icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
demo
26. nov 2013

@ellise bohuzial trocha to tak je. Mnoho ludi si osvojilo nazor, ze diskriminovat vacsinu a zvyhodnovat mensinu je spravodlive.

ellise
26. nov 2013

@fidka79 pan předseda vlády si zaslouží obdiv a kež bych ji bylo víc... takových co se nebojí říct pravdu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
pnm
27. nov 2013

K téme - šatka v škole - len vám poviem, že nosenie šatky u dievčat a žien bolo v minulosti bežné nie len v islámskej kultúre, ale aj v našej - kresťanskej. Dievčatá mávali celkom bežne šatky aj v škole. Videl som aj nejakú fotku z triedy, z čias nikedy začiatkom 20. storočia, a skutočne niektoré dievčatá tam mali šatky. Takže kto sa stavia proti šatke, nestavia sa len proti islámskej kultúre, ale aj proti tej našej - tradičnej kresťanskej. Preto kto sa staviate, radím, zvážte to a radšej zmente postoj. Bojovať proti vlastnej tradičnej kultúre je trochu divné, nie? Dosť je, že proti našej kultúre bojujú páni z EU a vnucujú nám zákony našej kultúre odporujúce a vlastne odporujúce i celkovo tradičnej Európskej kultúre. Európa bola kresťanská a niekto sa ju snaží násilím ateizovať a začína to robiť už skoro tvrdšie než v minulosti komunisti.

pnm
27. nov 2013

Tiež mi je vôbec divné prečo nejakej podivnej školskej riaditeľke vadí u žien šatka a u mužov klobúk??? Tieto tradičné pokrývky hlavy. A mužom klobúk väčšinou sluší, hneď vyzerajú mužnejšie 🙂 .

mariuskaa
28. nov 2013

@pnm
Odpoved na tvoju otazku:
1. Je velmi "nemoderne" rozmyslat a velmi "moderne" predbiehat sa v boji proti roznym fobiam, predsudkom a vsetkemu inemu trosku vymykajucemu sa normalu. (ine nabozenstva, farba pleti, sexualita..co konkretne nazvyme. XYZ.) Ludia pomaly a isto stracaju svoj vlastny nazor, lebo je pohodlnejsie priklonit sa na stranu nerozmyslajucej vacsiny ako rozmyslat a priznat omyl.
2. Automaticky strach z neznama (..XYZ..)
3. Zla skusenost s prislusnikom jedneho etnika (...XYZ..) a automaticke presvedcenie, ze vsetci ostatni musia byt predsa rovnaki. Vynimky neexistuju, resp tato skusenost nebola vynimka.

briketa
28. nov 2013

@mariuskaa @fidka79 mam iny nazor, lebo nemam ziadnu skusenost s tym, ze by si ine nabozenstva okolo mna "razili cestu dopredu". Vsetci "zplvyaju" dohromady, ziadne odchylky. Kazdeho nabozenstvo je respektovane (pokial neublizuje druhym) VIes ale USA ma v tomto velmi odlisnu politiku od EU, tu sa rozlisuju ludia na slusnych - neslusnych, vzdelanych - nevzdelanych, tu sa nerozlisuje podla nabozenstva.

Keby bola pravda co hovoris, tak by sme tu nemali kazdu chvilu terorutok

briketa
28. nov 2013

...a cela americkca politika ke tak isto odkrucana od nabozenstva

mariuskaa
28. nov 2013

Od maratonu v Bostone minuly rok spominas si este na nieco recently? Lebo ja nie.
Pre mna extremizmus nie je nabozenstvo.

briketa
28. nov 2013

@mariuskaa pre Teba mozno nie, ale extremizmus je v prvom rade nabozenstvo ako fakt.
Od roku 2000 doteraz bolo v Statoch 38 islamskych extremistickych utokov, vsetky v mene islamu. Nehovorim, ze mas mat vsetky zaznamenane v povedomi, ale je to fakt. A to je vela!
Na druhej strane ani jeden vyznamny politicky prejav sa nezaobide bez premielania God-a, cela republikanska polovica sa silne opiera o nabozenstvo. Cela Amerika je zalozena na nabozenstve a vsetko vyznamne sa v mediach pretlaca cez nabozenstvo.
Ale nejdem sa ja do toho miesat, kazdopadne si nemala pravdu v tom co si povedala.

mariuskaa
28. nov 2013

@briketa
mat iny nazor neznamena mylit sa.
Pozrela som sa na tu statistiku. Ano je ich tolko oznacenych ako si povedala.
Nechcem to zlahcovat, kazda jedna smrt z nich je hrozna, zbytocna a nezmyselna. Ale pozri sa na dicription v tabulke. Ak nejaky psychopat zahradnik zavrazdi majitela (pozemku) a nahodou zistia, ze je privrzencom islamu, alebo otec co zabil svoju dceru autom to predsa nie je ter.utok to je vrazda. Ale oslovenie ter.utok znie lepsie. Po zamysleni ich skus spocitat este raz.
Lebo potom 14 decembra minuly rok v zakladnej skole kde zomrelo 25 deti a ucitelov Connecticut to bol "katolicky utok" ? Utocnik bol katolik.
http://www.thereligionofpeace.com/pages/america... - spominana statistika. Ak si myslela tuto.

