icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

lukada
14. júl 2014

@erjona hej pochytat radikalov nie je lahke, pretoze akonahle vojdu na uzemie gazy bude stovky vojakov hned mrtvych, kedze v takychto situaciach radikali miluju sebevrazedne utoky. po druhe, nemuseli by byt civilisti obete, pokial by pocuvali IL a opustili vcas budovy ci domy. po tretie, nemozno ocakavat nulove obete civilistov, ak je armadne zakrocenie akekolvek , avsak hamas nadalej veselo bombarduje IL. na to vy dve zabudate. po stvrte ty hovoris ze @liankarosita neklame? Klame a jej spravanie je veeelmi podobne clenom hamasu - oni tiez zavadzaju a klamu ludi fotkami ktore su fotomontazmi z filmov, ci vymyslene a prezentuju ich ako svoje PRESNE ako urobila @lienkarosita, ktora pre mna ma momentalne nulovy vyznam a mam pre nu nulovy respekt. lebo napisala ze je to foto z bilzkosti, no co na to povedat? to uz zasla pridaleko a prave preto jej neverim nic. KLAMALA a este to ani nepriznala a dalej veselo obranuje gazu a nepriamo aj hamas.

lukada
14. júl 2014

@erjona no najprv by proti tomu musle byt aj hamas ako si proti tomu ty..potom by nastali zmeny

erjona
14. júl 2014

@lukada Ti civilisti za spravanie hamasu nemozu,,, 3 mrtvy civilisti na strane Izraela, niekolko tisic na strane Palestincanov,,, ako zidia hovoria, oko za oko, zub za zub, len tu to neplati,,,,,

lukada
14. júl 2014

@erjona hej ale si ho zvolili v slobodnych volbach a mozu, kedze pocuvaju teroristov namiesto upozorneni armady a ostavaju v domoch, o ktorych vedia ze ich znicia lebo je v nich desiatky rakiet!!! a ano, na strane nasej nie su zraneni ale PRECO?? co to nechapete? ved by boli, ale kedze ma IL ochranu tak preto nie su. tak nech hamas zapracuje aj u nich a spravi ju. nic mu v tom nebrani, penazi ma az az. oko za oko je davny biblicky vyrok a dnes sa v zid. svete interpretuje inac, ale nevadi.

lienkarosita
14. júl 2014

@lukada Namiesto toho aby si podporovala mierové vyrovnanie ty neustále navrhuješ vybudovanie protivzdušnej obrany??? A kam by tí obyvatelia mali odísť ked ich tak veselo vyháňas z domu? Snáď im poskytneš ubytovanie u teba?? Ale sa ich snažíš vyhnať z toho posledného kúska zeme ktorý im zostal? Sko som povedala Hamas nikdy neobhajujem ale tuším prečo bol zvolený. Možno z pocitu že Fatah nebol počas rokov schopný zlepšiť životné podmienky obyvatelstva.
A k fotke ja som vravela že počas bojov ma ani nenapadne natáčať videa atď. Toto foto mi bolo poslané na soc. médium susedom tak som ( vidím nesprávne) predpokladala že je autentické.
Vojenska propaganda funguje na oboch stranách a ak si myslíš že Izrael sa ničoho podobného nedopúšťa tak si naivná.
In June 2008, as part of an Egyptian-brokered ceasefire, Hamas ceased rocket attacks on Israel and made some efforts to prevent attacks by other organizations.[36][37] After a four-month calm, the conflict escalated when Israel carried out a military action with the stated aim of preventing an abduction planned by Hamas, using a tunnel that had been dug under the border security fence,[broken citation] and killed seven Hamas operatives.

malkuna
14. júl 2014

@lukada v žiadnom prípade nikomu nedokazuj nič spôsobom že by si dala svoje tel, číslo, alebo akekolvek sukr. udaje o sebe.

