icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
21. okt 2013

@kuwait .. oni to totiz nevedia, a v tom je problem..oni si idealiziju velmi zapadny svet, a ked pridu, tak oops, to kde som skoncil..momentalne sa presadzuje trend na vychod, smer cina, sanghaj a pod., kurdov konkretne arabske krajiny az tak nelakaju, oni ich totizto nemaju velmi v laske, kedze im davaju vo velkej miere vinu za ich sucasnu situaciu..

vevesh
21. okt 2013

@alice107 inak na slovensku studuje dost vela moslimov, len tak okrajovo, a ti po ukonceni studia zostavaju, SVK totiz poskytuje vela grantov a stipendii pre "moslimske" krajiny...takze netreba sa bat azylantov...ani prizenenych...

kuwait
21. okt 2013

@vevesh nuz tych burakov od nas by sa bat mali su to totiz bedooni bez obcianstva studuju tam za spinave peniaze a ich cielom je ziskat obcianstvo zenbou lebo oni nemaju obcianstvo ziadne.Tu ziju z obchodovania s drogami,alkoholom,prostitucie,kradeze,vrazdy,lupezne prepadnutia,proste su to odpad spolocnosti .Predtym si kupovali obcianstvo Liberie teraz vynasli ze sa da lahko cez Slovensko.ZIADNA SLOVENKA BY SI NEMALA BRAT BEDOONA !

vevesh
21. okt 2013

tak proti takemuto varovaniu nemam nic, tu je na mieste...pretoze o "takychto" typkoch viem, ale som proti generalnemu negativistckemu postoju voci "zmiesanym" manzelstvam...

vevesh
21. okt 2013

@kuwait takych "burakov" najdes vsade..aj u kurdov...lenze ti su v USA...de ich nelaka, tu si totizto nemozu robit az tak co chu

seraa
21. okt 2013

@kuwait
haha na slovensku najdu zlatu banu 😀
slovenky sa vydaju za vsetko a nikto im nedohovori
proste vsetko co sa chce zenit slovenky na to skocia
no ale je to smutne lebo je to zrejme kvoli tomu ze slovak sa zenit nechce len robit deti (
aj to nechtiac) a tak su ocarene ked pride muz a po 2 mesiacohc sa chce zenit
😵
no ale nie vsetky smaozrejme

aliza
21. okt 2013

@vevesh neviem, ako to je teraz, uz dlho nezijeme na sk, ale tych par rokov dozadu studenti nemohli po ukonceni studia zostat na SK. Vyprsali im studijne viza a poslali ich domov. Ti, co chceli zostat, sa museli pozenit, ina moznost nebola. Boli pripady, kedy im aj tak neudelili pobyt a tieto rodiny skoncili v tabore. Moj muz im chodil tlmocit, bol sudny tlmocnik, takze mam overene info.

vevesh
21. okt 2013

@aliza no moji znami, po ukonceni ostavali a dostali normalne viza, pokial si nasli v urcitom termine po skonceni studia pracu, ti co to nestihali , skoncili tak ako si pominala...ale drviva vacsina stihala...a po 8mich rokoch trvaleho pobytu za predpokladu ze vies jazyk, mas narok na obcianstvo. niektorym pridelili, niektorym nie.

kiki68
21. okt 2013

jeden egyptan sa chcel silou mocou zenit s mojim svagrom,ked tam bol na dovolenke, najprv okolo neho furt obletoval, obskakoval ho v restauracii,ked sa to svagrovi nezdalo,tak sa prislo na pricinu celeho chovania 😀 Chalan si myslel,ze sa asi vyzeni a bude moct odist,tak robil vsetko co sa dalo...a to svagor teda nie je gay ani omylom 😉
To zufalstvo tych ludi musi byt velke,ked uz idu aj toto robit...len aby odtial nejak vypadli...

vevesh
21. okt 2013

@kiki68 v niektorych pripadoch to nie je o zufalstve ale o "hladnych ociach", ono totizto si myslia, ze eu je raj na zemi, a ked uz sem pridu a precitnu realitu, uz sa nemozu tak lahko vratit vo vacsine pripadov ..

alice107
21. okt 2013

@vevesh ti studenti,co studuju na sk ked dostuduju,tak sa im povolenie k pobytu skonci. ak in neodsuhlasia doktoranske studium,musia opustit uzemie sk. mimochodom,ti studenti su chudobni beduini. .inak by nestudovali na sk. na sk nemaju pracu ani sk vysokoskolaci,nieto cudzinci. a to este absolventi skol. takze jedinym moznym sposobom,a ako realne zostat na sk je´´ narazit ´´na nejaku hlupu a naivnu slovenku hoci na zastavke autobusu a ozenit sa s nou pre viza a pobyt.
dost tych arabov to uz urobilo.a drviva väcsina ked dostane dlhodoby pobyt tak sa manzelstvo rozpadne.
takze z tych byvalych studentov nie je pre sk ziaden prinos.
ano ,treba sa ich obavat.pretoze ich sposb zivota a myslenia je nezlucitelny z nasimi europskymi hodnotami. nevedia ci nechcu sa integrovat.
co poznam tych arabov ,co si slovenky vzali,tak su to vsetko muzi,co su neverni, ziju zo dna na den,ak pracuju,maju problem s pracovnou moralkou. mnohi su velmi nasilni k zenam. a drviva väcsina parov sa rozvadza.
takze takych pristahovalcov sk teda vobec nepotrebuje.

