icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
24. okt 2013

@dana_l o tom cely cas rozpravam...kazdy sme individuum a kazdy rozne zmysla, aj co sa tyka viery...

maminuska
24. okt 2013

@vevesh a čo Francuzsko alebo Veľká Británia - kde som zas bola ja . Londým - jedno veľké geto.

vevesh
24. okt 2013

@alice107 keby VSETKY zakony platili aj na nich, nie je problem. ale co ocakavas, co sa vyvinie ked jednych sudia podla jedneho a druhych pola druheho zakona a su pri tom v rovnakej krajine, kde ma danne pravo platit na KAZDEHO...vzniklo teraz to, comu sa vacsina netesi...

vevesh
24. okt 2013

@maminuska neviem, nebola som. vo fanrcuzsku iba ako turistka a mam len nepekne spomienky na to ako sa ku mne chovali, ked poculi, ze rozpravam po slovensky.. ☹

alice107
24. okt 2013

@vevesh oni nie su v drvivej väcine integrovatelni nikde.ani vo svedsku,ako som videla na vlastne oci. nikto z europanov nechce,aby zili medzi väcsinovym obyvatelstvom.
prave pre ten ich sposb zivota. videla som v malmö ci geteburgu,ze ozaj ziju len v getach.maju tam skoly, restiky.
nikto im neche predat byt v dobrej stvrti ,ci dom.lebo by okamzite klesla cena nehnutelnosti v lakalite.
tak ako v de,ked sa do dobrej stvrte pred mnohymi rokmi zacali stahovat turci,postupne nemci odchadzali z toho miesta a predavali im svoje nehnutelnosti.
a tak vznikali geta.a su tam dodnes.

maminuska
24. okt 2013

@vevesh tak treba ist do francuzskych Marseil, ktoré su krásne ale premorené moslimami. Domáce obyvatelstvo svojich psov venčí v noci, ženy su tam neustále terčom slovných utokov , deti sú od spolužiakov bité ked maju bravčovu šunku .... zažila som na vlastnej koži.

alice107
24. okt 2013

@maminuska sväta pravda.mala som tu cest vidiet to neraz tam.

vevesh
24. okt 2013

@maminuska ee, oficialne to neratali, a oni sa ani nepriznaju. ale co mame znamych, VSETCi sa prisposobili, a je ich dost vela. nespoznas to, kedze si zvacsa pobrali priezviska po zenach-slovenkach..a po slovensky vie vacsina z tych, kt. som sa stretla tak perfektne, ze nerozoznas, ze to nie je slovak. paradoxne som tuto vec zistila az po svadbe, oni sa o tom na verejnosti nebavia...takisto ako pomer zidovskeho obyv. na slovensku..

