Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@seraa A ty si kto? Co si ma beres do ust? Poznas ma, niekedy si sa somnou bavila,,, nejake ste vytocene a agresivne vsetky do jednej,,, nikdy sme spolu nediskutovali, co si to dovolujes sa na moju adresu takto vyjadrovat? Najdi mi jednu vetu, kde som si obranovala teroristov,,, chod si dat briele predpisat, lebo asi nevidis dobre, napis radsej svoj nazor, ako sa tu bezdovodne pustat do pisateliek, len preto, ze ma opacny nazor ako ty,,, pozname sa, ze si to dovolujes? Nieco mudre a samostatne napisat ti asi robi tazkosti, ze, vidim tvoj hulvatsky sposob prispievania,,,
@seraa Vies aku funkciu mali tie tunely? Boli urcene na kontakt so svetom,,, nie na terorizmus,, rodiny predelili murom, nesmeli sa navstevovat, potraviny a podobne sa tadial pasovali z egypta,,, utecenci z tadial emigrovali, kym ich nedal egypt s vladou noveho prezidenta tieto tuneli zaplavit, no a k izraelu sa chceli dostat k rodinnym prieslusnikom,,, ale odporucam ti vazne si pozriet veci,,, ak chces somnou diskutovat, co som sem hodila tu ocupaciu 101 - nie je to ziadna propaganda,,, neublizi ti informovat sa,, ani nemusis hned moslimov milovat, ked to uvidis, myslim si, ze v dialogu je dobre byt z oboch stran informovana
@dalal Bilanzbuchhater Ausbildung - skusky budem mat pred statnou komisiou,,, dnes sme cely den pocitali,,, bola fuska,, mam sa co ucit, takze na taketo inteligentne komentare tu aj tak nebudem mat cas, nech si pisu, co chcu,,, sak sa pozri, ked niekto nevie, ze albanci patria medzi najstarsi narod v Europe, tak takemu neni pomoci,,, len ignoranske a rasisticke recicky, ktore asi pochytila od manzela uplne bieleho z USA.,,
nuž ekonomicke ukazovatele Srbska :
Základné makroekonomické údaje (k 31.12.2009):
Rast HDP: -3,0 % (výhľad na rok 2010 rast 1,5%)
HDP celkovo: 31 511 mil. EUR
HDP na obyvateľa: 4 304 EUR
Miera inflácie: 6,6 %
Miera nezamestnanosti: 17,4 % (3´2010)
Devízové rezervy: 10,6 mld. EUR
Priemerná mesačná mzda: 396 EUR netto a 551 EUR brutto (6´2010)
Priemerný starobný dôchodok: 206 EUR
Priame zahraničné investície: 1,112 mld. EUR
Zahraničný dlh: 22,787 mld. EUR (z toho dlh verejného sektora
činí 7,231 mld. EUR)
Verejný dlh: 9,849 mld. EUR (31,3% HDP)
Refer. úrok. sadzba Nár. banky Srbska: 9,5 %
Počet obyvateľov pod hranicou chudoby: 9,2% (670 - 700 tisíc)
Deficit štátneho rozpočtu: 4,2% HDP
hm mrchy srbské , nejak si žiju lepšie ako ako tí albánci v domoch ktoré ukradli srbom . 🙂
@erjona este kuk na toto
http://zpravy.idnes.cz/v-cesku-je-asi-deset-tis...
Lidé na internetových diskuzích si představují muslimy jako nějaké stroje, kteří perfektně dodržují pravidla, ale i v muslimských zemích najdete spoustu neislámského. To je věčné téma polemik mezi muslimy. Jako příklad vám uvedu mého oblíbeného spisovatele a vzdělaného Egypťana al-Asuáního, který si veřejně stěžuje, jak se v Egyptě šíří salafíja (radikální islám - pozn.red.). Tento výklad totiž podle něj odporuje duchu islámu, což se projevuje mimo jiné i v postavení žen. On si pak klade otázku: Jsem muslim a myslící bytost. Je tedy správně, abych musel být od žen oddělen, aby byly plně zahaleny a zahnány do ústraní a já naopak vnímán jako zvířátko, které samo nedokáže ovládnout své chtíče? Po několika kapitolách končí u toho, že správný muslim v ženě vidí předně lidskou bytost a pak až samici. Upozorňování na ohromné rozdíly napříč „světem islámu“ už zní skoro jako klišé, které navíc působí na odpůrce muslimů jako červený hadr na býka, ale ty rozdíly tady jsou a jsou skutečně ohromné.
koľko času venujete príjemnému neprerušovanému rozhovoru, či spoločným zážitkom so svojimi deťmi, manželom, či priateľmi? ... nepočítam do toho učenie sa do školy, prípadne účasť na demonštráciách
@digysa přečti si tohle
http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/358102/Pr...