pnm
28. nov 2013

A ešte ozaj, dievčatá, ten odkaz na web čo tu o stranu ďalej dala vaša kolegyňa "tripplebi":

http://akodokostola.czweb.org

si fakt prečítajte, je to hlavne o tom ako sa obliecť do kostola, no a v lete mnohé z vás do kostola chodia skutočne oblečené veľmi nevhodne. A dajte odkaz na túto stránku aj všetkým svojim kamarátkam, nech vedia.
😉

demo
28. nov 2013

@pnm hlavne detom slusi klobuk na hlave. Najlepsie pocas vyucovania a v skolskej lavici 🙂

aliza
28. nov 2013

@demo no, moja dcera nosi klobuk do skoly a vyzera to super 😉, ale samozrejme, nema ho na hlave pocas vyucovania

demo
28. nov 2013

@aliza pan reagoval na zakaz nosenia akejkolvek pokryvky hlavy, ktory sa tyka casu vyucovania. A paci sa mu ze muz s klobukom vyzera muznejsie. Tu vsak bola rec o ziakoch. A mimochodom, este som nevidela pubertaka, ktory by vdaka klobuku vyzeral muzne 🙂.

aliza
28. nov 2013

@demo ja som len reagovala na tvoj prispevok o detoch a klobukoch 😉. Jasne, chlapci tu klobuky nenosia 😀. A dodatocne som si precitala aj ten clanok.....no hruza....radsej nekomentujem 😖.

dijakisch
28. nov 2013

@lulka12 moslima nemám manžela, ale mali sme ich nejaký týžden vo vedlajsom domceku v podnájme - bolo obdobie vianoc. jeho manželka bola slovenka, mali krásne 3 deti. Ale .... tá slovenska sa nesmela na mna ani pozriet, nie to ešte ma aj pozdravit. z jej tváre som vyčítala len smutok, žial .... chodila stále so sklonenou hlavou, len oci jej bolo vidiet....
Nemala som z toho dobrý pocit. a urcite by som nechcela byt v jej koži. Pred niekolkými rokmi sme boli na dovolenke s mojim manželom - Slovakom - v Egypte. Nikdy viac by som tam neišla !!!!!!!! Som blondýnka, nosila som stále niečo na hlave, aby nevideli farbu mojich vlasov, ... chlapi sa ku mne správali dost agresívne. Boli sme sa pozriet na trhoch a už ma hned 4 moslimovia obklopili a snažili sa ma vytlačit z davu... začala som kričat, vrieskat !!!!! Jediné čo na nich zaberalo bolo, že som kričala policia !!!! vtedy zduchli. Na egypt mám velmi špatné spomienky. Necítila som sa tam dobre a určite by som si tam ani manžela nehladala.... Ako bolo už napísané vyššie, MOslimovia sa vedia prisposobit zivotu mimo ich krajiny a velmi rychlo, ale akonahle pridu do svojej krajiny, zacinajú platit ich pravidla !!! na to bacha.
Ale urcite by som neteri nehovorila negativne veci. Dala by som jej precitat nejaku knizku, pozriet film z aktualneho prostredia .... So zamilovaným človekom nepohneš !!!!! pojde si za svojim.... Ale ..
opat ALE ... ak sa niečo pokazí, tak všetci mi raďte a pomáhajte ...
Moj nazor: neprijala by som do rodiny moslima !!!!! a ak by to bola moja dcera, robila by som vsetko pre to, aby sa to nestalo !!!!!!!!!!

alice107
28. nov 2013

@dijakisch tvoj opis je presny chovania moslimov a ich zmiesanych manzelsetiev je presny a ako cez kopirak urobeny.
vzdy sa potvrdzuje,ze jednotlive crty spravania sa arabov a pod etnik a v spojitosti s ideologiou islamu su vzdy totozne. neexistuje ZIADNA VINIMKA.
presne to,ako sa spavala ta tebou spominana slovenka je o tom,ze manzelky europanky sa takto prisposbujua preto manzelstva pretrvavaju.a le nie je to o tom,zeby boli stastne a spokojne.
a co sa tyka tej pokryvky hlavy v skolach,tak neviem ,ci si niektori tu uvedomuju,ze ide o /ne/dodrzaiavanie zakonnych noriem ci ustanoveni ci uz zakladnerho zakona danej krajiny,ci sukromne smernice danej skoly/sukromnej.a ta na to ma plne pravo.
takze ak stat povie, ze symbol nabozenstva nemoze byt v statnej ustanovizni prezentovany,tak neviem co este treba o tom debatovat.
a ak sukromna ustanovizen/skala/ ma urcite pravidla,tak tiez ten,kto tam chce studovat sa musi bez vynimky podriadit. tiezneviem,co o tom treba debatovat.

