Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona vsak keby sa koranu tak drzal tak by som veru ani net doma nemala 😀 co ty vies ako ziju ti co sa toho tak drzia?Jedna vec je vediet vsetko o islame a druhe vec je drzat sa ho 😀 neznamena ze ked vie vsetko tak sa podla toho chova,ich to ucili v skole roky takze vie vsetko ale je na nom ako sa rozhodne zit
@erjona a eště tohle tam je:
Co je myšleno bitím žen v Koránu?
Odpověď:
Chvála Alláhu,
Každý z manželů má v islámu svá práva a povinnosti. Pro správné fungování celé rodiny je třeba, aby byl určený jeden člověk, jehož slovo platí jako poslední v případě, že se manželé neshodnou, a to proto, aby se případné neshody nezvětšily a nestaly se z nich důvody pro rozpad rodiny. Touto osobou je v islámu muž. Manželé by měli svůj společný život řídit společně a radit se o něm. Pokud se ale neshodnou, pak musí žena respektovat rozhodnutí manžela. Pokud se žena protiví, manžel by ji měl upozornit na to, že ona svým chováním překračuje hranice, které jí Alláh stanovil. Pokud muž dojde k závěru, že slova nezabírají, pak má na výběr ze dvou trestů, a to v závislosti na tom, co více u jeho ženy zabírá: Buď s ní přestane mít intimní styk, dokud nezanechá svého špatného chování, nebo ji lehce – spíše symbolicky – uhodí. Jde o krajní řešení, které má předejít tomu, co je ještě horší – rozpadu rodiny. Dobro celé rodiny má v islámu přednost. Kdyby toto bezpečností opatření v islámu nebylo, mnoho manželství by se rozpadlo. V každém případě však nejde o násilné bití, ale spíše jen o symbolické uhození, které má ženu upozornit na to, že překračuje své hranice a že se má držet toho, co jí Alláh přikázal. Muž má zase na oplátku jiné povinnosti jako např. finanční zajištění rodiny i v případě, že je žena bohatá a on chudý.
Může žena odcestovat do cizí země za účelem sňatku, když nemá nikoho v rodině, kdo by s ní jel jako mahram? Co může v takové situaci dělat?
Odpověď:
Chvála Alláhu,
Žena má zakázáno cestovat do dalekých míst bez tzv. mahramu, což je příbuzný muž jako např. otec, strýc, dospělý syn atd., a to bez ohledu na to, zda jde o cestu za účelem sňatku nebo o něco jiného. Navíc je pro ženu ponižující, aby musela cestovat do jiné země za mužem, který si ji chce vzít. Muž je ten, kdo by měl cestovat za svou budoucí ženou a přijít k její rodině, resp. k jejímu zástupci, který je stejného vyznání jako ona, a požádat o její ruku. V případě vážných komplikací v této věci se může žena obrátit na Islámskou komisi pro rodinu, která jí pomůže situaci vyřešit.
@mariuskaa uz som to viac menej vysvetlila vyssie erjone. pojem "islamista" sa pouziva v zmysle "extremista". jazyk je zivy organizmus a ako taky sa prisposobuje, resp.odzkadluje realitu. podobne napriklad pojem "arijci" sa dnes uz v povodnom vyzname prakticky nepouziva. Pretoze bol,ako je zname, pospineny nacistickou ideologiou. Mas namietky?
@erjona moj aspon vie co je skutocny islam a rozhodol sa sam ,tvoj veri nejakemu zmodernizovanemu koranu a mysli si ze ten je ten pravy?Co je horsie ?Ten vers je jasny NAJPRV ODLUKA a ked nepomoze tak BITKA.Ako inak by sa to malo vysvetlit???Ak su neposlusne vykazte im miesto na spanie a ked ani potom nebudu poslusne BITE ICH.Kde tam mas nieco neiste?Ty si uz ako kolovratok,stale dokola,klames samu seba.
Nejde vobec o to co je tam napisane ale ci sa ten chlap podla toho riadi,ak sa riadi tak je to prasa a normalna zena by si s takym zacinat nemala.Fajka zhasla 😀
@kuwait Keby sa mali krestania, moslimovia a ine viery doslova riadit ich pismom, tak by sme tu teda vsetci inak vyzerali... O to tu ide... kazdi si ma vybrat to dobre a konat spravne podla lasky k bliznemu a to je spravny veriaci - ti co mlatia, co zabijaju a znasilnuju, tak to su podla mna veriaci neni - lebo ta laska v srdci im chyba - takto by som to na zaver zhrnula...
@kuwait Inak ty si po nociach citas a vykladas koran s muzom? Aby si potom mohla prispievat sem do fora? Vsak ked tvoj muz nezije, ani sa nesprava podla koranu ani mu neveri, ako moze byt doveryhodnym zdrojom? Lebo vie arabsky? Inak nerozumiem, raz ste chceli ist na dovolenku ty a syn niekde a nemohli ste opustit krajinu alebo nieco take, ale tu namahu si neda aby si dal prelozit historiu pocitaca, ze co si ty vlastne o nom myslis a preco si s nim?
