Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@alice107
Citujem:
"ak nejake dievcata na zaciatku 20 storcia chodili do statnej skoly v satkach,
tieto nereprezentovali nabozensku ci idologicku prilusnost k nejakemu nabozenstvu."
Odpovedám:
No pozor, tiež sa dá sa povedať, že reprezentovali kresťanstvo. Ty to asi nevieš, tradičné kresťanstvo ženám, pokiaľ sú na verejnosti, odporúča nosiť niečo na hlave - šatku, závoj... A preto to aj nosili. I keď vyžadovalo sa to len od vydatých žien, slobodné nemuseli. U kresťanov to síce nie je také prísne ako v isláme, ale tie princípy sú si trochu podobné.
Citujem:
"ja nechapem,co treba debatovat o fakte,ze ak je nieco zakonom ci normou zakazane,tak sa to ma respektovat a nehladat rozne klucky"
Odpovedám:
To ti vysvetlím: Zákon štátu má zakazovať len to, čo je objektívne zlé, a na šatke nič zlého nie je, skôr naopak - je to tradičný dobrý mrav.
Pokiaľ štátny zákon zakazuje aj veci, ktoré zlé nie su, už sa tu dá hovoriť o diktatúre a šikanovaniu obyvateľstva. V roku 1989 sme robli revolúciu práve preto aby tu také zákony neboli, komunisti tiež mali zákony, ktoré zakozovali aj také veci, ktoré neboli zlé.
Zdá sa, že zasa sa začína pritvrďovať a vzniká nová diktatúra, nová šikana. Ak to takto pôjde ďalej, asi bude zasa treba robiť novú revolúciu.
presne.v de je odeleny stat od cirkvi. a islam nie je registovany< ako nabozenstvo.pretoze by museli patit dane. tak sa neregistrovali.
cize mesity buduju ako sukromne spolocnosti. ale to im nebrani,aby sa dozadovali vynimiek od statu kvoli nabozenskym dovodom.
NIE JE PRAVDA...nezavadzaj...ano nabozesntvo a stat je sekularizovany...ALE
islam je registrovany ako nabozesntvo.... a ty nemas pojem o co ide pri daniach z nabozenstva!!!!
dan z nabozenstva platis ako "clenske" v klube...tym sa financuju vydavky danej cirkvi (nemci to zaviedli aby odstranili to "do klobucika" pocas omse, co sa na sk este uplatnuje, a stat mal presny prehlad o prijmoch jednotlivej cirkvi)
a moslimovia sa neprihlasuju preto, lebo islam (ideologia) ako taky odmieta "klobucikove" prispievanie na chod cirkvi-institucie (takisto zanevreli na tento poplatok niektore evanjelicke cirkvi, pravoslavny, svedkovia jehovovi a dalsie cirkevne vetvy.)
a v nemecku je sekularizacia, cize drviva vacsina stavieb (pokial nie su pamiatky) su sukromne(patriac urcitej cirvki)....ked si taka znalkyna, videla si v mnichove ten "hangar" svedkov jehovovych? (pre ostatnych....niekt. futbalove satdiony sa mozu hanbit..) ...a vsetky mesity nemecka sa mozu strcit.... 😎 ..je to sukromne, neplati/lo sa z dani a kedze sa neplati, vacsina sa ani neprihlasuje oficialne 😝
@kuwait
Citujem:
"sme tam videli 2 podobne a policajt si tam siel kupit desiatu v uniforme s policajnym autom a nic ODVRATIL tvar ked ich videl,takze ony si tam veselo provokuju napriek zakazu"
Odpovedám:
Som rád, že vo francúzsku sú aj rozumní policajti, ako tento, čo vedia, že ak zákon zakazuje niečo, čo nie je objektívne zlé a nikomu to neškodí, tak už je to len štátna diktatúra a šikana, a preto radšej odvrátia tvár a nevyžadujú dodržiavať taký zákon. Rozumný človek to tak robí. Pozri tiež čo som napísal v mojom poslednom príspevku vyššie o zákone, aký zákon má byť, aby to už nebola diktatúra a šikana.
@demo
Citujem:
"Par rozporov: ateizacia europy (ktora realne existuje) mu prekaza, islamizacia europy (ktora realne existuje) mu neprekaza."
