Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
mozno ti to tvoj muz nepovedal
ale israel raz chybu urobil ked pristupil na mier s hamasom
2005,2007 neviem uz
pristupil na podmienku na ktoru by ziaden stat nepristupil len kvoli mieru
dal im kus uzemia "zelene domy" vybudovana agrikultura a biznisi , vystahoval 60 000 israelskcy rodin
a na co to bolo dobre?
hamas vsetko znicil , za par dni postrelili prezidneta ktory bol 8 rokov v kome, minuly rok zomrel
a rakety padali dalej ale tento raz blyzsie k mestam lebo zem co dostaly im teroristom umozznila
lepsie "vyhlad " na centrum israela a mozu strielat lepsie
to bol mier
toto je mieer podla hamasa
najvacsia chyba v dejinach , izrael ako amerika mal v tedy ist do gazy a znicit celeho hamasa
nuz chyba sa stala a doteraz za to platia ajj israel aj gaza
@katkabg Katka nic v zlom ale mohla bi si sa naucit aspon ako sa ktore oblecenie vola a nije nazivat to plachtou a neviem este cim.A za druhe:Co si mislis aku ludia maju mienku v europe o Bulharoch?Ved aj ty mas cloveka z inej kultury a bulharska kultura vlecie na vychod a nije na zapad,V Nemecku su s nimi tiez problemy ako aj z ostatnimi pristahovalcami.A ked niekde povies Bulhar tak sa to automaticky rovna rom.Nikoho nezaujima ze su turisticke destinacije uz vyspelejsie.Samozrejme mas pravo na svoj nazor,mi sme ho poculi ale neni nutne ho stale opakovat alebo da sa aj peknejsie vyjadrovat.Zelam ty vsetko dobre vo tvojom vztahu.
@ellise mas pravdu do nas sa neobuva nikto (teda cest vynimkam)...do moslimov ano, a pritom v tych moslimskych krajinach nikto zo zucastnenych viac menej nebol/nezil - vsetko sa adaptovava podla moslim. sociek zijucich v EU a usamu - cize vy ani neviete/ nechcete vediet aka je to ta vacsina! -a to mi vadi, ze z gaucu v eu sa tu pisu nenavistne ody na ludi, ktorych ste vy v zivote nevideli, neviete ako ziju, nevyznate sa v kulture (a ani nechcete, vsak nenavidiet je lahsie ako hladat pravdu..) ani v politike, a ani v zakonodarnych veciach danych statov. - len sa tu stale omiela saria bez toho, aby sa vedel pravy vyznam a pod...a ked clovek sa snazi trochu priblizit ako to vlastne je- tak je hned oznaceny ako podradna zenicka moslima, kt. ma v hlave vymlete/ je ovplyvnena/ sado-maso povaha etc. a uz nehovoriac o tych narazkach na iq nasich deti/ich obetovavanie atd..!! - a to je este okrasne napisane....... (neber to teraz osobne, pisem vseobecne ako ty v reakcii na mna...)
@andy04 canerko pise, ze vymenila a je spokojna. Neviem ci ti v Spanielsku vadia specialne len moslimovia, alebo imigranti celkovo. A potom to, ze su tam niektori moslimovia je len ceresnickou na torte. Mas skusenosti osobne, ze ta moslimovia obmedzovali, alebo tu atmosferu navadzaju media.
Trochu odbocim. Spaniel nie je niekedy konkurencie schopny voci cudzincom, mame kamarata z Barcelony a on vravel, ze ked on podpisuje kontrakt, tam mu najprv povedia kolko bude zarabat na plnu pracovnu dobu a potom sa vyjednava kolko hodin je ochotny on odpracovat a ako si to chce rozdelit a potom mu prerataju plat na tie hodiny. Cudzinec asi nebude mat problem s plnou pracovnou dobou. Takze ta nenavist moze vyplyvat aj z tychto pricin.
Tym, ze ich je tak vela jasne, ze menia krajinu a nemusi sa to obyvatelom pacit, mozu vymedzit a sprisnit legislativne svoje hranice tolerancie. Digysin priklad s tym domom nie je dobry priklad, lebo je len teoreticky, ak niekto ziskal obcianstvo nemozes ho poslat prec.
Nielen "cudzie " nabozenske skupiny ovplyvnuju nas zivot, to co my priamo vidime je, ze napr. niekto chce mesitu, chce nosit hijab, napr ja s tym ziadny problem nemam.
"Nase" idu na to cez legislativu napr. KDH na Slovensku so svojou vatikanskou zmluvou, pokusom zakazat interupcie, zatvorit obchody v nedelu, meni sa kvoli nej ustava aby sa rodina mohla definovat iba ako spojenie zena a muza.
Tu je dalsi priklad: Počas šabatu musia po novom obchody v Tel Avive zavrieť. Až na turistické zóny, ktoré rozdelili mesto. http://www.sme.sk/c/7301117/zapisnik-povinny-sa...