vevesh
21. okt 2013

@alice107 tak ako neviem s kym si ty studovala, ale nie su to ti beduini od @kuwait . nase vysky su cenovo porovnatelne s europskymi, takze sa k nam az tak nebudu hrabat beduini(za rovnaku cenu, maju v zahranici lepsiu vysku). ja som hovorila o stipkach a grantoch, a tie su udelovane medzinarodnymi programami najlepsim ziakom/studentom na dannych skolach, ktori potom pridu na SK studovat. Len taky vycuc studentov, co si sami platili: srbka-matka slovenka, srb-velmi znamy sucasny srbsky prozaista, libanonka-operna spevacka, turkmenec-otec minister zahr. veci v ich krajine, a pod. a predstav si svete, vsetci z nich su na SK na pracovne viza, a nebudem tu menovat, ale niekt. maju uz aj slovenske obcianstvo.
este pre okraj, moslimska spolocnost na SK je veeelmi rozmanita: mas tam od turkov, kurdov, irancov, turkmenov, uzbekov, armencov, albancov atd..a AJ arabov..takze nezvaluj vsetko do jedneho a nepodcenuj inteligencne schopnosti sloveniek zijucich na slovensku😉

aliza
21. okt 2013

@erjona to by mala citat @vevesh, ze naozaj po skonceni studia musia cudzinci odist.

vevesh
21. okt 2013

@aliza ja som to citala, ale ako som hore povedala, pokial si najdu robotu, a vacsina si najde...ostavaju nadlaje na pracovne viza...a co sa tyka tych zdrojov, nie su 100percent spolahlive, pretoze povedia A ale nepovedia uz B..ale to je o inom...niekto asi potreboval financnu injekciu do skolstva...

alice107
21. okt 2013

@vevesh sk vysoke skoly su cenovo porovnatelne so zapadnou castou eu ci usa nebodaj? to kde si nabrala take informacie? ja som studovala na sk aj v zahranici.a vidim rozdie lv urovni skol a aj cenovy rozdiel .. sk vysoke skoly nie su medzi 500 uznavanymi skolami vo svete.
vies ty vovbec,kolko musis zaplatit za semester na dobrej uni v zapadnej eu? a ake vedomosti musis mat,aby si ju vystudovala? na sk ma uni SKORO kazde mesto.ale uroven ziadna.

to,ze tu studoval nejaky turkmenec este neznamena,ze sk skolstvo je na nejakej lepsej urovni.
to neznamena,ze v turkmenistane napriklad ,ked je otec minister,ze ma na to,aby syn studoval na predstiznej uni v eu ci usa. a hlavne,ze ten syn ma na to vedomosti. to iste nejaka l ibanoncanka ake svetove meno ta libanoska diva ma?
co keby si porovnavala,akeho minstra zapadnej eu syn studuje na sk napriklad? 😉
cim predstiznejsia uni,tym väcsi obnos sa plati za studium a tym narocnejsie studium:
ja nepodcenujem inteligensciu sk zien.nie kazda sa vyda po dni ci par mesiacoch skypovania za moslima z chudobnej krajiny,ktoreho ani nepozna. alebo ked za pracou do zapadnej eu,nenarazi si hned prveho moslima,co jej povie,aka je krasna :a nie kazda sa vyda po tom,co ju dotycny moslim vidi dva krat na zastavke autobusu. ;-
takze na sk su aj samozrejme inteligentne a mudre zeny a dievcata.a dufam,ze ich je väcina.

ellise
21. okt 2013

@maminuska koukám že Lukáše Lhoťana už znáš 🙂 Na blogu iDnes je ještě jeden takový Martin Konvička, a to je jiné kafe
http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/357906/Is...
http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/358102/Pr...

@erjona, ty to raději nečti 🙂 co škola? 🙂

vevesh
21. okt 2013

@alice107 ja som nepisala nic o urovni skolstva (iba o cene), ale o stipkach, ktore poskytuje SK.! a viem co stoji semester., cennik je rovnaky v ramci krajin, rozdielny medzi krajinami (ja som studovala v zahranici na stipko, takze mi nemusis vysvetlovat ako to chodi) a v zahranici moze studovat viac menej kazdy, tak ako na sk, pokial ma peniaze(pisem o normalnej uni, nie harvard alebo sorbonne)a zmesti sa na listinu, kedze maju iba urcity pocet na zahranicnych..cize toto je bezpredmetne...
a co sa tyka tych prestiznejsich univerzit(sorbonne alebo harvard), tie zoberu iba mozgy...tam su ti financie akurat na milu jarmilu..(vynimka je oxford/cambridge, tam sa da miesto "kupit").takze o tom sa netreba bavit...a ked sa ideme bavit o tom turkm., tak studoval tu, lebo jeho otec robil pred x rokmi velvyslanca na SK...bolo to jeho rozhodnutie studovat na SK,takisto ako ja tej libanoncanky (a ked si zvedava na jej meno, skus SND, tam mala nejaku gazu..) a s kvalitativnym hodnotenim uni to nema(lo) nic spolocne.