Odpovedám:
Islamizácia mi tiež nepáči, ale jednoznačne začne mi prekážat v tej chvíli, ak oni podobne budú zakazovať veci, ktoré nie su objektívne zlé. Ja rovnako tu nechcem islám, som kresťan, no zakazovať nosit dievčatám šatku vnímam ako totálny nezmysel, na šatke nie je nič objektívne zlého, a navyše je súčasťou aj našej tradičnej kresťanskej kultúry.
Ďalej takéto šikanovanie obyvateľstva zo strany štátu nijako islám nezastaví, ba skôr mu to pomôže - zakázané ovocie najviac chutí. Tu by to chcelo nie šikanovať ľudí nezmyselnými zákazmi, ale normálne racionálne ľuďom vysvetľovať nebezpečenstvá islámu. Slušne argumentovať a presvidčať. Zakázať šatku - vrchol hlúposti.
@vevesh to co pises je uplny nezmysel a hlavne len tvoje subjektivne vysvetlovanie,preco moslimovia neplatia dane.neplatia,pretoze nemaju oficialnu registraciu. a preto nemusia platit. ak by boli registrovani,museli by. su to riadne odvody dani.aky klub?
rada by si debatovala o veciach,o ktorych nemas vedomosti.
v de je islam NEREGISTROVANY. preto ako nabozenstvo nema rovnake postavenie ako cirkvi registovane. chapes ty vobec tie kompetencie?
imam v De nema ziadne oficialne postavenie ako duchovny inych krestanskych cirkvi. taktiez oficiane nie su uznane za sviatky s pracovnym volnom.mimochodom,prve nesity su casto aj sledovane statnou bezpecnostnou sluzbou,lebo je tam velmi casto podzrenie na nezakonnu cinnost.a to teroristickeho razu.
najdi si na nete oficialne uznane a registrovane cirkvi v de a napis, kde tam vidis islam a odkedy ma registraciu.
prosim ta,ak uz debatujes,tak sa vyjadruj kultivovane.. slovo´´ strcit´´v kontexte ,ako si ho pouzila, nepari do debaty na urovni.
a co sa tyka svedkov jehovovych,nie su zakazani.ale maju take iste postavenie v de ako islam. cize su neregistrovani a preto nemaju ziadne prava cirkvi ci spolocenstva.
@pnm satka v kontexte so sedliackou nema nic skrestanstvom a ani s jeho odporucanim ju nosit. ako vies,mestianky a slachticne satky na hlavach nenoslili ani do kostala ani inde.
zavoj nosili len slachticne. ci ty si videl sedliacku so zavojom? 😀
takze aka nasa kultura co sa tyka tej satky ? bol to znak spolocenskej triedy.
no a islam je o inom. je to ideologia ,ktora neuznava rovnost pohlavi a preto ta satka tam reprezentuje podriadenost zeny /sexualnu/,aby sa zahalila na verejnosti.lebo`` ma strazit,co ma zostat skryte´´....... takze satka moslimky v kontexte jej nosenia je pre demokraticku spolcnost neprjatelna ,nasej kulture cudzia a preto by nemala mat miesto na nasich uliciach ca uz vobec nie cv statnych skolach ci instituciach.
a sukromne isntitucie su preto sukromne aj,ze maju pravo /ak neporusuju zakon / si regulovat praidsla chodu institucie .a kto tam chce vstupit,musi sa podrobit ich pravidlam.
tak to chodi v demokratickej spolocnosti. tie predebatovavane zeny nerespektovali nariadenia sukromnej skoly .a preto by som ich bez milosti vylucila aj ja zo studia.
@domique něco pro informaci
http://zpravy.idnes.cz/francie-zakazuje-jako-pr...
@pnm
P.- Islamizácia mi tiež nepáči, ale jednoznačne začne mi prekážat v tej chvíli, ak oni podobne budú zakazovať veci, ktoré nie su objektívne zlé.