erjona
24. okt 2013

@eva8 Muž a žena – rovní pred Bohom?
Verejné debaty o postavení ženy v islame majú na západe tendenciu sústreďovať sa okolo problematiky
nosenia šatiek, ktoré sú chápané ako symbol ženskej podriadenosti, no nie všetky aktívne moslimské
ženy šatku nosia a nie všetky z nich majú názor, že tieto sú nepostrádateľné. V skutočnosti je to islamský
zákon o manželstve, ktorého dôsledkom je postavenie ženy ako podriadenej bytosti pokladané za božské
ustanovenie. Podstatné ustanovenia Sharie sú spojené s miestnymi kultúrnymi normami a starobylými a
úctyhodnými tradíciami ktorých korene siahajú do kmeňovej spoločnosti, a zachovali sa s príchodom
islamu. Niektoré so široko akceptovaných noriem slušnosti sú zmesou kultúry, náboženstva a tradície.
Moslimskí zástancovia vždy trvali na tom, že islam verí v rovnosť muža a ženy pred Bohom. Ako dôkaz
uvádzajú, že v správe o stvorení v Koráne nevidíme žiaden rozdiel medzi mužom a ženou (39, 6). Boh
stvoril muža a ženu „z jednej duše“ (Surah 4, 1) aby boli vzájomnými „priateľmi“ a navzájom sa
„ochraňovali“ (9, 71) Dal, aby medzi nimi vládla „láska a milosrdenstvo“ (30, 21). Tradícia chváli muža,
ktorý zaobchádza so svojou manželkou „najlepšie“, a pokladá ho za dobrého veriaceho. Moslimskí
zástancovia ďalej uvádzajú rovnakú povinnosť mužov i žien dodržiavať päť pilierov islamu: viera, modlitba,
pôst, almužny, púť, ako aj rovnaké zasľúbenia o veľkej odmene v nasledujúcom živote: „Komukoľvek, kto
robí správne a verí, nech už je to muž alebo žena, darujeme dobrý život. A pridelíme im odmenu podľa ich
najlepších skutkov“ (16, 97). Napriek ich základnej rovnosti moslimskí teológovia prehlasujú, že
povinnosti, ktoré dal Boh ženám sa odlišujú od tých, ktoré boli dané mužom. Ako žena rodí deti a má
zodpovednosť za domácnosť a rodinu, tak sú muži zodpovední za ochranu rodiny a zabezpečovanie
materiálnych prostriedkov, inými slovami, majú byť živiteľmi rodiny, a majú do činenia so spoločnosťou.
Odlišné úlohy znamenajú aj odlišné práva, teda odtiaľ pochádza vyjadrenie „spravodlivosti medzi
pohlaviami“, keď žene pripadne iba polovičný diel dedičstva, pretože ona nenesie finančnú zodpovednosť
za rodinu. Princíp vyslovený v Koráne, že svedectvo jedného muža môže byť vyvážené iba svedectvom
dvoch žien, podáva záznam o skutočnosti, že vzhľadom na biologické predispozície sú ženy náchylnejšie
k väčším emocionálnym výkyvom ako muži a preto by bolo neprimerané vzhľadom na ich často
nedostačujúce pamäťové schopnosti (podľa Sure 2, 282) žiadať, aby rozhodovali o osude iného človeka
na súde. Bohuzial v dnešnych časoch si to moslimovia po svojom prispôsobili. Keď sa jedná konkrétne o znásilnenie - preto sa vkladajú do šarie, keď tam nie sú konkrétne spomínané príklady západné normy - pochopila si to už? A znásilnenie nie je v koráne povolené....

erjona
24. okt 2013

@kykka Ale keď si dovolíš tvrdiť, že vraždy zo cti sú v koráne povolené, tak mi sem hoď SURE, kde je to konkrétne napísané, lebo tvrdiť môžeš hocičo, len pravda je úplne niekde inde... 😉

maminuska
24. okt 2013

@vevesh oficiálne to rátali , počet moslimov na SR je okolo 5000 tis, z toho je časť konvertitov, hlavne konvertitiek. Ich sustredenie je hlavne v Bratislave a Martine.
Do Martina často chodím , a skutočne ich tam aj vídavam a bohužial aj Slovenky v čase horučav zahalené od hlavy k pate. Jasné že nerobia bordel , lebo by fasli .

alice107
24. okt 2013

@vevesh co to pises? o akom zakone ci zakonoch ,co neplatia na vsetkych?
no ,co sa,tyka mäkkosti justicie v de ,tak na tych pristahovalcov ozaj platia ine meritka velmi casto. sudcovia su velmi mäkki casto na delkventov arbov,co maju registrer od cias ked boli mladictvi velmi pestry. hcvi ho mozu vyhostit casto,neurobia to .vraj z humannych dovodov.
tak on pacha delikty dalej.aj ako mladistvy / do 21 rokov / vsak uz moze byt sudeny ako dospely.a sudcovia velmi casto vsak pouzivaju paragraf ako pre mladistvych. cize nizka sadzba .
takze ak si to myslela tak,ze je pozitivna diskrimninacia ,tak ano.