@erjona ako môžeš od niekoho žiadať, sukr. tel. to je vrcholne infantilný až bezočivý návrh od teba.

erjona
14. júl 2014

@lukada Co to trepes, sak aj ulice su ostrelovane a bombardovane, zdravotne zariadenia,,, elekrarne,, vsetko,,, kam ich poielas na ulice, jasne, ze sa pri poplachu kazdy doma schovava v pivniciach,, o com tu stale hovoris? Kam maju ist??? Podozrenie je jedna vec a potvrdenie podozrenia je druha,,, Ako by sa tebe pacilo, ze ti niekto do cinzaka napali raketu, len preto, ze ma podozrenie,,, Ved stale viacej radikalov produkuje Izrael,, ked otec strati zenu, dieta, matku, co ma z neho byt,,, ? Bude Zidov milovat,, trosku objektivity by ti nezaskodilo,, Izrael vyuziva svoju silu a zhladza jedno etnikum zo zemskeho povrchu,, po tom ako ich vyprasili z vlastnej zeme,,, toto je ta tvoja realita,.,.,.

lukada
14. júl 2014

@lienkarosita mier musi najprv chciet hamas ale oni ani nekomunikuju a palia rakety hlava nehlava a zacali s tym. tak tolko

lukada
14. júl 2014

@malkuna ano dik . ani by som jej ho nidky nedala. @lienkarosita klame a velmi ju podporuje aj @erjona, takze je to s nimi zbytocne. no comment. ano lebo ten debilny hamas skalduje tie zbrane a rakety NASCHVAAAL v zdrav, zariadeniach u civilistov atd. ale vam to fakt asi este nedoslo. nejde o podozrenie ale o jednoznacny fakt ze su tam tie rakety. ved hamas sa tym chvali. ach jaj dievcata mate oci zaslepene

lienkarosita
14. júl 2014

@erjona Presne tak tu prebieha genocída palestínskeho obyvatelstva. Ale našťastie nie celý svet je taky zaslepený ako tu pritomné. Pretože vo vsetkých civilizovaných európskych krajinách prebiehajú demonštrácie proti pokračujúcim bojom.

erjona
14. júl 2014

@lukada Pozvala si ma k tebe,, doslovne, kto tu klame,, ja nemam zaujem o tvoje cislo, si mi ukradnuta a este nieco,, akurat vysvetlila tu fotku,, zavadzas a klames ty,, ked uz hadzes you tube zdroje, tak nie zostrihane s tymi detmi, ale aj s tym, ako im ti vojaci hadzali slzotvorny plyn pod tie nohy,, takze toto je zavadzanie a klamanie a propaganda,,,,, ja som to zamerne povedala, presne tuto reakciu som cakala,,,

erjona
14. júl 2014

@lienkarosita No ved aj vo Viedni je jedna,, 20teho o 16tej hodine, prideme Vas podporit 😀

erjona
14. júl 2014

@lukada A este nieco, mne stacilo len ano,, ja by som to stopla,, nikdy by som ti nedala moje cislo a toto by mi uplne stacilo ako dokaz,, aj bez cisla,, chapes? Ja viem, kde su hranice a pokial nie sme kamaratky, tak ja nemam mat co tvoje a ty co moje privatne informacie,,

lukada
14. júl 2014

@lienkarosita v tych EU krajinach nic nevedia o tom co sa tu naozaj deje a hamas postuje foto ako ty. potom necudo ze prebiehaju protizraelske manifesty.

lienkarosita
14. júl 2014

@erjona Ďakujem budeme tú podporu pptrebovať.

lukada
14. júl 2014

@erjona @lienkarosita chodte do gazy a zite si tam ako napisala rosita ako vo svojej druhej vlasti. nech vam moslimski radikali v ustrety vujdu a dufam, ze aj svoje deti allahovi v samovrazednom utoku obetujete. kedze im verite.

