.
Žiadna demokracia ani novinárska etika nemôže nijako ospravedlniť takúto genocídu, ani okupáciu celej krajiny! Apelujeme na vás, novinári, a vyzývame vás v mene skutočnej novinárskej etiky a humanity, aby ste prezentovali skutočne objektívne informácie o genocíde v Gaze. Azda si palestínske deti nezaslúžia od vás aspoň trochu objektivity? Azda nie sú pre vás tiež ľudské bytosti?
plus je tu komplet historia, ako sa dostali zidia k uzemiu,,, a aj vysvetlenie konfliktov z moslimskej strany, nie len zo zidovskej,,,
@ellise vies ked som videla ten film Omar tak som vychadzala z kina otrasena... ani si nepamatam kedy som bola taka sokovana....
akurat som nasla link na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=CsugbQHN5rcpozri si aspon zaciatok co na to povies... doporucujem... ak aj nesuhlasis aspon si pozries nazor z druhej strany
@mariuskaa super, toto prave na slovakoch milujem: priame otazky a pripomienky 😀 😀 😀. Podla mna otazka "ty si pribrala" moze cloveka akurat posilnit, fakt. A otazka na nabozenstvo ze je intimna? Nikdy by ma to nenapadlo. Samozrejme patri medzi otazky, ktore sa nepytam okolostojacich v rade na sunku v masiarstve 😉
@dalal no mně díky holocaustu jako oběť připadají židé,
bohužel situace je velmi těžce řešitelná a je pravda, že to co se teď děje, za to můžou židé. Teď to jsou to oni co rozdmýchávají boje.
Ale situace je nejspíš mnohem víc složitější než si dovedeme představit.
Spíš mně překvapilo že tak straníš Palestincům, zrovna od tebe jsem čekala více objektivity.
A zaverecny apel moslimov :
Vážení čitatelia,
Pred sto rokmi sionisti snívali svoj veľký sen. Snívali o rodnej krajine, avšak vo svojich predstavách o vytvorení „Nového Jeruzalema” zabudli na pôvodných obyvateľov, ktorí v tejto krajine žili. Veľmoci, ako Británia a USA, živili tento teroristický sionistický prelud, oháňajúc sa pritom, že Izrael je jediným demokratickým štátom na strednom východe. Pýtame sa: Môže pojem demokracia poslúžiť na obhajobu okupácie cudzieho územia?
Vznik Izraela sprevádzali veľké nádeje prostých a zvedených Židov, no jeho história je veľmi krvavá. Začina sa i pokračuje násilím a terorom. Následkom izraelského teroru žije viac ako päť miliónov Palestínčanov v utečeneckých táboroch. Dnešní Židia, „obete holokaustu”, páchajú ešte horší holokaust na Palestínčanoch.
Izrael od svojho vzniku expandoval a namiesto pôvodných 52% mandátnej Palestíny ju už zaberá celú. Pre palestínsky štát a ani pre Palestínčanov samotných tu nezostalo miesto. Na začiatku boli možno Židia zraniteľní, dnešnú situáciu však charakterizuje skôr výraz „genocída v Gaze”. Izrael zrejme zistil, že úloha Goíiáša je zaujímavejšia ako úloha Dávida.
Pýtame sa každého logicky uvažujúceho slovenského občana: Keby dnes prišli sem po zuby ozbrojení Íri a domáhali by sa práva na Slovensko, lebo ich pradedovia – Kelti, tu žili, akceptovali by ste to a nebránili by ste svoju krajinu a svoj národ? Veď je to absurdná predstava! Sme presvedčení, že každý slovenský a český občan, by okamžite a razantne odmietol takéto zdôvodnenie pre okupáciu ako krádež storočia. Je to krádež celej krajiny a odopretie práva jej národu na odpor voči okupantovi.
Arabská a muslimská komunita na Slovensku
@dalal já jsem na rozdíl od tebe nezpochybňuji podíl židů na současné i na minulé válce. Nesouhlasím s tím, co židé dělají, ani s bombardování, ani s ostřelováním. Ale nemůžu souhlasit ani s tím že na ně je házena veškerá vina, Palestinci jsou zde vykresleni jako oběť, nevinní beránci, kteří jen trpí. jasně oni nic neostřelují, oni nevraždí.
Bohužel oba národy mají na rukou krev, ale ty vidíš jen tu jednu stranu, stejně jako Erjona.
Nakonec čemu se vlastně divím ?
lenze holocaust nebol sposobeny arabmi ale nacistami... a tych ja nenavidim najviac... ved moj dedko padol v boli proti nim..... a preto vsetky poznamky typu arabi su podradna rasa, treba zavriet hranice evokuju vo mne vsetky myslienky fasizmu...
nikoho sa nezastavam... to ze zidia nemali vlastnu krajinu a dlhodobo trpeli moze byt ospravedlnenim ich skutkov? podla mna nie.... oni vlastne urobili presne to iste co sa nacisti snazili uskutocnit na nich... vyhladili cely narod... lebo palestina ako taka neexistuje... nenajdes ju na mape... obyvatelia ziju alebo obohnani murom alebo v zbernych taboroch...
mam viacej priatelov palestincanov a vsetci su velmi zaujati za svoju vec... a to sa asi prenieslo aj na mna ak sa ti zda ze nie som uplne objektivna... priznavam...
ale myslim ze pocet obeti na oboch stranach mi dava za pravdu
a preco su v zbernych taboroch a preco ich neprijali za svojich ich zahranicni bratia vo viere? vyprdli sa na nich, ze? aj za to moze zapad? kde je ta slavna moslimska solidarita?
@dalal ano ja tomu rozumiem. ano, ja hej. Tak ako boli nasilne vystahovani sudetski nemci.Je za tym obrovske mnozstvo osobnych tragedii a pre mnohych ta bolest este stale trva. A? Mame tu nemcov opasanych bombami? Mame tu nemeckych teroristov? Zorganizovali nemci masakre? Nie. A presne takto uz davno mohli byt "palestinske" rany vyhojene tiez. No to by ale museli o to vyhojenie stat.
@demo pravdaze to je svinstvo... tak ako sity bojuju proti sunitom... palestinci podporovali saddama proti kuwajtu...ja nevidim arabov v ruzovych okuliaroch ako si myslis.... vidim chyby... ale poznam dobrych moslimov a verim v moznost stastia v zmiesanom manzelstve...
nikoho neodsudzujem na zaklade nabozenstva.

@ellise obete su najma civilisti... zeny a deti...