Nie je to Pekne, ze erjona aj keby nahodou mali nejaky "nepravy" koran doma, a jej muz (a dalsie miliony muzov ) udsudzuje ten " pravy krvavy" koran a on si svoju manzelku vazi a berie za seberovnu? Preco je viac tych "normalnych" ako extremistov? Kedze islam je 2 najvacsie nabozenstvo hned po krestanoch, kebyze vacsina bola extremisti, (krestania predsa nebojuju). Davno by bol svet nasilim prekonvertovany.
Podla mna nech si kazdy jeden veri comu chce, ak ho to robi lepsim clovekom a neublizuje druhemu.
A muzom ako ma @erjona Bravo!
@mariuskaa ale ved my sme toto davno prebrali pred 20 rokmi ked som si Koran zacala citat a teraz mu proste len pre srandu ukazujem ake hluposti tu pisete.Dobre sa na tom bavi,on mal vyuku koranu cele zakladnu skolu ROKY mu to do hlavy vtlkali,myslis ze kazdy kto ma Koran nastudovany sa podla neho drzi??? 😀 Ty si teda naivna a moj muz nevie slovensky nic co mu neprelozim to nevie 😀 a pocitac mam zakodovany bez password sa donho nedostane a co by tam nasiel???Slovenske stranky ktore su mu vies u coho 😀 Co si Mysis ze po tolkych rokoch maju manzelia tajnosti?Ja mu aj do oci poviem ze je hovado,trpaslik,debil atd.... 😀 a ze chceme odtialto odist tak jeho reakcia bola ze pojde s nami 😀 co myslis ze by na to neprisiel keby sme sa len tak vyparili???A pri jeho schopnostiach tak do hodiny by vedel miesto kde sme,s nim bud diplomatickou cestou alebo nijak.MAriuska je to tragedia ked sa niekto odvolava na Koran ze kvoli viere si vazi svoju zenu pretoze toto je bulshit,ziadny pravoverny moslim si zeny nevazi,videla si uz manzelstva islamistov???JA ANO! Tam nebol ziaden respect,presne ako sa v korane pise sa k zenam chovali,nieco strasne! A este tento vomit chceli pchat do politiky!Vy viete prdlajs s tymi vasimi co je to ozajstny islam,jeden turek emigrant v Amerike druhy europan.Vydaj sa za Sauda a prid zit do Rijadu,nebudes tu na nete viac pindat 😀
@erjona povedz mi jedno, z akeho Koranu teda ty cerpas? vies po arabsky? vie tvoj manzel po arabsky? ako si prisla k tomu, ze ty mas ten spravny vyklad Koranu? 😕. Ako mozes vobec spochybnovat original moslima v moslimskej krajine, ktory vie po arabsky, od narodenia je mu predcitavany koran, v skole, doma, vsade....ako ta vobec napadlo, ze on ma zly vyklad? a ty mas aky? ved ani len nie si moslimka, tak co ty vlastne o tom mozes vediet? gulove nic, prepac.... 😖.
@mariuskaa No nechapem, tak najprv sa rozculuju co moslimovia niekde v tretom svete stvaraju a ked sa im ukaze, ze nie je moslim ako moslim, tak sa im zasa nepaci, ze to co je za moslima, ked sa nesprava ako v stredoveku,,, o co im teda vsetkym ide? Nie je moslim ako moslim, toto si musia zafixovat a pochopit v ich hlavickach,,,, 😀 😀 😀
@erjona Islam je mierumilovne nabozenstvo, kde su muzi a zeny rovnocenne....to je tvoj vyklad, ci preklad, ci co vlastne? ja zijem medzi moslimami z roznych kutov sveta, poznam moslimky-emancipovane, vzdelane, ale nad tymito tvojimi vykladmi Koranu by len kyvali hlavou. Ty to jedina vidis inak, ako samotni Moslimovia.....ty, co nevies ani len po arabsky, sa snazis moslimov presvedcit, ze su nevzdelani, nerozumeju vlastnemu jazyku a zle si vykladaju ich svatu knihu? no nic....fakt uz neviem, co s tebou. Ty si fixuj predovsetkym tu svoju hlavicku...