erjona
24. okt 2013

@kykka Ja si svojho manžela dokážem ubrániť - vy tu vieru rozoberáte a jednoducho, keď nemáte pravdu, tak ju nemáte. Keď sa spomenú pozitíva, už je to európsky korán? Čiže len povyťahované a poprekrúcané SURE sú pravdivé? Tak aspoň tu je vidieť tvoju obrovskú zaujatosť 😒

maria200981
24. okt 2013

ssledujem neprispievam...ale neda mi povedat ze v kajinach ako Turecko ..kde je umierneny sekularny islam je vela moslimov nepraktizujucich...teoreticky su moslimovıa ale vobec vıere a nabozenstvu neprıkladaju vyznam...som v TR a vidim tu vela zien ktore urcite pre islam trpia....niektore su uz tak vychovane ze ak vidia mladu odhalenu kocku...tak to oni su pohorsene...proste ıch zıvot a postavenie sa im zda spravne a nas beru za ıne., tu nejde o to ze onı by chcelı byt na tom tak akomı ale nemozu...to mı sme pre nıch dıvne a robıme zle....Pred par rokmı turecka vlada povedala ze na unıverzıtnu podu zahalena nesmıe....a onı v momente protı tomu demonstrovalı ze preco by nemohlı studovat ak nosıa stku....nıektore ıch prosto chcu nosıt.
.vıdım tu vsak turkyne a rodıny ktore zıju uplne europsky a nabozenstvo nehra zıadnu rolü....mojho prıatela kamarat je verıacı manzelka sa nezahaluje a su uplne ukazkova rodinka...zena pracuje a on sı ju vazı a lubı ju...atd atd... nıe vsade vo svete je moslim ako moslim....vela robi aj tradicıa a kultura....

aj zahalne nosia satky a vecı podla toho odkial pochadzaju...arabı, turcı, kurdı, kazdy ma ınu kulturu...

moj prıatel je neprkatızujucı a ajcela jeho rodına....sam hovorı ze nenavıdı radıkalnych ıslamıstıv a celkovo nabozenstva robıa vosvete len konflıkty....som v TR ..poznam tu vela slovenıek a cesıek ktore su vıdate za moslımov ale nepraktızujucıch..pracuju studuju...cestuju...nezahaluju sa....su spokojne....nazıvame sı tu islamıstamı v pokojı a klude....mam zname zahalene aj nezahalene...nebojım sa vyst von na ulıcu, ....velku vahu prıkladam zvykom tradıcıam a kültüre v danej krajıne...ale ja osobne by som urcıte praktızujuceho moslıma nechcela.....a to len pre to lebo o vıere a nabozenstve mam rovnaky nazor ako moj pıatel... ato je...ze sa neskatulkujeme do nejakej grupy ktora v nıeco verı....verıme samı za seba v boha snazıme sa byt k sebe a ludom dobry...nenavstevujeme mesıty kostoly...ked nam je tazko pomodlıme sa ako vıeme k Bohu a ıdeme dalej...moj ak ma chut na bravcove tak sı da....obaja v Boha verıme..ale nasım sposobom...
ınac ludı tu cı je to tetka zahalena alebo nıe...celkovo ludı tu mam rada....onı mna ako katolıcku nıkdy nerıesılı...a nerıesıa...

tenerifka
24. okt 2013

@maminuska velmi zaujimavy rozhovor, co si publikovala v prispevku o 12,29.
Ten chlap len hovori nahlas to, co si mysli vacsina Europanov ale boji sa to povedat. Ja sama sa bojim napisat svoj nazor. Nezijeme v demokracii, zijeme v nejakej zvlastnej tragikomedii, len nie je uplne jasne, kto pisal scenar a kto to reziruje.

