icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
3. nov 2013

@mariuskaa tak extremistov je tu vela dostali sa dokonca ako MP do parlametu a boli clenmi al qaedy ,teraz niesu ale je tam par extremistov,jeden Walled Tabtabej ten bol roky MP usiloval sa aj vyssie a nakoniec viedol vzburu proti vlade a teraz vrazdi v Syrii ako mujahediin.Ten je taky najznamejsi pripad.Beduini vsebecne su silno veriaci a beduinov je tu vacsina,papierovi su ti ktori dlho zili na zapade,studovali alebo maju matku zapadniarku,liberali su vladnuca sabahovska rodina,tych niekedy volaju aj ultraliberali (papierovi).Je tu rozkol medzi tymito skupinami,preto ja sa nezastavam kuwaitanov ako takych pretoze beduinov a extremistov ozaj nemusim a s tymi ako biela cudzinka mavam na ulici problem,oni svoju nenavist neskryvaju.Este sa mi nestalo aby ma shejka napadla alebo privrela do dveri tak ako zahalena beduinka alebo ze by ma oplula a vyhrozila sa mi gestom prstom presla pod krkom.Pritom tito extremist napadaju aj vladnucu rodinu ,prave preto ze su liberali,moderni.

mariuskaa
3. nov 2013

@kuwait
Vies to percentuálne odhadnúť?
Určite su aj extrémisti ale môj nezainteresovaný pohľad ze nie veľa.
Lebo kedze ženy študujú, kariéry, nemusia sedieť doma, volia a hlavne ako ty hovoríš si blond s s krátkymi suknami.
Musíš sa cítiť dosť isto takto chodiť.
Akybusiness si mala?

kuwait
3. nov 2013

@demo nuz zlate tehlicky,cena zlata kolise,to nieje velmi dobra investicia,lepsie je si kupit v Antverpach priamo (bez navysenia ceny )kvalitny brilliant s gemologickym pasom.Ten mozes predat aj hned drahsie,pretoze ceny v Antverpach su ovela nizsie ako v obchodoch kdekolvek vo svete.,ked to kupis rovno v dielni kde to brusia.Na briliantoch nikdy nestracas,na zlate mozes hnusno prerobit.

kuwait
3. nov 2013

@mariuskaa to sa neda odhadovat podla toho ze zeny pracuju,ano pracuju pretoze ich muzi maju male platy tak by nevyzili ked jej muz ma plat tisic$ tak jeho zena robit musi aj keby nechcel.Preto Tolko zien robi.A preto Tolko zien studuje lebo nevedia koho im vyberu za muza tak radsej nech aspon ona z VS ma dobry plat ked uz muz mat nebude dobry plat.To nieje o nejakej slobode zien,to je o nutnosti na prezitie! Bohate studuju aby vypadli do zahranicia,pracuju aby doma nemuseli sediet a ked su high class tak si rady zgustnu byt riaditelkami,manazerkami muzom.Ony niesu prilis rodinne orientovane,na vsetko maju sluzky a o domacnost a deti nemaju zaujem.Beduinov je tu okolo 70 % a ti su radikalni,extremisti v kazdej rodine mas nejakeho co bojoval v Iraku,Afganistane Cecensku,Bosne ,Syrii ako mujahedini.Tych nejakych 30 % su vladnuca rodina a par vzdelanych miliardarov a ti maju dost velky problem ukocirovat tu bandu extremistov.

kuwait
3. nov 2013

tu je cely emirov prejav to co som tu ja nacrtla v kratkosti
http://news.kuwaittimes.net/amir-urges-its-time...

erjona
3. nov 2013

@kuwait No tak to sa mi nejako nezda zo vsetkych beduinov robit extremistov, urcita ciastka ano, ale vsetci?