@eva8 všimni si že já večer nepíši, jen přes den mezi vařením, úklidem, nakládáním okurek, a vařením marmelád. Večer sedím u ohýnku, peču špekáčky, a mastím "prší" se svým synem. dceři je 21, ta maminku potřebuje jen když chce peníze 😀
A nemám čas se hrabat v 5 let starých diskuzích
@erjona
tak toto my staci
tak toto moja nehovor na verejnosti lebo sa budu na teba diven pozeratr
experti vojnovy a protiteroristicke organizcie asi vedia lepsie rozoznat tunel na kontak so svetom alebo na teroro
ak si si nevsimla
uz sa ich par priznalo ze to mal byt na teroristicky utok
tak ilegalne podkopana gaza , zasobena zbranami
pockaj a zbrane? rakety ? na cco? tiez na kontakt so svetom? bombi a lepiac epasky na unosi a omamne latky=
tiez na kontakt so svetom
cela vytunelovana gzaa a zbranee vsade a bombi na kontakt so svetom
jaj to aby sme cakali kedy nas gaza "oslovy"
tvoja naivita ma uplna sokovala , ty uz na tuto temu nepis lebo ta zavru za podporu terorizmu
neboj sa , som si ista ze mam viac vedomosti, viac precestovane ovladam viac jazykov nez ty
a urcite zarabam viac nez ty ... moja slovencina ta trapit nemusi
slovenka ktora sa maximalne dostala do nemcka a vydala za araba lebo nemec by na nu ani nepozrel a
pise to co pise je mi jasnena akom leveli si
koncim , preberajte si tu dalej slusnych dobrych mierumilovnych moslimocch ktori nebiju zeny,
nezabijaju pre cest aj rodinnych prislusnikoch
respektuju ine nabozenstva , nie su teroristi , su uzansi vzdelani a velmi velsa prispeli ku vyvoji sveta
uzasny narod a mentalita 😀
preco nezijete s tymi vasimi muzmi v ich krajne =?? tam by vam urcite bolo lepsie....
jaj europa vam je vsetkym dobra ked treba ze?
@ellise Presne to co som tu včera riešila. Manželstvo medzi bratrancami. Stačí pozorovat manifestacie a ich správanie. Je viac ako jasne ze je to iny nivel správania. A tiez súhlasím co sa píše o Španielsku. Závisí veľa od časti ale rozdiel medzi katalanskom a andaluziou je veľmi viditeľný. Andaluzia je mentalitou blízka moslimskemu macismu a pracovne návyky tiez. Kraj s najväčšou nezamestnanostov a poberatelmi dávok hlavne medzi Španielmi. Mozno je tam ten moslimsky gen viac pritomny Nedivim sa ze katalanci a vaskovia sa chcu odtrhnut.je pravda ze su to odlišné svety
No a rada by som vedela kolko manifestacii na podporu palestiny bude dnes. Alebo či sa bude riešiť prečo vystreluju hamas rakety ked maju prerušené boje pre humanitarnu pomoc. Alebo je to jedno pretože oni ťažšie zasiahnu cieľ?
@seraa Tak to si ale vedla slapla, je uspesna lekarka v zahranici a vela ludom denne zachrani zivot, takze si obtieraj usta na inej strane,,,
A posledny moj prispevok:
Terorist krici na teroristu,,, uz vychadza na povrch, vsetko co robi iracka vlada hadzu na hamas, ale ako sa pekne vravi, povedz na druheho, aby nepovedali na teba - ludske stity izraelskych vojakov, ktore si robia z palestinskych deti ☹
Zaujimavu moralku mas,,, izrael je 4 najväcsia mocnost s atomovymi bombami a ich nikto neodsudzuje, vsetko uplne legalne, oni mozu mat zbrane? Protistrana sa branit nemoze, ma sa nechat poslusne vyvrazdit? - 1000 palestinskych civilistov je uz mrtvych - 3 civilisti na strane izraela - fuuu, taky su nebezpecni ti teroristi - palestina nema vojsko a nezije z rabovania,,, zato izrael robi momentalne ocistku,, to je uz v rozpore s akoukolvek myslienkou ludskosti
@erjona Možno ked pohladas nájdes aj video izraelského teroristu ako sa odpaluje v palestíne na trhu. Palestincania si nevážia vlastne životy a zivoty svojich deti ktore ked ide o ich vec ale zrazu zmenili názor Protestujete ze to nie je fér pretože by mali mat potentnejsie zbrane. Vies si predstavit atomovu bombu v ich rukách a zo stredovekym mozgom? Cely svet sa toho desi. Hanba by Vám mala byt pretože ste kratkozrake a neuvedomujete si ze by ste poleteli tiez
@seraa precestovaneho mam vela, ovladam 6 svetovych jazykov a predovsetkym svoj domaci materinsky, a roky zijem v zahranici ( uk a irsko) kde vykonavam svoju oblubenu pracu ktora je hadam aj prospesna inym... platena som dobre nemozem si stazovat..aj ked povysovat sa na zaklade vyplaty je pod moju uroven...