D. - Tieto veci sa uz deju. Boli tu prispevky o tom, ako sa v Taliansku nesmu do skol umiestnovat na steny krize. V Taliansku - tradicnej krestanskej baste! Su informacie,ako sa v Rakusku vyucuju dejiny. Zamlciava sa odrazenie osmanskych vojsk od Viedne. Preco? Lebo by to mohlo urazit Turkov. Je to objektivne zle? Je, pretoze to siaha na pravo rakuskych studentov ziskat na skole pravdive informacie. A zasahuje to do slobody slova. Od pedagogov sa ocakava autocenzura. A tych prikladov je plno.Myslim,ze mnohe tu boli uz spominane. Alebo v tych predchadzajucich zamknutych temach.
P.-- na šatke nie je nič objektívne zlého
D.-- šatka bola v konkretnej skole zakazana pocas vyucovania. Rovnako ako siltovky ci kapuce. Je to obycajne nariadenie obycajnej skoly. Vsetci to akceptuju,urcite aj tamojsie hip-hoperky, len dievcence z Afganistanu a Somalska musia protestovat. Preco? Lebo automaticky ocakavaju vynimky. Pokusaju sa znevyhodnovat ceske studentky - to je mimochodom tiez objektivne zle.
Na satke nie je nic zle - to je pravda. V pripade moslimskych satiek sa vsak v nasich pomeroch da na takuto satku pozerat aj ako na symbol. A symbol sa stava neziaducim najma pre obsah a idey, ktore stelesnuje. Prikladov najdeme dost.
P. -- Tu by to chcelo nie šikanovať ľudí nezmyselnými zákazmi, ale normálne racionálne ľuďom vysvetľovať nebezpečenstvá islámu.
D.-- slusne argumentovat? Presviecat? Vysvetlovat nebezpecenstvo islamu? Kto to ma robit? Ved to je uz takmer ilegalne!! Okamzite vam prisiju rasizmus a islamofobiu a netoleranciu. Momentalne je to TAKMER ilegalne, nie je vsak daleko den, ked to ilegalne skutocne bude. A to potom uvidite tu sikanu. Mozno si aj poviete, ze povolit tie satky nebol az taky dobry napad
@pnm zakon je zakon a kazdy by ho mal dodrziavat,zrejme som mala napisat aj to ze ten policajt bol TMAVY ano vo francuzsku su aj policajti z druhej generacie emigrantov ktori sa narodili vo FR.Ak by nebol moslim tak by asi nebol nechal tak.Oni vyslovene PROVOKUJU lebo vedia ze si to mozu niekde dovolit.Takisto kradnu ako straky pretoze vedia ze ich moslimski policajti nebudu chytat.Okradli nas v lete v Nice,policajna stanica plna okradnutych turistov vraj vyse 200 kradezi denne a policajti skoro vsetci tmavi,rodicov dakde z Alziru a Maroka maju a vraj nie neda sa chytit zlodej.Reku HEEEEEEEJ neda?A to uz ako ked nam okno na aute rozbili v podzemnej garazi Rovno pred security camerou???Vsak zlodej je na nej zachyteny v plnej krase.Vraj oni NEBUDU pozerat na zaznamy kamier,PRETOZE VEDIA KTO IM TAM KRADNE! Ich vlastni farebni bratia.FUJ!
@lulka12 by nám mohla napísať ako to nakoniec dopadlo s jej neterou, keďže tému založila.
tato to pekne v kratkosti spisala co sa asi lulkynej netery mohlo stat
angel31 @lulka12 ojojojoj moslim.. to je to najhorsie co moze byt... pozname to... a velmi dobre... mala som tu cest mat spolocnu cestu s moslimom.. a odvtedy nikdy viac... tod ako som dopadla... ja aby som chodila na verejnosti pri jeho znamych zahalena ako siva mys bud v ciernom alebo sivom a on slintal na kazdu ciernovlasu kuceravu vyssiu vyprsenu v bielej obtiahnutej bluzke a sexi ciernej sukienke zensku pri obede- slizikovej polievocke.. v zime co sa tam objavila pri obede, doma v posteli mi splietal len o predstave ako ma vyzerat raketa a ked prislo co k comu bol schopny predat aj mna... hocijakemu pofidernemu tutmasovi len aby si zvysil hotovos na ucte...este ze ma nedal do prenajmu... veru.. moslima:??? to radsej samotneho satana... ten mi aspon teplo domova da a aj teplu stravu...radsej neteri dohovor
6. dec 2012 o 19:00 • čaká bábätko, termín má v júni 2013 • Odpovedz •
@namornicka Pokračovanie?