vevesh
3. nov 2013

@ellise tak toto neboli najvhodnejsie vybrate citaty, kedze sa v kulture nevyznas a nezijes v nej.... ani krestanstvo, ani zidovstvo a ani islam nie je k zenam fer(ak si vezmes slovo po slove ci uz toru, bibliu alebo koran)-to suvisi s patriarchlanou spolocnostou a mocou jednotlivca (k pochopeniu pomoze precitat od machiavelliho knihu vladca). ked sa biblia citovala len v latine, tiez sme boli "neme ovecky" - zeny trpeli, drzali hubu a krok...otazka je co nas posunulo vpred?ano..je to vzdelanie, zacali sme pouzivat rozum a stavat urcite otazky voci viere...a to vzdelanie v tych krajinach chyba (v dosledku slabej ekonomiky deti nechodia do skoly, ale makat) ...v niektorych krajinach su na celkom dobrej urovni (vid iran, irak, egypt) a v niektorych to vzdelavanie uplne absentuje (saudi, jemen, oman). vzdelanie je to preco sme my europanky "vzorom" pre tieto zeny.
podla mna je viera kazdeho osobna vec a uz uplne nemeriam hodnotu ludi podla vizaze ci prislusnosti k viere (ci sa mi uz paci alebo nie), ale podla toho aky clovek je.
bdw. co sa tyka rozvodov, tak schvalne som si poprezerala vsetky rozvedene dvojice v nasom okoli a aj som sa muza popytala ci ine pozna , v ani jednom pripade nepoziadal muz o rozvod takymto sposobom(myslim tym to zavrhovanie), bud sa rozviedli dohodou, alebo vo vacsine rozvod podavala zena... 😉
a este jedna "perlicka" na zaver...tebe sa nepaci ako ceska vlada zaobchadza s moslimami (myslim tym stavanie tych mesit atd.), ale co asi nevies ona tie ustupky nerobi v mene demokraci, ale za udelovanie miliardovych obchodnych zmluv s moslimskymi krajinami. v suc. min. raz do tyzdna je bud premier, ministri alebo ich zastupcovia na obch. navsetvach v iraku a bojuju a udelovanie takychto zakazok (povacsine ich aj dostanu, kedze maju priatelske vztahy hlavne kvoli "karlovke" a "masarykovej") a denodenne som vidala 4-5 cechov na vizovom v kurdistane, v supermarketoch sa na mna usmieva "vesela krava a kiri" so syroveho regalu a original karlovarske oblatky (tie nekupis ani v de) a na tzv. checkpointoch fungel nove tanky a samopaly a la vyrobeno v CR...

kuwait
3. nov 2013

@erjona no tak ja tu zijem takze viem lepsie ako ty,beduini su uz svojim sposobom zivota extremisti nielen nabozenstvom,oni ziju tak ako v 7 storoci lpnu na starom sposobe zivota a z toho vyplyva aj to ze su radi v boji tak ako za starych cias.

erjona
3. nov 2013

@kuwait Ale za starych cias neboli moslimovia radi v boji, sa branili vo väcsine pripadov, teda aspon zaciatky islamizmu tomu nasvädcuju... kriziacke vypravy atd...

vevesh
3. nov 2013

@kuwait " Napada ma ze ci za tym nieje to halal maso plne stresoveho hormonu,to zviera ked ho podrezu umiera dlho,sklbe sa,trha sebou,strasne zvuky vydava kym nevykrvaca,take maso jest podla mna zdrave nieje "

....bola si niekedy na slov. zabijacke? ja ano a na niekolkych, ti poviem ze oni zabijaju zvierata rychlejsie a setrnejsie (to zviera je omamene do par sekund, mrtve v priebehu 1-2 min. v dosledku enormej straty krvi, neskor ked sebou sklbe su to opozdene reflexy tela, kedy sa uz ziadne stres. hormony nevyplavuju, tie sa vyplavuju v momente ked to zviera zabijas..)
jedna moja skusenost so zabijanim svinky: normalne sa aj na SK podrezava a nechava vykrvacat (krv sa pouziva na jaternicky a primes do klobas 😒 , zalezi aj od domacich co preferuju) no a svinka bola trochu vypasenejsia a nedarilo sa ju udrzat..chuda kvikala po celkom dvore, lebo vedela, ze je to jej koniec. nakoniec sa niekomu podarilo zaborit jej noz do lebky...no lenze to nemalo ziadny ucinok na tu svinku, tak hopsa pat chlapov nahanalo po dvore 20 minut tu chuderu s nozom v hlave, pokial sa im podarilo ju chytit a podrezat..

a bdw. aby sme vedeli co jeme my eu a amerika a ako sa to zabija... (upozornenie-tie, kt. su slabsich zaludkov, nepozerat!!!!!!)
http://www.videogold.de/food-inc-was-essen-wir-...

maznacik007
3. nov 2013

@vevesh
http://vas.cas.sk/clanok/8712/krv-zvijajuce-sa-...