lukada
14. júl 2014

@erjona kedy som ta pozvala ku mne? skopiruj to sem, lebo o tom neviem. pokial viem, napisala som , ze pridi sa sem pozriet, ako to tu vyzera ak neveris. nejdem niekomu pisat ze mu dam cislo na seba zatial som este pri zdravom rozume. a ten tvoj sused mila @lienkarosita je asi dost mimo a ty tiez ze mu veris s takymi foto. ved to je smiesne. a potom to prezentujes ako tvoje dielo. no comment. klamala si a neverim vam. ja som opisala ako sa mame v il. nic viac. nie pre vas dve ale pre ostatne citatelky.

erjona
14. júl 2014

@lukada To co bol za vyrok,, ved ty si ako radikal, co co pises, nevies sa kontrolovat,,, kde sme pisali o hamasi a jeho podpore? Bavime sa tu stale o podpore civilistov,,, sa uz zobud s tej nenavisti,, aspon je mi jasne, preco je tolko moslimskych civilistov mrtvych, s takymto rozmyslanim? Uplne chore myslienky,, ja neprajem smrt inemu etniku ako ty,,, co si to za cloveka,, ani detom,,, sa krot,, nie je klamarka, vysvetlila povod fotky,, aspon si precitas, ako trpi druha strana,,, ja nie som za pravidlo oko za oko a zub za zub,,,

A nech sa paci - s IP adresy si mozes dat overit, ci sme susedky a odkial ona a odkial ja pisem,,, my s tym problemy nemame,,

kararinka
14. júl 2014

@erjona Ja alicine prispevky necitam, pokladam ju za niekoho bez kuska empatie a nemienim nou stracat moj cas.

kararinka
14. júl 2014

@lukada ty co prezivas nieco podobne ako @lienkarosita, by si ju mala chapat viac ako my. Mne je Vas obe nesmierne luto. Ty sa bojis ostrelovania, ale ty sa schovas doma vo svojom "safe room", mate funkcny obranny system a na druhej strane chces poslat civilne obyvatelstvo prec so svojich domovov.

The Palestinian Authority's envoy in the UK, Manuel Hassassian, told BBC News there was nowhere for Gaza residents to hide.
"There are no shelters, no bunkers, no place to go, except their homes," he said. "If they leave their homes, they will be hit on the street."

erjona
14. júl 2014

@kararinka Tak, nie si jedina 😀 Mam ten isty nazor 😀

lienkarosita
14. júl 2014

@lukada Nikdy som nepovedala že som fotku urobila sama len že je zo susedstva kedže mi ju poslal sused. Už som to vysvetlila tak nerozumiem prečo si na to taká fixovaná. A tvrdenie že ľudia v rozvinutých európskych krajinách nevedia nič o situácii je predsa len trochu trúfale. Takže nechápem celkom dobre kde som klamala. Ja nemám na rozdiel od Erjony vobec pochybnosti že žiješ v Izraeli kedže cele tvoje zmyšlanie je takto zamerane. Netvrdím že zavádzaš vedome kedže situácia je takto prezentovaná v tvojej krajine ale mala by si sa zamyslieť aj nad situáciou z druhej strany. S tým sa s tebou lúčim lebo musím baliť. Želám si aby všetko násilie skončilo čo najskor a dúfam že na tom budú pracovať obe strany.

katti77
14. júl 2014

jáj baby hádate sa tu, vyriešiť to nevyriešite a pravdu máte obe a aj nemáte
ja nemám muža moslima ani žida, prečítane mám len skutočné príbehy žien či už moslimských alebo židovských a to na čo som prišla, je že oba národy majú viac spoločného ako si myslia...
prvá chyba v tomto spore je podľa môjho názoru (nepoznám podrobnú históriu) ale už niekde na začiatku
židia dostali zem, ktorá im už nepatrila, vyhnali z tadiaľ Palestíncov a čuduj sa svete tí sa vzbúrili
druhá vec je, že Palestínci si zase svojsky poňali korán a huckajú deti, ženy a mužov do bojov a pritom trpia civilisti na oboch stranách
neviem a nepoznám riešenie ale ani jeden z nich nie je bez viny a kým si to neuvedomia všetci tak to nikdy neskončí
a len taká otázočka, čo by robili Američania keby sa toto dialo niekde inde a nie v IL? na koho strane by boli? a kto dáva IL zbrane?
musím povedať, že o trošku viac som naklonená na stranu Palestíny ale to neznamená, že sa mi páči čo robia
prosím, neberte to ako útok, fakt to je len môj názor a neodsudzujem tu ani jednu z vás

