icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
28. okt 2013

@demo takze moje otazky padli na urodnu podu tu su odpovede na moje minule otazky ohladom Fajlaky a kdeze su artefakty 😀
http://www.arabtimesonline.com/NewsDetails/tabi...

jaron
28. okt 2013

@mariuskaa @erjona možno je to tak, ako vravíte, neviem, ja sa v Koráne veľmi nevyznám, skôr by som sa vedel trochu vyjadriť k Biblii, ale rozumiem, že záleží na správnom peklade a kontexte iných častí a pod.

kuwait
28. okt 2013

@jaron nieje to tak ako hovoria ja sa v originalnom korane vyznam 😉

jaron
28. okt 2013

@kuwait
tie časti v Biblii sú pre mňa veľmi krásne a moderné, je v nich skrytých veľmi veľa dobrých rád - ale dnes možno naozaj nie je moderné, aby muž bol ochotný dať za svoju ženu aj život, aby jej to prejavoval aj v každodennom všednom živote, alebo aby bol muž taký, že sa žena bude môcť o neho naozaj oprieť ako o niekoho, kto ju podrží, keď je jej ťažko
alebo že sú si obaja rovní atď.

🙂

jaron
28. okt 2013

@kuwait ja sa nevyznám, preto to zatiaľ nechávam tak, možno máš pravdu

ale ten spôsob hladania správneho porozumenia uvedeného slova cez jeho použitie v iných častiach sa mi pozdáva

kuwait
28. okt 2013

@jaron mna z toho zarazilo to ze zena ma muza posluchat,to sa mi nepaci ako v Biblii tak v Korane,podla mna muz a zena su v manzelstve rovnocennymi partnermi a aby to manzelstve fungovalo navzajom si vo vsetkom pomahaju,to je moja myslienka a verim ze je krasna,keby sa jej vsetci drzali tak mame raj na zemi
Koran je pisany v starej spisovnej arabcine a tak sa musi prekladat nie podla regionalnych dialectov cize jeho vyznam je jasny.Jazyk v akom bol Koran napisany sa nikde nepouziva kazda krajina ma svoj arabsky dialect preto pri korane sa drzia povodneho jazyka aby sa vyznam podla regionov nemenil

jaron
28. okt 2013

@kuwait to čo píšeš o vzťahu muža a ženy si s Bibliou neodporuje, tiež sa s tým stotožňujem,
dôležité je však správne pochopenie Biblie, nie iba vytrhnutia jednej časti, vnímať to ako celok (všimni si, že naschvál som tam dal toho viac), brať do úvahy kontext, historický kontext a pod.

(to "Páči sa mi to" je na prvú časť tvojho príspevku 🙂, teda nie že by som mal niečo proti tej druhej, ale tá je neutrálna)

demo
Autor odpoveď zmazal
eva8
28. okt 2013

@erjona nerozumiem, prečo zubami-nechtami obhajuješ Islam, keď ani nechceš konvertovať. Uprednostňuješ teda kresťanstvo. O tom bití - @mariuskaa "oddeliť sa, vypraviť na cestu" 10cm paličkou ženu. Nedáva mi to zmysel, ten iný preklad toho slova biť . a vykladali tie spomínané verše rovnako (vykázanie lôžka atď gradovane) i priamo v musku v anglicku - dokonca s milosrdným úsmevom!!!! a zažila som to všetko i na vlastnej koži. I na webe si môžeš nájsť rovnaké výklady privmo Immámom v rozhovoroch - okrem iného priamo Islamský učenec vykladal, že napr. manžel príde domov, nemá na stole teplú večeru, tak má dôvod zbiť manželku!!! Pritom, prišiel neskôr ako inokedy, teda večera vychladla, bolo je treba len zohriať. až rozum zastáva!!!!!

opakujem sa stále:
Islam - poslušnosť na základe strachu, žiadne odpustenie, len pomsta. Víťazí ZLO!!! i keď pozdrav salamalejkum má krásny preklad
Pritom ľudia sú v podstate dobrí, kď zdegenerovaní náboženstvom - to sa v nich "bije", ak rozmýšľajú, protirečí to ľudskej prirodzenosti, nečudujem sa, že výsledky ich uvažovania + pocit menejcennosti (vyplývajúci z totálne autoritatívnej výchovy) vyústia do agresivity. Však to je na zbláznenie!!!!