a u nas na tych klasickych zabijackach sa najprv zviera, prasa zabije jatocnou pistolou a potom sa az podreze a zachyti sa krv do jaterniciek ...

takze mas presne opacne info ... ako je realita a niektore europske staty aj bud zakazali alebo uvazuju o zakaze aby mohli moslimovia ritualne zabijat zvierata...

ako ja chapem ze mas z nejakej priciny velku potrebu obhajovat vsetko moslimske ale niekedy treba aj oci otvorit a vnimat situaciu triezvo

demo
3. nov 2013

@erjona na to,ze tu obhajujes islam,co je samozrejme legitimne -obhajuj si co chces, mas sokujuce medzery vo poznani historie. tvrdit,ze arabi boli v casoch vzniku islamu narod mierumilovny je do neba volajuca hlupost. prepac, bud hlupost alebo manipulacia. nie je to pravda, dostuduj si dejiny a potom sa vyjadruj. iste aj historia sa da vykladat roznymi sposobmi, ale su neotrasitelne fakty,ktore sa nedaju len tak mirnix-dirnix menit, ako sa to niekomu hodi.

demo
3. nov 2013

@vevesh zalezi na tom, aki mantaci zabijacku robia. vzdy je to utrpenie. a skus si predstavit samu seba,co by si si vybrala. smrt vykrvacanim alebo smrt strelou do srdca. tych stresovych hormonov sa urcite vyplavi doorganizmu viac v prvom pripade, bud si ista.

erjona
3. nov 2013

@demo O com to rozpravas? Samozrejme, ze to bol na zaciatku ochranny mechanizmus a potom: Kto zautocil ako prvy na moslimov? Neboli to nahodov kriziaci?
Križiacke výpravy :
- PRVÁ (1096 – 1099)
sa odohrala pod zámienkou pápeža Urbana II. Na oslobodenie božieho
hrobu od neveriacich (Jeruzalemu od moslimov).Roku 1099 bol Jeruzalem
dobitý.
- DRUHÁ (1147 – 1149)
zámienka – padlo jedno z kniežactiev pri Jeruzaleme – Edesa. Križiaci
v tejto výprave prehrali a stratili Jeruzalem.
- TRETIA (1189 – 1192)
v tejto výprave bojovali slávni panovníci – Richard I. Levie Srdce, Filip II.
a Fridrich I. Barbarossa. Táto výprava sa tiež nazývala výprava
korunovaných hláv.
- ŠTVRTÁ (1202 – 1204)
bola podporovaná Benátkami zato, že križiaci dobijú Byzanciu – najväčší
konkurent Benátok. Roku 1204 padol Konštantinopol a bolo tu zriadené
Latinské cisárstvo.

Teda neviem kto z nas ma medzeri - ja som nepisala, ze boli mierumilovni, ja som napisala, ze sa potrebovali branit, inak by boli vsetci vyvrazdeni...

demo
3. nov 2013

@erjona ak by som si mala vybrat, tak mi je sympatickejsi obhajca islamu,ktory je zaroven hrdy na to, ze arabi su narod bojovny, tvrdy a nelutostny ako osoba, ktora obhajuje islam na zaklade nejakych vysnivanych bajok.

vevesh
3. nov 2013

@maznacik007 nie nemam potrebu vsetko moslimske obhajovat, pretoze niektore veci su zle..., ale nestaviam sa rovno negastivistickym pristupom voci vsetkemu moslimskemu...a v tom je rozdiel..
a ja som tu zakalacku zazila a videla a na obidvoch stranach, takze viem o com hovorim...nie kazdy pouziva jatocne pistole...
a len tak bdw. ako sa asi zabijaju zvierat v inych castiach sveta?..v nejakom chile, afrike, mongolsku, australskej prerii jatocne zbrane nemaju....
a novy cas nie je smerodatny hodnotny informacny zdroj ale bulvar..oni potrebuju predavat=zvelicovat, prikraslovat a sokovat, aby ludia tieto zvasty kupovali, citali a nasledne boli zhrozeni a na druhy den kupili, citali znova, ci sa nieco podobne znova nestalo.....

demo
3. nov 2013

@erjona dievca,skus si dohladat ako sa siril islam. smelo sa pozri aj na obdobie pred kriziackymi vypravami.

erjona
3. nov 2013

@vevesh Ja to radsej nepozriem - mäso moc nemusim, len tak raz do tyzdna, prave kvoli sposobu zabijania....

