Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@demo
Niekedy píšeš inteligentne a inokedy bez používania niečoho tam hore.
Ako chces porovnávať dve neporovnateľne veci.
Dievča co nosí šatku to nemá na hlave kvôli MÓDE (ako tvoja Zmaľovana spolužiačka) z fashion point ale z náboženského presvedčenia ako ked žid ma na hlave ciapocku. To ze ty mas osobne (alebo nejaky učiteľ v škole) negatívne názory na islam je druhoradý. Ak ona sa tak rozhodla kvôli pokore, alebo ze si mysli ze vlasy su sexuálny objekt a preto sa zakrýva len jej vec. Ja nemusím mat rovnaký názor možno úplne opačný ale rešpektovať jej presvedčenie budem!!!!!
Takisto si už v minulosti porovnávala ze si budes vyzuvat na návšteve topánky a rešpektovať ich a ze nech aj moslimovia rešpektujú zvyky v krajine a nezakryvqju si hlavu. Vyzuvat si topánky je vec slušnosti s pokrývka hlavy je náboženstvo nie Fashion alebo ze dotyčná sa nechce prispôsobiť.
@fidka79 opýtaj sa kuwait ako sa oblieka v kuwaite. 🙂
Minusukne makeup..
Osobnú skúsenosť mam s tureckom kde "public effection" je ok, minisukne, mini bikinky všetko ako v inej eu. A aj katolícke kostoly tam maju. A su veľmi respektujuci voči iným kultúrami a etnikam, nabozenstvam. 😢
Moslimovia sa "rozťahuju" v eu z veľmi politických "intríg" = business danej krajiny.
Krajiny eu robia obchody s týmito krajinami a zákony tvoria tak, ze umožňujú ľahkú migráciu do eu.
Ja nehovorím o zakrytých ženách - komplet. Ja hovorím len o Šatkach.
@mariuskaa No a preco robis rozdiel medzi satkou a napriklad čádorom alebo nikábom? Ved aj tento zahalujucejsi typ odievania je prejavom pokory a ostychu. Cize akekolvek regulacie v tejto veci by si mala jednoznacne povazovat za neprijatelne.
Este by ma zaujimalo, ako je to v skolach, kde su povinne uniformy. Ty aj mnohe tu dievcata zijete v zahranici, ake mate skusenosti? Povoluju sa v ramci uniformy vynimky? Lebo uniformy maju sluzit prave na unifikaciu a akakolvek individualizacia by zrejme nemala byt ziaduca. alebo sa mylim? Aka je prax?
@mariuskaa dnes som kutikom oka zazrela nejaku reklamu na FIFA ci co. Nieco futbalove. Stretli sa tam zidovski chlapci a moslimski chlapci. Po chvilke vahania sa rozhodli, ze zahodia zabrany a nenavist a zahraju si spolu poulicny futbal. Ver alebo never, vohnalo mi to slzy do oci. Mna prvu stve, ako sa to tu vyvija. Uz som ti to pisala, som milovnicka islamskeho umenia. Skutocne ma vie dostat do varu 😵 . Lenze je mnoho mnoho prikladov, ze moslimski pristahovalci iba arogantne zneuzivaju otvorenu europsku naruc. To tvrdosijne trvanie na tom, ze do skoly pojdu dievky v satkach je zase iba arogancia. Pretoze nikto im nezakazal chodi tak aj vo volnom case. Je to arogantne a zpupne. To je cele.
@demo lebo sme sa bavili o satkach preto som napisala na to nazor. Satka (z nabozenstva) sa nerovna makeup (fashion)
Moj osobny nazor co sa tyka Cadorov, alebo inych extremistickych nabozenskych symbolov ako parochne u ortodoxnych zidoviek nie je podstatny. Takisto nebudem mojho realitneho agenta (ortodoxneho zida) obijimat, alebo podavat mu ruku. Najskor sok, lebo mi nepodal naspat moju vystretu ruku, on bol velmi zlaty, vysvetlil, ze nic osobne, ale nemoze mi podat ruku a tym to skoncilo. Mal americky prizvuk, ziadny pristahovalecky neprisposobivec. :o)
@mariuskaa no vidis. to svedci o tvojej empatii. tam, kde je to vhodne sa prisposobis. si slusne vychovana a preto vies, ze by bolo velmi nevhodne ho teraz zacat poucovat o tom, ake zvyky mate vy vo svojej domovine. normalne si ho respektovala. mnohi imigranti z islamskych krajin ale domace zvyky nerespektuju. A tam je to jablko svaru.