V tom rozhovore ten novinar hovori, ze sa Europania vzburia tak ako v davnejsich dobach.Neviem. Ale k tomuto vobec nemuselo prist, keby mocni tohto sveta nehrali s nami bez nasho vedomia sachy s dopredu jasnym vitazom....

kykka
24. okt 2013

@erjona Zobud sa z toho sna 😉

maminuska
24. okt 2013

Hľadala som teraz článok kde sa písalo o juvenilnej justícii vo vztahu k moslimskej menšine.
Bohužial ho nemôžem už nájsť. Pojednával o tom , že aj samotná sociálka sa bojí siahnuť na deti tejto skupine prisťahovalcov, napriek tomu že zásah v množstve prípadov by bol viac než nutný.

kykka
24. okt 2013

@maria200981 A inac ako ste sa spoznali a kolko rokov ste spolu?

erjona
24. okt 2013

@demo A ty si kompetentna pisat dezinformácie? Bavili sme sa tu o právach. Pred právom má v isláme žena a aj chlap rovnaké postavenie - či ti to pasuje, alebo nepasuje do tvojho zaškatulkovaného pohľadu. Je to fakt...
Postavenie ženy v islame nepredstavuje nijaký problém. Podľa Koránu je žena prinajmenšom rovnako životne dôležitá ako muž, nie je horšia ako muž a nepatrí k nižšiemu druhu. Keby neexistoval vplyv cudzích kultúr, nikdy by muslimovia nemuseli túto otázku riešiť. V islame je žena považovaná za úplne rovnoprávnu s mužom.

Pre lepšie pochopenie toho, aké miesto vymedzil žene islam, je dobré pozrieť sa na postavenie žien v minulých civilizáciách a náboženstvách (najmä tých, ktoré predchádzali islamu, t.j. pred r. 610 n. l.) a v modernej spoločnosti. Encyklopédia Britannica hovorí o postavení indických žien, že museli byť vo dne v noci závislé od svojich ochrancov a žena ako manželka bola podriadená mužovi. V Aténach boli ženy druhoradé bytosti a podriadené vždy nejakému mužovi. Súhlas ženy so svadbou nebol považovaný za potrebný. Podľa rímskeho práva prešla žena a jej majetok do rúk manžela a manžel si ju kúpil ako otroka iba pre svoje potešenie. Rímska žena nemohla zastávať nijakú verejnú funkciu. Podľa Starého zákona bola žena „zasnúbená“. Encyklopédia Biblica vysvetľuje, že zasnúbiť sa so ženou znamenalo získať ju kúpou. Z právneho hľadiska súhlas ženy nebol potrebný pre platnosť sobáša a právo na rozvod mal iba muž. V kresťanstve môžno nájsť u raných cirkevných otcov rozsiahlu zbierku výrokov o ženskom pohlaví. Mnohí predstavovali ženu ako pekelnú bránu, ako pôvodcu všetkého ľudského nešťastia. Mala by sa hanbiť už len za to, že je žena. Mala by žiť v neustálom pokání za kliatby, ktoré svetu priniesla. Jeden z najprudších útokov na ženu pochádza od Sv. Tertullianna: „Uvedomujete si, že každá z vás je Eva? Trest Boha pre toto vaše pohlavie stále platí;... Si bránou pre diabla,... Tak ľahko si zničila podobizeň Boha – muža. Máš na svedomí umieranie – dokonca aj Syn Boží musel zomrieť.“ Až koncom 19. storočia sa situácia žien začala zlepšovať. Práva žien v modernej dobe neboli udelené dobrovoľne. Moderná žena si musela svoje súčasné postavenie vybojovať. Nezískala ho prirodzene alebo vzájomným súhlasom Božieho učenia. Avšak vojny, ekonomické tlaky a priemyselný rozvoj donútili ženu bežať životný závod s mužom a javiť sa rovnoprávnou.
Islam bol zjavený v dobe, kedy mnoho ľudí na celom svete popieralo ženskú bytosť. Toto božské zjavenie sa odrazilo v púšťach Arábie s novým vznešeným a univerzálnym odkazom pre ľudstvo. Islam udelil žene dôstojné postavenie nie pod hrozbou či nátlakom žien a ich organizácií, ale preto, že je to náboženstvo pochádzajúce od spravodlivého a milosrdného Boha.