vevesh
3. nov 2013

@demo s tym suhlasim, ale takisto to je aj u nich...aky mantaci robia zakalacku, tak tak to nasledne vyzera...ja som mala mozno stastie na mosl. profika v zakalacke, ale nemozeme byt kazdy profi vo vsetkom..a bdw..som sa docitala, ze aj krestantsvo prikazuje taketo zabijanie zvierat...len sa od toho upustilo kvoli nasej empatii... 😉

erjona
3. nov 2013

@demo Ja viem ako sa siril islam - aj o prvych bojoch a ako boli prenasledovany a napadany - neskor od krestanov, samozrejme, ze to ovladam...
Predpoklady pre šírenie islamu
Predpoklady pre šírenie nového monoteistického náboženstva na Arabskom polostrove so zjednocujúcim politickým programom je možné zhrnúť nasledovne:
1. Bratovražedné vojny a štvanice medzi jednotlivými arabskými kmeňmi spôsobili za niekoľko desaťročí po páde posledného spoločného arabského politického útvaru takmer úplnú devastáciu Arabského polostrova a viedla k morálnemu a ku kultúrnemu úpadku arabského obyvateľstva. Riešením bolo volanie po zjednotení Arabov do jedného politického bloku pod vládou jedného panovníka.
2. Niektoré arabské kmene boli bohaté, niektoré veľmi chudobné, pretože geografické podmienky Arabského polostrova (pustatiny, púšte a suché pohoria) pôsobili ako negatívny faktor na sociálne prerozdelenie bohatstva. Inými slovami – medzi Arabmi pretrvávala veľká sociálna nespravodlivosť a chudoba. Riešením bolo volanie po sociálnom zrovnoprávnení všetkých Arabov, spravodlivé prerozdelenie bohatstva a pomoc slabým a chudobným arabským kmeňom alebo konkrétnym rodinám v rámci toho-ktorého kmeňa.
3. Tretím predpokladom pre šírenie nového náboženstva bola všeobecná kríza arabských mytologických a pohanských kultov. Arabi ako semitský národ mali v hodnotovom bohatstve svojich kmeňov tradíciu veriť v jediného Boha, ale politická kríza a sociálna nespravodlivosť spôsobili rozvoj pokryteckého obchodu s mytologickými božstvami a ich symbolmi. Tie prenikli aj do svätyne Ka´ba. Takéto kulty boli nehodnoverné a nemohli obstáť pred politickým programom zoroastrizmu susednej Perzskej ríše alebo ortodoxného kresťanstva susednej Byzantskej ríše.

demo
3. nov 2013

@erjona tvrdis, ze vies, ako sa siril islam, ako sa rozsirovali podrobene uzemia. Ako potom mozes teda pisat, ze prvi moslimovia boli nasilni iba v ramci obrany???

erjona
3. nov 2013

@demo Za necelých sto rokov po Muhammadovej smrti už politická, menovite však duchovná expanzia islamu zahrnovala obrovské územie od Atlantického oceánu po rieku Indus a Čínu, a od Aralského jazera po dolné pereje Nílu. Toto šírenie vplyvu nového náboženstva sa od samého začiatku nedialo len cestou vojenských výbojov, ale aj prostredníctvom diplomacie a obchodu. Významné misijné poslanie plnil po celé stáročia islamsky mysticizmus – sufizmus. Sufizmus sa začal vyvíjať z asketizmu ešte v ranom období islamu. V 10. a 11. storočí sa z neho stáva ucelený systém vďaka veľkým mystikom a ich učeniu ovplyvnenému helenistickou a východnou filozofiou. V nasledujúcich dvoch storočiach dosahuje vrchol špekulatívna mystika a s ňou spätá poézia, reprezentovaná menovite veľkými perzskými básnikmi.

Zároveň vznikajú mystické bratstvá - tanky, ktoré sa významne podieľali na šírení islamu pokojnou cestou. Do početných bratsiev vznikajúcich v celom islamskom svete vstupovali panovníci rovnako ako bedári. Mystická forma islamu ochotná vstrebať prvky iných vierovyznaní konvenovala náboženskému cíteniu najširších vrstiev. V čase mongolských výbojov sprevádzaných veľkým pohybom kočovných kmeňov, mal sufizmus medzi nomádmi veľký ohlas vďaka ľudovým kazateľom a básnikom, ktorí sa im prihovárali v ich reči. Počas vlády prvých štyroch chalífov, čiže Muhammadovych nástupcov na čele ummy, rovnako aj za Umajjovcov (661 - 750) sa medzi obyvateľstvom podrobených oblastí rýchlo šírila arabčina. Vyplývalo to nielen z úcty, ktorú veriaci prechovávali k reči Koránu, ale aj z praktických výhod, ktoré znalosť arabčiny ako jazyka kultu, politiky a obchodu poskytovala.