@erjona ved to je o.k ,ked ti vyhovuje zivot s moslimom,tak mne to nevadi. ide len o to,ze ako pise
@kuwait ,ze ty si ako kolovratok.stale veris a tvrdis,o islame,cim nie je.
nech by si akokolvek inak chcela,tvoj muz je moslim a pokial nim je,tak vyznava jeho ideologiu a ta je namierena proti rovnopravnemu postaveniu zeny .cize aj teba. a nech aj zijete v at,tak ideologia islamu je rovnaka ,ako v moslimskych krajinach.len tam si v zavetri ochrany pravneho statu ako je at.hoci niektorym slovenkam ani to nepomohlo,ak ich moslim zacal uplatnovat pravo islamu aj v a ta ci de.
preco neskusis tu rovnopravnost zien zit v islamskej spolocnosti?to by si hned videla,ako to je .uz som ti to viac krat pisala.
ak by tvoj muz bol za rovnopravne postavenie zeny,tak je proti islamu a koranu. povedal toto verejne? tebe aj inym moslimom?
lebo ak je co i len len v jednej teze proti,tak nemoze byt moslimom. islam je velmi kompaktny.a akekolvek odchylky od ucenia su nepripustne. hned by to pocitil.
a o tom to vsetko je.
tvoj muz je moslim so vsetkym ,co to obnasa.alebo nie je vobec moslim.
@aliza A ty si moslimka, zijes v moslimskej krajine, vies arabsky? Vies da sa tym istym argumentom aj protiargumentovat... tak potom si ani ty neni ziadna odbornicka - ja len nehladam za vsetkym spinu aj tam kde nie je - kde je, to priznam, ale vsetko len ociernovat? To nie je v poriadku, nemyslis? Jednoducho ste az moc zaujate dievcence, nic pozitivneho neviete priznat, keby ano, tak by sme tu tuto debatu nemali.... nemala by som za potreby nic pozitivne vypisovat, keby ste tie pozitiva priznali.... 😉
@alice107 prosim ta, uz si ako pokazene radio, samozrejme, ze povie aj verejne, ze clovek ma konat dobro a spravat sa s uctou k manzelke a nema ani problem priznat, ze doma je zena sefka - co si myslis, ze ho ukamenovali za to? Prikyvli mu na to jedni albanci, no a nejaki sa uskrnuli a bolo,,, a co teraz - sud mu nespravili za to - zena je rovnopravna v korane a kto tvrdi opak ziaden pravy moslim nie je.... Doba ako v krestanstve pokrocila a neziju v pusti - nie je moslim ako moslim 😝
@kuwait práveže naopak odstahuj sa z tadiaľ ty aby si nemusela na nete vylievať zlosť . ;)
Ja žijem spokojne. A ked sa tvoj muz vyjadril ze by išiel žiť s vami aj inde, potom sa Vám naozaj čudujem prečo už dávno nejdete ale žijete medzi zaostalymi ľudmi. Ak je šikovný tak sa uplatní aj v zahraničí. Alebo nemusí ani robiť a ty môžeš ďalej žiť svoj spokojný život "kept woman".
@kuwait Schvalne som sa dnes na kurze anglictiny pytala jednej mladej turkyni (20 rokov-bez satky, slobodna, ukoncena maturita), ze ako sa pozera islam na zeny - no hadaj aku odpoved som dostala - pacit sa ti nebude.... No a este som sa pytala turka aj ten je u nas na kurze (studuje informatiku - 2 roky ho delia od titulu, 23 rocny) a hadaj co mi on odpovedal - no to iste - zena je rovnopravna s muzom v islame - no tak ani turci potom akosi nevedia co je v korane napisane?
@erjona zlatko, ja na rozdiel od teba Islam neobhajujem, ani sa nepovazujem za jedinu kompetentnu vykladat Koran, ako ty. ja vidim Islam v praxi, u original Moslimov, ktori prisli z moslimskych krajin, posobim v miestnej komunite, ucila som moslimky anglictinu, zijem tu medzi nim. Nie su to poeuropsteni moslimovia, ako tvoj mm, nenarodili sa v Uk. Ziju nadalej tak, ako zili u nich doma. V nasej stvrti maju len svoje obchody so svojim tovarom, predavaci po anglicky nevedia, na poste sedia moslimky, na uradoch, vsade. A takychto stvrti je tu neurekom. mate take aj v Rakusku? odpovedz mi prosim. Po scitani v 2011 bolo v nasom meste 21.9% populacie Moslimov! to sa ti zda malo? vyse 200 mesit v jednom meste?

@kuwait Ja som sem hadzala vsetky manzelky moslimov a len s dvomi manzelkami mal deti - som ti ukazala, na ktoru safiu som ja myslela... nie ze neviem o nej,,, moj muz nema dovod ma oblbovat, ved vie, ze aj tak konvertovat nebudem, co by z toho mal? Ked sa tvoj muz drzi tak koranu, preco si este katolicka a nie moslimka a tvoj syn - dokonca ani obriezku nema... manzel ta necha pracovat, nemlati ta na dennom poriadku, nemas 10 deti - nezahalujes sa, ako sa na zenu moslimky podla teba patri - tak co to mas prosim ta za moslima - nemas nahodou takeho moslima ako ja?