V pohanskej spoločnosti spred islamskej Arábie ženy nemali žiadne práva a spoločenské postavenie a preto boli verše Koránu, ktoré hovoria o postavení ženy, doslova revolučné. Niektoré pohanské arabské kmene pred príchodom islamu pochovávali zaživa novorodeniatka ženského pohlavia. Korán tento zvyk zakázal a považoval ho za rovnaký zločin ako hocijakú inú vraždu. Navyše Korán nerobí žiadny rozdiel medzi chlapcami a dievčatami. Korán považuje narodenie dievčaťa za dar a požehnanie od Boha rovnako ako narodenie chlapca. Korán vyžaduje jemné zaobchádzanie s dievčatami, aby oni nemali pocit nerovnosti a neprávosti. Aby zničil akékoľvek náznaky zabíjania novorodených dievčat v rodiacej sa islamskej spoločnosti, sľúbil prorok Muhammad tým, ktorým bolo požehnané dcérami, veľkú odmenu, ak sa k nim budú pri výchove chovať vľúdne. „Kto je zamestnaný výchovou dcér a chová sa k nim vľúdne, bude ich prostredníctvom ochránený pred ohňom pekelným.“ Taktiež povedal: „Kto vychová dve dcéry, kým dozrejú, potom v Súdny deň príde on a ja takto (a ukázal dva spojené prsty).

Korán hovorí: „Ľudia! Bojte sa svojho Pána, ktorý vás stvoril z duše jednej (z Adama) a z nej (z tejto duše) stvoril jej družku (Evu) a z nich oboch dal rozmnožiť veľké množstvo mužov a žien.“ (4:1) Učenec, ktorý skúmal tento verš, skonštatoval: „Predpokladá sa, že neexistuje žiaden text, starší či mladší, zaoberajúci sa ženou zo všetkých aspektov s takou úžasnou hutnosťou, výrečnosťou, hĺbkou a originalitou ako toto božské rozhodnutie.“ Korán podčiarkuje toto vznešené a prirodzené poňatie: „On (Boh) vás stvoril z duše jednej (Adama) a z nej učinil jej družku (Evu), aby u nej (Adam) pokoj našiel.“ (7:189)
Islam nenazýva ženu výplodom diablovým a neobviňuje iba Evu z hriechu. V skutočnosti Korán hovorí, že väčší podiel zodpovednosti nesie Adam. Nikde v Koráne nie je náznak toho, že by Eva zviedla Adama. Eva v Koráne nie je pokušiteľkou, ani zvodkyňou či podvodníčkou. Navyše Eve nie je pripisovaná vina za bolesti tehotenstva. Adam i Eva spáchali hriech a potom sa kajali a obom Boh odpustil.

erjona
24. okt 2013

@kykka Kde to korán hlása, že žena je menejcenná - si si to náhodou nepomýlila s našou bibliou?

alice107
24. okt 2013

@maminuska boja sa. predstav si,ze v tych ich getach aj zachranari musia mat neprestrelne vesty. ppretoze na nich utocia. aj policia tam nechce chodit.
takze jasne,ze socialni pracovnici su velmi ohrozovani.
a ina vec je,ze oni tie tlupy
drzia spolu. tak su este viac agresivni ako jednotlivec
ak v de jugentamt vezme pod zastitu nejake dieta/hlavne dievca/ tak sa stava ,ze otec pride do uradu s nozom a napada pracovnikov . boli aj pripady,ked pracovnicku zabil nozom pred spolupracovnikmi.

erjona
24. okt 2013

@danjelca Akože tvoje tvrdenie o zabíjani vlastných detí je naozaj choré. My svoje deti milujeme nadovšetko. A pre pár idiotov hádzať všetkych do jedného vreca je trošku stupidné, nemyslíš? Zabijánie detí je neprípustné pre ich vieru, kto také veci robí, tak moslimom nie je,,,, 😠

maminuska
24. okt 2013

niečo o rovnoprávnosti mužov a žien v isláme.

http://jurajpolacek.blog.sme.sk/c/308762/Postav...