Clovek sa uci cely zivot. A beriem to ako lekciu. "I know better next time".
@mariuskaa co tak napriklad rozmyslat o tom, ze je to jednoducho diskriminacia zien? ma sa to tolerovat preto, ze tie zeny chcu byt dobrovolne diskriminovane? lebo pokial viem, muzi si hlavu nezakryvaju. to iba zeny su povazovane za sexualne objekty? a kym? inymi zenami? nie, moslimskymi muzmi. co keby si radsej muzi nasadili klapky na oci? to by ich aspon potom nevzrusoval kazdy pohlad na zenske vlasy. 😀
toto je ten dvojity meter islamu. muz a zena nie su rovnocenni. zena sa musi zakryvat, lebo nie je dostatocne doveryhodna, cnostna a "cista", proste ju povazuju za hlupu a "lahku", pritom je to problem len a len chlapov, ze sa neovladaju.
@nymeria kto som ja alebo ty aby sme posudzovali v co ini verie, comu sa klanaju, hlavne
ze ich to robi lepsim clovekom, nech je to cokolvek. Hlavne, ze teba sa to netyka, a nijako
ti to neublizuje.
Nerovnost zien a muzov je aj v BIBILII (hlavne stary zakon),. nie zeby som sa teraz
zastavala moslimov, ale ked uz chces toto vypichnut je to tak.
Zalezi na kazdej zene a muzovi, nie kazda zena je dominantna, a nie kazda jedna
je submisivna...(muzi detto) ale poviem ti, ze tych submisivnych je tiez vela aj na SK, a muzi tuto
vacsinovo slovensku vlastnost velmi dobre vyuzivaju. Staci sa pozriet na MK - rodinne problemy.
@mariuskaa dream on 😲 vcera ked som stala na ulici okolo mna preslo auto a arab v nom mi rukami zagestikuloval ako by do mna strielal a este si to aj zvukovo okorenil,ziadne priatelstva po akych ty snivas tu neexistuju ich nenavist voci cudzincom ,zidom je obrovska,to by si musela zit na blizkom vychode aby si to pochopila a nie v USA.
@mariuskaa a kto su oni, aby prisli do cudzej krajiny a diktovali svoje podmienky? hadam mi nechces tvrdit, europska civilizacia je menej tolerantna? mas pravdu, nastastie sa ma to osobne netyka, ja sa len cudujem, ako jedna zena vychovana v europskej kulture a civilizovanou spolocnostou respektujucou prava zien, mensin, atd. moze schvalovat takuto diskriminaciu. nechcem sa opakovat, ale preco len zeny su v islamskej kulture povazovane za provokujuce? take banalnosti ako odhalene vlasy boli v Europe prekonane uz v stredoveku. ak nie skorej.
http://bulbeck.blog.sme.sk/c/329653/Ucitelky-te... v saudi nemaju telesnu vychovu, ma sa zaviest od nového sk. roka, doteraz TV nemali, lebo by vraj mohli pri cviceni prist o panictvo
Do celej tejto hektickej atmosféry ako blesk z jasného neba prišlo ďalšie nariadenie spomínaného ministerstva - nariadenie o tom, že od nového školského roka musia saudské dievčenské školy zaviesť na školách povinne telesnú výchovu. Aby ste boli v obraze - dievčenské školy tu v Saudi telocvik nemajú, jednoducho vôbec - keďže podľa názoru niektorých moslimských učiteľov by mohlo dievča pri vykonávaní nejakého športu prísť o panenstvo a stratilo by tak nenávratne možnosť sa vydať
Čítajte viac: http://bulbeck.blog.sme.sk/c/329653/Ucitelky-te...

@tripplebi ja som zase mala spoluziacku, ktora chodila zmalovana ako nova brana. mne to v studiu neprekazalo. pedagogom to ale vadilo. a preto jej to zakazali. a bolo vybavene. nikto nenamietal,ze tu ide o nedodrziavanie ludskych prav, nebol to ani rasizmus,ani islamofobia. cize takyto pripad je asi ok,nie? takze ak pedagogom vadia velke vystrihy ale satka nie, tak je to pouzivanie nerovnakeho metra. bolo by dobre pochopit,ze aj v demokracii existuju pravidla,ktore ma clovek v istej spolocnosti, v skole a pod. jednoducho DODRZIAVAT, inak ma problem.