Takze ako vidis, moslimovia nesirili svoju vieru len vylucne nasilim, ale hlavne misionarstvom ...

erjona
3. nov 2013

@demo Lebo sa zacalo na nich utocit, pretoze nesuhlasili s ich vierovyznanim, toto nevies? Aky si to potom odbornik na islam?

demo
3. nov 2013

@erjona nie, je to naopak, sirili nabozenstvo v prvom rade nasilne a popri tom sa objavovali aj ine tendenice, ktore vsak NEDOMINOVALI.

demo
3. nov 2013

@erjona pravdaze sa na nich utocilo! najma vtedy ak sa presekavali tam,kde ich nikto nevolal. ved ja nikde nepisem,ze krestania su blbeckovci,ktori s rukami vo vreckach cakali,kym ich niekto obsadi!

erjona
3. nov 2013

@demo Citaj horny prispevok - vies o tom, ze dokonca z jednej kriziackej vypravy prepustili rukojemnikov a poslali ich domov? Spravili by to kriziaci? Asi tazko - takze sa tu da len polemizovat, ktore nabozenstvo napachalo viacej zverstiev...

demo
3. nov 2013

@erjona zase manipulujes. mozeme zalozit temu,kde sa budeme bavit o zverstvach pachanych krestanmi. nech sa paci,nie som krestan,ktory nevie co ma za usami cirkev. lenze tu ide o to, ze pises opakovane, ze moslimi sa vzdy iba branili a nikdy neutocili. to nie je pravda. napisala si to v dvoch prispevkoch na tejto strane a nie je to pravda. cize bud manipulujes alebo o tom nic nevies. nejake prilepene texty z netu to nezmenia. ale teraz si si o tom nieco precitala tak uz aspon vies, ze arabi boli v zaciatkoch islamu agresivni a bojovni.

navyse si mylis pojmy ako islam a islamizmus a vpohode ich lubovolne pouzivas. daj si dowikipedie "islamizmus"

erjona
3. nov 2013

@demo Ja som nikde nanapisala, ze neutocili, ja som si len dovolila podotknut, ze islamiszmus sirili aj mierovou cestou,,, a napisala som, ze hlavne na zaciatku to bol ochranny mechanizmus,,, preco ty spominas to co napachali islamisti, ked vies velmi dobre, ze bez vetra sa ani listok nepohne, neboli v tom sami, co pachali zlo!!!

demo
3. nov 2013

@erjona
tu pises, ze "neboli radi v boji" , citujem: ---- Ale za starych cias neboli moslimovia radi v boji, sa branili vo väcsine pripadov, teda aspon zaciatky islamizmu tomu nasvädcuju... kriziacke vypravy atd...----
tu pises o "ochrannom mechanizme",citujem: ----- O com to rozpravas? Samozrejme, ze to bol na zaciatku ochranny mechanizmus a potom: Kto zautocil ako prvy na moslimov? Neboli to nahodov kriziaci? -------

reci o to, ze kriziaci zautocili prvi na nejakych dobromyselnych arabov su BLABOL

spominam to preto, lebo klames. nejde mi nic ine, iba o pravdu.

erjona
3. nov 2013

@demo Ani jedna a ani druha strana nemala pravo pachat tieto ciny - ja som nestranna - ty povazujes za spravne kriziacke vypravy? Ja nie - ani turecke najazdy a to je rozdiel medzi nami. Vies ako sa sirilo krestanstvo? Kolko ludi bolo povrazdenych - precitaj si o tom trosku, si myslis, ze boli mierumilovnejsi ako moslimovia? No neviem, kto ma potom medzeri v historii z nas dvoch,,, Ja nedrzim stranku ani jednej strane v tomto ale priklanat sa k jednej a zjednodusovat a okraslovat vrazdenie je trosku nechutne, nemyslis? Vies preco vznikla vobec prva kritiacka vyprava? Na zaklade klamstiev obchodnikov - cirkev sa ulakomila na bohatstvo .... toto bola prava zamienka a nie ochrana uzemia....