@pnm ak nejake dievcata na zaciatku 20 storcia chodili do statnej skoly v satkach, tieto nereprezentovali nabozensku ci idologicku prilusnost k nejakemu nabozenstvu.
islo o priskusnost dievcata kiistemu stavu/spolocensky status/. cize boli to sedliacke dievcata zrejme.
a si im nikto nevysvetlil,ze je neslusne v skole mat na hlave aku olvek pokryvku. ich ony zili vinej spocenskej vrstve ,takze urcite crty sprvania sa boli u nich ine,ako v inej spolcenskej triede.
v tom istom obdobi exixtovali aj sukromne skoly . a tam chodili dievcata inej spolcneskej triedy.tam by si satku na hlave tazko hladal.ani klobuk nie. pretoze to bonton nedovoloval......a to ani u chlapcov nie.

ja nechapem,co treba debatovat o fakte,ze ak je nieco zakonom ci normou zakazane,tak sa to ma respektovat a nehladat rozne klucky v podobe vynimiek.
kazda vynimka z pravidla vedie k zneuzivaniua zneistuje pravny system v krajine a spolocnosti.
ak tie moslimky nechceli respektovat nariadenie skoly,tak tam nemali zacat studovat. mali sa vopred informovat o podmienkych studia tam.a nehladat neskor zamienky na porusovanie pravidiel v skole.
ak si neuvedomili,tak sa hlasili na sukromnu skolu a to v europe. a podla toho sa mali zariadit.
tie zeny najskor suhlalasili s podminkami skoly.az neskor zacali /ako to moslimovia robia aj v celej eu/ ziadat pre seba rozne vynimky.aj ked tieto nebolo mozne podla stanov skoly udelovat a akceptovat. to ako by vyzeralo potom vskole? jedne ma vynimku,iny musi dodrziavat prvidla. ci vsetci potom mozu ziadat vynimky? hotove kocurkovo by nastalo.
moslimovia sa nechcu v eu pirsposbit.a konahle maju moznost,tak hned chcu ,aby sa im nas system prisposobil.
a to spravanie sa tych dievcat v ceskej skole je toho pekny priklad.

demo
28. nov 2013

@alice107 prispevok @pnm bol pomerne nekonzistentny. Par rozporov: ateizacia europy (ktora realne existuje) mu prekaza, islamizacia europy (ktora realne existuje) mu neprekaza. prekazaju mu skolske pravidla, neprekaza mu dress code pre navstevu kostola. boj proti islamskym satkam je bojom proti domacim nasim tradiciam - co na tom, ze uz par rokov zabudnutych, pricom som nezaznamenala snahy o ich kriesenie. Myslim, ze komunisti ateizovali drsnejsimi metodami (mucenie, vrazdenie a pod.), eurouradnici to robia pekne z teplej kancelarie a nespinia si ruky krvou veriacich.

domique
28. nov 2013

Prepacte, ako je to vlastne s tym zakazom nosenia satiek vo Francuzsku? Nesmu tam moslimky nosit satky vobec, alebo nemozu nosit len tie cierne zavoje kedy vidno len oci????

kuwait
28. nov 2013

@domique zavoje so zahalenou tvarou nesmu nosit a veru som tam videla take,ruka tmava blabotala po telephone fluentne francuzsky ziaden brutal accent,cize ta sa uz tam narodila,uplne provokativne sa presusala pred Auchanom a na druhy den sme tam videli 2 podobne a policajt si tam siel kupit desiatu v uniforme s policajnym autom a nic ODVRATIL tvar ked ich videl,takze ony si tam veselo provokuju napriek zakazu,pokial nenarazia na nejakeho odusevneleho policajta tak im nikto nic na to 😒

alice107
28. nov 2013

@demo jeho prispevok naznacuje ,ze ma chaos urcitych vedomostiach a tiez v svojich zivotnych hodnotach.

alice107
28. nov 2013

@domique je zakaz zahalovania sa cadorom a v statnych skolach su zakazane akekolvek nabozenske symboly.

domique
28. nov 2013

@kuwait @alice107 Takze je zakaz nosenia len tych satiek co zakryvaju aj tvar? To sa vola cador?

nivi
28. nov 2013

@domique burka zahaluje aj tvar, zvyknu mat este nikab (zavoj) pod tym.
cador je to vrece (plast od hlavy po paty) ale nezahaluje tvar.
hidzab je satka

domique
28. nov 2013

@nivi A co je vlastne v tom Francuzsku zakazane?

nivi
28. nov 2013

@domique vsetko co zahaluje tvar podla mna (burka, nikab). cize mozu nosit tie plaste a satku ale nie cez tvar. ak tomu dobre rozumiem. ale nezijem tam.

kuwait
28. nov 2013

@domique zahalovat si tvar tak aby ti ju nebolo vidiet teda si neidentifikovatelna to je zakazane

domique
28. nov 2013

@kuwait
@nivi Dakujem konecne som v obraze. A v takomto pripade ze ide len o zahalenie tvare suhlasim s tym aby to bolo zakazane.