Ale co najviac ovplyvnuje zivoty ludi, su velke nabozenske lobisticke skupiny. Najlepsie to vidiet v USA , lebo tam ma lobing predpisane pravidla.
Jedna z najvacsich lobistickych skupin je AIPAC (American Israel Public Affairs Committee ) o ktorej sa vravi, ze bez jej podpory nebude zvoleny nielen ziaden prezident, ale ani starosta maleho mesta na pol uvazku. Je to lobisticka skupina na podporu statu Izrael, vytahuje z vackov danovych poplatnik biliony rocne pouzite napr. na zbrojenie Izraelu.
Alebo napr. Christians United for Israel tiez podpora IL, The Fellowship, tajna krestanska fundamelisticka,...
Ja tu nepodporujem extremizmus, ale darmo tu budem tvrdit, ze to funguje aj inak, ked ty mi napises, ze to je len pretvarovanie sa moslimov.
S tou vymenou krajin zovseobecnujes. Urcite v Bosne zozenies klobasky aj teraz, v Istanbule nikomu nebude vadit tvoja minisukna , v Dubaji si mozes dat pivo, dokonca v rezorte v Egypte mozes byt v plavkach, takze aj moslimske krajiny ustupuju. Jasne, ze ked vyberies autokraticky rezim, tam si ani neceknes.
@ellise ja neobranujem hamas, ze skryva zbrane tam kde ich skryva - tiez som proti, ale logicky, ked nejake ma, tak ich uskladni na vlastnom uzemi, kde ma na ne dosah a kde ich ma moznost aj pouzit - naco budes skladovat z brane v irane alebo iraku, ked ich nemozes pouzit???
"proč vlastně mají zbraně, když je to tak mírumilovný národ" - pretoze po dobrotky za 20 r. nedosiahli nic, iba co ich zavreli za mury, obmedzili zakladne zivotne potreby (jedlom pitie, zdrav. osetreovanie, elektrika, praca...) - je to to iste ako cernoske hnutie okolo Malcolma X vs. Martin Luther King v boji za cernoske prava....(=Hamas vs. Fatah)- cernosti tiez mali bomby a zbrane, a strielali sa s policiou...- ale minulost sa rada zabuda...
ak ich odovzda - nema nic na vyjednavanie = genocida... (vid priklad Kurdov za Saddama, dalsich X prikladov mas v africkych krajinach, kde su obcianske vojny... - ale to sa rychlo zabuda vsak..??
- je jednoducho hodnotit, pokial si vojnu nezazila, nestratila polku rodiny a nezijes v takych neludskych podmienkach - trochu vzitia sa a empatie nezaskodi.... co sa ma osobne netyka, to ma nepali...
@ellise Pozrela som si ako ta veta vznikla, ale tam ide o rozdiel v nasom nazore, ze ty pripustas, ze tie triesky mozu lietat ako nasledok konania jednej strany, kym ja to nepripustam v ziadnom pripade.
Nie sme zastancami jednostranneho konca, lebo to by nemalo dlhe trvanie, ale ustupkov na OBOCH stranach. Nazor aky ma lukada v zmysle dobre to tam vycistit, ma vela Izraelcanov, asi aj vdaka nej sa to tu vyostrilo.
Mna poburuju propagandisticke videa, ktore im pusta Izrael, popritom ako zlahnucuje svoje konanie.
V Izraeli je 15 sekund medzi zivotom a smrtou:
@seraa ak ma izrael jednu z najmierumilovnejsich armad ako sa da vysvetlit toto:
In the 1948 Arab–Israeli War, Israel captured and incorporated a further 26% of the Mandate territory, Jordan captured the region today known as the West Bank and the Gaza Strip was captured by Egypt. In the course of the Six-Day War in June 1967, Israel captured the rest of Mandate Palestine from Jordan and Egypt, and began a policy of Israeli settlements...
Ja osobne proti zidom nemam len mi vadia komentare ako izrael sa brani atd... podla mna sa na tento konflikt treba pozerat z historickeho hladiska... ani izrael nie je take neviniatko ako sa zda... v tom pripade by nemal 4. najvacsiu armadu na svete...
podla mna kebu nebolo izraelskej okupacie nrbol by ani Hamas...rozdelenie uzemia bolo velmi nestastne politicke rozhodnutie.
Nechela aom to tak napisat :( len mna hrozne mrzi co sa po svete deje,same zbyjanie,krutost ;( strasne nieco.
irska lekarska komunita vystupila proti zabijaniu v palestine.... najznamejsi lekari, profesori pediatrie, a inych medicinskych odborov:
http://www.irishtimes.com/news/world/doctors-pr...
aj o nich sa tu budete vyjadrovat stylom vymlete hlavy?
