Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
zuzitko74 toto je sice debata o inom a nadlhsie,ale v skratke ti napisem, ze tvoj svagor sa sprava realisticky a vidi problemy ake sa vyskytuju v realnom zivote .. ma dostatok vedomosti a moznosti ich riesit a nevyhovara sa na to, ze su to banality.
ak ty alebo tvoja rodina nechce riesit problemy /alebo ich vidi nerealne a preto s ajej zdaju melicherne/tak,aby to bolo vo vas prospech, tym len poskodzuije sama seba.
neber to v zlom, pisem ako to poznam z praxe take myslenie akonanie klientov.
chapes uz ? je to o realnom videni zivota a zivotnom postoji ,ale aj vzdelani ci zivotnych skusenostiach.
casto vidim laikov rozpravat ako ty pises. a potom ked problem naberie velke rozmery, je casto riesitelny len za urcitych okolnosti nie praznivych pre danych poskodenych ludi.
.
maca-p ti tzv. bojovnici za mier ani nemaju tusenia, co taky mier znamena.
googlinqua, tvoja skusenost je mohokrat overena skusenostami inych zien podobneho osudu.ale tak asi ako ty si nechcela uverit, ze taky vztah nemoze fungovat, tak aj ine nechu toto pocut. az ked ´´narazia´´.ako ty. pozri, nikto ti k teme neodpovedal hlavne z tych zien, co maju muzov z inej kultury.. nevelmi k tomu chcu debatovat. pritom je to vlastne tema , o takych zmiesanych vztahoch. 😕
demo, tak som si presla tie noviny. je tam viac clankov ohladne tej problematiky. 😉
erjona, ja clanky ani linky sem nedavam, naco? ja ked mam zaujem, najdem si sama, co ma zaujima.nemusim nikho presviedcovat o nicom.pisem svoje nazory a nezaujima ma, ci ty im prkladas vahu. hlavne ty nie. kedze vidim, ze o mohych veciach nema sani tusenie a lebo mas uplne prekrutene videnie reality co sa tyka islamu a moslimov
a o aky zdroj si ty ziadala mna? ved som ziadne linky ani ziaden neznamy text sem nikdy nedala.
musis sa naucit rozlisovat medzi nazormi , ci kopirovanym neznamym textom bez uvedenia zdroja.
ja som si tie noviny presla ,ako dala demo link. urob to aj ty a citaj tie noviny podrobne. tam uvidis rozne clanky podobne tomu, co dala link demo.
a vies cvo ,ked uz debatujeme, tak priamo k teme . aliza tu nastolila na teba otazku tvojho obhajovania islamu ci vztahovania vsetkeho, co sa negativne napise o nom na svojho muza a deti.
a tvoja odpoved mi dala vysvetlenie, pre co tak konas. napriek tvojmu prehlasovaniu, ze tvoj muz sa sprva ako europan a nie je moslim, to tak nie je. vykreslila si ho teraz ako moslima, len ako´´umierneneho´- takze v ziadnom pripade sa nesprava ako europan krestan ci bez vyznania.sama si napisala, ze nie je ateista. vyznava islamsku ideologiu a aj jeho brat .
takze tvoj muz je moslim, islamsku ideologiu vyznava a teda s nou aj suhlasi. neodpovedala si mi nas otazky, co som ti uz polozila predtym., ked som sa pytala, ci drzi ramadan.pretoze ako europsky zmyslajuci clovek by vedel,ze je to nieco skodlive pre zdravie.
no, v kazdom pripade si mi dala svojim prispevkom alize jasnu odpoved , preco tak velmi nekriticky vztahujes vsetko co sa o islame povie na seba a svojho muza a rodinu.kedze sami vyznavaju tuto ideologiu a ziju podla nej. tak ty ako jeho zena zastavas ideologiu, ktoru vyznava .
erjona a ked budes mat znovu nutkanie , ze lukada ci niekto iny je alice , spomen si, ze sa mas vratit do reality.. uz sa chovas ako zeny podobne tebe na podobnom jednom fore tu na mk. tiez takto ked nemali argumenty zacali vyhladavat spojene nicky.
takze sa skonsoliduj , lebo toto tvoje chovanie je ozaj len skodlive pre teba.
@ellise keby si mi presne povedala stranu, by som si to pozrela, ale hrozne vela pisete, tak sa to neda lahko dohladat.
Nie je to celkom to iste ako s Chorvatmi, Bosnanmi,... ked sa rozpadla Osmanska risa ak sa nemylim Zidov tam bolo pod 5 percent, aj krestanov tam bolo viac.
Na odcinenie krivdy, co sa pachala na zidoch, po 2 hej svetovej vojne OSN umoznila na uzemi nazyvanom Palestina vytvorit dva staty, co palestincania odmietli. V dosledku arabsko- izraelskych vojen sa tam obyvatelia este popreskupovali.
Neviem nakolko Palestincania akceptuju hranice z 49 teho, ale ak si pozries mapu murov a novych zidovskych osad, tak Zidia vytlacaju Palestincanov z uzemia, ktore urcilo OSN. Ked to zovseobecnim, tak z nabozenstva oboch zidov aj moslimov veria, ze oni su ti vyvoleni a nadradeni nad ostatnymi, mozno aj tam bude problem, preco sa nevedia dohodnut.
Kto si mysli, ze extremisti su len na strane moslimov, velky omyl ...