neviem ci v uvedenych cinnostiach ( okrem znalosti SJ) som ´´ lepsia ´´ ako ty a ani ma to nezaujima... kedze o tebe osobne nic neviem a okrem tvojich nazorov ta nepoznam ani nemam nejaku potrebu s tebou sutazit.
Ako som napisala manzela araba ani moslima nemam ( kedze tebe sa tieto pojmy prelinaju) takze tvoje dovody nie su pravdive. Poprosim ta v suvislosti so mnou nechaj si svoje dohady... ak sa o mna zaujimas spytaj sa priamo a ja ti pravdivo odpoviem ako to zvyknem robit ... inak ma prisim ta nechaj na pokoji.
http://branik.blog.sme.sk/c/361566/na-strane-vr...
pekný článok
Len som sem nakukla, nemam dnes cas odpisovat, preto si pomozem len s diskusiami k vasim clankom:
@maminuska
"Najvacsim nepriatelom poznania nie je ignorancia.
Najvacsim nepriatelom poznania je iluzia poznania.
Stephen Hawking."
To plati pre autora toho clanku. Viem, ze proti tomuto sa neda diskutovat, ked budem mat cas a chut, tak sa zaregistrujem na sme, odpoviem priamo autorovi a postnem to sem.
@ellise
Paci sa mi ako sa pasuje za biologa. Preco nenapise radsej konkretne, ze je entomolog zaoberajuci sa motylmi.
Martin Koukal:
S tymto suhlasim z vacsej casti:
"Asi budu za humánovědce a novodobou obdobu janičáře ale ten článek je příkladem redukcionisteckého užití analogie z biologie na společenské vědy a rádoby vědecky podložené islamofobie. Problém, proč humanovědec nepochopí tak snadno jako biolog nebo technik je, že takové simplicistní analogie nejsou možné. Příspěvkem se line konfrontační a europocentrististivké vymezení vůči islámu. To je dokládáno někdy zajímavými, ale ne vždy pravdivými příklady (incest, vepřové), dalekosáhlými generalizacemi (islámští administrátoř) nebo z kontextu vytržených selektivních historických exkurzů a velmi odvážných závěrů (inkvizice, loupení žen). Nechci udělat stejnou chybu, ale kouzlem nechtěného autor vykazuje příznaky nákazy memem jím diagnostikované islámské starozákonní, agresivní, konfrontační infekce. Ještěže jsme tu my pravdoláskaři."
A s tymto suhlasim doslova a dopismena:
"Ano, lidé jako já jsou opatrní než vysloví tak radikální odsudek nad miliardou lidí. A analogie rozhodně není podobnost na 90%. Analogie, je něco, co se v nějakých rysech něčemu jinému podobá a ty rysy ani nemusí být většinové. Analogie může být zajímavá a upoutat naši pozornost k některým aspektům problému. Autor by si ale měl být vědom jejích mezí. Na europocentrickém vymezení vůči islámu pak není nutně špatného nic, pokud by nebylo zároveň povýšené a kulturně arogantní. Nevím kdo může posoudit, čí morální a kulturní hodnoty jsou vyšší a z jaké pozice jste pasoval Evropu nad islámský svět. Z perspektivy islámu se může zdát hodnotový systém Evropy zpozdilý. Pak tu máme pravda koncept univerzálních lidských práv, což jsou sice v zásadě hodnoty judeo-křesťanské civilizace, na kterých se svět "dohodl" jako na univerzálních. A ten nám už sice poskytuje měřítko, kterým můžeme soulad a dodržování základních lidských práv v jednotlivých zemích měřit a oprávněně kritizovat (stejně jako bychom kritiku měli být schopni přijmout), sotva nás ale opravňuje k arogantním odsudkům něčí víry. Krom toho, že má každý obvykle sám máslo na hlavě, je to spolehlivě ten nejméně účinný způsob, jak něco z toho "barbarství" změnit. Ledaže uspořádáte pěkně postaru křížovou výpravu a naučíte tu jinověrnou pakáž, co jsou to vysoké hodnoty. "

@dalal A co ste citali, alebo o aku literaturu sa jednalo?