@dalal
prosimta ty aky dejepis si studovala?
izraelska okupacia? sak to je vtip ....
pozri lepsie historiu
vies kto su palestincania??
su to arabi povyhadzovany z jordanska, egyptnu atd co sa tam kedysi usidlili
zidia tam boli este pred babylonom, greckom , rimon, turkami a vsetko co tam bolo
ked tam zidia boli "palesticni neexistovali" ale zidia ano
uz len to je logicke ze to nie je ich uzemie
ked sa rodelovalo uzemie ziadne okolite arabske staty ich nechceli
dokoca jordansko dalo viac zeme len aby si cih israel nechal
to neni okupacia
palesticni neexistiuju
palestina je israel a "palestici" boli povyhnavani arabi
daj si fakty doporiadku
arabi sa vrazdia medzi sebou a vrazdia inyhc a vzdy to robili
daj mi rok kedy izrael niekoho napadol ?
nemecko ano
rusko ano
usa ano
afganstan ano
spanieslko ano
skoror kazdy
potom su moslimovia co maju toho na ucte viac enz vsetci dokopy
zidia? hmm ani raz .. zaujmave
zid terorista?? nepocula som?
arab terorista ??? nieeeeeeee ved vsetci teroristi su krestania asi
biju zeny, znasilnuju, zabijaju seba a rodiny pre alaha, robia teroristicke utoky snad vsade
tak nas tu nepresvedcuj ze tento raz je izrael ten zly
co "civilna vojna v arabskom state" ? aj to asi bude izrael na vine? alebo slovensko? len nie arabi
hmm
@dalal
ty si uplne mimo
sak si pozri
ty myslis ze tam zidia zili az po 2.sv. vojne?
a ktro to tam vystaval pred tisicmi rokmi?
jaj no nevadi , tu sa neni uz o com bavit
ja viem ze tovj muz je moslim je mi to jasne 😉
ine vysvetlenie preco si slovenka mysli toto neexistuje
pekny weeknd
a len tak dalej podporuj teroristov nehc sa nnam este tazsie cestuje a nech sa bojime chodit po svete este viac
@seraa no podla tvojej dejepisnej logiky
- romovia pochadzaju z indie, utiekli s tamadial, tak ich posleme spat- maju narok, vsak tam boli skor ako indovia...??
- amerika patri indianom - takze vsetkych pristahovalcov posleme pekne spat, odkial sa vratili - vsak oni - indiani boli prvi...??
-a slovania sa pekne stiahnu spat k uralu, odkial pochadzame, a nechame tu miesto pre germanov...vsak boli prvi..?? WTF
- anglicania predali zem,na ktorej byvali arabi, kt. ako kolonialna velmoc okupovali, zidom, kt. tam ani nebyvali (pristahovali sa z celeho sveta...), a ti ich vystahovali na okraj, aby mali viac uzemia pre "buduce pokolenia " zidov...a proti tomu sa vzburili ostatni arabi - mas pravdu nezaskodilo by zopakovat si historicke fakty.... 😎
@katkabg To je v pohode,mna si neurazila,o to pokoj.Len som ty chcela naznacit ze bulharska kultura sa priklana tej nasej buduci ze je to balkansky stat a taha na vychod,sposobom zitia,kulturou atd.Ja som moslimka elhamdullillah ale niesom potlacana,sef som doma ja a muz vonku,hodim si kam chcem obliekam sa ako chcem a na Slovensku som dokonca 4 roky robila v Kauflande a tiez v pohode,nikto mi nezakazoval a prikazoval ako mam zit.Ano,priznavam su aj zeny ktore trpia a nemaju prava,maju drzat hubu aj krok ale to neni len v moslimskej kulture ale aj inde na svete. 🙂
It is the birthplace of the Hebrew language spoken in Israel, and of the Abrahamic religions. It contains sites believed to be sacred to Judaism, Christianity, Islam, Druze and Bahá'í Faith.
Although coming under the sway of various empires and home to a variety of ethnicities, the area of ancient Israel was predominantly Jewish[citation needed] until the Jewish–Roman wars after which Jews became a minority in most regions, except Galilee.
staci len vygooglit
hovorime o case rimanoch nie o 1948
@vevesh
ale to je ejdno lebo to nie je Izrael kto ma s nimi problem to su oni co maju problem s izraelom
ti ten detail usiel
oni izraelu nevadia ved sa pozri ako sa arabom co ich je 2 000 000 v izraeli dari su aj vo vlade
to hamasovy vadi izrael
wake up
presne tak dobra otazka len nasmeruj spravne

@vevesh chápeš mně je jedno kam ukrývaji zbraně, ať se zeptají kamarádů v iráků, Iránu, ať si postaví sklady, a nakonec proč vlastně mají zbraně, když je to tak mírumilovný národ, jak nás tady neustále přesvědčujete. Ať je všechny odevzdá, Izrael nebude mít na co střílet a bude klid.
Obhjuješ Hamás, že má zbraně tam kde má, mně je to jedno.
A zas budu obviněná z toho že se tady opakuju.
A že Hamas má zbaně, to určitě má, jinak by území Izraelu neyvstřálele pře 800 raket, nebo si snad myslí, že je ostřeluje prakem?