erjona
24. okt 2013

@kykka Dakujem, ja som uz od 6 hore 😉 Ty by si ale mala zostat menej nezaujatá, nezaškodilo by ti to 😀

kykka
24. okt 2013

@erjona No ci pana, to kde zijes? Niekde v izolacii od zvysku sveta, ze mas take nazory?... Este tu napis, ze biblia ide proti zene a koran je vytvoreny pre dobro zeny. Coho su poniektore europske manzelky moslimov schopne je az ohromujuce...Snad tu v Europe nezacneme kvoli tebe uznavat koran 🙂... To by si potom tvoj milujuci manzel nasiel dalsie tri manzelky, lebo iba koran toto dovoluje 🙂

alice107
24. okt 2013

@kykka ja by som jej dopriala tu sariu v tom rakusku. ked je podla nej vislamskom zakone zena rovnopravna s muzom. len pre manzelky moslimov. 😉
v de jedna sudkyna to skusila . jedna manzelka moslima sa chcela rozviest. pre nasilie v rodine, nerespektovanie jej osobnosti a pod.
no a dana nemecka sudkyna jej povedala,ze to je v poriadku,kedze jej manzel je moslim, vedela,koho si berie a kedze sa stala tiez moslimkou,takze jej manzel podla ioranu a sarie ma pravo ju bit.
a to si mala vidiet,ako zrazu moslimka bola proti koranu a jeho ustanoveniam. 😀
sudkyna potom prisla o talar. pretoze podla de zakonov samozrejme nemozno aplikovat sariu.
ale chapem,ze mozno tym chcela tej zene dat najavo,ze co si vybrala,to ma. tak co potom sa stazuje.......

erjona
24. okt 2013

Postavenie ženy v islame je úplne jedinečné, novátorské a nepodobá sa postaveniu ženy v žiadnom inom systéme. Islam dal žene také práva a výsady, aké nemala za žiadneho náboženského alebo ústavného systému. Rovnako ako muž, žena má práva a povinnosti, avšak to neznamená, že sú rovnaké. Rovnocennosť a totožnosť sú dve odlišné záležitosti, pretože muž a žena nie sú rovnakí, ale boli stvorení ako rovnocenné bytosti. Ak by bola žena s mužom rovnaká, bola by proste jeho dvojníkom.Islam zaručuje žene práva, ktoré zodpovedajú jej prirodzenosti, poskytuje jej plné bezpečie a chráni ju pred neistými a nepríjemnými životnými okolnosťami. Je považovaná za nezávislú osobu obdarenú ľudskými vlastnosťami a je rovnoprávna s mužom v získavaní odmeny za svoje skutky: „Kto z jednotlivcov mužského pohlavia alebo jednotlivcov ženského pohlavia by konal dobro a bol by pritom veriaci, tomu dáme žiť život dobrý a odmeníme ho odmenou rovnajúcou sa tomu najlepšiemu z toho, čo konal.“ (16:97) Korán pre zdôraznenie rovnocennosti mužov a žien, čo sa týka práv, mravnosti, povinností a odmeny, často používa výraz „veriaci muži a veriace ženy“, ako vo verši 33:35, ktorý hovorí: „Muslimovia a muslimky a veriaci muži a veriace ženy a poslušní muži a poslušné ženy a pravdovravní muži a pravdovravné ženy a trpezliví muži a trpezlivé ženy a pokorní muži a pokorné ženy a finančne pomáhajúci muži a finančne pomáhajúce ženy a postiaci sa muži a postiace sa ženy a muži chrániaci svoje pohlavie (pred mimomanželským pohlavným stykom) a ženy chrániace (svoje pohlavie) a muži ktorí si spomínajú na Boha často a ženy, ktoré si spomínajú (často na Boha), pre tých (v ktorých takéto vlastnosti sú) pripravil Boh odpustenie a odmenu obrovskú.“ Podľa Koránu sa úloha ženy neobmedzuje iba na plodenie detí. Vyžaduje sa od nej, aby konala rovnako dobrých skutkov, ako je to vyžadované od akéhokoľvek iného muža. Korán nehovorí, že nikdy neexistovala žiadna čestná žena. Naopak nabáda všetkých veriacich, ženy i mužov, aby nasledovali príklad žien, ktoré sú vzorom, napr. panna Mária a Faraónova manželka: „Boh uviedol ako príklad pre tých, ktorí uverili, ženu Faraóna, keď povedala: „Pane môj, postav mi u Seba dom v raji a zachráň ma pred Faraónom a pred tým, čo koná a zachráň ma pred ľuďmi krivdiacimi.“ A Máriu (matku Ježiša), dcéru Imrána, ktorá ochránila svoju poctivosť, a tak sme do jej lona vdýchli z nášho ducha. Za pravdivé pokladala slová Pána svojho a Jeho knihy a patrila medzi poslušných.“ (66:11-12)