lienkarosita
14. júl 2014

@kararinka
@katti77
@erjona
Ďakujem dievčatá za slová podpory ktoré veľmi potešia. Ani ja som sa sem neprišla hádať iba objasniť situáciu z opačnej strany. Ako tu bolo povedané obe strany sú vinné a netreba vinu pripisovať jednej strane.

erjona
14. júl 2014

@lienkarosita Presne tak,,, aj ja som toho nazoru,, ako sa hovori, bez vetra sa ani listok nepohne ,,,, Daj obcas vediet, ci ste zdravi a v poriadku,,, vsetko dobre a statnu cestu ti prajem ...

katti77
14. júl 2014

a ešte taký postreh, keď sa tu vy neviete zhodnúť ako sa majú dohodnúť oni
ja si uvedomujem len to, že už sa nikomu (médiám, vládam) a ničomu nedá veriť, lebo pravda už bola toľko krát poprekrúcaná, že už sa v tom ani oni nevyznajú
musel by sa stať zázrak aby toto niekto vyriešil alebo by jedna strana musela ustúpiť, ale to je tak nemysliteľné pre každú stranu, že v to len naivka ako ja môže dúfať
prajem vám, ktoré musíte žiť v tom strachu a vo vojne aby ste zostali zdravé, aby sa vám nič zlé nestalo a v tom zlom našli aby sa našli aj krásne chvíle s vašimi rodinami
a zároveň dúfam, že nám tu sa nič také nestane

yanni
14. júl 2014

ahojte baby. uff ste toho popisali.

Tak k tejto teme sa ja velmi vyjadrovat nejde. Je to tam zacarovany kruh. Pokym sa jedna strana nevzda, vzdy tam bude vojna. A pokial ma rozum neklame, ani jedna strana sa nevzda.
Viem, ze to teraz vyznie trochu sebecky, netaktne, bez citu ae uz mi je to totalne jedno, co sa tam deje. Nech sa pobiju a navzjajom vyvrazdia vsetci. Potom mozno nastane konecne pokoj. Jedine co mi je luto civilistov, ktori nemaju kam ujst. Musia jednoducho ostat tam, kde su, memaju kde ist, mema ich kto podporit.

@lukada
@lienkarosita
nie som ani na jednej strane. Druzim sa v tomto dost neutralne. Nie som ani Zid, ani Moslim, ani Katolik. Obe mate pravdu. Tu svoju pravdu. Ani jedna nechce vojnu a ani jedna nepodporuje Hamas. Len zial, ani jedna z vas, a ani nikto z nas nevie, ako sa Hamasu zbavit. Keby Hamas zmizol z popvrchu pozemskeho, nastal by mozno!!! aj mier. Myslim, ze civilisti, jedno z ktorej strany, ktoreho naroda, nabozenstva, tuto vojnu nechcu.