maminuska
21. okt 2013

@ellise ja sa dosť zaujímam o " prácu moslimov " v CZ a nesmierne som fandila brnenskému starostovi aj obyvateľom Brna že nepovolili výstavbu ďalšej mešity.
Ľhoťana mám prečítaného , všetky jeho bolgy a jeho názor ma sakra zaujíma, pretože bol v centre diania a teda vedel prečo odtiaľ odišiel. Ešte sa zaujímam o blogy a prednášky jednej českej ženy - za toho pána si neviem spomenut na meno - ale najdem , bývalej moslimky ktorá krásne poukazovala na praktiky moslimov voči neveriacim ale aj voči veriacim kresťanom a iným náboženstvám.
Takže ano , zaujíma ma postavenie islámu v CZ a jeho rozširovanie, CZ je moja rodná krajina, mám odtiaľ manžela a moja dcéra má aj jej občianstvo .

ellise
21. okt 2013

@maminuska myslíš Pavlu Bitárovou, nebo Beatrice Radosa ?

maminuska
21. okt 2013

@ellise Beatrice Radosa 🙂 , má aj na yutoobe nejaku prednášku s ďaľšími 4 " islamofobistami ".
Ďakujem .

erjona
21. okt 2013

@vevesh Ked porovnam, ze platim za semester 700 eur na SVK a v AT by som platila 350 eur je pekny rozdiel a to este neratam benzin za kazdy tyzden 50 eur. Takze dialkove studium na SVK je podstatne drahsie ako v AT. Jedinou vyhodou je, ze nemusim tri dni v tyzdni este extra po veceroch sediet v skole okrem soboty, to bol hlavny dovod, preco som si vybrala studium na SVK, lebo je to vikendove studium a hlavne samostudium. Takze aj toto bude dovod, preco sa znizil zaujem o studium na SVK. Ci si toto mozu chudobni beduini dovolit,,, no neviem 🙂

erjona
21. okt 2013

@ellise skola je v pohoode, akurat vypracovavam otazky a poznamky na skusku o tri tyzdne ju mam, ale da sa, je to celkom zaujimavy predmet - manazerstvo, horsie to bude s podnikanim malych a strednych podnikov, tam je vela noriem sa ucit podla OZ.

vevesh
21. okt 2013

@erjona ja viem, ale ako zahranicny student (mimo eu) si musis platit kompletne studijne naklady...na SK to bolo v roku 2002 cca. 10 000eur (7500 eur poplatok skole, 2500eur na "zivobytie") na jeden rok, a tieto info mam s prvej ruky.v at to skolne je mensie, v r. 2004 viedenska uni stala 4000eur skolne+naklady, kt. ako vsetci vieme su v At vyssie...cize +/- ta to vyjde narovnako, len kvalitu uni a zivota mas inaksiu...a tito studaci sa rozhoduju aj podla "sance na prijatie" , nielen podla kvality, preto idu aj na SK...

erjona
21. okt 2013

@alice107 No to je hlupost, lebo platis v rakusku, pokial mas cas chodit na denne studium len male STUDIUMGEBÜHR a zvysok studia mas zdarma - len dialkove formy si platis, som sa informovala, ked som sa rozhodovala pre studium, co si myslis, preco je polovica nemcov studujucich v AT? Vyuzivaju to, lebo to tu maju zadarmo!!! 😉 A prave kvoli nemcom chcu zaviest pladby za semester!

vevesh
21. okt 2013

@erjona to patrilo asi mne.....si obcianka EU, takze "kompletne" si to platit nemusis... 😉a este..nemci chodia preto do at, lebo vlastne uni maju v suc. preplnene...

erjona
21. okt 2013

@vevesh Mam, pre mna platia ine ceny, kedze tu mam trvaly pobyt a som vydata za rakuskeho obcana. No a ako slovensky obcan platim tiez studium, ako slovaci zijuci na slovensku, takze urcite je to tak, pretoze som sa osobne informovala....

erjona
21. okt 2013

@vevesh Dovod je aj pre to, ze aj z horsim priemerom z maturity sa dostanes studovat, preto podaktori robia 10 rokov UNI, pokial su hotovi 😀

vevesh
21. okt 2013

@erjona ano ja viem, ze mas pravdu, ale pre obcanov mimo EU maju iny cennik, to viem jednak od kamarata(studoval UK v Ba) a jednej znamej z bruselu (ta studovala vo viedni), a keby som nevidela zaplatenu fakturu, neverila by som..z toho kamarata som si este aj prcu robila, ze co si vymysla...ale je to fakt. on bol z kene, ci odkial...

erjona
21. okt 2013

@vevesh Nie, ja som reagovala na ALICU, aj tebe som odpisala 😀