Po polročnej známosti , tehotenstvo... svadba v počte 6 ľudí a dieťatko sa narodí koncom roka ....
Čo bude ďalej ukáže čas....
Mladý muž rieši predĺženie pobytu v EU.... o to asi išlo..... ☹
@alice107
to co pises je uplny nezmysel a hlavne len tvoje subjektivne vysvetlovanie,preco moslimovia neplatia dane.neplatia,pretoze nemaju oficialnu registraciu. a preto nemusia platit. ak by boli registrovani,museli by. su to riadne odvody dani.aky klub?
to nie je moje subj. vysvetlovanie - precitaj si preco platis cirkevnu dan a kam ide, a ze vlastne je to to slovenske "do klobucika" , "clenske" alebo nazvi si to ako chces....
http://www.kirchensteuer.de/node/71
http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_(Deu...
na tejto stranke celkom dole mas oficialne napisane , ktore nabozenstva sa rataju ako cirkevna dan, vsetky su rovnopravne z pravneho hladiska a bdw. islam je tam tiez uvedeny... 😉
v nemecku NEEXISTUJE REGISTRACIA NABOZENSTIEV, ako na slovensku(a ten zoznam mozes hladat ty, aby si dokazala, ze nabozenstva si nie su rovne)...zaklady statnych sviatkov su polozene na krestansko-protestanskych historickych zakladoch a zalezi od bundestaatu, kazdy ma ine cirkevne sviatky. (tak isto ako slovensko / polsko je postavene na krestanstve a tym padom sa uplatnuju krestanske sviatky, ale to nema s registraciou a rovnopravnostou inych nabozenstiev nic spolocne!!!!!!)
pred zakonom su si VSETKY NABOZENSTVA ROVNOPRAVNE, kedze existuje sloboda vierovyznania...
imam v De nema ziadne oficialne postavenie ako duchovny inych krestanskych cirkvi.
NIE, nema, ale ani duchovny akejkolvek cirkvi nema to tvoje tzv. oficialne postavenie, kedze plati sekularizacia statu od cirkvi......
a co sa tyka tohho slovicka "strcit"- sice vyjadruje urcite expresivne podfarbenie ALE nie je to vulgarizmus a ani slangove slovo, takze ho v slusnej normalnej diskusii mozes pouzit (podla KSSJ a vseobecnej jazykovedy) 😉
@vevesh radsej by bola keby sa boli rozisli hned na zaciatku,to da rozum,zvlast egyptania su do manzelstva s europankami nevhodni,agresivni,hasterivi,pomstivi a teraz ako v tom Egypte je zle a vzdy bolo tak este jej moze byt veselo.Katarina Azab roky hlada v Kahire svojho syna,zapadniarka po rokoch uniesla syna Z Kahiri ked uz mal 13 rokov,naco zbytocne certa pokusat?Aku sancu ma na bezproblemovy zivot s Egyptanom v EU???
@vevesh No ja si hlavne myslím,že 6 mesiacov je veľmi málo na spoznanie človeka aj s rovnakej kultúry ...
Viem ,že rodina už vopred počíta s alternatívou prípadného rozvodu a to je podľa mňa choré....
Myslím si ,že je tam obrovská vypočítavosť zo strany mladého pána,lebo je z neuveriteľne biednych pomerov a veľmi sa snažil udržať sa v EU....
No a najhoršie na takéto rýchlo zlepené rodiny doplácajú deti.... ☹
@kuwait pravdupovediac netusim aku maju sancu na dobry/zly zivot v eu alebo egypte alebo kdekolvek na svete (nie som vestica, a ani gulu nemam 😀 😀 ), ale nie je vztah ako vztah...dievca si postavilo hlavu, rozhodlo sa tak ako sa rozhodlo a vsetko ostatne co by bolo keby bolo je uz passee...