Žena je rovnoprávna s mužom, čo sa týka prístupu k vzdelaniu. Keď islam muslimom prikazuje, aby sa vzdelávali, nerobí žiadny rozdiel medzi ženou a mužom.

Ďalej je žena rovnoprávna s mužom v tom, čo sa dnes nazýva politickými právami. Politické práva zahŕňajú právo voliť, nomináciu na politické posty, účasť na verejných aktivitách.

Ďalej má žena právo na slobodu názoru. Aj v Koráne aj v histórii islamu sa nachádzajú príklady žien, ktoré sa zúčastňovali na dôležitých diskusiách, a to dokonca so samým prorokom. Počas chalifátu za Omara Ibn Al Chattába jedna žena s ním polemizovala v mešite, dokazujúc svoju pravdu a primäla ho vyhlásiť pred ľuďmi: „Táto žena má pravdu a Omar sa pomýlil.“

Žena môže uzavrieť akúkoľvek zmluvu alebo odkaz na svoje meno, podnikať, zarábať a mať oddelené vlastníctvo. Islam pozerá na ženu ako na samostatného človeka s právom vlastniť a nakladať so svojím majetkom a zárobkom bez ďalšieho správcu (otca, manžela, alebo niekoho iného). Má právo nakupovať, predávať, dávať dary a almužnu a svoje peniaze môže utratiť podľa vlastnej vôle. Má právo na podiel na dedičstve. Tieto práva nepodliehajú nijakej zmene, t.j. nezávisí od toho, či je vydatá, alebo slobodná. Muž nesie bremeno všetkých finančných výdavkov, pričom žena nemá žiadnu finančnú zodpovednosť.

Podľa islamského práva ženy nemožno nútiť vziať si niekoho bez ich súhlasu. Žena má právo uistiť sa, že jej nápadník je pre ňu vhodný a návrh muža môže odmietnuť. Slobodný súhlas oboch strán je podstatnou podmienkou, bez ktorého manželstvo nie je platné. Po svadbe si žena ponecháva svoje rodné meno. Pri sobáši má plné právo na svoj „mahr“ (svadobný dar) od manžela. Mahr neznamená symbolickú cenu za ženu, ako to bolo v iných kultúrach, ale je to dar symbolizujúci lásku a zaľúbenie. Manželovou povinnosťou je všestranne zabezpečiť manželku. Ak manželka vlastní nejaký majetok, zostáva jej a manžel po uzavretí manželstva nemá žiadne právo na akúkoľvek časť jej majetku. A tak ako má žena právo rozhodnúť sa, či sa vydá, má právo aj ukončiť neúspešné manželstvo rozvodom.V prípade rozvodu či ovdovenia má právo sa znova vydať.