Prajem všetkým pekný deň

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
28. okt 2013

@demo na Fajlake vybuduju museum a tam daju vsetko co sa naslo a najde,o muzeu viem z ineho zdroja nie z linku

mariuskaa
28. okt 2013

Co sa tyka @eva8 malo dalsich viac vyznamov, lenze nevedela som ich prelozit do slovenciny (z aj) napriklad slovo vyhybat sa, odvratit sa (od zeny...).... je ich 100. Vidis, tvoj manzel (zabudla som z kade bol, turecko?) si to vykladal nie po svojom, ale podla zvykov, svojej rodiny. Kazdopadne doslova prekladat neico je primitivne.

maly priklad z ineho nabozenstva - ortodoxni zidia. 😎 😎 😎 v bibilii je napisane (@jaron uz je to davno oprav ma prosim ta, a mama mi nedviha co je odbornik na bibliu 😎 ) "priviaz si bozie slovo na celo" - nieco take, a ortodoxni to chapu doslova a privazuju si pramienky biblie (talif tusim) na celo.. maju tam pri modlidbach take male biblie kococky na cele 😝

Moj nazor je ten, ze primitivnejsie narody (nezalezi ako su tieto krajiny bohate), pokial tieto krajiny su zalozene na nabozenstve hociakom, a riadia sa podla neho resp. ani nie podla koranu, ale podla zvykov z pokolenia na pokolenie su tieto krajiny primitivne a odsudzujem akekolvek bitie zeny, rezania atd. Ta zenska, co som postla na strane 49.ucitelka nabozenstva islam (dost znama v anglicku) je proti akemukolvek bitiu,.tyraniu zeny.... a vysvetluje koran na fakutlach.
@kuwait
ty vies anglicky. kukni na toto je to tam dost neutralne vysvetlene, vsetko. A co si myslis o tom. z "pravej" arabciny.
http://quransmessage.com/articles/a deeper look...
je to cela stranka, slovicko po slovicku, predlozka po predlozke....
vyberam len toto:
Záverečné myšlienky
Ako už bolo uvedené vyššie, pojem "Idribo Hunny 'v Surah Nisa (4.34) moze znamenát" vyhýbať - odvrátiť sa od "(nie nutne porazit ,bit) a nevyžaduje si nutne predložku "an" preto význam je operativny . Bolo tiež zistené, že imperatív slovesa "idrib" nebola nikdy použitá v Koráne v nekvalifikovanou spôsobom bez vysvetlenia (1) Aké námietky k použitiu na štrajk s alebo (2) Aká časť tela alebo predmetu na štrajk.

mariuskaa
28. okt 2013

a to nie, ze sa zastavam Islam, premna kazdy kto od slova do slova sa riadi nejakou knizkou, resp dodrzuje zvyky bez pouzivania rozumu je Primitiv. Preto si myslim, ze ti ktori pouzivaju rozum a srdce (a je ich vacsina) bud nepraktizujuci moslimovia, alebo neextremisticki su v pohode, a takych poznam ja. To neznamena, ze su nepravi alebo nie naozajstni moslimovia.. to znamena, ze pritom pouzivaju hlavu rozum a srdce... alebo si vyberaju co pokladaju za vhodne (na zaklade toho mozgu)
Ako normalni zidia.. kamosi... si neuvazuju bibliu na celo... lebo je to tak napisane v bibilii.
Kazda viera ma nieco do seba. Aj biblia, treba si vybrat co ti vyhovuje a ked sa ti nieco paci, a nasiel si v tom mudrost riadit sa podla toho. Ved v starom zakone je napisane oko za oko zub za zub.. v normalnej biblii... v novom zakone je sa to zmenilo... ak ta niekto udrie nadstav druhu tvar (druhu stranu)... no treba nieco medzi tym... ani nie oko za oko... ale zase ani sa nenechat udierat na zaklade lasky k bliznemu... vybrat si strednu cestu.

kuwait
28. okt 2013

idribo hunny podla mojho manzela tato veta znamena bit ich !!! IDRIBO -BITE v ziadnom pripade to nema vyznam odvratit sa.odvratit sa od postele je zaciatok tej vety,tie slova si tu neuviedla. IDRIBO- BITE!!!!!

kuwait
28. okt 2013

@mariuskaa a tebe sa tie stare povedacky pacia?Co by si urobila keby ti niekto z dobrej miery jednu vrazil dakde na ulici?Vrazila by si mu jednu spat(oko za oko) poziadala by si ho aby ti vrazil este jednu(nastav druhe lice) ja by som teda vytiahla mobil a zavolala policiu 😀

mariuskaa
28. okt 2013

@kuwait presne je to v tom linku...
len ho otvor.. je to tam cele.
http://quransmessage.com/articles/a deeper look...