Vsetkym dievcencom, ktore rozumeju nemecky - tak tu je priklad, zidovskych extremistov, ktori otvorene hovoria o prinuteni izraelskych vojsk k boju,, nie viera, ale boj je ich vykupenie ... ako musia porozmyslat, aby donutili izraelske vojska konat a k boju ...
https://www.youtube.com/watch?v=80mmgYvsM8Yradsej sa modlite za mier alebo si kuknite Zohana ;)
@leishmania Tematicky mozu pozriet aj Occupation 101, dokument ktory vyhral niekolko cien, nevidela som ho, ale hodnotenie ma dobre: http://www.csfd.cz/film/251848-occupation-101/ , Zohana som tiez nevidela, bude to asi nieco ako Borat, nie?
@kararinka tem zohn to bolo len zo randy myslene 🙂
@alice107 Zaujala ma poznámka o ramadáne - že európsky zmýšľajúci človek, by ho považoval za zdraviu škodlivý zvyk. Európania rímskokatolíckeho vyznania však tiež držia pôst - od popolcovej stredy do Veľkej noci. Samozrejme, nie je taký radikálny a mnohí katolíci ho ani nedodržiavajú, poznám však hlboko veriacich ľudí, ktorí zvyknú držať raz za čas aj 40 dňový pôst a to dosť radikálny, v tom čase prijímajú iba tekutiny a žiadne také ako moslimovia, ktorí majú povolené po západe slnka vybieliť chladničku. Takže aby sme to upresnili - možno ateista, ktorý zmýšľa európskym spôsobom, to považuje za škodlivý zvyk. Hoci aj toto je diskutabilné - veľa ľudí v predjarí zasa zvykne absolvovať nejaký detox a jeho súčasťou je aj istý čas bez stravy, len s pitím tekutín.
Aby sme to zhrnuli - ja osobne považujem ramadán a aj katolícky pôst za nevhodný z toho dôvodu, že je povinne predpísaný všetkým ľuďom daného vierovyznania, bez ohľadu na ich slobodnú vôľu, lebo potom veľa ľudí ( drvivá väčšina ) berie takéto nariadenie, ako niečo, čo ich obmedzuje a neustále sú pokúšaní, aby ho porušili. Ak si však človek dobrovoľne vyberie svoj pôst a je s ním vnútorne stotožnený, tam si myslím, že to nie je zdraviu škodlivé.
Akurat som precitala nieco zaujimave... Kredo H. Mankella, autora Wallandera:
Za peníze, které na Západě utratíme za krmivo pro psy, by bylo možné naučit všechny děti na celém světě číst a psát... este ze sa najde na svete niekto so socialnym citenim... a dalej:
Prvotním impulzem ke psaní kriminálek mu byla hrozba rasismu, kterou ve Švédsku intenzivně cítil. Nikdy nešlo jen o kriminální zápletku....
teraz pridam fotku ja: izraelcania pozoruju z terasy domov ako padaju bomby na Gazu... fajcia pritom vodnu fajku a maju fun..
zdroj :
Last Wednesday night, as he stood on a hilltop outside the Israeli town of Sderot and watched the bombardment of Gaza on the plain below, a Danish newspaper reporter snapped an iPhone photo of about a dozen locals who cheered on their military from plastic chairs while eating popcorn.
Allan Sørensen, a veteran Middle East correspondent for Denmark’s Kristeligt Dagblad, then uploaded the image to Twitter with a sardonic caption that described the macabre scene as “Sderot cinema.”
.. no comment!
cely clanok tu
http://mobile.nytimes.com/2014/07/15/world/midd...
NY times.
@dalal dievcata, gaya yacala ostrelovat izrael. pali priamo do civilu. je jedno co sem date. myslim, ze je zbytocne vam cokolvek pisat, lebo prehliadate faktz a uchylujete sa k roznym inym utrzkovym poznamkam. Gaza, resp. Hamas chce zabit zidov a robia vsetko preto. To, ze sa niekto pozera ako vybuchuju bomby, to nech sa pozera. Nemali tam ani party, ani nic podobne. NAROZDIEL od palestincanov, mila dalal, ktori pred par dnami OSLAVOVALI, ze raketa zasiahla civil - to je to co im hamas narozpraval a nebola to pravda. takze dik za pripomenutie aj tejto temy. hamas slavi kazdu jednu smrt zida - podla Koranu, ako sa netaja, je to ich ulohou. co mas povedat k tomuto?? Ze im to prikazuje ich svata kniha? Hamas konflikt zacal a aj pokracuje a aj ho obnovil. Nebola si tu, ani v gaze. Mala by si najprv prist a vidiet ako to je tu, ptoom tam, alebo naopak a potom sem prispeivat. mudrlantka.
@dalal Toto ,,očumovanie" je, žiaľ, neviem prečo, medzi ľuďmi dosť populárne a takmer neodstrániteľné.Včera som bola s babulkami v tescu a zrazu tam jeden pán dostal epileptický záchvat. Ľudí sa tam zhŕklo na mraky, očumovali, komentovali, ja som len hodila očkom, či mu má kto podať prvú pomoc a letela som preč, aby to tie moje babulky nevideli. V stredoveku sa masovo chodilo na popravy, keď sa stane havárka, či podobné nešťastie, vždy tam máš kopec zvedavcov, niektorí ľudia sú jednoducho takí.

@aliza Smrt troch mladikov nebola potvrdena hamasom,,, napriek tomu im ju pripisali, nasledne brutalne zavrazdili palestincana podpalenim ,,, toto vyvolalo cely konflikt,,, prezident izraela nechce, aby palestina bol samostatny stat,, nechcu, aby mali prava,, na strane Izraela nezomrel ani jeden civilista, na strane palestiny okolo 200 od zacatia nepokojov,, medzi nimi deti, starci a zeny,,, okrem ineho,,, toto je ten klud, co im chcu darovat? No nemyslim si, ze hamas kona spravne, ale ani si nemyslim, ze Izrael kona spravne,,, vies, to sa vola objektivita,,, 😉