apropo bezproblemovy zivot v eu s egyptanom....na to mam odpoved Xavier Naidoo -uzasny clovek.... 😉 otazka je ci je on ta vynimka alebo pravidlo.... 😉
@lulka12 6 mesiacov je na spoznanie malo, to mas pravdu...problemom je ale, ze v moslimskej kulture neexistuje to nase "chodenie", a ked chcel aby ju rodina dobre prijala, nemal ineho vychodiska (osobne poznam take pripady)..
ale na druhej strane toho mladika nepoznam, netusim ake mal pohnutky (zazila som aj zenenie/vydaj kvoli vizam a pobytu 😒 ) a netusim aky maju vztah a aky si vybuduju, pretoze o manzelstvo je hlavne o budovani..
a celkovo deti doplacaju vzdy na chyby/roztrzky rodicov (to je jedno akej kultury, samozrejme multi-kulti je narocnejsie), to je jedno ci sa dali spolu narychlo alebo chodili spolu 15 rokov... ☹
a reakcia rodiny je neadekvatna, bohuzial ☹
A mojej známej po rozvode s americkým manželom, ostali obe deti manželovi. On žije v USA ona v Nemecku. Deti chodia na návštevu na prázdniny. Ona chcela aspoň spolustarostlivost on v žiadnom prípade na to nepristal. Keď je chlap blb (a žena takisto) je úplne jedno z akej krajiny sú.
@vevesh ale EXISTEJE registracia nabozenstiev v DEuz si nasla ten zoznam oficialne uznanych a registovanych nabozenstiev v DE? 😉no,moja cirkev tam oficialne figuruje.
islam NEMA rovnake postavenie ako krestanske nabozenstva v DE. uz som napisla ,preco. a musim dodat,ze som tomu rada.
kresatanski duchovni maju i aj pravne pravomoci dane im statom.
kde to mas u islamu?
ano,len v jednom mas pravsu.na uzemi de mame kultru krestanstva.
ale to nema nic spolocne s registraciou cirkvi a ich uznania na uzemi DE.
pred zakonom NIE SU vsetky cirkvi rovnocenne. a to v tom zmysle,ze ak nemaju PRAVNU SUBJEKTIVITU ako cirkev,tak nemozu mat ani ziadne oficialne prvne postavenie a prava na uzemi daneho statu.
islam tuto pravnu subjektivitu NEMA.
plati sloboda vyznania,ale to je uplne iny fenomen,ako pravna subjektivita cirkvi.
kedze nemas ani ponatia o prvnej stranke veci,tak pleties dokopy rozne veci,ktore nemaju spolu nic spolocne.
kazdy moze vyznavat akekolvek nabozenstvo v de,ktore nie je zakonom zakazane.
ale ak vyznava take,ktore nie je uznane a nema pravnu subjektivitu,tak je to len v rovine jeho sukromneho vyznania,a nema dosah na ziasne jeho pripadne prava,ktore by mal ako veriaci cirkvi uznanej a majucej prvnu subjektivitu na danom uzem
ako sa chovaju moslimovia v De je hrozne,co by robili,ak by ich nabozenstvu bola udelena oficialna prvomoc ako maju krestanske nabozenstva netreba europanovi ani hovorit ci pisat.
uz teraz moslimovia prekracuju hranice,ktore im dava nas pravny system a zmysewl pre ochrnu ludskych prv.a stale nemaju dost,stale hadaju vynimky .
potom by sme ozaj uz boli v mensine ,podla sposbu ich expanzie
takze obe sme si vysvetlili svoje postoje a tymto ju pokladam zmojej strany za uzavretu
zelam pekny den.
to, ze je chudobny, hned nemusi znamenat, ze mu islo len o papiere. len oni dvaja vedia ako to je medzi nimi. ako ja osobne tiez egyptanov nemusim ale mozno je to normalny chlap a maju sa naozaj radi
Alica, Ty hovoríš ze to a to "považuješ z tvojej strany za uzavrete" na kazdej 5 strane a doteraz to neplatilo ani raz, nakoľko stale prispievaš svojimi empativne kresťanskými príspevkami plnej lásky k ostatným.

@domique nie je zakazane len zahalovanie tvare.ako ti pisala aj kuwait,tak vsetko,co zahaluje cloveka tak,ze je neidentifikovatelny. cize v prvom rade burka,nikab... prepac,zmylila som si cador s burkou.