Len baby, ja stale nepochopim ako tam mozte DOBROVOLNE!!!!!! zit. Ano lubite svojho muza a preto ste ho nasledovali. Mate deti. Ale vas vasi muzi nelubia? Ani vase deti? Ja by som moju rodinu, seba, nevystavila takemuto nebezpecenstvu. A moj muz by bol prvy, co by nam pobalil kufre a uz davno by sme odtial zduchli. Nepoviem, keby ste nemali kde ist ako vela tych ludi tam, jedno na ktorej strane muru ziju. Ale vy mate rodinu v Europe, na SK. Tak balte kufre a padajte odtial. A uz nemusite diskutovat, kde kto je na vine, kde kto hromadi zbrane, kde kto striela na nevinnych civilistov.
Zaujimave, ze ludia z vojnoych uzemi (ako bola napr. byvala Juhoslavia) ale aj z Afriky, Afganistanu atd. utekaju prec a ziadaju azyl kade tade. Mam tu dost takych znamych, co usli cele rodiny, ziju tu uz aj dve generacie, vela deti sa narodilo uz tu v DE, le aby nemuseli znasat tu hruzu. Napr. do srbska atd. sa aj vela rodin vratilo, ked sa to upokojilo. Vela ale ostalo tu. Nie len koli ekonomickej situacii. Spoznala som pred par rokmi jednu mladu babu. Myslim, ze tiez bola zo srbska, mala tak 20 rokov, vyrastla v DE, rodnu krajinu si velmi nepamäta, len strielanie, jej otec bol diplomat. Zobral celu rodinu a utiekli. Chceli sa vratit, on sa stale vracia, ale rodinu nechal tu s odovodnenim, ze ked sa to tam stalo raz, moze niekomu rachnut v debni a stane sa to aj druhy krat.
Ano slabe argumenty, to sa moze stat aj tu. Ale tu mame predsa trochu iny ochranny system.
Ach jaj.

erjona
14. júl 2014

@lukada Este posledna vec k tebe,, do ulic nejde cela EU preto, ze nie je uvedomela, ale preto, ze ma dost radikalov a aj zlocinov genocidy, ktore momentalne pachaju Izraelcania,,, ide o podporu civilistov,, CIVILISTOV, nie radikalov,, tych treba chranit, pred oboma tabormi,, tu je pointa,, su to ludske bytosti a aj ich deti, presne ako deti zidov, tento konflik sa musi riesit inak, bez sankcii, si neda ani jedna strana povedat,,, A presne toto si tu uvedomuju Europania,, presne o toto tu ide,,,

A ked si precitas moje prispevky dozadu,, ja osobne som tu sla proti mlynom a genocidu pachanu na Zidoch pocas druhej svetovej vojny som verejne odsudila,, VEREJNE,,, staci sa ti zacitat,, odsudila som vsetky zlociny, co boli pachane na zidovskych detickach,,, vsetky pokusy, ked mi neveris, mozes sa zacitat, je to presne na tejto stranke,,,

Preto si myslim, ze poznamka o nasich detoch bola nanajvys nevkusna a nechutna,,, ja veru ziadnu smrt a obetu tvojim detom neprajem,,,,

yanni
14. júl 2014

@erjona mas pravdu. Ide len a len o civilistov. Ale musim dodat, ze aj o vojakov, ktori sice musia bojovat, ale prosi vlastnej voli. Ved ako to bolo vo vojne u nas? Mne babka rozpravala, ze u nich v dome pocas SNP (pochadzam z BB) byvali aj nemecki aj ruski vojaci. Samozrejme nie v tom istom case. Rusi boli svine. Nemci, to boli mladi chalani, co ani nevedeli preco vlastne maju uniformu. Ich jednoducho povolali a museli ist na front. A ked uz strielaju, vojna, zmeni kazdeho. KAZDEHo. Aj z baranka sa stane vlk.

erjona
14. júl 2014

@yanni Prave preto som napisala o sankciach,, lebo vlada posiela vojakov,, a ti su zasa plateni zo statnej spravy,, o to tu ide,,, vojak ma vyzbroj a civilista nie,,, Viem, videla som dokumenty,, mladikov zmagorili uz na gymnaziach a citala som aj knihy o tom, kde popisovali skutocnu udalost,, len vo vojne sa nejedna len o mladikov, ale aj dospelych ludi a v ziadnom pripade nejdem tvrdit, ze konanie Nemecka bolo v poriadku,, genocida na Zidoch bola pachana hlavne kvoli ich majetkom, aby sa tato vojna mala cim financovat a ako napisal spravne Stur, vieme, kto tieto majetky mali prave Zidia.,,,