O manželstve Korán hovorí: „Medzi Jeho (Božie) znamenia patrí, že vám stvoril z vašich duší družky, aby ste u nich pokoj našli a učinil medzi vami láskavosť a milosť (aby prevládli vo vzájomnom správaní). V tom sú veru znamenia ľuďom, ktorí premýšľajú.“ (30:21) Ďalší verš zdôrazňuje jednotu muža a ženy: „Ony (vaše ženy) sú vaším odevom (ktorý vás chráni pred nemravnosťou) a vy (muži) ste ich odevom (ktorý zasa chráni ich). (2:187) Prorok Muhammad povedal, že „ženy sú druhá polovica mužov“. Pravidlá manželského života podľa islamu sú jasné a v súlade s ľudskou prirodzenosťou. So zreteľom na fyziologické a psychologické stvárnenie muža a ženy obaja majú rovnaké práva jeden voči druhému, okrem jedného – vodcovstva. Je to prirodzené pre ktorúkoľvek formu spoločenského života a zhoduje sa s charakterom muža. Ide o prirodzený rozdiel medzi pohlaviami a poskytnutie ochrany slabšiemu pohlaviu. Nevzťahuje sa to však na nadradenosť alebo výhody pred súdom. Vodcovstvo muža vo vzťahu k jeho rodine neznamená diktátorský vzťah k manželke. Islam zdôrazňuje dôležitosť spoločných rodinných rozhodovaní.

Okrem iných základných práv ženy ako manželky je tu ešte právo, ktoré zdôrazňuje Korán a taktiež prorok Muhammad. Je to nežné zaobchádzanie, dobrá a milá spoločnosť. Prorok Muhammad povedal: „Najlepší z vás sú najlepší ku svojej rodine a ja som najlepší medzi vami ku svojej rodine. Najlepší veriaci najlepšie ukazuje správnu cestu a najlepší z vás sú tí, ktorí sa najlepšie správajú ku svojim manželkám.“

Islam ženu uznáva za plného a rovnoprávneho partnera muža v rozmnožovaní ľudstva. Muž je otcom, žena je matkou. Korán stavia vľúdnosť k rodičom hneď za uctievanie Boha: „Pán tvoj rozhodol, že nemáte uctievať nikoho iného než Jeho (Boha) a máte dobre zaobchádzať s rodičmi. Ak by u teba dosiahli starobu jeden z nich alebo obaja, tak im nepovedz: „Mám vás už dosť oboch“ a neokríkaj ich a povedz im slová láskavé.“ (17:23) Avšak žena ako matka má pred zrakom Božím vyššie postavenie a uznanie než otec a prorok Muhammad potvrdil túto česť, keď prehlásil, že raj spočíva pod nohami matiek. V inej situácii, keď prišiel za prorokom Muhammadom muž, ktorý sa ho spýtal, kto má najväčšie právo nad ním, čo sa týka zdvorilosti a pozornosti, prorok trikrát odpovedal, že matka a potom otec. Korán nariaďuje muslimom, aby preukazovali veľkú úctu svojim matkám, aj keby neboli muslimkami.

Na záver možno iba dodať, že nikto nemôže ospravedlniť zlé zaobchádzanie so ženou tvrdením, že to pripúšťa islamské právo a takisto nemôže popierať či redukovať práva ženy, ktoré jej jasne vymedzilo islamské právo. Navyše dejiny sú bohaté na ženy, ktoré dosiahli veľké úspechy v rôznych spoločenských postaveniach už od 7. storočia.

erjona
24. okt 2013

@kykka A aj vieš kedy to dovoľuje - tento verš je veľmi kontroverzný - Mohamed povedal, len keď ste schopní zaobchádzať s každou ženou rovnako, ale to nie ste schopní - takže o tom povolení sa dá veľmi diskutovať... A ďaľšia vec, len v prípade, že dá žena súhlas može mať viacej manželiek - inak nie.... tak neni o čom diskutovať, nie?

erjona
24. okt 2013

@alice107 Ty mi len nič nepraj... je jedna vec čo by mali dodržovať a druhá či to dodržujú... 😉

kykka
24. okt 2013

@alice107 A dobre ta sudkina urobila, vies, ono kym to tie zeny neskusia na vlastnej kozi, tak dovtedy to budu obhajovat...Pozri, ona ta erjona tu zase hodila nejaky vynatok z turistickeho prekladu koranu. 🙂 Mne to tak pripada, ze ona vlastne nechce presvedcit nas, ale samu seba, aby nedajboze neuvidela realitu, ze ano, moslimska viera nieje az taka dobra pre zenu a ze prave ona je tou zenou moslima...