kuwait
28. okt 2013

@mariuskaa nuz ano otvorila som to dalsie internetove blabla dokonca odvolavajuce sa na mudrovanie nejakeho cloveka s anglickym priezvyskom.Ja sa spolieham radsej na ziveho araba z masa a kosti ktoreho ucili Koran v skole(mojho muza) nikde ozaj nikde som nidy nepocula ine verzie tej vety z ust rodenych arabov,preco zrazu sa niekto v Us alebo EU snazi sprkulovat nad vyznamom slov ktorym bud dobre nerozumie lebo nieje native speaker alebo sa snazi naschval oblbovat.Uz je to ako z vetou ze zem je rovna ako rozprestrety koberec(tak Koran zem opisuje) a ked vedci tuto vetu napadli tiez sa moslimovia snazili vykrutit chytanim za slovicka a nakoniec to vysvetlovali tak ze je to myslene len obrazne. 😀 Pritom v skole kde sa ucia o vesmire su niektore vety zacmarane v knihach.Tie vety kde sa pise ako je zem gulata a rotuje okolo slnka lebo sa to prieci s ucenim koranu.
In this way, the Quranic term 'Idribo hunna' can mean to 'turn away or separate' without the preposition 'an'. This certainly seems to be the understanding of earlier classical Arabic lexicon authorities that were scrutinised and cited by Edward Lanes.Vypovedna hodnota nulova Edward Lanes ....

kuwait
28. okt 2013

Tu je detailna instrukcia saudskeho moslimskeh ucenca ako spravne bit zenu.Krasna je ta pasaz ako zrovnava bitie zvierat s bitim zeny -ze ma byt rovnake,nie do tvare,takze tavu aj zenu bi rovnako,takto to vysvetluje

https://www.youtube.com/watch?v=B_-bXgPDtlI

Vsimnite si slovo IDRIBO ktore tam stale spomina...To IDRIBO-BITE !!!

mariuskaa
28. okt 2013

@kuwait presne hovorim... ze zlata stredna cesta..
ze nebudem sa doslova tym riadit..
ale ti poviem, ze v zivote mi dost pomohlo byt este milsi k nepriatelom a mojou "good nature" ich pritiahnut na svoju stranu. Clovek ak je zakerny k spoluziaKOVI (kolegovi) a provokuje ho, vacsinou ocakava a chce utok naspat a je sokovany pokracovanou privetivostou... ziskala som tymto vela v zivote...celkom dobra rada. Lebo to funguje.

mariuskaa
28. okt 2013

@kuwait takze tvoj muz kedze ta nebije a je "moderny" ani nie je moslim, hej?

mariuskaa
28. okt 2013

@kuwait a co sa tyka.. toto je Joseph Islam (to je jeho meno) to je autor, tej stranky.... co som poskytla link.
kukni si co je zac.
Kazdopadne nebola by si rada, keby vsetci takto chapali koran, a bolo menej zla...?

kuwait
28. okt 2013

@mariuskaa no co myslis?

kuwait
28. okt 2013

@mariuskaa Ten Jozko Antiislam je srandista,pozri si este raz ten youtube video z LBC-libanoskej TV,niekto to tam nahral z TV.vsimni si kolko krat tam pouziva slovo Idribo,vzdy to znamena bitku!

mariuskaa
28. okt 2013

@kuwait
Inak na odhlahcenie.
Vies co otvorili v turecku?
Online Sex shop. Aby im to prešlo (pred hlboko veriacimi haha) nazvali to
"Halal" sexshop.
http://m.bbc.co.uk/news/world-europe-24658751

erjona
28. okt 2013

@kuwait TAk potom maju miliony dalsich moslimov ten nepravy koran, len arabi maju pravy,,, co ti na to poviem. 😉

erjona
28. okt 2013

@demo No a presne to iste si napisala, co sa snazim uz 10 stran vysvetlit, keby ten koran poznali, nezili podla tradicii v zaostalych krajinach, tak by to veru medzi moslimami inak vyzeralo..

erjona
28. okt 2013

@jaron presne tak, inak v biblii Jezis zmenil a ulahcil postavenie zeny, aj ked nie uplne, ale v starom zakone, to bolo s tymi pravami horsie... 🙂

erjona
28. okt 2013

@eva8 Ja ho nebranim zubami, nechtami, mne je islam v podstate jedno, ale ked nieco nie je pravda, tak to jednoducho je tak. Ty si mala smolu, tak isto ako ked si nejaka zoberie katolika a je mlatena, ale to este nenapoveda o tom, co je naozaj pisane v korane. No a ta 10 cm palicka sa akoze kde spomina? Ja som ju teda nepostrehla... 😉 Na you tobe o tych arabskych idiotoch, lebo si robia zakony ako sa im to hodi, som aj ja videla dokument, ale ked to povie jeden clovek, to neznamena, ze to musi byt este pravda... 🙂

jaron
28. okt 2013

@erjona myslím, že on to postavenie zmenil úplne, len niektoré veci museli potom ešte dozrieť, pretože on nemenil ľudí cez politiku, cez nejakú násilnú revolúciu - zmenu usporiadania a pod., ale od základu, cez srdcia (pravda, je to potom síce možno pomalšie, ale o to istejšie mení svet...)

jaron
28. okt 2013

@erjona ja sa tiež nechcem v žiadnom prípade zastávať za každú cenu islamu, len nemám rád čierno-biele videnie, zjednodušené uzávery a pod., veci bývajú často zložitejšie a chcem byť čestný voči všetkým ľuďom napriek tomu, že nezdieľajú moju vieru a pod....